Paras iPad-sovellus 2024: nämä sovellukset ottavat kaiken ilon irti Applen tabletista
Keräsimme parhaat sovellukset Apple iPadille
Vaikka useat valmistajat tarjoavat omia tablettejaan, Applen iPad on edelleen kukkona tunkiolla. Sen sovellusvalikoima on ylivertainen niin työkäytössä, musiikinkuuntelussa, leffojen katseluun kuin kuvankäsittelyynkin.
Määrä ei kuitenkaan korvaa laatua, ja tarjolla on runsaasti huonoja ohjelmia. Parhaista sovelluksista maksaa mielellään pidemmänkin pennin, kun taas osa ei kelpaisi ilmaisenakaan.
Keräsimme tähän artikkeliin iPadin parhaat sovellukset eri kategorioihin. Olemme jakaneet ohjelmat eri sivuille niiden tyylin mukaan, joten kannattaa kurkata läpi itseäsi kiinnostavimmat aihealueet.
Kuukauden iPad-sovellus: Carrot Weather
Miksi TechRadar voi luottaa
Carrot Weather yhdistää onnistuneella tavalla hyödyllisyyden, huumorin sekä toimivuuden. Sääennusteet kerrotaan ihmisvihaa huokuvan tekoälyn toimesta, joka toivoo käyttäjälle pelkkää pahaa. Tämä tekee kokonaisuudesta kepeän ja persoonallisen.
Voit muokata käyttöliittymässä lähes jokaista osa-aluetta aina ikkunoista ulkonäköön. Erityisesti viidennen version kolmesta paneelista koostuva näkymä on kerrassaan erinomainen. Parhaiden iPad-mallien kookas näyttö tarjoaa tämän ansiosta runsaasti sisältöä nähtäville hauskassa paketissa, mikä tekee sovelluksen maksullisuudesta perusteltua.
Parhaat iPad-sovellukset piirtämiseen ja suunnitteluun
Tässä ovat suosikkisovelluksemme piirtämisestä, maalaamisesta, graafisesta suunnittelusta ja animaatioista innostuneille.
Acrylic
Tekijät kutsuvat Acrylic-sovellusta taustakuvien luontikoneeksi. Sen avulla saakin väsättyä upeita taideteoksia iPadin sekä muiden laitteiden taustalle. Meille kiinnostavinta antia on kuitenkin sen kyky luoda abstraktia digitaidetta.
Yksinkertainen käyttöliittymä houkuttelee luomaan tilanteita ja kohtauksia. Saat väsättyä varjostuksia sekä muita elementtejä. Saat hyödynnettyä 3D-muotoja, joiden avulla lopputulemissa on hieno syvyysvaikutelma, väritys sekä elokuvamainen rakeisuus.
Voit lisäksi tuoda minkä tahansa kuvan aina 4K-tarkkuuteen asti, minkä jälkeen voitkin ryhtyä leikittelemään kuvalla.
Pixaki 4 Pro
Pixaki tarjoaa iPadin omistajille tavan luoda pikselitaidetta. Alkuperäinen graafinen tyyli on peruja 1970- ja 1980-luvuilta, jolloin ruudut ja laitteet eivät paljoa tarkempaan olisi yltäneetkään. Samalla sen ikoninen tyyli on kuitenkin kestänyt ajan patinaa.
Tuorein Pixaki-versio tuntuu modernilta. Käyttöliittymä on näppärä, sillä monet pikakomennot helpottavat piirtämistä. Olisimme tosin kaivanneet vielä enemmän jippoja (esimerkiksi kääntäminen ja pyöräyttäminen), mutta muotoja ja väritystä koskevat työkalut ovat täsmällisesti oikein. Lisäksi kuvakerrokset toimivat kuten pitääkin.
Jos et ole täysin varma maksullisen version hankkimisesta, kannattaa kokeilla ilmaista testiversiota, joka rajoittaa kankaan kokoa, tasojen määrää sekä animaatioiden laatua. Muilta osin se on kuitenkin yhtä hyvä kuin maksullinenkin.
Zen Brush 3
Zen Brush 3 on entistäkin monipuolisempi taidesovellus, joka keskittyy yksinomaan Itä-Aasian kulttuurista ammentaviin väreihin ja suteihin. Jo sovelluksen edelliset versiot ovat luoneet upeita luomuksia, ja tuorein kolmosversio laajentaa kokemusta entistä kattavammaksi.
Uudet kosteutusominaisuudet mahdollistavat entistä laajemman spektrin laimennettuja sekä tummennettuja värejä. Muutos poistaa aiempia versioita vaivanneita rajoituksia. Tarjolla on myös mahdollisuus muuttaa luomukset 3D-esineiksi.
Sutien käyttäminen ja maalin käsinkosketeltavuus tekevät sovelluksesta iPad-vaihtoehtojen ykkösen. Mikäli käytössäsi on Apple Pencil, saat aasialaisista luomuksistasi tehtyä entistä upeampia. Kaikkinensa kyseessä on rentouttava ja ihastuttava sovellus.
Voxel Max
Voxel Max on ammattitason työkalu voxel-taiteen luomiseen. Käytännössä kyse on siis kolmiulotteisesta pikselitaiteesta. Et siis joudu asettelemaan pieniä palasia perinteiselle kankaalle, vaan käytössäsi on 256 x 256 x 256 -rakennusalue.
Vaikka sovellus on saatavissa myös iPhonelle, soveltuu Voxel Max erityisesti iPadin suuremmalle näytölle. Saat näin enemmän katselu- ja työskentelytilaa. Apple Pencil -kynän avulla voi käyttää erilaisia pensseleitä ja suteja, jotka sujuvoittavat luomuksen aikaansaantia merkittävästi.
Tarjolla on runsaasti työkaluja syvällisempään käyttöön. Tästä huolimatta kokonaisuus miellyttää helppokäyttöisyydellään. Jos sormi menee suuhun, tarjolla on tukialue sekä esiluotuja malleja.
Procreate 5X
Procreate 5X on tunnetun piirtotyökalun tuorein versio. Suosion syy on selvä: minimalistinen käyttöliittymä tarjoaa runsaasti ominaisuuksia, mutta samalla se ei kuitenkaan ole tiellä häiritsemässä puuhastelua.
Sovelluksen työkaluista on saatavilla valtava määrä erilaisia suteja ja pensseleitä, joiden avulla teoksiin saa luotua juuri haluamanlaisensa säväyksen. Pääset näppärästi käsittelemään kuvakerroksia, värittämään haluamiasi alueita sekä lisäämään yksityiskohtia.
Procreate 5X on niin yksinkertainen käytettävä, ettei sen omaksumiseen mene kuin hetki. Kokeneille taiteilijoille se on puolestaan sama tuttu sovellus entistäkin monipuolisempana.
Kympin hintalappu on todella houkutteleva näin laadukkaasta kokonaisuudesta.
Pastel
Pastel sopii monipuolisen väripalettinsa ansiosta niin amatööreille kuin ammattimaisillekin taiteilijoille. Heti kun appin avaa, aukeaa tarjolle runsain mitoin valmiita töitä, jotka esittelevät erilaisia elementtejä.
Omien väripalettien tekeminen on helppoa. Lataat kuvan ja tämän jälkeen Pastel tunnistaa siitä tärkeimmät sävyt. Vaihtoehtoisesti voit myös aloittaa puhtaalta kankaalta. Omia luomuksia voi muokata milloin tahansa, minkä lisäksi paletit saa ladattua PDF-tiedostoksi. Irtovärejä saa halutessaan myös vietyä muihin sovelluksiin.
Pastel on moderni ja kattava iPad-sovellus. Se on yksinkertainen, käytännöllinen sekä iPadin uutuusominaisuuksia oivallisesti hyödyntävä kokonaisuus. Sitä voi lisäksi käyttää ilmaiseksi varsin pitkän aikaa ennen maksumuuriin törmäämistä.
Linea Sketch
Linea Sketch osoittaa, ettei iPadilla tehtävien luonnosten tarvitse olla liian monimutkaisia. Sovellus keskittyykin matalaan aloituskynnykseen.
Erilaiset työkalut on sijoitettu ruudun reunoille, joista aukeaa tarjolle värit, piirtovälineet sekä tasot. Kuvia voi ladata mukaan, jonka jälkeen on mahdollista hioa taustoja sekä luoda lisäsyvyyttä mestariteoksen kruunuksi. Erityisesti Apple Pencil -tuki tekee käytöstä nautintoa. Piirtokynällä on vaivatonta muokata elementtejä.
Ilmaisversio tarjoaa kattavat työkalut, joten ainoaksi harmiksi jää sovelluksen vesileima. Se, antaako sen häiritä, on tietysti mielipideasia.
Live Home 3D
Live Home 3D soveltuu sisustuksesta kiinnostuneille. Voit hahmotella kotiasi tai kokonaan uutta asuntoa näppärästi niin kaksi- kuin kolmiulotteisestikin.
Ilmaisversio tarjoaa kattavat välineet aina AR-ominaisuuksiin asti. Tuhannet materiaalit ja mallinnukset tuntuvat maksuttakin aidoilta.
Rahalla kuitenkin saa lisää. Standard-paketti poistaa vesileimat ja tarjoaa lisämahdollisuuksia luomusten tuomiseen ja viemiseen. Pro-malli puolestaan lisää valaistus- ja piirto-ominaisuuksia.
Core Animator
Core Animator on sovellus liikegrafiikan luomiseen iPadilla. Mikäli olet käyttänyt aiemmin Adobe Animatea, tuntuu tämäkin sovellus tutulta. Eikä uusien tulokkaidenkaan tarvitse nähdä liiaksi vaivaa, sillä erilaiset tutoriaalit tekevät loogisen käyttöliittymän omaksumisesta helppoa.
Helpoimmillaan riittää kun lisää erilaiset objektit ruudulle ja asettaa "avainkohdat" aikajanalle. Kunhan vielä asettaa sijainnin, pyörinnän, skaalan sekä muut elementit kohdilleen, sen jälkeen Core Animator luo välivaiheet itsestään.
On syytä huomata, että mukana ei ole laisinkaan piirtotyökaluja. Joudutkin siis tuomaan elementit muista sovelluksista.
Clip Studio Paint Ex for manga
Clip Studio Paint Ex for manga tuo suositun PC-sovelluksen iPadille. Kyseessä ei ole suinkaan halpa ja rajoitettu käännös, vaan kokonaisuus on lähes yksi yhteen alkuperäisen painoksen kanssa.
Se ei toki ole pelkästään hyvä asia. Esimerkiksi valikot eivät ole aivan niin käytännöllisiä tabletilla kuin tietokoneella, mutta vastaavasti ominaisuudet osoittautuvat todella monipuolisiksi. Lisäksi mukana on Apple Pencil -tuki, mikä tekee tablettiversiosta hyvän lisän työpöytäsovelluksen oheen.
Toivoisimme hivenen parempaa toimivuutta luomusten viemiselle, minkä lisäksi kuukausimaksullisuus kammoksuttaa monia. Ominaisuuksiin nähden hinta on kuitenkin perusteltu.
Stop Motion Studio Pro
Animaatioiden luominen voi olla todella haastavaa, mutta onneksi Stop Motion Studio Pro saa suoraviivaistettua prosessia.
Sen avulla saat tuotua erilaisia videoita niin iPadin kameralta, galleriastasi tai jopa iPhonella kuvatuista pätkistä. Vaikka suurin osa varmasti hyödyntää iMovieta raakamateriaalin käsittelyyn, Stop Motion Pro tarjoaa mahdollisuuden sisällyttää niin ääntä kuin erilaisia lisäelementtejäkin.
