Bästa vikbara mobil (2024): 5 telefoner som är bäst i test just nu

Google Pixel 9 Pro Fold mot en orange TechRadar-bakgrund.
(Foto: Google)
Därför kan du lita på TechRadar

☑️ 100-tals telefoner testade
☑️ 15 års erfarenhet av produkttestning
☑️ Över 16 000 produkter testade totalt
☑️ Nästan 200 000 timmar av tekniktester

Den bästa vikbara telefonen är som att ha två enheter i en. Du kan köpa en stor surfplatteliknande enhet som Google Pixel 9 Pro Fold, som ger dig både en telefon och en minisurfplatta som får plats i din ficka. Eller välj en flip-variant som Motorola Razr Plus 2024, som smidigt stängs och erbjuder en helt ny upplevelse med den mångsidiga yttre skärmen. Oavsett vad du väljer är en vikbar telefon mer än bara en telefon med ett veck.

Vikbara telefoner måste erbjuda mer eftersom de är betydligt dyrare, ibland till och med dyrare än att köpa en telefon och en surfplatta separat. Den bästa vikbara telefonen måste vara perfekt – och det innebär att den måste vara tillräckligt hållbar för att klara år av öppnande och stängande.

Vi har testat alla de bästa vikbara telefonerna som du kan köpa just nu och här är våra favoriter från de större vikbara modellerna till de mindre flip-varianterna. Vi har även inkluderat budgetalternativ och vi har också testat kamerorna för att hitta den vikbara telefonen som bryter mot regeln att vikbara telefoner inte kan ta bra bilder.

Om du letar efter den bästa telefonen totalt sett, oavsett om den är vikbar eller en vanlig variant, kan du kolla in vår topplista över de bästa telefonerna du kan köpa.


Bästa vikbara mobil - snabblistan

Välkommen till vår snabblista, där vi ger dig en snabb översikt över marknadens bästa vikbara mobiler just nu. Här får du en titt på designen, en kort beskrivning av varför vi gillar mobilen, det viktiga betyget och var du kan köpa den. Skrolla ned för att läsa mer om detaljerna för varje vikbar mobil.

Bästa vikbara mobil 2024

Varför du kan lita på TechRadar Våra expertgranskare spenderar timmar på att testa och jämföra produkter och tjänster så att du kan välja det bästa för dig. Läs mer om hur vi testar.

Bästa vikbara mobil - bäst i test

Google Pixel 9 Pro Fold

(Image credit: Philip Berne / Future)

1. Google Pixel 9 Pro Fold

Googles senaste vikbara mobil imponerar rejält.

Specifikationer

Släppdatum: augusti 2024
Vikt: 257g
Dimensioner (öppen): 155,2 x 150,2 x 5,1 mm
Dimensioner (stängd): 155,2 x 77,1 x 10,5 mm
OS: Android 14
Skärmstorlek (inuti/utvändigt): 8 tum / 6,3 tum
Upplösning (inuti/utvändigt): 2076 x 2152 / 1080 x 2424
CPU: Google Tensor G4
RAM: 16GB
Lagring: 256GB / 512GB
Batteri: 4 650mAh
Bakre kameror: 48 MP (vidvinkels) + 10,8 MP (5x zoom) + 10,5 MP (ultravidvinkels)
Selfiekamera: Yttre: 10MP; Inre: 10MP

Anledningar att köpa

+
Fantastisk Pixel-omdesign med förstklassiga material och finish
+
Utmärkta kameror konkurrerar med de bästa kameratelefonerna
+
AI-tricken är unika och kreativa utan att vara banbrytande

Anledningar att låta bli

-
Inte lika funktionsspäckad som Samsungs Galaxy Z
-
Inte vattentålig som Samsung

Pixel 9 Pro Fold är den första vikbara telefonen som vi har testat och som känns helt naturlig oavsett hur vi använder den. Ytterdisplayen är exakt samma som på Google Pixel 9, varken mer eller mindre. Den inre skärmen är den största som någonsin har placerats i en vikbar telefon i skrivande stund.

Oavsett hur vi använder den, är Pixel 9 Pro Fold enkel och tillfredsställande. Den har några AI-funktioner som är otroligt användbara, andra fotoredigeringsverktyg som nästan känns magiska, och vissa Reimagine-verktyg för bilder som kan vara lite skrämmande. Oavsett hur vi känner för AI, är Pixel 9 Pro Fold definitivt den bästa telefonen för att prova alla Googles AI-förbättringar.

