Malmö
Malmö | |
---|---|
lippu |
vaakuna |
Malmö |
|
Koordinaatit: |
|
Valtio | Ruotsi |
Lääni | Skånen lääni |
Maakunta | Skåne |
Kunta | Malmön kunta ja Burlövin kunta |
Pinta-ala | |
– Maa | 76,81 km² |
Väkiluku | 349 762 (31,06,2021) |
– Väestötiheys | 4205 as./km² |
Tilastotiedot koskevat taajamaa ja niiden lähteenä on Statistiska centralbyrån (SCB). Väkiluku ja maapinta-ala ovat ajankohdan 31.12.2010 mukaiset.[1]
|
Malmö (ruots. Malmö [malmøː]; tansk. Malmø) on kaupunki Ruotsissa ja samannimisen Malmön kunnan keskustaajama. Sekä taajama että kunta ovat väkiluvultaan Ruotsin kolmanneksi suurimmat Tukholman ja Göteborgin jälkeen. Malmö on myös Skånen läänin pääkaupunki. Malmö sijaitsee Skånen maakunnan lounaisosassa ja Skånen läänissä Etelä-Ruotsissa. Loppukesällä 2021 taajaman asukasluku rikkoi 350 000:n asukkaan rajapyykin. Asukkaista 34,4 prosenttia on syntynyt ulkomailla ja 55,5 prosentilla vähintään toinen vanhemmista on syntynyt ulkomailla.[2][3] Taajama kuuluu pääosin Malmön kuntaan, mutta pieniltä osin myös Burlövin kuntaan.[1]
Muun muassa Lundin sisältävässä Suur-Malmössä oli vuoden 2020 lopussa noin 750 000 asukasta.[4] Malmön yhdistää Kööpenhaminaan Juutinrauman silta. Malmön lähistöllä sijaitsee Malmön lentoasema. Suur-Malmö muodostaa Kööpenhaminan metropolialueen kanssa Juutinraumanalueen suurmetropolin (ruots. Öresundsregionen). Suurmetropolin väentiheys on Pohjoismaiden korkein. Sen väkiluku oli vuoden 2020 lopussa 4 miljoonaa[5].
Malmö oli eräs Pohjoismaiden ensimmäisistä teollistuneista kaupungeista ja myös teollistuneimpia. Kaupungissa on esimerkiksi autoteollisuutta, mutta Malmö on nyttemmin kärsinyt savupiipputeollisuuden taantumasta. Kaupunki pyrkii nykyisin keskittymään koulutukseen, taiteeseen ja kulttuuriin.
Malmö on kuulunut suomen kielen hallintoalueeseen vuodesta 2015 alkaen.[6]
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ensimmäisen kerran Malmö mainitaan asiakirjoissa kaupunkina vuonna 1275[7], mutta varsinainen ensimmäinen maininta Malmöstä on noin vuodelta 1170. Tätä aluetta on myöhemmin kutsuttu Ylä-Malmöksi. Varsinainen Malmön kaupunki alkoi sittemmin kasvaa niin sanotusta Ala-Malmöstä, joka oli kalastusyhdyskunta. Alue kuului tuolloin Tanskan valtakuntaan, ja sitä kutsuttiin nimellä Malmhaug (suom. malmikasa). Malmö sai kaupungin oikeudet ensi kertaa vuonna 1353, kun alue kuului lyhyen aikaa Ruotsin valtakuntaan. Malmön siirryttyä takaisin Tanskan alaisuuteen sen etuoikeudet säilyivät, mutta kaupungiksi sen nimitti uudelleen vasta 1437[8] kuningas Eerik Pommerilainen.[9] Eerik Pommerilainen kasvatti hallituskaudellaan suuresti Malmön merkitystä. Hän pyrki varustamaan Juutinrauman rannat molemmin puolin vahvoilla kauppakaupungeilla kilpaillakseen Itämeren hansakaupunkien kanssa.[9] Vuosisatojen ajan Malmö oli Tanskan toiseksi suurin kaupunki.