Aivan täydellinen se ei kuitenkaan ole. Kuvien siirtely on hitusen vaivalloista, minkä lisäksi piirtotyökalut ovat melko kömpelöt. Hintaan nähden se tarjoaa kuitenkin mainion vaihtoehdon.
Comic Life 3
Monet sovellukset tarjoavat mahdollisuuden luoda sarjakuvamaisia filttereitä sekä puhekuplia, mutta Comic Life 3 ottaa harppauksen pidemmälle. Voit valita valmiista pohjista sekä sivuasetelmista haluamasi lähtökohdan, jonka päälle saat rakentaa oman Marvel-henkisen mestariteoksen.
Kuvien tuominen on suoraviivaista. Lisäksi erilaisia ääni- ja puhekuplaelementtejä saa muokata vapaasti. Jos haluaa viedä puuhan vielä vakavammaksi, voi hyödyntää erillistä käsikirjoituseditoria.
Erikoista kyllä mutta Comic Life 3:n filterit eivät ole erityisen vakuuttavia, joten kuvat eivät muutu uskottaviksi piirrustuksiksi. Muutoin ominaisuudet ovat kuitenkin kohdillaan.
Parhaat iPad-sovellukset opiskeluun ja oppimiseen
Aina on hyvä hetki oppia jotain uutta. Näiden iPad-sovellusten avulla kartutat tietojasi astronomiasta, historiasta sekä muista sivistyksen osa-alueista.
Codea
Codea haluaa sinun oppivan iPadillasi jotain uutta. Ja ennen kaikkea se tarjoaa lisätietoa muista applikaatioista ja peleistä. Lua-koodikielellä rakennettu Codea on käyttäjäystävällinen koodieditori. Värit vaihtuvat vain napauttamalla ja klikkaamalla, minkä lisäksi mukana on runsaasti oppimateriaalia ongelmatilanteiden varalle. Kun olet valmis, luomuksesi käynnistyy napinpainalluksella.
Lienee turha toivo ajatella, että Codea-luomuksestasi muodostuisi App Storen seuraava superhitti. Joka tapauksessa se tarjoaa monipuoliset työkalut oppia pelien sekä 3D-grafiikan perusteita.
Ei kannata pelästyä ajatusta sovelluksesta, jolla voi luoda sovelluksia. Tarjolla on nimittäin jo monia valmiita appeja ja pelejä, jotka on luotu Codealla.
Brian Cox's Wonders of Life
Brian Cox's Wonders of Life on maistiainen tulevaisuuden oppimiskeinoista. Sovellus esittelee yli 30 lajia elintapoineen. Näet pienoiskoossa miten eri eliöt ja otukset linkittyvät toisiinsa luoden samalla perustan koko elämälle.
Oppia ikä kaikki, ja senpä kunniaksi peli tarjoaa 3D-ympäristöjä tutkittavaksi. Mukana on tuhansia korkealaatuisia kuvia ja esittelyvideoita, joiden sisällön luennoi Brian Cox.
Lopputulos lainaa lehtien, kirjojen, television ja sovellusten parhaita puolia. Kaiken lisäksi iPadin näyttö soveltuu tarpeeseen upealla tavalla.
Solar Walk 2 - Planet Explorer
Solar Walk 2 on digitaalinen pienoismalli aurinkokunnasta. Se tarjoaa 3D-näkymän planeetoista, kuista sekä muista avaruuden objekteista. Kokonaisuus on kuin astronautin työstä haaveilevan päiväuni,
Näkymää voi säätää iOS-laitteille tyypillisillä kosketuseleillä. Samalla on kuitenkin todettava, että sovellus on miellyttävä vain jättää pöydälle katseltavaksi. Planeettojen tutkiminen vie mukanaan mystisellä tavalla.
Tarjolla on tieteellistä nippelitietoa tilastoineen, graafeineen sekä muine yksityiskohtineen. Planeetan pinnan halkaisemalla näet sisälle, jolloin voit katsella mistä kukin avaruuskappale oikein koostuu.
Jos olet valmis avaamaan kukkaroasi, saat irtomaksuilla Voyager 1:n kaltaisia erikoistehtäviä.
Human Anatomy Atlas 2018
Human Anatomy Atlas 2018 yhdistää iPadin koulutusmahdollisuudet sekä digitaalisen kirjallisuuden. Lyhykäisyydessään se on kuin pienikokoinen anatomialaboratorio, jonka AR-ominaisuudet tuovat nähtävän olohuoneeseesi.
Voit tutkia ruumiita hyvinkin tarkkaan. Esimerkiksi silmien, luiden, tuntohermojen sekä lihasten toiminnan ihmettelemisessä vierähtää huomaamattakin pitkiä aikoja.
Jatkettu todellisuus (AR, Augmented Reality) on kuitenkin jutun parasta antia. Se tekee sovelluksesta sopivan joka lääketieteeseen enemmän syventyneelle.
Valitettavasti sovellus on keskimäärin varsin kallis, mutta erilaisten alennuskampanjoiden yhteydessä se on saatavissa jo euron tai parin hintaan.
LookUp
iPadin sovellusvalikoimassa ei ole suoranaista pulaa sanakirjoista. Suurimman osan toteutus on vieläpä laiskanpulskeaa, sillä tarjolla on käytännössä sanojen ohella vain hakuominaisuus. Onneksi tarjolla on myös LookUp. Se täyttää ruudun väreillä, kuvitetuilla korteilla sekä mielenkiintoisilla sanoilla.
Sisimmältään LookUp on toki sanakirja. Sen avulla voi tarkistaa kieliasun, synonyymit, taustat sekä muut tiedot.
Ainoa todellinen miinuspuoli kohdistuu sovelluksen hitauteen, joten se ei sovi kiireiselle työntekijälle. Muille se on kuitenkin mielenkiintoinen, rentouttava ja leikillinen tapa tutustua kieleen.
Redshift Pro
Redshift Pro kuulostaa Pro-lisänimen vuoksi turhankin ammattimaiselta, sillä astronomiset sovellukset ovat jo lähtökohtaisesti varsin syvällisiä. Joka tapauksessa se erottuu kilpailijoistaan lukuisilla ominaisuuksillaan, joiden seasta on syytä nostaa päiväkirjat, tutkittava planetaario sekä teleskoopin simulointi.
Vaikka sovellus on enemmän monipuolinen kuin niinkään näyttävän yksinkertainen, tekee Redshift Pro monia asioita oikein. Kolmiulotteinen taivas on aina yhtä vaikuttava näky.
Tarjolla on myös edullisempi joskaan ei aivan yhtä kattava perusversio Redshift. Se sopii edullisen hintansa vuoksi myös suuremmalle yleisölle.
Sky Guide
iPadin sovellusvalikoimassa riittää vaihtoehtoja avaruuteen haikaileville, mutta Sky Guide on mielestämme joukkonsa kirkkain tähti. Sen avulla voit vilkuilla tähtijärjestelmiä, satelliitteja sekä muita avaruuden kiintopisteitä.
Vaikka sovellus on parhaimmillaan öisin, toimii se myös valoisaan aikaan. Tällöin jatketun todellisuuden (AR, augmented reality) tähtikartta näkyy sinistä taivasta vasten.
Mikäli olet ennemmin sisätiloissa, pääset vilkuilemaan oppaalta taivaan näkymiä erilaisina historiallisina hetkinä. Kaikki tämä on paketoitu erittäin kevyeen käyttöliittymään, mikä tuo monipuolisuuden sekä käytännöllisyyden hienosti esille.
Earth Primer
Jos haluat hallita luonnonvoimia vapaasti, miettinet todennäköisesti ennemmin peliä kuin kirjaa. Ja voidaankin sanoa, että Earth Primer todella pelillistää Tellusta koskevan oppimateriaalin. Tarjolla on runsaasti kiinnostavia, interaktiivisia ja opettavaisia sivuja. Avoin leikkikenttä puolestaan aukeaa kunhan on ensin kahlannut teoksen oppimateriaalit lävitse.
Earth Primer on suunnattu lapsille, mutta se tarjoaa kiinnostavaa sisältöä kaikenikäisille. Eiköhän suurin osa aikuisistakin innostu, kun pääsee leikkimään tulivuorenpurkauksilla.
Journeys of Invention
Touch Pressin The Elements tyhjensi pajatson iOS-kirjojen saralla, mutta Journeys of Invention menee vieläkin pidemmälle. Se on tehty yhteistyössä Science Museum -tiedemuseon kanssa. Sovellus tarjoaa runsaasti tietoja tieteen suurimmista löydöistä, jotka käydään läpi kattavien kertomusten avulla.
Erilaisia esineitä voi tutkia tarkasti ja osa on vieläpä täysin interaktiivisia. Esimerkiksi Enigma-koneen salakirjoitusten luominen on hauskaa ja opettavaista.
Kokonaisuus on monipuolinen mutta silti huoliteltu. Kun mikään ominaisuus ei tunnu päälle liimatulta, voi tekijöiden sanoa onnistuneen loistavasti.
Parhaat iPad-sovellukset elokuviin ja viihteeseen
Suosituimmat iPad-sovellukset tuovat lisälystiä lukemiseen, twitteröintiin, tv:n katsomiseen sekä muihin viihteen muotoihin.
Play: Save Videos Watch Later
Play: Save Videos Watch Later mahdollistaa kirjanmerkkien asettamisen YouTube-videoihin, jolloin voi palata pätkän pariin myöhemmin uudelleen. Vaikka YouTube mahdollistaa tämän omatoimisesti, Play vie työkalun entistä pidemmälle.
iPadilla videoita voi viedä "Raahaa-ja-tiputa"-toiminnolla tilauksiin, jakoihin tai pikakomentoihin. Lisäksi linkin saa kopioitua ja liitettyä. Erilaisten tag-hakusanojen asettaminen helpottaa kokoelman järjestelemistä, minkä lisäksi iCloudin synkronointi siirtää gallerian kaikkiin Applen laitteisiin.
Näppärä käyttöliittymä, Koti-näkymän widgetti, esimerkillinen videolistan rajaaminen sekä kertamaksullisuus tekevät sovelluksesta onnistuneen. Näin se onkin omiaan YouTubea aktiivisesti käyttävien arkeen.
Infuse 7
Infuse 7 avaa portit digitaalisen videokirjastosi kanssa leikkimiseen riippumatta siitä, minne pätkät on taltioitu. Kun avaat sovelluksella pilvipalvelun tai verkkolevyn, voit valita tiedostot kansitaiteineen ja kuvauksineen. Lisäksi tekstitykset on helppo saada mukaan.
Sovellus tukee kattavasti eri tiedostomuotoja. Vapaavalintainen Trakt-yhteys puolestaan synkronoi katseluhistoriasi, mahdollistaa arvosanojen antamisen ja pitää kirjaa edellisistä videohetkistä. Uudistettu kotinäyttö taasen tuntuu aiempaa personoidummalta. Sisällön saa luokiteltua genren, iän ja arvosanojen mukaan.
Hinta-laatusuhde on siis kohdillaan, minkä lisäksi voit kertamaksulla hankkia elinikäisen jäsenyyden. Ja jos et ole vielä varma maksun järkevyydestä, on ilmaisversio hyvä mahdollisuus tarkistaa sovelluksen antia. Tällöin mukana ei ole synkronointia eikä pilvipalveluiden tukea, mutta voit katsoa paikallisille verkkoasemille taltioituja pätkiä miellyttävän helposti.
