AVM wil snel vrije modemkeuze in België: “Duopolie van Telenet en Proximus is bijzonder”
Sneller, stabieler internet voor iedereen
Hoewel België op meerdere vlakken een erg “verdeeld” land is, is dat niet zo qua internetoperatoren. De Vlaamse markt is grotendeels in handen van Telenet en Proximus, terwijl Wallonië VOO nog heeft als grote speler. Andere providers voor vast internet kunnen bijna geen voet aan de grond krijgen in België. Eric van Uden, Country Manager van AVM Nederland, spreekt zelfs van een duopolie van Telenet en Proximus.
De kwaliteit van ons internet thuis wordt nu grotendeels bepaald door de router van je provider die de installateur netjes aan je muur hangt. Helaas zijn operatoren niet altijd even snel met de implementatie van nieuwe internetstandaarden zoals Wi-Fi 7. Proximus heeft pas een router met Wi-Fi 6 geïntroduceerd in het voorjaar van 2023, terwijl AVM enkele maanden later de eerste FRITZ!Box met Wi-Fi 7 presenteert.
De huidige situatie van AVM en de FRITZ!Box in België
Op dit moment kan je in België alleen zelf een router aansluiten op de router die je provider al heeft geïnstalleerd. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om je Telenet-modem van de muur te halen en je internet rechtstreeks door een FRITZ!Box te laten lopen. Sterker nog, je kan zelfs geen FRITZ!Box aansluiten op een router van Telenet, want die ondersteuning is er niet. Bij de meeste, recente modems van Proximus kan dit bijvoorbeeld wel.
Uiteindelijk zal de hoofdrouter blijven bepalen hoe goed deze tweede router zal werken. Als je de nieuwe FRITZ!Box 6670 koppelt aan een vijf jaar oude modem van Proximus, zal je niet spontaan razendsnelle Wi-Fi 7 in huis hebben. Aangezien Proximus en Telenet al jaren het merendeel van Vlaanderen in handen hebben en degelijke netwerken aanbieden, is er vanuit de consumenten geen enorm grote vraag naar verbetering. Het internet in België is in feite aan de trage kant, maar niet iedereen merkt of weet dat.
Tijd voor vrije modemkeuze
Sinds januari 2022 geldt er in Nederland wel vrije modemkeuze. Zij kunnen een internetabonnement nemen en vervolgens zelf kiezen of ze een router van hun provider willen of niet. Als zij de nieuwe FRITZ!Box 6670 willen gebruiken, dan gaan de internetkabels rechtstreeks in die modem. Dat zorgt voor een hogere snelheid en verbeterde stabiliteit. Dit geeft gebruikers eveneens de mogelijkheid om hun router te upgraden wanneer nieuwe versies verschijnen. Van Uden lichtte toe dat AVM niets liever wil dan keuzevrijheid bij modems: “Net zoals je een keuze maakt voor een smartphone, moet je ook bij je internet en modem een keuze krijgen.”
Van Uden verwacht dat België relatief snel vrije modemkeuze krijgt. Hoewel AVM zelf geen rechtstreekse invloed kan uitoefenen op de situatie, weet hij dat er stappen worden gezet naar een vrije markt. Dat proces zou nu in haar laatste fase zitten. Vrije modemkeuze is echter niet iets dat van de ene dag op de andere geïmplementeerd is. Standaard krijgen operatoren na de goedkeuring zes maanden om alles op punt te stellen. Hoewel van Uden geen probleem ziet met die termijn, hebben de Nederlandse operatoren gevraagd om dit te verlengen naar een jaar.
Tot slot zal je provider geen installatie uitvoeren of technische ondersteuning aanbieden als je een router van een andere partij installeert. Gelukkig krijg je van die partij zelf vaak wel ondersteuning. Ook als je nu een FRITZ!Box op je router wil aansluiten, kan je bij AVM terecht voor installatie-instructies en hulp. Dit blijft natuurlijk gelden wanneer vrije modemkeuze eindelijk van toepassing wordt in België.
Krijg dagelijks inzicht, inspiratie en aanbiedingen in je inbox
Meld u aan voor het laatste nieuws, recensies, meningen, toptechnologiedeals en meer.
Bram is de hoofdredacteur van TechRadar Benelux en is al jarenlang een trouwe Android-gebruiker. Hij schrijft met plezier over alles wat met consumententechnologie te maken heeft. Na het werk vind je hem gewoonlijk voor zijn Nintendo Switch, al dan niet met een glas rosé erbij.