Malmö siirtyi pysyvästi Ruotsin valtakunnan osaksi Roskilden rauhassa vuonna 1658. Sen asema kauppakaupunkina säilyi, ja 1700-luvulla sinne syntyi myös teollisuutta. Tärkeimmät teollisuustuotteet olivat tekstiili, nahka, tupakka ja sokeri. Kaupunki kasvoi voimakkaasti 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa, ja oli 1870 Ruotsin kolmanneksi suurin. Teollisuus jatkoi kasvuaan toisen maailmansodan jälkeen saavuttaen huippunsa 1960-luvun alussa. Malmö kärsi pahasti 1990-luvun alun talouslamasta, jolloin kaupungissa oli maan korkein työttömyys.[8]
Eurovision laulukilpailu on järjestetty Malmössä kolmesti vuosina 1992, 2013 ja 2024.[10][11][12]
Väestö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Koko Malmön kuntaa koskevat väestötilastot on esitetty kunnan artikkelin yhteydessä. Malmön asukasluvun kehitys on yksi nopeimmista Ruotsissa ja myös Euroopassa. Malmön väkiluku on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2003 lähtien, ja vuonna 2020 Malmö kasvoi väkiluvullisesti eniten Ruotsissa. Kesällä 2021 kaupungin väkiluku ylitti 350 000 asukkaan rajapyykin. Suurimpia syitä nopeaan väestönkasvuun ovat syntyneisyys, Ruotsin sisäinen maassamuutto ja maahanmuutto. Kaupungissa on suuri muslimivähemmistö[13]. Kaupungin ikärakenne on suhteellisen nuori verrattuna muihin Pohjoismaiden kaupunkeihin. Kaupungin asukkaiden keski-ikä oli vuonna 2015 noin 37 vuotta.
Malmön taajaman väkilukua on tilastoitu viiden tai kymmenen vuoden välein vuodesta 1960 lähtien. Taajaman väkiluku kasvoi vuoteen 1970 ja lähti sitten laskuun, joka jatkui vuoteen 1990 asti. Tämän jälkeen taajaman väkiluku alkoi jälleen nousta, ja vuonna 2010 vuoden 1970 taso oli jo ylitetty.
Ilmasto
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Malmön ilmastotilastoa
Lähde: [15]
|
Kuvia Malmöstä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]-
Juutinrauman silta auringonlaskun aikaan.
-
Turning Torsosta on muodostunut nyky-Malmön symboli.
-
Näkymä keskustaa kohti Kronprinsenin pilvenpiirtäjästä.
-
Pyhän Pietarin kirkko Malmössä.
-
Kartta Malmön ydinkeskustasta.
Nähtävyyksiä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Turning Torso, pohjoismaiden korkein ja yksi Euroopan korkeimmista pilvenpiirtäjistä
- Moderna Museet
- taidemuseo ja historiallisia museoita
- tekniikan museo, kokoelmissa mm. 50-metrinen sukellusvene U3
- Skånen suurin ostoskeskus, Emporia, joka sijaitsee Hyllien juna-aseman välittömässä läheisyydessä Malmössä
- Disgusting Food Museum
Liikenne
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Öresundtåg-junat kulkevat 20 minuutin välein (ruuhka-aikana 10 minuutin välein) yhdistäen Malmön ja Kööpenhaminan. Matka kestää 20 minuuttia. Myös jotkut Göteborgista, Tukholmasta ja Kalmarista tulevat X2000- ja Intercity-junat kulkevat Tanskaan pysähtyen Kööpenhaminassa ja Kööpenhaminan lentoasemalla. Sturupin lentoasema sijaitsee Malmön lähellä, ja sinne operoivat kotimaan lentoja SAS ja Norwegian, ja kansainvälisiä- ja kotimaanlentoja jotkin halpalentoyhtiöt, kuten Ryanair. Suurin osa kansainvälisestä lentoliikenteestä kulkee kuitenkin Kööpenhaminan lentokentän kautta, jossa Kööpenhaminaan liikennöivät junat pysähtyvät.