EōN by Jean-Michel Jarre
EōN by Jean-Michel Jarre luo algoritmeillaan tunnelmallista taustamusiikkia. Tosin tällä kertaa ei tyydytä täysin perinteiseen fiilistelyyn, vaan painpisteenä ovat Jarren remixit.
Kokonaisuus toimii paremmin kuin voisi olettaa. Jarren tavaramerkkeinä pidetyt synth wave, elektroniset äänet sekä tanssibiitit vaihtelevat jatkuvalla syötöllä. Vaikka taustamusiikista on selkeästi tunnistettavissa "biisejä", eivät ne toista itseään.
Tayasui Color 2
Tayasui Color 2 on harvinaislaatuinen värityssovellus. Se on maksullinen, mutta tästä huolimatta se ei velvoita kuukausimaksuihin tai muihin tilauksiin. Tarjolla on 18 teosta, jotka pysyvät mukana aina.
Sovelluksella on omat etuutensa. Ensinnäkin se on suunniteltu upeasti, mikä tekee välittömän vaikutuksen. Etenkin piirtokynän käyttäminen tekee kokemuksesta maagisen.
Ainoa merkittävä puute on kuvien skaalautuminen, joka tekee laadusta hitusen epätarkan. Muutoin kyseessä on kuitenkin toimiva kokonaisuus.
Reeder 4
Reeder 4 on maksullinen RSS-sovellus. Voit seurata erilaisia verkkosivuja, podcasteja sekä muita, jolloin saat ilmoituksen tabletillesi aina kun uutta nähtävää on tullut tarjolle.
Voit halutessasi siirtyä lukemaan uusia julkaisuja niiden omalle sivulle, mutta Reederin oma lukija hoitaa homman myös hienosti. Se poistaa kaiken turhan, jolloin ruudulle jäävät ainoastaan teksti ja kuvat.
Reeder 4 on pakkohankinta kaikille niille, jotka haluavat pysyä kärryillä uusimmista uutisista ja artikkeleista.
David Bowie is…
David Bowie is… tuo vuoden 2013 Bowie-näyttelyn iPadille AR-tuen voimin.
Matka etenee kronologian sijaan teema kerrallaan, mikä luo interaktiivisia kokonaisuuksia. Taipaleen saa halutessaan myös opastettuna, jolloin Gary Oldman esittelee musiikin, videoiden ja pukujen taustoja.
Applikaatio toimii iPadilla poikkeuksellisen hyvin. Ruudun kuvasuhde tekee taiteesta kauniimpaa kuin mihin iPhone pystyy, ja lisäksi tarkka näyttö tuo enemmän eloa. Ainoa todellinen murhe on hinta, mutta sekin on onneksi selvästi edullisempi kuin lippu näyttelyyn.
Shepard Fairey AR - Damaged
Shepard Fairey AR - Damaged on kuin digitaalinen taidenäyttely. Se ei tarjoa pelkästään katsottavia teoksia, vaan voit hallita koko tilaa ja sen tunnelmaa. AR-ominaisuuksien avulla voit tarkastella luomuksia eri kulmista, mikä tuo runsaasti lisäeloa taiteeseen.
Fairey ei ehkä nimenä ole tuttu, mutta hänen tunnetuin luomuksensa on lähes kaikille tuttu. Taiteilija on nimittäin vastuussa Yhdysvaltojen ex-presidentti Barack Obamasta tehdystä Hope-kuvasta.
Tweetbot 5
Tweetbot 5 on maksullinen Twitter-sovellus. Toisin kuin palvelun oma ohjelma, Tweetbot näyttää viestit järjestyksessä, hylkää mainokset eikä saa ilmoituslaatikkoasi sekoamaan kiireisinäkään aikoina. Erillinen tumma tila, iCloud-synkronointi sekä hauskat äänet tuovat kokonaisuuteen oman lisäsäväyksensä.
iPadilla voi hyödyntää niin Split View- kuin Slide Over -näkymää. Mukana on myös erillinen kolumniruutu, jonka avulla voi seurata useampaa seinää samanaikaisesti. Tämä tekee etenkin Twitter-addiktien elämästä merkittävästi aiempaa parempaa.
Parhaat iPad-sovellukset terveyteen, ruokavalioon sekä harjoitteluun
Näiden sovellusten avulla kokkaaminen, rentoutuminen sekä treenaaminen helpottuu.
Noir
Noir on Safari-laajennus, joka suojelee silmiäsi etenkin yön pimeydessä. Se lisää yötilan kaikille sivustoille, kun käytät iPad OS 15:n Dark Mode -tilaa. Sen saa päälle myös manuaalisesti.
Laajennus tarjoaa muutamankin erilaisen tyylin sekä mahdollisuuden muokata näkemäänsä esimerkiksi kuvien osalta. Voit valita asetuksia sivustokohtaisesti, joten myös tilanteen korjaus onnistuu jos näkymä ei toimikaan suunnitellusti.
Huoliteltu ja mietitty kokonaisuus erottaa Noirin kilpailijoista. Vaikka tarjolla on ilmaisiakin vaihtoehtoja, on Noirin sekä näiden ero kuin päivällä ja yöllä.
Portal
Portal vie tunnelmallisella ja rentouttavalla musiikilla stressisi pois. Se ei ainoastaan soita musiikkia, vaan tarjoaa ääniraitoja ympäri maailman. Saat äänen ohella myös videokuvaa sekä kolmiulotteisen maiseman, mikä auttaa rentoutumaan ja keskittymään.
Ilmaisversio tarjoaa maistiaisen täydestä kokemuksesta. Maksumuurin takaa saa kuitenkin yli viisinkertaisen määrän kuunneltavaa, mikä tekee tunnelmoinnista entistä kokonaisvaltaisempaa.
Streaks Workout
Streaks Workout on henkilökohtainen valmentaja iPadilla. Se ei oleta lähtökohtia tai ympäristöäsi, joten sovelluksen parissa viihtyy vaikkei olisikaan lisävarusteita tai laitteita. Lisäksi se huomioi kykysi ja kiinnostuksenkohteesi kunhan pääset vauhtiin.
Jos haluat nopeasti hien pintaan, voit valita sattumanvaraisen harjoituksen sekä valita neljästä eri kestosta. Treenit kestävät kuudesta minuutista puoleen tuntiin. Kaikesta tekemisestäsi pidetään myös kirjaa.
Voit luoda milloin vain omia harjoitteita, jolloin saat sovelluksesta kaiken irti. Treenitulokset saa synkronoitua pilveen, joten voit myös jatkaa minkä tahansa Applen laitteen äärellä.
Paprika
Paprika on sopiva lisä keittiössä viihtyvien sovelluspankkiin. Sen avulla on helppoa suunnitella ruokavaliota useita päiviä eteenpäin niin reseptien kuin ostoslistojenkin osalta.
Reseptejä voi lisätä manuaalisesti sekä lataamalla niitä verkkosivuilta. Eikä mitään ole lyöty lukkoon, sillä omia ehostuksia voi aina lisätä valmiisiin ohjeisiin. Halutessaan voi myös ympätä kuvan lopputuloksesta, mikä auttaa tulevaisuudessa hahmottamaan tavoitetta.
Paprika ei ole aivan yhtä tyylikäs ja huoliteltu kuin Kitchen Stories tai Tasty, mutta se sopii iPadille erinomaisesti.
Streaks
Streaks auttaa sinua muodostamaan hyviä tapoja. Se palkitsee onnistumisten säännöllisestä toistamisesta ja kannustaa vähentämään epäterveellisiä rutiineja.
Aloittaminen onnistuu tehtävän luomisella. Sovellus tarjoaa joustavat mahdollisuudet kestolle sekä säännöllisyydelle. Terveellisiä tapoja on ilo viedä Applen Terveys-sovellukseen, kun taas negatiivisia suoritteita tuskin kukaan haluaa saada näytille.
Sovellus muistuttaa selvästi iPhonen alkuperäisversiota. Vaikka mukana on tämän vuoksi muutamia tyyliongelmia, on kyseessä kertakaikkisen mainio ja simppeli lisä sovelluskirjastoosi.
CARROT Fit
CARROT Fit on avuksi silloin, kun perinteinen treenisovellus ei tunnu riittävän. Se on kuin CARROT Weather, mutta tällä kertaa sarkastinen ja piikittelevä tekoäly keskittyy kuntoiluun. Se ei epäröi uhkailla, pilkata tai lahjoa sinua, jotta "välttäisit hyvin alkaneen kehon tuhoamisen".
Varsinaiset treenit ovat varsin tavallisia. Tästä huolimatta sovellus nousee persoonallisuudellaan muiden yläpuolelle. Se ei käske sinua punnertamaan, vaan kehottaa kumartamaan Cthulhulle. Liike sinänsä on sama, mutta onhan siinä vissi ero puhua "seitsemän minuutin treenistä" tai "seitsemästä minuutista Helvetissä".
CARROT Fit vaatii ilkikurista huumorintajua, joten kaikille sitä ei voi suositella.
White Noise+
White Noise+ luo rauhoittavia rentouttavan äänimaiseman, joka auttaa keskittymään. Vastaavanlaisia sovelluksia on tarjolla runsain mitoin, mutta vain harva onnistuu yhtä hyvin kuin White Nouse+.
Voit luoda erilaisia luuppeja sekä vaihtelevia äänimaisemia, jotka voi halutessaan tallentaa. Täten applikaatio on erinomainen työkalu myös meditointihetkiä varten.
Ilmaisversio tarjoaa tukun erilaisia äänivaihtoehtoja, mutta kertamaksulla saa mukaan entistä kattavamman valikoiman.
iPadin parhaat sovellukset lapsille
Tässä ovat mielestämme parhaat sovellukset lapsille.
Pok Pok Playroom
Pok Pok Playroom tarjoaa läjän käsityönä luotuja leluja lapsille, jotka ovat suosituksellisesti 2-6-vuotiaita. Meno on kuin oikeissa leikeissä, joskin jokainen tila on suunniteltu hiukan erilaista kokeilua ja tutkimista varten. Koko sovellus keskittyy löytämisen iloon, ei stressiin. Mukana ei siis ole aikarajoja tai muita hidasteita.
Visuaalinen toteutus on napakymppi. Värikkäät muodot, yksinkertainen käyttöliittymä ja pelillistetyt yksityiskohdat luovat mainion kokonaisuuden. Virtuaalista kaupunkia tai mielikuvituksellista leikkikotia on ilo tutkia.
Tilaus voi olla monille harmi, mutta kokonaisuutta kannattaa ehdottomasti kokeilla – ainakin kuukauden tai kaksi.
Universe in a Nutshell
Universe in a Nutshell on yksi monista lapsille suunnatuista sovelluksista, jotka imaisevat mukanaan ja saavat tutkimaan maailman ihmeitä. Se tarjoaa monipuolisen näkökulman universumiin. Maailmaa voi tarkentaa aina planktonitasolle asti, jolloin eri kokoluokkien hahmottaminen helpottuu kummasti.
Sovellus on suunniteltu kirkkaalla ja sarjakuvamaisella tyylillä. Kun kohteita klikkaa, aukeaa ruudulle perustietoja eliöstä tai ilmiöstä. Tarjolla on yli 250 erilaista kohdetta aina dinosauruksista mustaan aukkoon. Kokonaisuus saakin pienen lapsen miettimään omaa paikkaansa osana suurta maailmaa.
