Huawei ei ole vielä päättänyt Android-korvikkeensa julkaisupäivää [oikaistu]
Aiemmat lausunnot kesäkuun julkaisupäivästä osoittautuivat vääriksi.
Oikaisu: Huawei ei julkaise omaa Android-korvikettaan vielä kesäkuussa, vaikka uutisoimme asiasta aiemmin tänään. Huawein Lähi-idän johtaja oli vahvistanut ajanohdan TechRadarin Lähi-idän toimitukselle, mutta kiinalaisyhtiö kertoi myöhemmin kyseessä olleen pelkkä sisäinen väärinkäsitys.
Huawei vahvisti kuitenkin Richard Yun aiemmat lausunnot, joiden mukaan käyttöjärjestelmä julkaistaan Kiinassa loppuvuodesta 2019 ja kansainvälisesti vuonna 2020.
Olemme korjanneet alkuperäisen artikkelin vastaamaan näitä tietoja.
Kukaan tekniikasta kiinnostunut on tuskin voinut välttyä viime päivinä Huawein kriisiä käsitteleviltä uutisilta. Ongelmien taustalla ovat Yhdysvaltojen asettamat talouspakotteet, jotka ajoivat Googlen leikkaamaan yhteistyönsä Huawein kanssa. Yhdysvaltain hallitus myönsi Huaweille kuitenkin poikkeusluvan, jonka myötä Android-käyttöliittymään saadaan normaalit päivitykset elokuun 19. päivään saakka.
Huawein ahdinko syveni entisestään, kun muut tekniikkayhtiöt seurasivat Googlen perässä. Niin Intel, Qualcomm, Micron kuin ARM:kin katkaisivat yhteistyönsä kiinalaisvalmistajan kanssa, ja Huawei suljettiin ulos jopa Bluetooth-, SD-kortti- ja WiFi-protokollista.
Yhtiö on kuitenkin kertonut jo aiemmin kehittäneensä tällaisten tilanteiden varalle omaa käyttöjärjestelmäänsä.
"Huawei tiesi tämän olevan tulossa ja oli valmistautunut [tilanteeseen]. Käyttöliittymä oli valmis tammikuussa 2018 ja tämä oli varasuunnitelmamme", kertoo Huawein Lähi-idän toimintojen johtaja Alaa Elshimy.
Hanki päivittäisiä tietoja, inspiraatiota ja tarjouksia postilaatikkoosi
Rekisteröidy saadaksesi uutisia, arvosteluja, mielipiteitä, huipputeknisiä tarjouksia ja paljon muuta.
"Emme halunneet tuoda käyttöliittymäämme markkinoille [aiemmin] Huawein ja Googlen välisen vahvan kumppanuuden vuoksi. Nyt olemme valmiit julkaisemaan sen ensi kuussa", Elshimy paljastaa.
Huawein edustajat riensivät kuitenkin ottivat myöhemmin yhteyttä TechRadariin ja kertoivat, että kyseessä on ollut pelkkä sisäinen väärinkäsitys. Oikea ajankohta on heidän mukaansa Kiinassa loppuvuodesta 2019 ja maailmanlaajuisesti vuonna 2020.
- Huawei on varautunut Android-kieltoon kehittämällä oman käyttöjärjestelmänsä
- Huawein odotetaan kohtaavan vakavia vaikeuksia amerikkalaispakotteiden vuoksi
- Googlen asettamat Android-rajoitteet Huaweille: mitä ne käytännössä tarkoittavat?
HongMeng-käyttöjärjestelmän huhutaan saavan lopulta nimi Ark OS ja sen odotetaan olevan yhteensopiva niin puhelinten, tietokoneiden, tablettien, televisioiden, autojen, älykellojen kuin puettavien älylaitteidenkin kanssa.
"Käyttöjärjestelmän odotetaan myös tukevan kaikkia Android-sovelluksia ilman ylimääräistä säätöä", Elshimy kertoo. Hän lisää myös, että käyttäjät pystyvät lataamaan kaikki sovellukset Huawein oman AppGalleryn kautta.
Olisi todella vaikuttavaa, jos Huawei pystyisi tuomaan kaikki Google Play Kaupan sovellukset myös valmistajan omaan sovelluskauppaan. Esimerkiksi Windows Phone ja BlackBerry OS kärsivät nimittäin merkittävästi siitä, etteivät ne onnistuneet tarjoamaan yhtä suurta sovellusvalikoimaa kuin Googlen ja Applen sovelluskaupat.
On kuitenkin selvää, että Huawein on todella vaikea saada käyttäjiä valitsemaan puhelimiaan, jos HongMeng OS:ään ei saada mukaan markkinoiden suosituimpia sovelluksia.
Omavarainen yhtiö
"Yhdysvaltojen asettamat pakotteet eivät vaikuta yhtiön käyttöjärjestelmään tai järjestelmäpiireihin millään tavalla, sillä olemme monella tapaa omavarainen yhtiö".
"Kaikki järjestelmäpiirit – paitsi Intelin PC- ja palvelin-järjestelmäpiirit – valmistetaan yhtiön sisäisesti. Muut alan toimijat käyttävät Qualcommin järjestelmäpiirejä, mutta me olemme ainoita, joilla on oma järjestelmäpiiri. Siksi voimme edetä juuri omaan tahtiimme", Elshimy valottaa.
Hän lisää vielä, että Huaweilla on oma ARM-pohjainen suoritin, joka tulee korvaamaan Intelin järjestelmäpiirit. Yhtiö tulee julkaisemaan pian myös oman Oraclea muistuttavan tietokantansa.
Alan raporttien mukaan Huawei on ostanut amerikkalaisia komponentteja ja palveluita vuosittain yli 11 miljardilla dollarilla. Nyt kiinalaisvalmistaja joutuisi kuitenkin hankkimaan Yhdysvaltojen hallituksen hyväksynnän kaikille ostoilleen.
Entäs Wi-Fi?
Kysyimme Elshimyltä myös siitä, kuinka Huawein puhelimet pärjäisivät kuulumatta Wi-Fin ja Bluetoothin kansainvälisiin standardeihin. Hän kertoi meille, että Huawei on ollut aiemmin yksi Wi-Fi-liittoutuman suurimmista toimijoista.
"Mielestäni liittoutuma itsessään on suurin häviäjä, jos he päättävät pitää meidät sen ulkopuolella. Teollisuuden kannalta on hyvä, että valmistajat täyttävät standardit, mutta valmistajan ei ole välttämätöntä kuulua [standardit määrittävään] liittoon. Sama vastaus pätee myös Bluetoothin ja SD-korttien osalta."
Hän kuitenkin sanoo, että Huawein pitäminen liiton ulkopuolella on vain keino painostaa yhtiötä kauppasodan tiimoilta.
Huawein toimitusjohtaja Ren Zhengfei ilmoitti äskettäin, ettei kukaan muu toimija pystyisi saavuttamaan Huaweita seuraavan 2–3 vuoden aikana. Hän myös painotti, että yksityisenä yrityksenä sen on helppo tehdä suuriakin sijoituksia.