Kamerorna på Pixel 9 Pro Fold är hyfsade, med utmärkt zoom som kan jämföras med de bästa kameratelefonerna. Bildkvaliteten är dock inte riktigt så bra som vi hade hoppats på för en så dyr telefon.

Pixel 9 Pro Fold är inte riktigt lika kraftfull som Samsung Galaxy Z Fold 6 och inte lika stilren som OnePlus Open, men den har den rätta kombinationen av smal design, avancerade funktioner och fantastisk skärmkvalitet för att rankas som en vikbar mobil i toppklass under 2024.

Läs hela vårt test av Google Pixel 9 Pro Fold

Bästa vikbara mobil - bästa värde

OnePlus Open

(Image credit: Future / Philip Berne)
Den enda vikbara mobilen som inte kompromissar.

Specifikationer

Släppdatum: oktober 2023
Vikt: 245 g
Dimensioner: 153,4 x 143,1 x 5,8 mm (öppen); 153,4 x 73,3 x 11,7 mm (stängd)
OS: Android 13 med Oxygen OS 13.2
Skärmstorlek: 7,82 tum/6,31 tum
Upplösning: 2440 x 2268/2484 x 1116
CPU: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
RAM: 16 GB
Lagring: 512 GB
Batteri: 4 805 mAh
Bakre kamera: 48MP (vidvinkels); 64 MP (3x telefoto); 48 MP (ultravidvinkels)
Främre kamera: 20MP; 32 MP

Anledningar att köpa

+
Större skärmar på både insida och utsida
+
Designen ser ut och känns mer "normal" än andra vikbara
+
Bästa kamerorna bland alla vikbara mobiler

Anledningar att låta bli

-
Inte lika funktionsspäckad som Galaxy Z Fold 5
-
iPhone 15 Pro Max är lättare och mer raffinerad
-
Riktigt stor kameramodul

OnePlus Open har gjort sin entré på vikbara mobilmarknaden med imponerande funktioner. Lanserad den 19 oktober 2023 till ett pris av 21 999 kronor, erbjuder den en elegant design, ljusstark skärm och framstående kameraprestanda. Trots vissa brister i prestanda och batteritid, sticker OnePlus Open ut med sina kameror som inte kompromissar. Den använder avancerade sensorer från Sony och erbjuder ett brett utbud av fotolägen, vilket gör den till den bästa kameran på en vikbar mobil sett till bildkvalitet. Den drivs av Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chip som ger den en snabb prestanda. Den levereras med ljusstarka skärmar med upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens. Skärmarna mäter 6,3 tum på utsidan och 7,82 tum på insidan med ett skärmveck som knappt är synligt. Batteriet håller en hel dag med sparsam användning och laddas snabbt med 67 W laddning, men saknar trådlös laddningsfunktion. Trots några brister, erbjuder OnePlus Open en överlägsen vikbar mobilupplevelse med enastående kameraprestanda och elegant design till ett förmånligt pris.

OnePlus Open är en av de tunnaste och lättaste vikbara mobiler som finns just nu. Även om den inte är den mest kraftfulla mobilen i sitt slag, erbjuder den en intuitiv användarupplevelse och tillåter smidig multitasking och hyfsad gamingprestanda.Trots några brister, erbjuder OnePlus Open en överlägsen vikbar mobilupplevelse med enastående kameraprestanda och elegant design till ett förmånligt pris och det är i stora drag ett riktigt imponerande första försök på en vikbar mobil av OnePlus.

Läs hela vårt test av OnePlus Open

Bästa vikbara mobil - bästa kameror

En vikbar mobil med kameror som övertygar.

Specifikationer

Släppdatum: juli 2024
Vikt: 239g
Dimensioner (öppen): 153,5 x 132,6 x 5,6 mm
Dimensioner (stängd): 153,5 x 68,1 x 12,1 mm
OS: Android 14, One UI 6.1.1
Skärmstorlek (inuti/utvändigt): 7,6 tum / 6,3 tum
Upplösning (inuti/utvändigt): 1856 x 2160 / 968 x 2376
CPU: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 för Galaxy
RAM: 12GB
Lagring: 256GB / 512GB / 1TB
Batteri: 4 400mAh
Bakre kameror: 50 MP (vidvinkels) + 10 MP (3x zoom) + 12 MP (ultravidvinkels)
Selfiekamera: 10 MP utanpå; 4MP inuti