Nopeimmilla junayhteyksillä Tukholmaan matkustaa noin 4h 30min, ja Göteborgiin noin 2h 30min. Malmöstä kulkee myös säännöllisiä yöjuna yhteyksiä Tukholmaan ja Berliiniin (Kööpenhaminan ja Hampurin kautta), sekä talvikaudella myös Ruotsin laskettelukeskuksiin kuten Åreen. Tulevaisuudessa uusia, erityisesti yöjuna yhteyksiä, on suunnitteilla Osloon ja Kööpenhaminan välille, sekä Malmöstä Hampurin kautta Brysselliin ja Wieniin.
Malmön ja muun Skånen alueella paikallisliikennettä operoi Skånetrafiken[17]. Malmö on nykyisellään linja-autovetoinen kaupunki, jonka halkoo keskeltä kaupunkia Keskustatunneli-niminen junatunneli. Tunnelin varrella Malmössä on kolme asemaa: Centralen, Triangeln ja Hyllie. Tulevaisuudessa suunnitteilla on myös rakentaa raitiovaunulinjoja kaupungin läpi. Joulukuussa 2018 aloitti Ringlinjen, joka on kaupungin ympärillä pyörivä junayhteys. Asemia tällä linjalla ovat Centralen, Triangeln, Hyllie, Svågertorp, Persborg, Rosengård ja Östervärn.
Malmöstä liikennöi myös säännöllisesti Finnlines autolautta Travemündeen, Saksaan.
Urheilu
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Malmöstä on kotoisin Ruotsin moninkertainen jalkapallomestari Malmö FF. Jääkiekossa kaupungin ykkösseura on Malmö Redhawks. Muita tunnettuja malmölaisia urheiluseuroja on muun muassa monilajinen IFK Malmö. Malmö on myös tunnetun jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicin synnyinkaupunki.
Ystävyyskaupungit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Firenze, Italia
- Kaliningrad, Venäjä
- Newcastle upon Tyne, Britannia
- Port Adelaide, Australia
- Stralsund, Saksa
- Szczecin, Puola
- Tallinna, Viro
- Tangshan, Kiina
- Vaasa, Suomi
- Varna, Bulgaria
Lisäksi Malmöllä on ystävyystoimintaa Italiassa sijaitsevan Chietin provinssin kanssa.
Rikollisuus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Malmön ongelmaksi on noussut jengiväkivalta. Vuonna 2016 kaupungissa tapahtui paikallisen lehdistön mukaan kaksitoista murhaa, mikä oli kaikkien aikojen ennätys. Uutistoimisto Reutersin mukaan suhteutettuna kaupunkien väkilukuun Malmössä tehdään kolme kertaa enemmän murhia kuin Lontoossa. Tammikuussa 2017 sisäministeri Anders Ygeman lupasi hallituksen tekevän kaikkensa jengiväkivallan kasvun lopettamiseksi.[18]
Joulukuussa 2017 kaupungin keskustaan asennettiin sensorit, jotka reagoivat laukausten ääneen ja lähettävät muutamassa sekunnissa impulssin alueen valvontakameroille, jotka suuntaavat valvontansa äänen suuntaan.[19] Malmön kaupunki, Malmön poliisi ja paikallisyhdistykset aloittivat vuonna 2017 Sluta skjuta -kampanjan, jonka tavoitteena on moninaisella yhteistyöllä eri toimijoiden välillä vähentää ampumatapauksia ja jengirikollisuutta. Vuonna 2021 kampanja todettiin onnistuneeksi, sillä ampumavälikohtaukset ovat vähentyneet merkittävästi. Vuonna 2021 suhteutettuna asukaslukuun Göteborgissa ja Tukholmassa oli huomattavasti enemmän ampumavälikohtauksia kuin Malmössä.lähde?
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ a b Tätorter 2010, korrigerad version 2012-11-14 (PDF) MI38 Småorter och tätorter. 14.11.2012. Statistiska centralbyrån. Viitattu 23.11.2012. (ruotsiksi)
- ↑ https://kommunsiffror.scb.se/?id1=1280&id2=null www.statistikdatabasen.scb.se. Viitattu 9.9.2020.