Thinkrolls Space
Thinkrolls Space jatkaa Thinkrolls-sarjan hyväksi todettua linjaa. Mukana on nokkeluutta ja reaktiokykyjä testaavia pulmia 200 haasteen ja 7 eri alueen edestä. Vaarat väijyvät joka nurkan takana, mutta sekös vain lapsia riemastuttaa.
Tällä kertaa teos vie pelaajat avaruuteen, joten maailma on täynnä sci-fi-viitauksia. Plasmakentät, teleporttaus sekä katoavat sateenkaarisillat ovat arkista kauraa, mutta ne kiehtova samalla tavalla kuin limaiset avaruusoliotkin.
iPads-versiossa ei ole aikarajoja, mikromaksuja tai muitakin ikävyyksiä. Lisäksi vaikeusastevaihtoehdot tekevät siitä kiinnostavan iästä riippumatta.
Sago Mini Village
Sago Mini Village on ammentanut selvästi Minecraftista, mutta lopputulosta on sorvattu paremmin lapsille sopivaksi. Maailmaa rakennetaan yhä tutuista ja turvallisista palikoista. Toisin kuin Minecraft, tämä on kuitenkin yksinomaan yksinpeli.
Värikäs fantasiamaailma on täynnä menninkäisiä. Mitä enemmän saa rakennuksia valmiiksi, sitä enemmän pieniä hiippalakkeja saapuu näkösälle. Mukana on runsaasti hauskoja animaatioita sekä yllätyksiä.
Kun huomioi, että Sago Mini Village on yksinpeli ilman mikromaksuja, on kokonaisuutta syytä kehua. Se tarjoaa kattavan kokemuksen kaikille rakentelusta kiinnostuneille lapsille.
Pango Paper Color
Pango Paper Color on kuin tosielämän origami. Se tarjoaa neljä ympäristöä, jossa esineet valmistuvat silmien edessä. Tämän jälkeen voi lisätä ympärilleen värejä ruutua painelemalla, joka tuo maailman eloon. Kokonaisuus näyttää iPadin näytöllä upealta.
Pango Paper Color on suunniteltu lapsille, mutta sen parissa viihtyvät kaikki iPad-käyttäjät. Laadukas animointi saa aikuisetkin ihastelemaan, minkä lisäksi kokonaisuus rentouttaa pitkän päivän jälkeen kummasti.
Kyseessä on lapsille napakymppi. Mukana on runsaasti värejä, joiden sekoittelu opettaa nuored picassot alkuun taiteilijaurillaan.
Sizzle & Stew
Sizzle & Stew päästää lapset puuhailemaan keittiössä mielensä mukaan. Tavoitteena on kenties useamman Michelin-tähden annos, mutta kulinaristinen taide syntyy kuitenkin tuskasta. Ei, ei missään nimessä väkivaltaisesta, vaan tuhoja siivoavan äidin ärtymyksestä.
Pelaajat voivat räjäyttää porkkanan mikrossa, tunkea salaattia uuniin sekä kypsentää liha-annoksen tiskikoneessa. Tässä keittiössä vain mielikuvitus on rajana.
Pelin absurdi ja kepeä luonne tekevät siitä lapsille erinomaisesti sopivan kokonaisuuden. Mukana on myös kahden pelaajan jaetun ruudun moninpeli, jossa tuho ja kaaos valmistuvat tuplavauhtia.
Toca Life: Office ($2.99/£2.99/AU$4.49)
Toca Life: Office päästää lapsien mielikuvituksen vapaaksi. Pelin tarkoituksena on seurata värikkäissä ympäristöissä vanhempien päivää – tai ainakin sitä, miltä se lapsen silmin näyttää.
Taaperot saavat lystiä jo hahmojen kepeästä liikuttelusta sekä ympäristön tapahtumista. Hitusen vanhemmat voivat puolestaan kokea tilanteita monipuolisemmin. Vankilasta paljastuva salaovi, toimiston mysteerinen tulostin sekä kokeellinen kahvila tarjoavat runsaasti mietittävää.
Mukana on myös erillinen tila, jossa tapahtumat voi jakaa kavereille. Tämä aiheuttaa varmasti puheen sorinaa perheen pienimpien seuraavilla tapaamiskerroilla.
Zen Studio
Zen Studio on kaunis ja rauhoittava väritystyökalu. Se ei tarjoa perinteistä kangasta pohjaksi, vaan keskittyy kolmiomaiseen muotoiluun. Kun eri välikköjä painelee, täyttyvät ne värillä musiikin soidessa hempeästi taustalla. Tämä jos jokin on rauhoittavaa tekemistä niin lapsille kuin vanhemmillekin.
Ilmaisversio tarjoaa pientä viihdettä kahdeksalla kuvallaan, mutta jo muutamalla eurolla saa koko version. Tällöin saa käyttöönsä kaikki piirrokset sekä kuminakin toimivan valkoisen värin.
Mukana on erilaisia harjoitusoppaita, joiden avulla pääsee vauhtiin. Testiemme perusteella jo parivuotiaat viihtyvät sovelluksen parissa vaivatta.
Little Digits
Little Digits tuo sormilla laskemisen iPadin isolle näytölle. Kikka perustuu kookkaaseen ruutuun, joka tunnistaa useamman sormenpainalluksen kerralla.
Yksinkertaisimmillaan sovellus tunnistaa sen, montako sormea on painettuna näyttöä vasten. Tämän lisäksi mukana on yksinkertaisia numeroharjoituksia aina järjestyksestä summailuun ja erotukseen. Kaikkinensa se onkin lapsille erinomainen leikkikalu matematiikan maailmaan.
Mukana on kattava valikoima kieliä, mutta valitettavasti suomenkieltä ei ole mukana. Onneksi näppärät kuvakkeet tekevät tehtävistä selviä.
Foldify Dinosaurs
Olemme jo pitkään ihastelleet Foldifyn sovelluksia, jotka tarjoavat muodikkaita kustomointimahdollisuuksia 3D-hahmoille. Tämän jälkeen ne voi vieläpä printata todellisiksi. Digitaalisen taiteilun, jakamisen sekä fyysisten luomusten näprääminen on todella koukuttavaa. Lisäksi se on mukavaa vaihtelua perinteiseen ruudun katselemiseen.
Foldify Dinosaurs nousee vaihtoehtojen joukosta ykköseksi, koska dinosaurukset nyt vain ovat niin kiehtovia. Kukapa ei haluaisi lyödä T-Rexin leukaan pukinpartaa?
Parhaat iPad-sovellukset musiikkia ja podcasteja varten
Näillä sovelluksilla voit kuunnella podcasteja, leikkiä DJ:tä sekä luoda musiikkia.
StaffPad
StaffPad loihtii perinteisen musiikin sävellyksen iPadille, jonka ruutu muuttuu älykkääksi nuotistoksi. Sovellusta varten tarvitsee Apple Pencil -kynän sekä hieman aikaa opetella nuottikirjoitus StaffPadin tyylillä. Mutta kun kirjoitustyyli on hallussa, sovellus muuttaa viivat nopeasti kauniiksi nuottikirjoitukseksi, jota voi editoida, jakaa tai tulostaa käyttövalmiiksi.
Sovelluksessa on lisäksi tehokas toistomahdollisuus. Vakuuttava äänipankki sisältää korkealaatuisia tehosteita, joiden avulla voi melkein kuvitella olevan aidon konsertin ääressä.
Muita hienouksia ovat äänitiedostojen siirto ja tuominen MIDI-formaatissa, jolloin niitä voi käyttää muissa musiikkisovelluksissa.
Animoog Z Synthesizer
Animoog Z jatkaa iPadin syntikkasovellus Animoogin jalanjäljissä. Kuten edeltäjänsäkin, myös tällä kertaa yhdistellään onnistuneesti upeaa Moog-ääntä ja käyttäjäystävällisyys, joten voit luoda haluamiasi luomuksia. Jo ilmaisversio on hyvin kattava, joten lystiä piisaa vaikka et maksaisikaan ekstraa.
Lisämaksut avaavat portin musiikin maailmaan. Voit avata käyttöösi erilaisia efektejä ja luoda entistä monipuolisempia kokonaisuuksia.
Sovellus näyttää upealta ja se luo musiikista visuaalisen elämyksen. Ja kun huomioidaan MIDI- ja AUv3-tuki, on Animoog Z yhteensopiva iPadin audioekosysteemin kanssa.
Cs: Music Player
Cs: Music Player on tuulahdus menneisyydestä. Se on kuin vanhan liiton Apple Music, jossa muistellaan oman musiikkikokoelman kultaisia vuosia. Cs hylkää radiokanavat, tekoälyn luomat kuuntelulistat ja muut höpötykset. Tällä kertaa keskitytään vain omaan musiikkikirjastoon. Halutessaan voi poistaa jopa Apple Music -biisit pois listalta, jolloin painopiste on tyystin iPadille tallennetuissa kappaleissa.
Käyttöliittymä toimii iPadilla erinomaisesti. Levykansi peittää lähtökohtaisesti ruudun, mutta toki listanäkymäkin on mahdollinen. Tällöin voi järjestää kappalelistaa artistin, biisin nimen, albumin tai muiden muuttujien pohjalta. Kuuntelun aikana voi esimerkiksi ohittaa biisejä pyyhkäisemällä ruutua.
Cs: Music Player on nostalginen paluu aikaan ennen suoratoistopalveluita. Sovelluksen hankkijat saavat muistoja herättävän kokemuksen menneiltä vuosilta, jolloin biisien liiallinen määrä ei ollut vielä ongelma.
SongKit
SongKit on monipuolinen suunnittelualusta biisintekijöille. Kun saat uudesta veisusta ajatuksen sekä rakenteen, voit näppärästi yhdistää sen päälle erilaisia sointuja, jamituksia sekä lyriikkaa. Voit myös ladata Safarilla löytämäsi biisin SongKitiin, minkä jälkeen sovellus pyrkii purkamaan sen. Homma toimii keskimäärin varsin hyvin.
Tämä itsessään riittää jo monille, mutta mukana on runsaasti lisäominaisuuksia. Sovellus esimerkiksi ehdottaa erilaisia sointuja, minkä lisäksi saat kappaleeseen automaattisen rytmin luotua. Et siis huomaa myöhemmin unohtaneesi palasia keskeltä hittirallia.
Voit halutessasi viedä sävellyksesi PDF-muotoon. Kaikkinensa SongKit on siis kattava työkalu, joka saa käyttäjän hyräilemään onnesta.
Jamm Pro
Jamm Pro on monipuolinen työkalu omien samplejen luomiseen. Se saattaa alkuun vaikuttaa todelliselta hirvitykseltä lukuisten painikkeiden kanssa, mutta sovelluksen idean oppii nopeasti.
Kunhan ohjelma tulee tutuksi, huomaat sen monipuolisten ominaisuuksien tarjoavan runsaasti vaihtoehtoja miksaamiseen sekä samplejen toteuttamiseen.
Ainoa todellinen murhe koskee sovelluksen hankaluutta. Sen omaksuminen ottaa aikansa, mutta ainakin meidän kohdallamme vaiva palkittiin.
AudioKit Hey Metronome
AudioKit Hey Metronome keskittyy oikeilla soittimilla sävellettävään musiikkiin. Se pitää luomuksesi jatkuvasti ajan tasalla ja rytmissä, kun saat luotua uusia elementtejä mestariteokseesi.
