Näin valitset oikean VPN-palvelun
Kuusi vinkkiä parhaan VPN:n valintaan
Maksullisen VPN-palvelun valinnassa on otettava huomioon tiettyjä asioita. Nämä kuusi vinkkiä auttavat sinua sopivan VPN-palvelun valinnassa.
1. Tarkista, että palvelulla on palvelimia kaikissa maissa ja alueilla, joilla sitä tarvitset. Usempi kuin yksi palvelin per maa auttaa toki latausten levittämisessä, mutta ei automaattisesti takaa loistavaa suorituskykyä. Ei siis kannata olettaa, että 500 palvelinta on välttämättä parempi kuin sadan palvelimen VPN-palvelu.
2. Tarkista tuettujen laitteiden määrä. Tyypillisesti yhtä aikaa voi käyttää 3–5 laitetta, minkä ansioista saat palvelun käytettäväksi sekä pöytäkoneellesi, älypuhelimellesi että tabletillesi. Kannattaa huomoida, että monet palveluntarjoajat painottavat palvelun olevan tarkoitettu vain yhdelle käyttäjälle usean laitteen tukemisesta huolimatta. Jos annat koko perheesi käyttää tiliäsi suoratoistoon ja lataamiseen, voit joutua ongelmiin.
3. Tarkista palveluntarjoajien käyttämät yhteysprotokollat. OpenVPN ja IKeV2 ovat hyviä, nopeita ja turvallisia vaihtoehtoja. Saatat törmätä myös SSTP- ja sitä vanhempaan PPTP-protokollaan ja OpenVPN:n TCP- ja UDP-portteihin. Kuluttajan ei tarvitse ymmärtää jokaisen protokollan nippelitietoja, mutta on hyvä tietää, että useammat vaihtoehdot takaavat usein nopeammat ja luotettavammat yhteydet.
4. Tutustu palvelun tietosuojaselosteeseen. Kaikki VPN-palveluntarjoajat sanovat, etteivät ne kerää tietoja siitä, mitä käyttäjät tekevät verkossa, mutta väistämättä niille tallentuu jotain dataa liikkeistäsi. Osa palveluista tallentaa kirjautumispäiväsi ja datankäyttömääräsi ja poistavat kaiken muun, kun suljet yhteyden. Osa taas saattaa tallettaa IP-osoitteesi ja käyttämäsi palvelimen tiedot ja säilyttää näitä tietoja kuukausia, jopa vuosia. Mikäli tämä huolettaa, suosittelemme tutustumaan palveluiden tietosuojaselosteisiin ja käyttöehtoihin.
5. Tutustu alustakohtaisiin asiakasohjelmiin. Kaikilla palveluilla on listat palvelimista ja painikkeet yhteyden yhdistämiseen ja katkaisemiseen, mutta osa tarjoaa myös muita mittareita, joiden perusteella on helpompi valita itselleen sopivin palvelin. Joidenkin asiakasohjelmien käyttöliittymät näyttävät esimerkiksi palvelimien kuormitustiedot ja ping-ajan. Vakiokäyttäjät arvostavat todennäköisesti suosikit-ominaisuutta, jonne he voivat tallettaa ja palauttaa haluamiaan palvelimia. Jos tiedät, mitä olet tekemässä, mahdollisuus määrittää omia verkkoasetuksia auttaa muokkaamaan palvelua halutunlaiseksi.
6. Tarkista hinta. Suhtaudu varauksella todella halpoihin hintoihin. Monet alhaisen hintaluokan palveluiden ominaisuuksista saattavat olla rajallisia, eikä ilmoitettu hinta välttämättä sisällä vielä veroa, jolloin ilmoitettu hinta on todellisuudessa korkeampi. Monesti halpa hinta saattaa lisäksi koskea ainoastaan ensimmäistä laskutuskautta, jonka jälkeen maksut saattavat nousta automaattisesti moninkertaisiksi. Etsi hinnoitteluun johtava linkki ja tutustu tarkempaan hintaselosteeseen. Suosittelemme myös käyttämään maksamiseen PayPalia, jonka kautta on helppo tarkistaa ja perua tilaus tarvittaessa.
Hanki päivittäisiä tietoja, inspiraatiota ja tarjouksia postilaatikkoosi
Rekisteröidy saadaksesi uutisia, arvosteluja, mielipiteitä, huipputeknisiä tarjouksia ja paljon muuta.
Kun löydät itsellesi sopivimman VPN-palvelun, tutustu ensin mahdolliseen ilmaisversioon, ennen kuin siirryt maksusopimuksiin. Kun kokeilujakso on päättynyt, jatka kuukauden tilauksella ja testaa palvelua niin paljon kuin mahdollista. Pitkäkestoisempaan tilaukseen kannattaa sitoutua vasta sitten, jos palvelu yhä tyydyttää kuukauden testauksen jälkeen.