Norjassa testataan uusia sähköllä toimivia lentokoneita
Norja haluaa ottaa johtavan aseman sähkölentämisessä
Norjan kansallinen lentokenttäoperaattori Avinor kutsuu lehdistön edustajat seuraamaan uuden sähkökäyttöisen lentokoneen esittelyä. Konetta lentää Avinorin konsernijohtaja Dag Falk-Petersen ja pelkääjän paikalla istuu Norjan liikenne- ja viestintäministeri Ketil Solvik-Olsen.
Tilaisuudessa päästään myös tutustumaan tarkemmin itse lentokoneeseen: kaksipaikkaiseen Alpha Electro G2:een, joka on slovenialaisen Pipistrelin valmistama.
Avinor ja Norjassa toimivat lentoyhtiöt satsaavat näkyvästi kehittääkseen Norjasta sähköisen ilmailun ykkösmaata. Tavoitteena on saada sähkölentokoneille merkittävä markkinaosuus ensimmäisenä koko maailmassa, sekä muuttaa kaikki maan sisäiset lennot sähköisiksi vuoteen 2040 mennessä. Projektiin osallistuu Norjan hallituksen lisäksi SAS, Pohjoismaiden suurin sisäisiä lentoja lentävä lentoyhtiö Widerøe, Norjan ilmailuliitto sekä ilmastosäätiö ZERO.
Sähköllä toimivat lentokoneet avaavat uusia mahdollisuuksia lentoteollisuudelle ja monet kansainväliset valmistajat kehittävätkin aggressiivisesti sähkölentokoneita. Maailman ensimmäinen sähköisesti lennettävä kaupallinen lentoreitti avataan todennäköisesti jo ennen vuotta 2030 ja pohjoinen naapurimaamme saattaa hyvinkin olla kehityksen kärkipäässä.
"Sähköinen lentäminen muuttaa merkittävästi ilmailualan ympäristövaikutuksia. Lentämisestä tulee myös entistä järkevämpi vaihtoehto, sillä koneiden käyttökustannukset laskevat huomattavasti ja [positiivinen] muutos heijastuu samalla lippujen hintoihin", kertoo Avinorin konsernijohtaja Dag Falk-Petersen.
Kohti ympäristöystävällisempää lentoliikennettä
Avinorin ja Norjan ilmailuliiton tilaama kone tulee tunnetulta slovenialaiselta lentokonevalmistajalta, Pipistreliltä. Alpha Electro G2 on ensimmäinen sähkökäyttöinen kaksipaikkainen lentokone, joka on päätynyt kaupalliseen sarjatuotantoon.
Koneen käyttösäde on noin 130 kilometriä ja sen lentoaika latausten välissä on enintään yksi tunti. Koneen lentonopeus on 85 solmua (koneen oman mittariston mukaan) eli vajaat 160 kilometriä tunnissa. Tällä hetkellä se ei siis sovellu vielä pidemmille matkoille.
Hanki päivittäisiä tietoja, inspiraatiota ja tarjouksia postilaatikkoosi
Rekisteröidy saadaksesi uutisia, arvosteluja, mielipiteitä, huipputeknisiä tarjouksia ja paljon muuta.
Konsernijohtaja Dag Falk-Petersen, joka on itsekin ammattilentäjä, kutsui Norjan liikenne- ja viestintäministeri Ketil Solvik-Olsenin mukaan koneen ensilennolle Norjassa.
"Liikennesektori kehittyy nopeasti, kun alalla nähdään positiivinen siirtymä ympäristöystävällisempään teknologiaan. Sähkö ja akku[teknologia] muuttavat jo meri- ja maakuljetuksia, joten on kiinnostavaa, että voimme kehittää myös ympäristöystävällisempää ilmailua", Solvik-Olsen sanoo.
Myös ilmastosäätiö ZERO näkee kehityksen positiivisena:
"Ensimmäisen sähkölentokoneen ostaminen on tärkeä virstanpylväs liikennesektorille. Se murtaa yhden esteen liikenteen sähköistämisen tieltä. Kehitys saattaa jatkua tämän jälkeen nopeasti, sillä kymmenen vuotta sitten paras sähköautokin oli vielä Buddy. Norjan tulisi jatkaa päästöttämän teknologian ja ympäristöystävällisten ratkaisujen kehittämistä entisestään", ZERON johtaja Marius Holm kommentoi.
Odotamme mielenkiinnolla, milloin myös Suomi lähtee mukaan ilmailun sähköistämiseen, sillä lentämisen ympäristöhaitat ovat olleet näkyvästi esillä jo useamman vuoden ajan. Finavia ja Finnair seuraavatkin taatusti mielenkiinnolla, miten Avinorin testit sujuvat