Nimessä oleva "Hey" kenties jo vinkkaakin, mutta sovellus muistuttaa jossain määrin Siriä. Voit nimittäin huudahtaa sille komentoja, mikä vapauttaa kädet soittamisen jatkamiseen.
Mukana on runsaasti eri tempoja, rumpuääniä, soittolistoja sekä muita elementtejä.
AudioKit FM Player 2
AudioKit FM Player 2 on avoimen lähdekoodin iPad-syntikkasovellus, joka vie sinut suoraan 1980-luvulle. Se tarjoaa yli 150 erilaista samplea, jotka tuovat mieleen Yamahan DX7:n ja TX81Z:n.
Sovelluksen appregiaattorilla leikkiminen vie nopeasti mukanaan. Huomaat nopeasti pienenkin kokeilun imaisseen mukaansa, jonka jälkeen aikaa on vierähtänyt puoli tuntia odotettua pidempään.
Sovellus toimii mainiosti osana iPadOS-järjestelmää. Saat irti MIDI-koskettimet sekä monia muita hienouksia. Kun mukana on vielä AUv3-tukikin, saat luotua hetkessä oman Kraftwerk-kokemuksesi.
NanoStudio 2
NanoStudio 2 on jatkoa iPhonelle luodulle NanoStudiolle, joten nano-etuliite on kenties hitusen hämäävä. Se on silti mainio työkalu nauhoittamiseen, samplaamiseen, ääniraitojen editoimiseen sekä miksaamiseen.
Sovellusta on kehitetty kuuden vuoden ajan, ja vaivannäkö todella näkyy. Sisäänrakennettu Obsidian-syntikka on yksi parhaimmista mitä on saatavilla. Lisäksi erilaisia ääniä saa luotua todella monipuolisesti. Rumpukone tarjoaa mukavan rytmipatterin, mutta mikäli se ei riitä, saat tuotua helposti mukaan lisävahvistusta Poison-202:sta ja Minimoog Model D:sta.
NanoStudio 2 ei tarjoa kummoista välinettä perinteisistä soittimista kiinnostuneille, mutta muille se on kattava ja suositeltava kokonaisuus.
djay
djay on täysiverinen DJ-kokemus iOS-laitteelle. Sen tupladekki tarjoaa ristiinfeidauksen, luuppaamisen sekä monia ilmaisefektejä. Mikäli olet valmis maksamaan tilauksesta, saat mukaan monipuolisen DJ-laitteiston.
Mikäli tupladekki ei riitä, voit hyödyntää myös 4-dekkiä. Tarjolla on VJ-miksaus videoiden lisäämiseen, tuki erilaisille ohjaimille sekä yli gigatavun verran sampleja.
Kaikkea on luonnollisesti aivan liikaa kotikäyttäjälle, mutta sehän ei varmasti ketään haittaa.
Audiobus 3
Markkinoilla on niin paljon erilaisia musiikintekosovelluksia, että sopivan valinta voi olla vaikeaa. Onneksi Audiobus 3 tekee elämästä helppoa, sillä se yhdistää nämä yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi.
Sovelluksen avulla voi lähettää audio- ja MIDI-tiedostoja sovelluksesta toiseen. Kunhan tiedostot on kierrättänyt efektikierroksella ensin tarvittavissa sovelluksissa, voi lopputuloksen lopulta siirtää vaikkapa GarageBandiin.
Audiobus 3 tarjoaa kattavat ominaisuudet aina Audio Unit -tuesta lähtien. Sen avulla voi halutessaan yhdistää syntikan suoraan ohjelmaan.
Audiobus 3 tukee yli 900 iOS-sovellusta, joten se on pakkohankinta kenelle tahansa musiikkia tekevälle iPad-käyttäjälle.
Poison-202
Kappas vain, haluat siis säveltää tai soittaa musiikkia iPadillasi. Sepäs hyvä, sillä Poison-202 on kuin luotu tarpeisiisi.
1990-lukua muistuttava tyyli on vanhahtavaa, mutta niin on Poison-202:n äänimaisemakin. Se vie käyttäjän suoraan elektronisen musiikin alkuaikoihin, jolloin Prodigyn, Chemical Brothersin ja Orbitalin kaltaiset nimet nousivat suosioon.
Mikäli et innostu valmiista ääniraidoista, voit luoda vivuilla ja säätimillä juuri omanlaisia elektronisia soundeja.
Osa tarjolla olevista syntikkasovelluksista on kunnianhimoisempia ja toiset taas autenttisempia, mutta vain harva on yhtä hauska kuin Poison-202.
Overcast
Podcastit ovat kannettavilla laitteilla kuin kotonaan. Eikä tietysti ihme, sillä onhan niiden nimikin yhdistelmä iPodia ja broadcastia. Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö iPad saattaisi toimia suosikkiohjelmiesi kanssa paremmin kuin iPhone.
Olemme suuria Overcast-faneja myös pienemmillä Apple-laitteilla, mutta iPadin kookkaampi näyttö tulee selvästi hyötykäyttöön. Saat nimittäin rinnakkain kaksi listaa. Vasemmalla näkyvät jaksot, kun taas oikealla on nähtävissä kulloinkin toistossa oleva episodi.
Overcastin isoimmat plussat liittyvät sen podcast-kirjaston hallintaan sekä toistoon. Se poistaa turhia hiljaisuuksia ja toisaalta vahvistaa äänenlaatua tarvittaessa itsestään.
Soittolistojen toimivuutta saa säädettyä vapaasti. Ne ovat oletuksena julkaisujärjestyksessä, mutta halutessaan suosikkinimikkeet saa automaattisesti listan kärkeen.
Kaiken lisäksi Ovecast synkronoi toistotiedot eri laitteiden välillä, joten voit ongelmitta siirtyä iPadista iPhoneen ja takaisin.
iPadin parhaat toimisto- ja kirjoitustyökalut
Tässä ovat suosikkisovelluksemme kirjoittamiseen, sähköpostien käsittelyyn, PDF-tiedostojen muokkaamiseen, taulukoiden luomiseen sekä tiedostojen käsittelemiseen.
iA Writer
iA Writer on perinteinen tekstieditori, jossa pystyy kirjoituskoneen tyylistä poiketen myös muokkaamaan aiempia rustauksia. Sovellus ei tarjoa loputtomasti fontteja ja erilaisia tyylejä, vaan kaiken keskiössä on kirjoittaja sekä teksti. Näin keskittyminen ei herpaannu valikkojen selaamiseen tai muuhun epäolennaiseen.
Applikaatiota saa kustomoitua kirjoitustyylin tarpeisiin. Voit valita sanalaskurin, keskittymistilan tai toistuvia kliseitä seuraavan oikolukijan. Kahden ikkunan kokonaisuus mahdollistaa näppärän esikatselun. Lightning-valikosta saa poimittua suosikkikomennot, minkä lisäksi wikilinkit auttavat ristilinkityksen luomisessa.
Valmiit työt saa vietyä HTML-, Word-, PDF-, WordPress- ja Medium-tiedostoiksi jatkokäsittelyä varten.
iA Writer on pakkohankinta jokaiselle kirjoittamiseen vakavasti suhtautuvalle.
PageTurn Universal
PageTurn Universal on omituinen tapaus. Se on PDF-lukija, joka ei halua sinun vaihtavan sivua käsin, vaan seuraavalle sivulle mennään kasvonliikkeellä. Käytännössä tämä tapahtuu kielellä lipaisemalla tai silmää iskemällä.
Tämä voi tuntua omituiselta, mutta se on näppärä erityisesti muusikoille, jotka eivät voi irrottaa sormiaan soittimesta. Toki se toimii myös muissa yhteyksissä.
Sovellusta voi muokata haluamallaan tavalla, joten kokemus on personoitavissa. Ainoa ongelma on, ettei vanhoihin sovelluksiin ole enää paluuta. Niille kun lipoo huuliaan aivan suotta.
Moleskine Journey
Moleskine Journey korostaa olevansa suunniteltu "luoville", "itsenäisille" sekä "vapaasieluisille" tekijöille. Se yhdistelee työkaluja sekä hyvinvoinnin seurannan, joten kokonaisuus auttaa niin työnteossa kuin henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamisessakin.
Sovellus napsii tietoja Applen kalenterista hyödyntäen kuvia, linkkejä ja PDF-tiedostoja. Tarjolla on tehtävälista, projektinhallintatyökalut sekä mahdollisuus ryhmätyölle. Päiväkohtaisissa tiedoissa on puolestaan nähtävissä aikataulut, ruokapäiväkirja sekä erilaisten tapojen seuranta.
Moleskine Journey ei ole aivan yhtä suoraviivainen sovelus iPadilla kuin mitä iPhonella. Kahteen palstaan jaettu ruutu tarjoaa kuitenkin omat etuutensa, sillä tällaisenaan se tarjoaa merkittävästi enemmän tietoja kerralla kuin puhelinsovellus.
Textastic Code Editor 8
Textastic on tekstinkäsittelyohjelma koodareille. Se on suunniteltu ajatuksella ja minimalistisesti, mutta samalla se tarjoaa kattavan valikoiman ominaisuuksia.
Mikäli käytät pelkkää iPadia, saat ruudulle kustomoidun näppäimistön kattavalla painikevalikoimalla. Irtonäppäimistöä käyttävät voivat puolestaan asettaa haluamansa pikatoiminnot työn tehostamiseksi. Fontit ovat luonnollisesti muokattavissa, minkä lisäksi uusia teemoja on tarjolla runsain mitoin.
Sisäänrakennettu tiedostojen siirtämistyökalu mahdollistaa dokumenttien käsittelyn sekä tallentamisen eri laitteista.
Mukana on muutamia rajoitteita. Sovellus ei mahdollista esimerkiksi verkkosivujen luomista tai sovellusten luomista, mutta koodin muokkaaminen vaikkapa kotioloissa tulleen oivalluksen jälkeen on joka tapauksessa näppärä lisä arkeen.
Cardhop
Cardhop luo yhteystiedot kokonaan uusiksi tavalla, joka on samaan aikaan näppärämpi sekä hyödyllisempi. Sovellus käyttää iCloudissa olevia tietoja erilaisella lähestymistavalla.
Mukana on kattava hakutyökalu. Voit esimerkiksi soittaa tai luoda uuden yhteystiedon pelkällä äänikomennolla.
Muistiinpanot ovat verkkoa selatessa aina läsnä. Erillinen välilehti kertoo syntymäpäivät sekä äskettäin käytetyt yhteystiedot. Halusitpa kurkistaa tietoja, soittaa kaverille tai lähettää kiireettömän sähköpostin, Cardhop tarjoaa tarkkaan harkitun apuvälineen maltilliseen hintaan.
FE File Explorer Pro
FE File Explorer Pro paikkaa ongelman iPadin tiedostojen hallinnassa. Sen avulla pääset näppärästi käsiksi niihin dokumentteihin, jotka eivät ole iPadissa tai iCloudissa tallessa. Applen sovelluksille tyypillinen käyttöliittymä tekee tiedostojen hakemisesta, käsittelystä ja esikatselusta todella vaivatonta kaikissa olosuhteissa.
Mukana on tiedostojen raahaamisen lisäksi erillisen salasanasuojaus, mikäli osa dokumenteista ei ole kaikkien silmille soveltuvaa sisältöä. Ennen kaikkea se tekee kuitenkin dokumenttien hallinnasta merkittävästi aiempaa mutkattomampaa.
