22.5.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 143/1


Resolution från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om den ekonomiska och sociala situationen i Europeiska unionen antagen vid kommitténs 478:e plenarsession

2012/C 143/01

Vid sin plenarsession den 22–23 februari 2012 (sammanträdet den 22 februari 2012) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande resolution med 157 röster för, 30 röster emot och 12 nedlagda röster

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) uttryckte sin djupa oro över tillståndet i unionen och riktade en kraftfull appell till EU-institutionerna och medlemsstaternas regeringar om att göra allt som står i deras makt för att bekräfta det absoluta och omistliga värdet i ett enat Europa, och antog följande resolution:

EESK beklagar de dröjsmål och den oenighet som förekommer mellan EU:s medlemsstater vid en tidpunkt då EU bör uppvisa beslutsamhet, enighet och solidaritet.

Kommittén välkomnar dock att Eurogruppen måndagen den 20 februari nådde en överenskommelse om det andra stödpaketet till Grekland. Vi beklagar emellertid att arbetet med att nå en definitiv lösning har varit trögt och tidskrävande.

EESK känner dock oro inför de sociala och ekonomiska konsekvenserna och uppmanar Europeiska rådet att stödja åtgärder för ekonomisk återhämtning, särskilt vad gäller de länder som drabbats hårdast av krisen.

EESK framhåller behovet av investeringar i den reala ekonomin, särskilt genom en effektiv industripolitik, för att få bukt med den nuvarande recessionsspiralen.

Kommittén välkomnar det initiativ som tolv regeringar riktat till rådet och kommissionen.

1.

EESK konstaterar att EU:s medborgare i växande utsträckning tvivlar på EU:s institutioner, och därmed själva unionen, samtidigt som skulden för problemen i allt högre grad läggs på EU.

2.

EESK kan inte ställa sig bakom sådana åtgärder som enbart syftar till budgetdisciplin och skattedisciplin. Vi anser att styrningen av den ekonomiska politiken i euroområdet och i EU måste bli mer omfattande och ambitiös.

3.

EESK framhåller den centrala roll som Europeiska kommissionen har när det gäller att tillvarata det europeiska allmänintresset, särskilt i samband med genomförandet av ekonomisk-politiska och penningpolitiska åtgärder, bland annat de som anges i det nya mellanstatliga avtalet.

4.

EESK konstaterar i detta sammanhang att det krävs en nylansering av Europa 2020-strategin, med särskilda satsningar på ungdomar, forskning och innovation samt grön ekonomi. EESK lyckönskar ordförande José Manuel Barroso för de nya insatser som han aviserade vid Europeiska rådets möte den 30 januari 2012 i syfte att främja ungdomars sysselsättningsmöjligheter och uppmanar honom att skyndsamt genomföra konkreta initiativ på detta område. EESK välkomnar dessutom stödåtgärderna riktade till de små och medelstora företagen helt i enlighet med gällande EU-lagstiftning.

5.

EESK framhåller att EU vid förhandlingarna om den fleråriga budgetplanen 2014–2020 måste förses med en adekvat och ökande budget. EESK stöder Europeiska kommissionens förslag att hitta nya egna medel för finansiering av EU:s budget och att använda sig av olika former av offentliga och/eller privata investeringar. EESK kommer å sin sida att utarbeta en rapport om kostnaderna för "icke-Europa", där de fördelar som kan förväntas av en ökad europeisk integration kommer att lyftas fram. EESK understryker också att de länder som blev EU-medlemmar 2004 inte får utsättas för diskriminerande behandling när det gäller tröskelvärden och urvalskriterier för stöd från EU:s fonder.

6.

EESK håller med om att Europeiska centralbanken måste ges en större roll när det gäller att stabilisera läget i euroområdet och att ta fram finansieringstekniska instrument, med utnyttjande av privat sparande och av marknaderna (euroobligationer) för finansiering av framtidsinriktade projekt för ekonomisk återhämtning.

7.

EESK vill därför rikta följande rekommendationer till EU-institutionerna och de nationella myndigheterna:

Att inte på något sätt försvaga gällande fördrag och de institutioner som baseras på dessa.

Att vidta gemenskapsåtgärder som syftar till att främja tillväxten och stödja infrastrukturutvecklingen och de små och medelstora företagens ansträngningar, förbättra de ungas möjligheter till sysselsättning och öka satsningarna på en effektiv och miljövänlig europeisk energipolitik.

Att anta en ambitiös budget för att kunna genomföra dessa åtgärder och stärka den europeiska sammanhållningen.

Att uppvisa enighet inför EU-medborgarna och världen.

Att sända ett positivt budskap till Europas ungdom att Europeiska unionen kan lösa krisen och ge ungdomarna goda framtidsutsikter.

Att säkerställa att de beslut som fattas på alla nivåer grundar sig på ett verkligt deltagande från medborgarnas sida genom förfaranden som ger Europaparlamentet och de nationella parlamenten en påtaglig roll och omfattar reellt samråd med organisationer som företräder det civila samhället, samt att på bästa sätt utnyttja den oberoende sociala dialogen.

Bryssel den 22 februari 2012

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Staffan NILSSON


  翻译: