TechRadar Slutsats
Xiaomi Mi 11 Ultra är en potentiellt suverän mobil som förstörs av vad Xiaomi marknadsför som dess utmärkande funktion: Den enorma kameramodulen som gör mobilen klumpig att använda. Den bjuder inte på några direkt viktiga funktioner och kom ofta ivägen för vår användning av mobilen. Det är svårt att rekommendera en mobil med en sådan irriterande extrafunktion, speciellt med tanke på det höga priset. Det är synd, för under den enorma kameramodulen finns en utmärkt mobil med fantastiska kameror, en kraftfull processor och en snygg skärm.
För
- +
Mestadels fantastiska kameror
- +
Supersnabb laddning
- +
Snygg display
Emot
- -
Problem med överhettning
- -
Kameramodulen är för stor
- -
Högt pris
Varför du kan lita på TechRadar
Snabb sammanfattning
Om någon sade att Xiaomi Mi 11 Ultra var en parodi på Samsung Galaxy S21 Ultra och iPhone 12 Pro Max-mobiler, hade vi förmodligen trott dem. Dess funktionsuppsättning och design påminner om dessa lyxmobiler, men mobilen tar det ett steg längre, till en nivå som nästan känns sarkastisk.
Denna "extrafunktion" är den bakre kameramodulen, vilket känns som den stora säljpunkten från Xiaomis sida som bara skriker "Vill du ha mer? Då ska du få mer". Den är rent ut sagt enorm och innehåller inte bara tre kraftfulla kameror med enorma objektiv - den inkluderar även en sekundär 1,1-tumsskärm.
Varför har den här mobilen en andra skärm? Vem vet. Mobiler har hittills klarat sig fint utan skärmar på baksidorna. Det är bara ett av flera onödiga tillägg som Mi 11 Ultra har - men sedan kan man kanske tycka att många av de extrafunktioner som denna typ av supermobil har är just onödiga.
Den här funktionen är vårt största problem med Xiaomi Mi 11 Ultra, eftersom dess klumpiga formfaktor aktivt försämrar användarupplevelsen på ett antal sätt. Du kan inte lägga ner mobilen platt på några trådlösa laddningsmattor, den passar knappt i fickorna och fodral skyddar inte riktigt mobilen med en kameramodul av den storleken. Dessutom sträcker sig den andra skärmens funktioner från värdelös (en Always-on-skärm som knappt fungerar) till riktigt irriterande (musikkontroller dyker ibland upp på den, på ett ställe som är väldigt enkelt att komma åt av misstag).
Det är mycket troligt att den här stora bakre kameramodulen också är anledningen till det höga priset på Mi 11 Ultra, även om de övergripande toppspecifikationerna förmodligen inte hjälper. Med tanke på hur kameramodulen försämrade vår upplevelse av mobilen kan vi inte låta bli att föreställa oss en version av mobilen med en mindre kameramodul och en förbättrad design, och det finns faktiskt en sådan mobil - den heter Mi 11.
Xiaomi Mi 11 Ultra är väldigt, väldigt lik Mi 11 - Ultra har den större kameramodulen, bättre kameror, snabbare laddning och ett högre pris, men mobilerna har mycket mer gemensamt än punkter där de skiljer sig. Skärmarna är identiska, med 2K-upplösningar och uppdateringsfrekvenser på 120 Hz, även chipset, material på baksidan, främre kameror, fingeravtrycksläsare, omvänd trådlös laddningshastighet och ljudfunktioner är också desamma - och med tanke på pris och funktioner är grundmodellen är ett mycket bättre köp.
Med det sagt är Xiaomi Mi 11 Ultra fortfarande en fantastisk enhet - om du på något sätt kan se förbi dess iögonfallande brist, vilket är lättare sagt än gjort.
Du hittar tre kameror på baksidan av Mi 11 Ultra: en ”standard”, en ultravidvinkels och en periskopzoom, med upplösningar på 50 MP, 48 MP respektive 48 MP. De är alla toppmoderna kameror, där den sistnämnda kommer upp i en 10x hybrid eller 120x digital zoom.
Tack vare hårdvaran som används här, kunde vi ta några helt underbara bilder med mobilen - även om det finns ett eller två problem med vissa lägen (och en av linserna).
Snapdragon 888-processorn gör Mi 11 Ultra riktigt snabb att använda, vilket är särskilt användbart för gaming, men det är också bra när du redigerar foton och videor. Ett överhettningsproblem med enheten kan dock stundvid sätta käppar i hjulen för den annars kraftfulla processorn.
Vi måste också berömma skärmen med dess 2K-upplösning och uppdateringsfrekvens på 120 Hz, eftersom det får innehåll att se bra ut, oavsett om du streamar Netflix eller bläddrar genom sociala medier. Laddningshastigheterna är en annan funktion som vi tyckte var mycket användbar, eftersom den trådanslutna laddningen på 67 W fyller på mobilens batteri på nolltid.
När du läser den här recensionen kommer du förmodligen att ha samma tankeprocess som vi hade när vi först skulle testa mobilen - vi var imponerade över dess design, dess specifikationer, dess kameror och var redo att ge den högsta betyg. Men efter en månads användning med mobilen började problem dyka upp och är anledningen till varför vi fått en mycket mer blandad åsikt om mobilen.
Pris och tillgänglighet
Xiaomi Mi 11 Ultra har ett högt pris som kommer att ligga på cirka 13 000 kronor på den svenska marknaden. I Sverige har mobilen säljstart den 3 juni, 2021.
Design
- En enorm formfaktor som är svår att få plats med i fickor
- Stor kameramodul med en bakre skärm
- Corning Gorilla Glass Victus
Detta är ett riktigt monster till mobil. Xiaomi Mi 11 Ultra skulle vara stor för en mobil, även om den inte hade haft den enorma kameramodulen på baksidan; med den blir mobilen som ett trubbigt vapen.
Mobilens mått ligger på 164,3 x 74,6 x 8,4 mm - kameramodulen ingår inte där, men vi uppskattar att den skjuter tjockleken över 10 mm. Den väger 234 gram, så du hittar bara tyngre mobiler inom kategorin av gigantiska gamingmobiler.
På mobilens högra kant hittar du strömbrytaren, som vi fann var ganska enkel att nå, samt volymreglaget. På den nedre kanten finns en USB-C-port, men inget 3,5 mm hörlursuttag. Mobilen har dubbla SIM-kortplatser, men ingen microSD-kortplats, så det finns inget expanderbart lagringsutrymme.
På papper låter det som om mobilen är väl skyddad. Glaset på baksidan är gjort av Corning Gorilla Glass Victus, som är en typ av härdat glas. Mobilen är också IP68 skyddad mot både vatten och damm.
Nu till den stora snackisen. Den bakre kameramodulen är iögonfallande enorm, då den rymmer tre jätteobjektiv och en sekundär skärm, och dess närvaro på enheten gör sig minst sagt känd.
Det är svårt att få plats med Xiaomi Mi 11 Ultra i en mindre ficka - ibland var vi tvungna att bära den i vår ryggsäck eftersom den helt enkelt inte passade i några av våra jeans, vilket knappast är den mest tillgängliga platsen för din mobil. Fodralet som följer med i förpackningen täcker knappt mobilen och kameramodulen lämnas helt exponerad även när fodralet används, vilket gjorde oss oroliga över att fukt skulle kunna skada kamerorna och miniskärmen.
Det finns några roliga aspekter med kameramodulen. Vi kunde använda den för att haka fast mobilen i vår bärbara dator, vilket var ett praktiskt sätt att låta oss multitaska (även om det är helt onödigt med tanke på att vi bara kunde ha delat skärmen på den bärbara datorn) och när vi håller mobilen i liggande läge, kunde vi använda kameramodulen som ett slags grepp istället för att hålla sidorna. Men dessa smarta små användningsområden är mycket färre än de irritationsmoment som kameramodulen resulterar i.
Skärm
- 6,81-tums 120 Hz-skärm med 1440 x 3200 upplösning
- Skärmen ser bra ut
- Bakre 1,1-tums skärm med några funktioner
Xiaomi Mi 11 Ultra har exakt samma skärm som grundmodellen Mi 11 - det är en 6,81-tums mobilskärm som är rundad vid kanterna, med en flärp för den främre kameran i det övre vänstra hörnet.
Med denna storlek har mobilen en av de största skärmarna vi har sett på en mobil; den är inte bara "Ultra" i namnet.
Med en upplösning på 1440 x 3200 har skärmen högre upplösning än den vanliga 1080p som de flesta mobiler använder; och med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, HDR 10+-stöd, en maximal ljusstyrka på 1700 nits och AMOLED-teknologi, är det en av de snyggaste skärmarna vi har sett på en mobil.
Det finns också en fingeravtrycksläsare på skärmen här. Xiaomi-mobiler har tidigare haft problem med den här teknologin och även om Mi 11 Ultra inte har lika många problem som Mi 11, var vi fortfarande tvungna att lyfta och byta placering på vår tumme för att skannern att känna av vår fingeravtryck.
Den där 1,1-tumsskärmen på baksidan då? Tja, det här är samma skärm som Xiaomi Mi Band 6 har, men till skillnad från det mångsidiga sportbandet används den här bakre skärmen bara för tre distinkta funktioner.
Dess huvudsakliga användning är som en Always-On-skärm, så lägger ner enheten med framsidan nedåt, kan du fortfarande se tiden och batterinivån på baksidan. Även om det är tanken, så är skärmen faktiskt inte "Always-On" och den stängs av efter en kort stund, så det är inte jätteanvändbart.
Den bakre skärmen fungerar också som sökare för fotografering, så när du tar en bild av någon med de bakre kamerorna kan de se hur de ser ut. Som du kan föreställa dig är det dock svårt att se en 1,1-tums skärm på avstånd, så skärmen fungerar inte heller perfekt för detta ändamål - sökaren fungerar dessutom bara i standardfotoläge, inte porträtt, vilket förmodligen är läget du skulle välja att använda för att ta en bild av någon.
Slutligen, om du spelar musik så kommer knappar för att hoppa över låtar, spela, pausa och hoppa tillbaka att dyka upp på den bakre skärmen. I teorin skulle du kunna använda dig av dessa för enkla sätt att kontrollera din musik, men i praktiken upplevde vi detta som en av de mest irriterande aspekterna med mobilen.
Dessa knappar dök bara upp sporadiskt - ibland när vi vände på mobilen dök de inte upp och andra gånger var de aktiva även när vi använde mobilen på vanligt sätt, med den bakre skärmen vänd bort från oss.
Så varför var detta irriterande? Eftersom det var väldigt lätt hänt att av misstag trycka på den bakre skärmen och hoppa över en låt; Det hände ofta att vi höll mobilen normalt och råkade av misstag nudda den bakre skärmen och pausa eller hoppa över låten. Något som är ännu mer irriterande är att det lätt kan hända när mobilen ligger i fickan också, och det hände flera gånger att låten eller podcasten vi lyssnade på slumpmässigt hoppades över eller spolades fram med flera sekunder.
Av alla våra klagomål kring modulen på baksidan, var musikspelaren det absolut värsta. Visst, det kan låta som ett mindre klagomål, med med tanke på hur många av oss som lyssnar på musik på våra mobiler och hur ofta vi upplevde problemet, är det ett problem som många användare av den här mobilen kommer att stöta på gång på gång.
Kameror
- Huvudkamera på 50 MP, ultravidvinkels på 48 MP, periskop på 48 MP och selfiekameror på 20 MP
- De flesta kameror fungerar bra, och det finns många lägen
- Ultravidvinkels- och makrobilder ser sådär ut
Xiaomi Mi 11 Ultra har tre bakre kameror, samma antal som iPhone 12 Pro Max och en färre än Samsung Galaxy S21 Ultra eller OnePlus 9 Pro, men kvantitet motsvarar inte nödvändigtvis kvalitet när det gäller mobilfotografering.
Dessa kameror är en huvudkamera på 50 MP och f/2.0, en ultravidvinkelskamera på 48 MP och f/2.2, en periskopkamera på 48 MP och f/4.1, varav den sistnämnda kommer upp i 10x optisk zoom och 120x digital zoom. Det finns även en selfiekamera på 20 MP och f/2.2.
Bilder som tas på huvudkameran ser fantastiska ut - de är ljusa med starka färger, med naturliga djupeffekter och mycket detaljer. Xiaomis val att prioritera en stor sensorstorlek framför hög upplösning, som i Mi 11 med sin 108 MP-kamera, lönar sig tydligt här.
Speciellt i väl upplysta miljöer, men också i en beundransvärd grad i svagt ljus, var bilderna skarpa och exponeringen hanterades också bra. Det är svårt att göra fel på foton som tagits med huvudkameran, som du kan se i våra fotoexempel här nedanför.
Därefter till periskopskameran, som hanterar zoombilder. Vi blev imponerade av bilderna som togs med detta, speciellt vid en 5x optisk zoom. Dessa bilder var lika djärva och detaljerade som icke-zoomade bilder och såg faktiskt ganska lika ut - och ofta fann vi att 5x zoomen var bättre än 1x zoomen för foton, eftersom det förbättrade inramningen av en bild utan att leda till förlust av kvalitet.
Du börjar förlora kvalitet när du zoomar in långt, särskilt upp emot 120x-gränsen. Detta är ofta en trevlig gimmick att ha tillgång till, men bilderna blir sällan särskilt användbara. Hybridbilder med 10x zoom, som kombinerar en digital och optisk zoom, är faktiskt ganska imponerande och vi tog några skarpa bilder med detta mer blygsamma intervall.
I vår korta sammanfattning i början av denna recension, sade vi att vi hade blandade upplevelser med kamerorna, och medan vanliga och zoomade bilder såg bra ut, var ultravidvinkels- och makrobilder, som båda tas med mobilens 48 MP-ultravidlins, mediokra i jämförelse.
Vidvinkelsbilder förvrängdes märkbart i kanterna, där horisonter och motiv blev böjda eller tunnliknande mot bildens kanter. Det faktum att den här mobilen har en bredare ultravidvinkelslins än de flesta är troligen anledningen till detta, och om du beskär ett foto kan du ta bort det värsta. Men vi tänkte ändå "yikes" flera gånger när vi provade att ta bilder med dessa kameror.
Även om Xiaomi Mi 11 har en fantastisk telemakrolins för närbilder, som Mi 11 Lite 5G också använder, använder Mi 11 Ultra ett vanligt mobilkameratrick för att använda ultravidvinkelslinsen för närbilder. Denna teknik fungerar sällan bra, vilket Mi 11 Ultra är ett exempel på.
Makrobilder lider av samma distorsionsproblem som ultravidvinkelsfoton. Vi tog inte en enda makro-bild vi var nöjda med och vi kom på oss själva att längta efter telemakrolinsen på Mi 11.
Om man tittar på framsidan så är selfiekameran ganska bra - bilderna var ljusa och detaljerade och porträttläget balanserade höjdpunkterna och skuggorna bra, även om det som standard suddade ut bakgrunden lite för mycket. Vi fann oss dock med att använda huvudkamerorna för selfies och använde den bakre sökaren för att komponera dem - på detta sätt såg djupeffekten väldigt naturlig ut, färgerna såg djärva ut och bilderna var tillräckligt hög upplösning för att vi skulle kunna beskära dem vid behov.
Videoinspelning är tillgänglig i upp till 8K vid 24 fps eller 4K upp till 60 fps. Vid videoinspelningar används huvudkameran, med alla de djup- och färgfördelar som vi redan har beskrivit, och videoinspelning på Mi 11 Ultra var något av det bästa vi har sett på en mobil. Enheten blev lite varm vid fotografering, men det här var bara ett problem vid längre tagningar.
Förutom de grundläggande fotoinställningarna har Mi 11 Ultra flera av de extra lägen vi har sett introducerats under de senaste generationerna av Mi-enheter. Det finns ”Movie effects”, som erbjuder olika videoinspelningseffekter, Sky-redigering som låter dig ändra vädereffekterna för ett foto med AI, och ett VLOG-läge, som automatiskt redigerar ihop videoklipp. Det verkar dock inte som om Ultra bjuder på några nya knep.
Fotoexempel
Prestanda och specifikationer
- Snapdragon 888 med 12 GB RAM
- Höga prestandahastigheter
- Problem med överhettning kan försämra mobilens kraft
Precis som de flesta avancerade Android-mobiler från 2021 använder Xiaomi Mi 11 Ultra det kraftfulla Snapdragon 888-chipsetet, som är ihopkopplat med 12 GB RAM. Tack vare dessa interna enheter är mobilen tillräckligt kraftfull för alla typer av uppgifter - åtminstone enligt vår erfarenhet med mobilen.
När vi körde Geekbench 5-benchmarktestet, fick mobilen en flerkärnig poäng på 3519, vilket placerar den ungefär i nivå med Mi 11 med sina 3569 poäng och iPhone 11 Pro Max med 3424 poäng. Vår testprocess innebär dock att vi kör testet tre gånger och beräknar sedan en genomsnittligt poäng, så vi körde testet igen, och fann då att poängen sjönk misstänksamt.
Totalt körde vi testet fem gånger och fann varje gång att poängen sjönk mellan 100 och 350 poäng, och när vi slutade testa var poängen i nivå med den prisvärda Moto G100 och äldre Sony Xperia 5.
Är detta ett programvarufel? Vi kan inte säga säkert, men vi tror inte det. Under vår månad med mobilen upplevde vi att den värmdes upp väldigt snabbt - och flera TechRadar-testare bekräftade detta. Mobilen blev riktigt het under processen med att köra Geekbench 5-testet, vilket sannolikt är orsaken bakom testresultaten, och baserat på detta skulle vi gissa att den har ganska dålig värmehantering.
Om mobilens prestanda kan sjunka så dramatiskt, så lätt, kan detta innebära katastrof för intensiva användare - om du spelar massor av spel eller behöver göra många videor kan det hända att mobilen blir svagare ju längre du använder den. Vi har inte sett detta problem i andra Snapdragon 888-mobiler.
Det bör dock nämnas att vi inte upplevde några problem när vi spelade, även om vi spelade en hel matcher COD: Mobile i rad eller en lång match PUBG Mobile. Så värmehanterings- och prestandafrågorna kommer sannolikt inte att vara något större problem om du, precis som vi, inte spelar för länge på en gång.
Xiaomi Mi 11 Ultra har dubbla stereohögtalare, så ljudet låter bra oavsett om du spelar Spotify högt, tittar på en film utan hörlurar eller sitter i ett video- eller röstsamtal.
Mjukvara
- Android 11 med Xiaomis MIUI
- MIUI har massor av buggar
- Gott om anpassningsalternativ
Xiaomi Mi 11 Ultra kör Android 11 med MIUI-användargränssnittet ovanpå.
Som vi har sett på andra Xiaomi-mobiler kan MIUI vara lika bra som irriterande. Det är ganska snyggt och har en hel del anpassningsalternativ, så att du kan anpassa utseendet på din mobil.
MIUI har dock en del buggar - det finns visuella fel i svepmenyn, meddelanden skickas ibland flera gånger och du kan få "fantom" -aviseringar som gör att din mobil vibrerar och lyser upp trots att inget meddelande har mottagits.
Andra problem inkluderar MIUI:s bloatware eller förinstallerade tredjepartsappar som du troligen kommer att radera och en popup för säkerhetsskanning som visas när du installerar en ny app och som kan dyka upp över allt annat du håller på med.
Vi stötte också på ett återkommande fel där mobilen svarade långsamt när vi skrev - ibland väldigt segt och det tog några sekunder att registrera ett tryck på tangentbordet. Vi är inte säkra på vad som orsakade detta, eftersom det inte verkade vara kopplat till ovannämnda överhettningsfråga, men det blev en källa till frustration när det inträffade, speciellt när vi använde Notes-appen och WhatsApp.
MIUI har lett till delade åsikter bland Xiaomi-användare, där vissa älskar det och andra tycker det är en mardröm att använda, men det är som tur är ganska enkelt att installera ett anpassat operativsystem så länge du är någorlunda tekniskt kunnig eller kan följa en YouTube-tutorial.
Batteritid
- Ett 5000 mAh-batteri räcker ungefär en dag
- 67 W trådansluten och trådlös laddning, 10 W omvänd laddning
- Stor kameramodul gör trådlös laddning klumpig
Batteritiden på Xiaomi Mi 11 Ultra har varierat en hel del - vissa säger att den är utmärkt, medan andra kritiserar den som svag - och baserat på våra egna upplevelser skulle vi säga att vi lutar mer åt det sistnämnda.
Även om mobilens batteri på 5000 mAh är ganska stort, har den uppenbarligen svårt att hålla jämna steg med den stora skärmen med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, samt den kraftfulla processorn och skärmen på baksidan. Vi upplevde ofta att mobilen hade svårt att klara sig en hel dag mellan laddningarna.
Vid lätt användning hade vi 10 till 20 procent batteri kvar vid dagens slut, men vid mer normal användning var mobilen helt tom när vi gick och lade oss på kvällen. Vid lite tyngre användning var vi tvungna att fylla på batteriet under mitten av dagen.
Strömförbrukningen verkade öka dramatiskt när mobilen blev varm, som vi pratade lite om under "Prestanda och specifikationer"-avsnittet högre upp, och är något du bör ha i åtanke om du är en intensiv användare.
Vi kan dock inte riktigt sätta "batteritid" som en av mobilens nackdelar i den här recensionen, då det finns gott om mobiler som inte håller i en hel dag, men vi skulle inte heller rekommendera den här mobilen om du är den som lätt blir stressad över en låg batteriprocent.
Laddningen är som tur är riktigt snabb, där den trådanslutna laddningen på 67W fyller på mobilen från tomt till fullt på strax över en halvtimme. Du får dessutom trådlös laddning med samma hastighet, vilket är den snabbaste trådlösa laddning vi har sett på en mobil (åtminstone vid tidpunkten för dess lansering), men det finns en hake.
När vi provade att ladda Xiaomi Mi 11 Ultra med en trådlös laddare, gjorde den stora kameramodulen att vi inte kunde lägga ner enheten platt mot ytan, vilket gjorde det svårt att hitta den optimala laddningspositionen - och även när vi lyckades med detta, var laddningen plågsamt långsam.
Slutligen får du tillgång till trådlös omvänd laddning på 10W, så du kan använda mobilen för att ladda Qi-kompatibla klockor, earbuds och andra enheter.
Bör jag köpa Xiaomi Mi 11 Ultra?
Köp den om ...
Du vill ha en phablet
Xiaomi Mi 11 Ultras gigantiska storlek kan vara perfekt om du letar efter något som är närmare en liten surfplatta än en vanlig mobil.
Du älskar mobilfotografering
Xiaomi Mi 11 Ultra är fantastisk för fotografering, speciellt för standard- eller zoombilder, så om du vill ha en av de bästa kameratelefonerna just nu är detta ett bra val.
Du vill kunna ladda mobilen snabbt
Med sin trådbundna laddning på 67 W laddas Mi 11 Ultra på (nästan) ingen tid alls, vilket gör den perfekt om du vill fylla på med batteri innan du går iväg till jobbet på morgonen.
Köp den inte om ...
Du vill ha en liten och smidig enhet
Den här mobilen och dess enorma kameramodul kan vara extremt klumpig. Om du har små fickor eller bär med dig mobilen i en mindre handväska - eller bara vill ha en kompakt enhet, så är det här inte något för dig.
Du är en intensiv användare
Med tanke på våra problem med överhettning skulle vi inte rekommendera den här mobilen om du använder mobilen under långa perioder av intensiva processer som gaming eller VR.
Du nöjer dig med den vanliga Mi 11
Xiaomi Mi 11 har ett lägre pris än Ultra, med relativt få skillnader - om du absolut inte behöver Ultra, skulle vi rekommendera grundmodellen över den.
Först testad: maj 2021
Tom Bedford was deputy phones editor on TechRadar until late 2022, having worked his way up from staff writer. Though he specialized in phones and tablets, he also took on other tech like electric scooters, smartwatches, fitness, mobile gaming and more. He is based in London, UK and now works for the entertainment site What To Watch.
He graduated in American Literature and Creative Writing from the University of East Anglia. Prior to working on TechRadar, he freelanced in tech, gaming and entertainment, and also spent many years working as a mixologist.