Memento: Modern Reminders
Memento: Modern Reminders on oivallinen vaihtoehto muistutuksille. Mementon etu on sen vikkelyys, jonka ansiosta sovellusten vaihtaminen on aiempaa vaivattomampaa.
Esimerkiksi muistutuksen luominen tai muokkaaminen avaa virtuaalisen näppäimistön, jonka avulla sijainti ja ajankohta on helppo lisätä. Mukana on myös runsaasti yleisempiä vaihtoehtoja, kuten "tämä ilta" tai "huomisaamu" vähemmän kriittisille askareille.
Sovellus esittelee kaiken tiedon yhdessä ikkunassa, mikä tekee käytöstä helppoa. Erillisestä välilehdestä voi halutessaan hallinnoida ilmoituksia sekä muokata tyyliä rohkeammaksi.
PDF Expert by Readdle
Mac-käyttäjien suosima PDF Expert by Readdle on tehokas ja käytännöllinen työkalu PDF-tiedostojen käyttöön. iPadilla se on hetkittäin jopa parempi.
Voit ladata PDF-dokumentteja iCloudista sekä Dropboxista. Sivuja voi järjestellä raahaamala, minkä lisäksi lisäsivujen luonti onnistuu parilla painalluksella. Valitettavasti sivujen siirto dokumentista toiseen ei onnistu, mutta tiedostojen yhdistäminen sen sijaan on mahdollista.
Sovellus on PDF-tiedostojen lukuohjelmana mainio. Saat halutessasi ohjelman muuttamaan tekstin puheeksi, minkä lisäksi lukunopeutta voi halutessaan säätää. Niin ikään allekirjoittaminen sekä muistiinpanojen lisäys on vaivatonta.
Mikäli olet valmis maksamaan muokkausominaisuuksista, pääset lisäksi muokkaamaan tekstiä sekä siirtelemään kuvia. Fonttien ja ulkoasujen kohdalla on tehty muutamia kompromisseja iPadin kohdalla, mutta kaikkinensa kyseessä on erinomainen kokonaisuus PDF-tiedostojen käsittelyyn.
Scrivener
Scrivener on tietokonekäyttäjien suosima sovellus kirjoituskäyttööön. Monipuoliset ominaisuudet tekevät kirjoittamisesta helppoa, sillä saat yhdistettyä tutkimusdokumentteja suoraan projektitiedostoon. Kaikki on jatkuvasti ulottuvilla, eikä työaikaa joudu käyttämään järjestelemiseen.
iPadilla Scrivener on lähes identtinen tietokoneversion kanssa, joskin muutamia yksinkertaistuksia on toki jouduttu tekemään katselu- ja vientityökaluissa. Eri sivujen, muistiinpanojen ja dokumenttien hallinta on todella vaivatonta. Voit siis keskittyä tekstin kirjoittamiseen ja asetteluun pääruudulla, kun taas indeksointi onnistuu sivusta.
Mukana on mahdollisuus ruudun jakamiseen, jolloin voi puolella näyttöä tehdä vertailevaa tutkimusta. Dropbox-synkronointi puolestaan mahdollistaa projektien siirtelyn.
Kaikkinensa Scrivener on todella näppärä työkalu niin sovellukseen perehtyville kuin tekstiä aktiivisesti luoville ahertajillekin.
1Password
Vaikka Apple esitteli iCloud Keychain -sovelluksensa jo iOS 7 -käyttöjärjestelmän myötä, salasanojen ja maksutietojen tallentaminen on turvallisempaa 1Password-sovelluksella. Se on yhteensopiva Safarin kanssa, minkä lisäksi voit hallita useita henkilötietoja, muistiinpanoja, verkkotietoja sekä sovelluslisenssejä.
Mukana on myös muita etuja. Ensinnäkin sovellus toimii ristiin myös Android- ja Windows-laitteiden kanssa. Sen ansiosta käyttö on vaivatonta, vaikka et keskittyisikään vain yhteen ekosysteemiin.
Sovellusta voi kokeilla ilmaiseksi kuukauden ajan, minkä jälkeen käyttö vaatii kolmen dollarin kuukausimaksun (tai 5 dollarin, mikäli haluat perhelisenssin enintään viidelle henkilölle). Mielestämme ominaisuudet tekevät hintalapusta erittäin perustellun.
Parhaat iPad-sovelluksen kuvien ja videoiden muokkaamiseen
Suosikkisovellustemme avulla saat kuviin ja videoihin lisää tunnelmaa, yksityiskohtia sekä muita elementtejä.
LumaFusion
LumaFusion tuo tietokoneille tyypillisen videoeditorin iPadille. Voit muokata kerrallaan kuutta video-/ääniraitaa sekä kuutta ylimääräistä ääniraitaa. iPad-sovelluksen käyttöliittymä on erittäin sujuva ja joustava, joten jopa 4K-materiaalia saa muokattua tuosta vain. Ja kun viimein palaa tietokoneen ääreen, voi lopputulosta esikatsella ulkoiselta näytöltä.
Sovellus on pullollaan ääni- ja kuvaefektejä. Lisäksi se tunnistaa oleellisimmat työkalut aina kolmeen laajennukseen ja ProRes-tarkkuuteen asti. Voit myös editoida materiaalia ulkoiselta USB-C-asemalta. Näistä viimeisin on oleellinen lisä etenkin pienellä tallennustilalla varustetuille iPadeille.
Kaikkinensa LumaFusion on loistava ja hinnaltaan sopusuhtainen työkalu.
The app is packed with audio and visual effects, along with a robust titler. It understands modern pro workflows, with version 3 adding support for third-party plug-ins, ProRes and direct editing from external USB-C drives. The last of those is vital with the increasing size of media files and the inability to expand internal iPad storage. In all, LumaFusion is superb and has a bargain price-tag for a desktop-grade product.
Halide
Halide on jo pitkään ollut synonyymi iPhonen huippulaadukkaalle kamerasovellukselle. Se tarjoaa hiotun ja loogisen käyttöjärjestelmän oivallisilla työkaluilla. Lopputulos soveltuu valokuvaajille, jotka haluavat kameraltaan vieläkin enemmän. iPadilla tilanne on sama, mutta sovellus on ilmavampi kuin iPhonen täyteen ahdettu vastaava.
Ulkonäköä on mietitty isompaa näyttöä ajatellen. Keskeisimmät painikkeet ovat sopivasti peukaloiden lähellä, kun taas manuaalinen focussäädin on ruudun pohjalla. Tarjolla on myös useita vapaasti valittavia lisäsäätimiä.
Sovellus ei muuta sitä ajatusta, että tabletilla kuvaaminen ei ole kaikista helpointa. Näin laadukkaalla kuvatyökalulla on kuitenkin selvää, että esimerkiksi iPad Prolla saa loistokkaita otoksia.
Pixelmator Photo
Pixelmator Photo auttaa sinua tekemään kuvistasi parempia. Sen keinoäly tekee taikansa valaistuksen, valotuksen sekä varjostuksen osalta napinpainalluksella. Lopputulos on miellyttävä ja luonnollinen verrattuna moniin kilpaileviin sovelluksiin.
Elokuvamaiset filtterit yhdistettynä monipuolisiin vaihtoehtoihin haastavat käyttäjän kokeilemaan erilaisia mahdollisuuksia. Tästä huolimatta kaikki on nopeaa ja vaivatonta. Mikäli muutosten osalta tulee myöhemmin katumapäälle, saa alkuperäiset teokset palautettua muutamalla painalluksella.
Pixelmator Photon edullinen hinta yhdistettynä oppivaan työkaluun tekee siitä loistavan kokonaisuuden. Huomaatkin nopeasti, ettei yksikään kuva enää lähde maailmalle ilman pientä käsittelyä.
Darkroom
Darkroom on kuvankäsittelyohjelma iPadille. Vaikka vastaavanlaisia riittää runsain mitoin, Darkroom onnistuu erottumaan joukosta.
Sovellus näyttää heti käynnistyessään kaikki käytössä olevat kuvat. Valitse yksi, minkä jälkeen pääsetkin jo editoimaan. Työkalut aukeavat viereisestä valikosta ripeästi tehden muutosten tekemisestä todella vaivatonta. Lisäksi maksullisen version avulla saat käyttöön lähes ammattitason vempaimet aina värikorjauksesta lähtien.
Kenties mikään mainittu ei kuulosta järin poikkeukselliselta, mutta Darkroom tekee kaikesta tästä todella näppärää ja helppoa. Sovellus on käyttäjäystävällinen ja suoraviivainen, mutta samalla se tarjoaa kattavat työkalut. Kokonaisuus tuntuu kuin se olisi Applen tekemä.
Glitch Art Studio
Glitch Art Studio tekee tylsistä kuvista ja videoista kiinnostavia. Filtterit ja lisäanimaatiot hämäävät katsojaa niin paljon, ettei alkuperäistä kohdetta välttämättä enää edes huomaa.
Tarjolla on nopeita pika-asetuksia kuin syvällisempiä vaihtoehtojakin. Otitpa kumman tahansa, lopputuloksesta huokuu tyyli ja hauskuus. iPadin suuri näyttö tuo efektit eloon mainiosti. Sen avulla saat vanhoihin kuviinkin merkittävän määrän lisäpotkua.
VideoGrade
VideoGrade tuo Hollywoodin sävyt tabletillesi.
Kyseessä on erittäin jykevä sovellus, jota on monipuolisuudestaan huolimatta suoraviivaista käyttää. Valitse arkistostasi video, minkä jälkeen pääset käsiksi työkaluihin. Valikosta saa vedettyä asetukset haluttuun kohtaan, jolloin muutokset näkyvät välittömästi lopputulemassa.
Värimuutokset, kerrokset ja muut filtterit saa mukaan yhdellä painalluksella esikatselua varten. Lisäksi luodut asetukset saa tallennettua tulevaa käyttöä varten.
Osa työkaluista ilmestyy hauskana lisänä myös Kuvat-sovelluksen laajennuksiksi. Et siis joudu avaamaan VideoGradea tehdäksesi nopeita muutoksia.
Retrospecs
Retrospecs on pelihistoriasta ammentava kuvafiltteri. Sen avulla teokset saa muokattua näyttämään siltä, kuin ne olisi luotu aikanaan Game Boyn, Apple Macin tai C64:n näytölle.
Mikäli olet valmis maksamaan sovelluksesta, aukeaa käyttöösi yli 40 eri laitetta. Halutessaan erilaisia vaihtoehtoja voi myös luoda kokonaan itse. Lopputulosta pääsee hiomaan erilaisin animaatioiin, väriefektein sekä muiden ominaisuuksien osalta.
Mukana on kaiken kukkuraksi tuki videoille sekä erilaisille tekstiefekteille. Niiden avulla saat YouTube-kanavallesi aimo annoksen omituisuutta. Mutta jo pelkästään NES-filtteri tekee siitä kiinnostavan.
Typorama
Typorama auttaa sinua lisäämään tekstiä kuviin vaivattomasti. Valitse kuva, väri sekä halutessasi tausta, minkä jälkeen voit lisätä haluamasi säväyksen.
Siinä missä muut sovellukset tarjoavat fontteja, Typorama tuo tarjolle "designeja". Näiden toteutus on upeaa: klikkaa tekstiä, valitse tyyli ja ihastele lopputulosta. Mikäli et ole tyytyväinen lopputulokseen, saat vaihdettua sen yhdellä klikkauksella.
Voit luoda erilaisia tasoja sekä hyödyntää varjostuksia sekä muita efektejä. Tarjolla on myös 3D-näkymä. Osa ominaisuuksista on lukittu ilmaisversiosta, minkä lisäksi joudut tyytymään vesileimaan. Onneksi koko sovelluksen avaaminenkaan ei maksa kuin muutaman euron.
Affinity Photo
Affinity Photo osoittaa iPadin kykenevän kuvankäsittelyohjelmaan, joka kelpaa myös täysiverisille ammattilaisille. Se on käytännössä Photoshopin veroinen kokonaisuus, joka on muokattu kosketusnäytölle sopivaksi.
Koska kyseessä on ammattikäyttöön tehty applikaatio, tarvitset sovellusta varten vähintään iPad Air 2:n mutta mieluiten iPad Pron. Se kuitenkin kannattaa, sillä käyttöön aukeavat ominaisuudet todella tekevät eron.
Mukana on tuki RAW-tiedostoille ja mahdollisuus muokata fontteja, kerroksia sekä muita elementtejä. Kokonaisuutena Affinity Photo nousee iPadin parhaiden sovellusten joukkoon. Se ei ehkä ole aivan kaikille, mutta kattavat tutoriaalit tekevät opettelusta onneksi helppoa.
Artomaton - The Motion Painter
Artomaton - The Motion Painter on "tekoälytaiteilija", joka luo kuvista luonnoksia ja maalauksia. Ilmaisversiolla saa jonkin verran ominaisuuksia, mutta muutaman euron maksulla aukeavat työkalut tekevät kokonaisuudesta todella kattavan.
Toisin kuin monet kilpailijat, Artomaton mahdollistaa hyvin kattavan säätämisen. Voit hallita vinjettiä, vetojen leveyttä, kulmia sekä värisaturaatiota.
Paketti toimii myös videoiden kanssa. Vaikka Artomatonilla kestää jonkin aikaa käydä läpi jokainen kuva, lopputulos on vaikuttava.
Ilmaisversio on mainio, mutta maksullinen versio nousee iPadin parhaimmistoon.
Mextures
iPad ei ehkä ole kamerana paras mahdollinen, mutta sen iso näyttö tekee editoinnista miellyttävää. Mextures vie tämän entistä pidemmälle tarjoamalla kattavat työkalut kuvien loppusilotteluun.
Editointiprosessorissa rakennetaan tasoja, joille saa lisättyä efektejä. Tekstuurit, lisäykset ja pyöritykset sujahtavat kuvaan luonnollisesti ilman pelkoa kuvan palamisesta kiinni.
Onnistuneita rakennelmia voi tallentaa ja jakaa Mextures-yhteisössä. Sieltä saa myös ladattua muiden luomuksia, joiden avulla omaa editointia voi nopeuttaa entisestään.
VideoGrade
iPadin videoeditontityökalut tarjoavat perusvälineet efektien luomiseen, mutta VideoGrade tekee kokonaisuudesta silkkaa hollywoodia. Sen avulla videokirjastosi helmiä voi muokata 13 erilaisella väri- ja korjaustyökalulla.
Vaikka ominaisuuslista on kattava, VideoGrade onnistuu paketoimaan kaiken varsin suoraviivaiseksi kokonaisuudeksi. Lisäksi tehtyjä muutoksia voi korjata tai muokata milloin tahansa.
Kunhan efektit ovat paikallaan, saat napinpainalluksella esikatselun luomuksestasi. Jos et ole aivan varma lopputuloksen onnistumisesta, pääset vertailemaan sitä alkuperäiseen teokseen rinta rinnan.
Snapseed
Applen Kuvat-työkalu tarjoaa perustyökalut kuvamuokkaukseen, mutta valikoima jättää silti toivomisenvaraa. Tilannet mutkistaa erityisesti ilmainen Snapseed. Se tarjoaa lukuisia erilaisia välineitä ja filttereitä, joiden avulla kuvat saa eloon uudella tavalla.
Mukana on tietysti kaikki perusvälineet, kuten rajaus, kiertäminen, ehostus sekä muut. Mutta tästä kaikki vasta alkaa.
Tarjolla on nimittäin myös valokuvauksellisia elementtejä sekä varsin äärimmäisiäkin lisiä, joten avulla kuviin saa vaikkapa menneiden aikojen kohinaa tai muita elementtejä.
Lisäksi se tukee erillisiä kerroksia, joista jokaista voi muokata loputtomasti ennen yhdistämistä.
Parhaat iPad-sovellukset työntehon tehostamiseen
Parhaiden iPad-sovellusten avulla olet tehokkaampi, kirjaat muistiinpanot nopeammin, suunnittelet ajatuskartat helpommin ja pidät kirjaa tapahtumista.
Dashkit
Dashkit on henkistä jatkoa klassikkosovellukselle Status Board. Aivan kuten edeltäjäkin, myös tällä kertaa keskitytään käyttäjää kiinnostavaan dataan. Oli se sitten aika, sää, verkkosivustojen feedit, muistutukset tai taulukot, saat yhdisteltyä sekä luotua juuri haluamasi.
Kun iPad tarjoaa jo entuudestaan widgetit, saatat ihmetellä Dashkitin tarpeellisuutta. Nämä eittämättä toimivat osin päällekkäin. Dashkit pitää kuitenkin moduulit yhtenäisinä, minkä lisäksi niiden järjestely ja muokkaaminen on vaivatonta. Voit halutessasi saada loputtoman määrän erilaisia dashboard-näkymiä. Kokonaisuus tuntuu hyvin käyttäjälähtöiseltä ja toimivalta.
Näkymät ovat tyylikkäitä, minkä lisäksi vuosittainen tilaus on hinnaltaan kohtuullinen. Mukana on myös ilmaisversio, joten sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla!
Reeder 5
Reeder 5 pyrkii helpottamaan ja yksinkertaistamaan verkkoselailua. Voit tilata haluamasi RSS-syötteet, minkä ansiosta et ohita yhtäkään kiinnostavaa uutisartikkelia. Ja mikäli haluat, voit halutessasi lähettää irtoartikkelit Reederistä Safariin myöhempää lukuhetkeä varten.
Lukunäkymä on suunniteltu tehokkuutta silmälläpitäen. Näkyvillä on alkuperäisen sivuston sijaan vain tekstisisältö, jota voi muokata halujensa mukaan.
Reeder 5 on tämän hetken paras RSS-syöteohjelma monipuolisen tuen sekä mainion käyttöliittymän ansiosta.
GoodLinks
GoodLinks taltioi luettavat aineistot tulevaa varten. Saat tallennettua sivun tekstit ja kuvat, minkä jälkeen voit myöhemmin käydä ne ajatuksella läpi ilman häiriötekijöitä.
Kilpailevat Pocket sekä Instapaper tekevät saman ilmaiseksi, joten minkä vuoksi suosittelemme maksullista GoodLinksiä? Ensinnäkään se ei sisällä mainoksia eikä vaadi tunnusta. Kaikki tarvittava taltioituu iCloudiin. Lisäksi kaikki ominaisuudet ovat välittömästi käytössäsi, joten voit helposti järjestellä arkistoa, organisoida linkkejä sekä pitää kirjaa sisällöstäsi.
Sovellus mahdollistaa myös kustomoinnin ja näpertelyn. Pikatallennuksella voit välttää turhat hidasteet ja vain arkistoida dokumentin. Muuta käyttöliittymää voi taasen hioa erilaisilla pikakomennoilla.
Nämä lisäkikat tekevät GoodLinksista hintansa väärtin.
Fantastical
Fantastical on suunnattu säästämään aikaasi sen sijaan, että se kalenterina vain pitäisi kirjaa tapahtumista. Tokihan se myös kertoo aikataulusi, mutta samalla se tarjoaa kikkoja asioiden nopeuttamiseen ja yhdistämiseen.
Päänäkymästä voi katsoa menneitä ja tulevia tapahtumia. Mukaan rakennettu sääsovellus taasen varmistaa, ettet joudu ikävien yllätysten kohteeksi. Kelin näkee niin nykyisestä sijainnistasi kuin määränpäästäkin.
Sovellus helpottaa arkea erilaisin keinoin. Mukana on niin sopivan ajankohdan etsintä kuin useita kielivalintojakin. Kaikkinensa se tekee arjestasi hivenen entistä näppärämpää.
1Blocker
1Blocker poistaa verkkoselauksestasi mainokset ja muut ärsykkeet. Safari ottaa sen omakseen heti kunhan vain asennat sovelluksen ensin. Tämän jälkeen saat surffailla verkossa ilman häiriötekijöitä.
Tarjolla ei tietenkään ole kaikille täydellisesti sopivia asetuksia, joten valikossa kannattaa hetken aikaa näperrellä itselleen mieluisia vaihtoehtoja. Sivuja voi halutessaan kontrolloida myös yksi kerrallaan, jolloin suosikkisivuasi kohdellaan eri tavoin kuin jotain muita osoitteita.
Aiemmin maksullisena myyty 1Blocker vaatii nykyään tärkeimpiin ominaisuuksiin tilauksen. Sen avulla saat kuitenkin pilvipalvelu- sekä Mac-ominaisuudet. Tosin kertamaksukin onnistuu yhä, mutta se on varsin tyyris.
Magpie
Magpie sekoittaa muistilaput ja muistutukset valokuviin. Toki Applen omakin sovellus mahdollistaa kuvalliset merkinnät, mutta Magpie on suunniteltu varta vasten siihen.
Jokaiselle listalle voi tallentaa rajattomasti muistilappuja. Kuviin voi yhdistää tekstiä, linkkejä, hintoja sekä sijainteja. Käyttöliittymä on kerrassaan mainio.
Kertaostos on ikävä kyllä varsin kallis. Mielestämme se on hintansa väärti, mutta kenties kannattaa odotella sopivaa tarjousta ennen ostopäätöstä.
NordVPN
NordVPN on iPadille suunniteltu VPN-palvelu. Se tuo verkkoselaukseen roimasti lisäsuojaa, minkä jälkeen tekemistesi seuraaminen on käytännössä mahdotonta. Lisäksi ympäri maailmaa sijaitsevat palvelimet mahdollistavat maakohtaisten rajoitusten kiertämisen.
Tämä voi kuulostaa hitusen arveluttavalta, mutta VPN-palvelut ovat täysin laillisia. Niiden avulla voit turvata tietosi esimerkiksi julkisissa verkoissa, minkä lisäksi niitä käytetään runsaasti esimerkiksi poliittisen tilanteen takia vaikeasti tavoiteltaviin sivustoihin.
NordVPN toimii iPadilla erittäin hyvin. Käyttöönotto on mutkatonta ja yhteydet osoittautuvat luotettaviksi. Suosittelemme kuitenkin tekemään tilauksen NordVPN:n kotisivuilla, jossa tarjoukset ovat selvästi paremmat.
MindNode 6
MindNode 6 on erinomainen työkalu ajatuskarttojen luomiseen. Voit aloittaa puhtaalta pöydältä luomalla keskelle pääidean, minkä jälkeen uudet ajatukset saa yhdistettyä siihen viivoilla.
Sovelluksen joustavuutta on pakko arvostaa. Se ottaa kaiken ilon irti kosketusnäytöstä, joten voit vapaasti siirrellä merkintöjäsi. Mikäli taasen jostain osa-alueesta meinaa tulla liian suuri, voit halutessasi irrottaa sen erilleen. Erilaiset tarrat, kuvat ja värivaihtoehdot onnistuvat niin ikään.