Anledningar att köpa

+
Bästa kamerorna på en vikbar telefon
+
Gör bokstavligen allt, inklusive S Pen
+
Otrolig kraft, snabbaste Android som finns

Anledningar att låta bli

-
Kamerorna är inte lika bra som på S24 Ultra
-
Väldigt dyr
-
Ytterskärmen är för smal för vår smak

Samsung Galaxy Z Fold 6 är den mest funktionsfyllda vikbara telefonen du kan köpa – med stor marginal. Den erbjuder otaliga alternativ för att köra flera appar i olika fönster, med produktivitetsverktyg och genvägar integrerade över hela systemet. Det är verkligen en vikbar telefon för intensiva användare, perfekt för professionella användare.

Vi är inte särskilt förtjusta i den smalare skärmen på framsidan, som Samsung hävdar gör telefonen enklare att använda med en hand när den är stängd. Men prestandan och kraften i Galaxy Z Fold 6 går inte att förneka. Det här är den snabbaste vikbara telefonen du kan köpa, och ingen annan kommer ens nära.

Galaxy Z Fold 6 har också de bästa kamerorna av alla vikbara telefoner vi har testat. Samsungs kamerafunktioner är särskilt imponerande när vi tar matbilder eller närbilder i naturen. Du kommer inte bli besviken på bilderna från denna telefon, till skillnad från tidigare generationer av vikbara telefoner.

Utöver allt detta stödjer Galaxy Z Fold 6 också Samsungs S Pen (om du köper versionen av Fold som är mjukare för den inre skärmen), vilket gör den till det enda valet för dem som letar efter en vikbar telefon som också fungerar som en ritplatta, och inte bara en större skärm. Det är en av de dyraste vikbara telefonerna, men den erbjuder mer än alla andra.

Läs hela vårt test av Samsung Galaxy Z Fold 6

Bästa vikbara mobil - bästa Flip

4. Samsung Galaxy Z Flip 6

Samsungs senaste och bästa Flip-mobil.

Specifikationer

Släppdatum: juli 2024
Vikt: 187g
Dimensioner (öppen): 165,1 x 71,9 x 6,9 mm
Dimensioner (stängd): 85,1 x 71,9 x 14,9 mm
OS: Android 14, One UI 6.1.1
Skärmstorlek (inuti/utvändigt): 6,7 tum / 3,4 tum
Upplösning (inuti/utvändigt): 1080 x 2640 / 720 x 748
CPU: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 för Galaxy
RAM: 12GB
Lagring: 256GB / 512GB
Batteri: 4 000mAh
Bakre kameror: 50 MP (vidvinkels) + 12 MP (ultravidvinkels)
Selfiekamera: 10MP

Anledningar att köpa

+
Hållbar byggkvalitet och gångjärn
+
Utmärkt prestanda och multitasking

Anledningar att låta bli

-
Ytterskärmen är begränsad i funktionalitet
-
Inte lika många funktioner som Z Fold 6

Samsung Galaxy Z Flip 6 är den mest kraftfulla och pålitliga vikbara flip-telefonen du kan köpa. Den kanske inte är lika rolig som Motorola Razr Plus 2024, men den känns mycket mer hållbar och kraftfull, och Samsungs AI-funktioner är förvånansvärt roliga och användbara.

Faktum är att Galaxy Z Flip 6 är den sällsynta Samsung-telefonen där vi önskar att den hade ännu fler av Samsungs avancerade mjukvarufunktioner. Samsung erbjuder så många alternativ och anpassningar att det ibland kan vara svårt att hålla reda på allt. Lyckligtvis är Samsungs Bixby den bästa röstassistenten för att hjälpa till med att använda telefonen, och Samsungs andra AI-funktioner, som skrivassistenterna, kan vara ett användbart verktyg, utan att korsa några AI-gränser (än så länge).

Galaxy Z Flip 6 är Samsungs mest förfinade flip-design hittills och den känns otroligt robust. Andra flip-telefoner får en att undra om de kommer att gå sönder efter några tusen flippar, men Samsung känns som att den kommer att hålla så länge vi vill använda den.

De färgglada alternativen ser mycket bättre ut i verkligheten för Z Flip 6, så om du har möjlighet, kolla in dem. Annars kan du alltid välja den unika, texturerade svarta versionen som endast finns att köpa online. Det är en riktigt cool look.

Läs hela vårt test av Samsung Galaxy Z Flip 6

Bästa vikbara mobil - bästa ytterskärm

Motorola Razr 40 Ultra

Motorola Razr 40 Ultra har en design som sticker ut från andra vikbara mobiler på marknaden. (Image credit: Future / Philip Berne)
Razr är tillbaka!

Specifikationer

Släppdatum: juni 2023
Vikt: 188,5 g
Dimensioner: Öppen: 73,95 mm x 170,83 mm x 6,99 mm Stängd: 73,95 mm x 88,42 mm x 15,1 mm
OS: Android 13
Skärmstorlek: 6,9 tum / 3,6 tum
Upplösning: 2640 x 1080 / 1066 x 1056
CPU: Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1
RAM: 8GB (LPDDR5)
Lagring: 256GB (UFS 3.1)
Batteri: 3 800 mAh
Bakre kameror: 12 MP (huvud) + 13 MP (ultravidvinkels)
Främre kamera: 32 MP

Anledningar att köpa

+
Snyggare än andra flipmobiler
+
En enorm ytterskärm som faktiskt är användbar
+
Coolt veganskt läder och unika färger

Anledningar att låta bli

-
Usla kameror
-
Inte tillräckligt vattentålig
-
För dyrt för vad du får

Motorola Razr 40 Ultra är inte bara en helt suverän vikbar mobil med en musselformad design, utan det är en helt ny kategori av mobil som erbjuder mer än någon annan mobil innan den. När mobilen är stängd är det en kompakt miniatyrkommunikator, en fickspegel och en karta i miniformat.

Den externa skärmen är inte bara gimmick med kass kvalitet. Den är stor - tillräckligt stor för att enkelt kunna skriva på tangentbordet och stor nog för att ge dig vägbeskrivningar där gatunamnen visas tydligt på skärmen.

Razr Plus är den roligaste mobilen du kan köpa just nu; det är den mest unika upplevelsen du kommer att ha med vilken mobil som helst. Precis som den ursprungliga Razr kommer detta att omdefiniera mobildesign och släppa lös en flod av kopior. Flipmobiler är på väg att riktigt stora igen.

Även där Razr 40 Ultra är lite svagare, gör den det ändå helt okej. Kamerorna är inte bra, men du kan skapa så unika vinklar och bilder att du kanske förlåter den lite suddigare kvaliteten. Batteritiden hade kunnat vara bättre, men det beror på att den utmärkta extra skärmen drar lite extra ström. Vi kan leva med det.

Om du är uttråkad med de inkrementella uppdateringarna och mindre justeringar du fick med din senaste nya mobil, kommer Razr Plus att skaka upp dina förväntningar på vad en mobil kan vara.

Läs hela vårt test av Motorola Razr 40 Ultra.

Bästa vikbara mobiler - så väljer du rätt

Det viktigaste är att bestämma om du vill ha en vikbar telefon som öppnas upp till en större surfplatteliknande skärm, eller en vikbar telefon som viks ihop till en mindre musselformad-enhet. Det finns alternativ för båda valen.

En vikbar telefon i surfplattestil ger dig en yttre skärm som är något mindre än en vanlig telefon, särskilt om du väljer Samsung Galaxy Z Fold 6 istället för vårt förstaval, Google Pixel 9 Pro Fold. Den inre skärmen på Pixel 9 Pro Fold är den största vi har sett på någon telefon och ger dig mer skärmyta än en iPad mini.

En flip-vikbar telefon har en inre skärm som är större än de flesta telefoner. Motorola Razr Plus 2024 har en 6,9-tums vikbar skärm (och det har även Moto Razr 2024), medan iPhone 16 Pro Max har en 6,7-tumsskärm.

Ordlista - viktiga termer att känna till

Om du kollat runt lite bland våra topplistor av mobiler, förstår vi om du kanske känner dig överväldigad av alla tekniska termer och specifikationer. Om man inte har stenkoll på teknikprylar kan mycket av det man läser nästan kännas som tomma ord. Vad betyder egentligen AMOLED? Varför är det så viktigt med en snabb uppdateringsfrekvens? Vad innebär egentligen IP-ratings? För att hjälpa dig att navigera bland alla begrepp har vi satt ihop en enkel ordlista med de vanligaste mobiltermerna. Här får du en snabb överblick av vad som är viktigast att känna till för att göra ett smart val.

  • AMOLED/OLED-skärm: Skärmteknologi som ger starka färger och djup svärta, ofta mer energieffektiv än LCD-skärmar.
  • Uppdateringsfrekvens: anges i Hz (t.ex. 60 Hz, 90 Hz, 120 Hz) och beskriver hur ofta skärmen uppdateras per sekund. Högre värde ger en mer mjuk och följsam upplevelse, särskilt vid skrolling och gaming.
  • Processor/chipset: Mobilens ”hjärna” som avgör hastighet och prestanda. Vanliga modeller är Snapdragon, Exynos, och Apple A-serien.
  • RAM: Arbetsminnet i mobilen som påverkar hur snabbt appar startar och hur många appar som kan vara öppna samtidigt.
  • Lagring: Internminnet i mobilen där du lagrar appar, foton och filer. Kan ofta utökas med ett microSD-kort, särskilt på Android-enheter.
  • Huvudkamera & selfiekamera: Primära kamerorna för att ta bilder. Huvudkameran är oftast på baksidan (ex. huvudkamera på 48 MP), och selfiekameran är på framsidan för selfies och videosamtal (ex. selfiekamera på 12 MP).
  • Batterikapacitet: Mäts i mAh (milliampere-timmar) och beskriver hur länge batteriet räcker. Större kapacitet ger oftast längre batteritid.
  • Snabbladdning: Teknik som möjliggör snabbare uppladdning av batteriet. Anges i watt (W), där högre värde innebär snabbare laddning.
  • Trådlös laddning: Möjlighet att ladda mobilen utan sladd, genom att placera den på en trådlös laddningsplatta. Kräver en kompatibel mobil och laddare.
  • 5G: Mobilnätverksteknik som erbjuder snabbare nedladdning och uppladdning än 4G, för bättre prestanda i områden med täckning.
  • IP-klassificering: Anger hur tålig mobilen är mot damm och vatten, där t.ex. IP68 innebär dammtät och vattentålig upp till en viss djup- och tidsnivå.
  • eSIM: Inbyggt SIM-kort som inte behöver sättas in manuellt, men aktiveras genom operatören. Praktiskt för att växla abonnemang digitalt.

Bästa vikbara mobil - så testar vi

Oavsett om det handlar om de absolut bästa kameramobilerna, bästa Android-mobilerna eller bästa vikbara mobilerna, testar vi i TechRadar-teamet alla mobiler du hittar i våra topplistor grundligt. Vi kollar på saker som prestanda, batteritid, byggkvalitet, funktioner, design och mer.

Vi testar exempelvis batteritiden grundligt genom att använda mobilen lite, måttligt och intensivt under dagen för att se hur mycket batteri vi har kvar i tanken på kvällen. Vi kör också videotester, där vi spelar upp en video eller film på loop för att se hur länge mobilen orkar hålla igång innan batteriet tar slut.

När batteriet väl behöver fyllas på, testar vi de olika alternativen för laddning och kollar hur lång tid det tar att ladda batteriet helt och hur mycket batteritid du får på en snabb påfyllning på exempelvis tio minuter på morgonen innan du ska iväg till jobbet.

Kamerorna är också något vi testar grundligt på alla mobiler. Vi tar med dem ut på långa kameraturer för att fota i olika ljus och miljöer. Vi fotar olika typer av motiv som stadsmiljöer, landskap, mat, husdjur och mer. Vi testar också alla olika fotolägen, zoom och hur användarvänlig kameraappen är med mera.

Vi tittar också på saker som prestanda och skärmkvalitet. Vi kollar bland annat hur bra de kan hantera olika uppgifter och appar, multitasking med flera appar uppe samtidigt, streaming och spel. Vi kollar om de kör snabbt och smidigt och hur svala de håller sig under intensiv användning.

Vi jämför sedan allt detta med mobilens pris för att se hur prisvärd den är och ger den slutligen en ranking topplistan. Topplistan uppdateras dessutom med jämna mellanrum för att inkludera alla de senaste mobilerna som är bäst i test från olika märken.

Amanda Westberg
Chefsredaktör TechRadar Norden

Amanda Westberg har varit en del av TechRadar-projektet sedan starten 2018 och sitter nu på rollen som chefsredaktör för TechRadar i Norden. Under sin tid på hemsidan har hon hunnit skriva tusentals artiklar och håller noggrann koll på teknikvärlden och dess trender. Som en gamer och träningsentusiast har hon en förkärlek för allt gaming- och fitnessrelaterat, där bland annat smartklockor är en favoritkategori att skriva om.

Bidrag från