- ↑ Number of persons with foreign or Swedish background (detailed division) by region, age and sex. Year 2002 - 2019 Statistikdatabasen. Viitattu 10.9.2020.
- ↑ Folkmängden efter region, civilstånd, ålder och kön. År 1968-2011 Statistiska centralbyrån. Viitattu 09.09.2020. (ruotsiksi)
- ↑ Öresundsdatabasen (svensk) | Örestat www.orestat.se. Arkistoitu 22.3.2018. Viitattu 22.3.2018. (ruotsiksi)
- ↑ Suomen kielen hallintoalue Malmön kunta. Viitattu 25.5.2019.
- ↑ Facts about Malmö - Malmotown English Malmotown English. Arkistoitu 23.12.2017. Viitattu 22.12.2017. (englanniksi)
- ↑ a b Stadens historia - framgångar och bakslag Malmö stad. Arkistoitu 7.2.2007. Viitattu 22.4.2007.
- ↑ a b Ur boken: Malmöhus – en vandring genom slottet och dess historia Malmö stad. Arkistoitu 30.9.2007. Viitattu 22.4.2007.
- ↑ Ensi kevään Euroviisut Malmössä Yle.fi. Viitattu 9.3.2017.
- ↑ Muistathan: Eurovision laulukilpailu 1992 viisukuppila.fi. Viitattu 9.3.2017.
- ↑ Malmö will host the 68th Eurovision Song Contest in May 2024 eurovision.tv. 7.7.2023. Viitattu 18.7.2023. (englanniksi)
- ↑ Ruotsalaista Mira Kelberiä, 24, syytetään lasten tappamisesta, koska hän kantaa ylpeänä kaulakoruaan Yle Uutiset. 18.11.2024. Viitattu 18.11.2024.
- ↑ a b Befolkning i tätorter 1960-2010 (XLS) 29.5.2012. Statistiska centralbyrån. Viitattu 12.12.2012. (ruotsiksi)
- ↑ Malmo, Sweden World Climate Guide. Viitattu 21.06.2011. (englanniksi)
- ↑ Tammi, Sami: Superbussit ovat kaasuttamassa ohi raitiovaunuista Turussa Yle. 28.4.2015. Viitattu 10.4.2023.
- ↑ Skånetrafiken - Startsida www.skanetrafiken.se. Viitattu 22.3.2018. (ruotsiksi)
- ↑ Torvinen, Pekka: Ruotsi lupasi panna lopun jengiväkivallalle, kun 16-vuotias poika ammuttiin raa’asti bussipysäkille Malmössä 14.1.2017. Helsingin Sanomat. Viitattu 14.1.2017.
- ↑ Väkivallasta kärsivä Malmö asentaa keskustaansa laukausten äänet tunnistavat sensorit Kauppalehti.fi. 27.12.2017. Kauppalehti. Viitattu 27.12.2017.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Malmön kunnan kotisivut.
- Malmö.com.
- Malmö Högskolan.
- VisitSweden - Ruotsin matkailun virallinen verkkosivusto – Malmö (Arkistoitu – Internet Archive).
- Lilja, Kimmo: Malmö hengittää sillasta (matkailu) ts.fi. 11.2.2013. TS-Yhtymä Oy. Viitattu 7.3.2013.
Arlöv (Burlövin kunta) • Bjuv • Broby (Östra Göingen kunta) • Bromölla • Båstad • Eslöv • Helsingborg • Hässleholm • Höganäs • Hörby • Höör • Klippan • Kristianstad • Kävlinge • Landskrona • Lomma • Lund • Malmö • Osby • Perstorp • Simrishamn • Sjöbo • Skurup • Staffanstorp • Svalöv • Svedala • Tomelilla • Trelleborg • Vellinge • Ystad • Åstorp • Ängelholm • Örkelljunga |
Katso myös: Luettelo Ruotsin taajamista • Luettelo Ruotsin kunnista |