Voit jatkaa työtäsi myös muilla Applen laitteilla iCloud-tuen ansiosta. Se tekee neronleimausten kirjaamisesta todella näppärää.
1Blocker X - Adblock
1Blocker X - Adblock blokkaa nettiselaustasi ärsyttävät mainokset ja muut häiriöt iPadillasi.
Kunhan olet ensin aktivoinut 1Blocker X:n Asetukset-valikosta, se ryhtyy taistelemaan mainoksia, haittaohjelmia sekä muita murheenkryynejä vastaan. Voit halutessasi myös estää vain tiettyjä elementtejä, mikäli ne häiritsevät enemmän. Lopputulos tekee nettikäytöstä mukavampaa ja yksityisempää.
Mikäli jokin verkkosivu ei tykkää 1Blocker X:stä, saat napattua suojauksen pois päältä vain sitä varten.
LiquidText PDF Reader
LiquidText PDF Reader on nimetty harhaanjohtavasti. Se kyllä soveltuu PDF-tiedostojen lukemiseen ja täyttämiseen, mutta siitä on myös moneen muuhun. Se on pikemminkin kokonaisvaltainen sovellus dokumenttien käsittelyyn.
Ilmaisversiolla saa ladattua PDF-tiedostoja ja tehtyä merkintöjä. Maksullinen versio mahdollistaa ristilinkkaamisen dokumenttien välille.
Sovellus toimii kosketusnäytöllä upeasti. Voit käyttää Apple Pencil -kynää helpottaaksesi työtäsi. Eleillä tehtävät pikatoiminnot nopeuttavat työntekoa ja kokonaisuus on kuin luotu esimerkiksi opiskelu- tai tutkimuskäyttöön.
Noted
Noted yhdistää ääninauhurin ja muistiinpanot. Sen monipuolinen tekstieditori mahdollistaa erilaiset otsikot, listat, kuvat sekä korostukset.
Tässä ei ole tietysti mitään uutta, mutta nauhurin ja muistiinpanot yhdistävä kokonaisuus sen sijaan on poikkeuksellinen. Voit milloin vain painaa #TimeTag-painiketta, jolloin saat erillisen aikaleiman siihen kohtaan. Tämän jälkeen voit helposti palata juuri siihen kohtaan takaisin. Et siis välttämättä joudu enää lainkaan kirjaamaan muistiinpanoja, sillä saman asian voi myös kuunnella uudelleen.
Voit halutessasi jakaa merkintöjä muille käyttäjille iCloudin avulla. Muut muistiinpanot saa tiedostotyypistä riippuen joko M4A- tai PDF-formaatissa.
Things 3
Things 3 on käytännöllinen tehtävälista. Sen järjestelmällisyyden avulla saat tehtyä asioita enemmän ja käytännöllisemmin.
Sovellusta voi laajentaa äärimmäisen monipuoliseksi, mutta sen saa myös erittäin yksinkertaisena kokonaisuutena. Voit tarkkailla Tänään- ja Tulevat-näkymiä luoden samalla uusia tehtäviä tai laajentaen aiempia. Mukana on mahdollisuus jakaa ruutu sekä raahata elementtejä.
Kyseessä on sovellus, jonka arvon huomaa kun sitä käyttää. Ainakin meille siitä luopuminen tuntuu mahdottomalta, sillä sovelluksen joustavuus kaikilla Apple-laitteilla tekee siitä kullanarvoisen.
Soulver
Soulver on kuin taulukko-ohjelmien laskuri. Voit luoda erilaisia kaavoja ja funktioita, jonka jälkeen Souvler tekee tarvittavat laskutoimenpiteet. Sen avulla onnistuvat niin peruslaskut kuin monimutkaiset taulukkoynnäyksetkin.
Se saattaa näyttää alkuun hitusen kankealta ja tylsältä, mutta Soulver on monille Excel-hirmuille kullanarvoinen.
iPadin parhaat sää- ja matkustussovellukset
Tässä ovat mielestämme parhaat iPad-sovellukset sään seurantaan sekä matkan suunnitteluun.
CARROT Weather
CARROT Weather on ihmisyyttä vihaavalla tekoälyllä varustettu sääsovellus. Kun kurkistat seuraavan päivän sääennusteen, saat tiedon lisäksi haukut ja solvaukset.
Tyyli saattaa vaikuttaa nopeasti vanhentuvalta vitsiltä, mutta se tuo kaikessa kummallisuudessaan kummasti persoonallisuutta simppeliin sovellukseen. Tarjolla on pilkkauksen lisäksi kauniisti esitetty sääennuste sekä iPadin kookkaalle näytölle erinomaisesti hiottu käyttöliittymä. Päivittäinen näkymä sekä monikerroksiset kartat ansaitsevat ylisanansa.
Valitettavasti laadukas paketti on kaukana ilmaisesta. Kartat kustantavat useamman roposen, eivätkä ilmoituksetkaan piippaa maksutta. Onneksi perusversio tarjoaa keskeisimmät tiedot sekä ivat, jotka tekevät siitä hyvän vaihtoehdon myös niille, jotka eivät halua maksaa kaikista ominaisuuksista.
Ventusky
Ventusky kertoo sään tavalla, joka on iPadin näytöllä kuin kotonaan. Se keskittyy tylsien numeroiden ja taulukoiden sijasta upeasti animoituun karttaan. Näet kaiken tuulesta lähtien tyylikkäästi näytöltä.
Kartta on interaktiivinen. Eri tasot kertovat lämpötilan, sademäärät sekä pilvisyyden. Tarjolla on myös kaksiulotteinen kartta, mutta Telluksen tarkennus toimii äärimmäisen näppärästi.
Sovellus kertoo tunneittain päivittyvän sääennusteen lisäksi myös kuun vaiheet. Valitettavasti mukana ei ole välittömiä ilmoituksia vaikkapa rankkasateesta, mutta pienistä puutteistaan huolimatta maksullinen Ventusky on erinomainen sovellus.
WeatherPro for iPad
WeatherPro for iPad on sääsovellus nörtimpään tarpeeseen. Sen ulkoasu on kaukana kauneimmista vaihtoehdoista, mutta onneksi näytölle saa runsaasti kiinnostavaa nähtävää.
Voit asettaa useamman sijaintitiedon kerralla, jolloin saat sivupaneeliin nähtäväksi ajankohtaiset säätiedot haluamistasi paikoista. Ruudulla on nähtävissä sadekartta, minkä lisäksi pääset vilkuilemaan tulevien viikkojen ennusteita, valoisan ajan määriä, tuulta sekä muita tietoja.
Ensisilmäys ei tee WeatherPro for iPadille kunniaa, mutta tarkempi syynäys paljastaa karskin pinnan alla olevan kauneuden.
Dark Sky Weather
Dark Sky Weather tarjoaa sääennusteet sekä todella tarkan sadekartan. Mikäli lähimaastossa on sateen uhkaa, kertoo sovellus tihkutuksen määrän sekä todennäköisyyden.
Applikaation avulla näet jatkuvasti vuorokauden sekä loppuviikon ennusteen. Mukana ovat ilmoitukset muun muassa lämpötilan, sateen, lumisateen, tuulen sekä ilmankosteuden osalta.
Dark Sky ei ole aiemmin ollut erityisen toimiva ilmestys iPadille, mutta tilanteeseen on onneksi tullut selvä korjaus. Aiemmin hukkaan heitetty tila on mietitty entistä paremmin, joten ruutu on selvästi helpompilukuisempi kuin vaikkapa iPhonen versiossa. Lisäksi karttanäkymä toimii tabletilla selvästi paremmin kuin puhelimella.
Poison Maps
Maksullinen Poison Maps auttaa löytämään kiinnostavia maamerkkejä sekä muita kiintopisteitä. Mikäli oletit nimen perusteella saavasi jonkinlaisen myrkytyskarkelon, joudut valitettavasti pettymään. Sen sijaan ravintolat, hotellit, pankit, parkkipaikat, kaupat, sairaalat sekä muut keskeiset sijainnit näkyvät kartalla erittäin sujuvasti.
Ominaisuuslista saattaa tuntua turhalta, kun tarjolla on myös ilmainen Google Maps. Poison Maps tarjoaa kuitenkin hyödyllisen käyttöliittymän, joka auttaa perille löytämisessä myös ilman näytön tuijottamista.
Mukana on myös reitit pyöräilylle sekä julkiselle liikenteelle. Kun Poison Maps toimii myös ilman verkkoyhteyttä, on se näppärä työkalu vaikkapa uuteen kaupunkiin tutustuessa.
Tinyclouds
Tinyclouds on kiehtova sääsovellus. Adjektiivi saattaa hämmentää, mutta sille on Carrot Weatherin tavoin oma paikkansa. Tinycoulds erottuu nimittäin selvästi muista vaihtoehdoista.
Valitse sijaintitieto, minkä jälkeen saat säätiedot sivupalkkiin. Samalla ruudulla näkyy niin loppupäivän ennuste kuin tulevan viikon arviokin. Loput ruudusta on varattu isometrisesti kuvatulle ja jatkuvasti liikkuvalle kaupungille, jossa autot viilettävät sinne ja tänne.
Sovellus on jossain määrin raakile, sillä se kaipaisi vielä enemmän tietoja sekä laajemman valikoiman kuvakulmia. Se on silti komea sovellus ja ehdottomasti muutaman euron väärti.
Living Earth
Living Earth yhdistää sää- ja kellosovelluksen tavalla, joka toimii sulavasti kaikilla iOS-laitteilla. iPad-versio tekee kuitenkin käyttökokemuksesta muita laitteita paremman.
Lähtökohtana on valita kaupungit, joita haluat seurata. Voit milloin vain vaihtaa sijaintia, jolloin näet kellonajan sekä sään samanaikaisesti. Jos painat säätietoa, näet koko viikon ennusteen. Sijainnin klikkaus puolestaan avaa kellonlyömien sekä sään vertailun valittujen paikkojen välille.
Maa saa kuitenkin suurimmat kehut, sillä planeettamme valtaa suurimman osan ruututilasta. Sen avulla voit seurata näppärästi pilvisyyttä, tuulta sekä muita säätietoja.
Google Maps
Saatat olla sitä mieltä, ettei Google Maps pääse oikeuksiinsa kannettavan laitteen ruudulla. Olet kenties oikeassa, mutta mielestämme karttasovellusten kuninkaalla on sijaa myös iPadilla. Applen oma karttasovellus on parantunut ajan saatossa selvästi, mutta sillä on yhä runsaasti matkaa Googlen palvelun tietoihin, reittiohjeisiin sekä Street View -katunäkymään.
Googlen luomus tarjoaa kiinnostavan synkronointimahdollisuuden eri laitteiden välille. Samalla haluamme kuitenkin korostaa, ettemme missään nimessä suosittele Google Mapsin kiinnittämistä rattiin navigaattorin korvikkeeksi. Se saattaa nimittäin aiheuttaa vakavan liikenneriskin.
Hanki päivittäisiä tietoja, inspiraatiota ja tarjouksia postilaatikkoosi
Rekisteröidy saadaksesi uutisia, arvosteluja, mielipiteitä, huipputeknisiä tarjouksia ja paljon muuta.
Markus Mesiä on teknologia- ja pelitoimittaja, joka on viimeisen vuosikymmenen aikana kirjoittanut useisiin kotimaisiin medioihin. Sydämen asioita ovat pelien lisäksi ennen kaikkea musiikki ja urheilu. Viimeksi mainittu tosin lähinnä kotisohvalta katsottuna ja analysoituna.