Beetlejuice Beetlejuice - Review

Ένα sequel που ξέρει πως να διασκεδάζει με τον εαυτό του.

Beetlejuice Beetlejuice Review

Στο πάνθεον των υποχρεωτικών sequel, το "Beetlejuice Beetlejuice" είναι ίσως το λιγότερο απαραίτητο - μετά το πρώτο "Beetlejuice", υπήρχε λίγη ιστορία ή κόσμος να εξερευνήσεις (αν και αυτό δεν σταμάτησε την σειρά κινούμενων σχεδίων και χρόνια θεωριών για μια συνέχεια). Και ίσως αυτό είναι ο λόγος που η συνέχεια του Tim Burton στο αγαπημένο του horror-comedy του 1988 λειτουργεί. Σε κανένα σημείο δεν προωθείται ως "Σημαντικό", ακόμα κι αν προσδίδει ένα αίσθημα βάρους και μεγαλοπρέπειας στους υπάρχοντες χαρακτήρες και γεγονότα. Αν και διαθέτει πολύ λιγότερη ιστορία από το πρωτότυπο - στο οποίο αρκούσε ο σαρκαστικός τόνος και ο φανταστικός σχεδιασμός παραγωγής για να αφήσει το στίγμα του παρά το γεγονός ότι ήταν αφηγηματικά ασήμαντο - κάθε απόφαση που παίρνει ο Burton εδώ είναι απλώς προσανατολισμένη προς τη καρικατουριστικά μακάβρια διασκέδαση του προκατόχου του. Είναι αρκετά τίμιο - μερικές φορές, είναι ακόμη και γοητευτικό - και δεν χρειάζεται να είναι κάτι παραπάνω.

Δεκαετίες μετά την αρχική της επαφή με το supernatural, η πρώην αντιsociale goth Lydia Deetz (Winona Ryder) χρησιμοποιεί τώρα την έκτη αίσθηση της ως παρουσιάστρια της δημοφιλής τηλεοπτική σειρά του υπερφυσικόυ, Ghost House. Με τη βοήθεια του υπερβολικά ενθουσιώδη φίλου/manager της Rory (Justin Theroux), έχει γίνει μια μικρή διασημότητα, αλλά το παρελθόν εξακολουθεί να την κρατά, και όχι μόνο επειδή δεν έχει αλλάξει στυλ απ' όταν ήταν έφηβη. Κάθε φορά που η Lydia εντοπίζει μια μαυρόασπρη ριγέ στολή, της έρχεται στο νου ο νεκρός βιο-εξορκιστής Betelgeuse (Michael Keaton), ο οποίος προσπάθησε να την παντρευτεί με τη βία στην πρώτη ταινία.

A charming (if unnecessary) legacy sequel.

Ωστόσο, τα προβλήματα της Lydia είναι πολύ πιο ευρείας κλίμακας από το PTSD της από γεγονότα προηγούμενων ταινιών. Η έφηβη κόρη της Astrid (Jenna Ortega), η οποία δεν πιστεύει στις υπερφυσικές αξιώσεις της μητέρας της, είναι σε όλα τα υπόλοιπα ένα καθρέφτης της πιο μελαγχολικής Lydia του 1988. Ο θάνατος του πατέρα της Astrid οδηγεί σε ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ τους. Η θετή μητέρα της Lydia, Delia (Catherine O'Hara), συνεχίζει να είναι μια αυτο-απορροφημένη καλλιτέχνης, μόνο τώρα σε μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Και ο ίδιος της ο πατέρας, ο Charles, έχει πεθάνει πρόσφατα έναν κωμικά τρομερό θάνατο που μοιάζει σαν σάτυρα του Jeffrey Jones που τον υποδύθηκε στην πρώτη ταινία και κατηγορήθηκε για παιδική πορνογραφία. Ο ηθοποιός, φυσικά, δεν επέστρεψε για τη συνέχεια, αλλά ο θάνατός του κάνει την εμφάνιση του εκτενώς μέσω CGI/stop motion.

Λόγω αυτής της προσέγγισης στον Jones, κανείς δεν παίρνει πραγματικά σοβαρά το θάνατο του Charles - αν και μερικοί χαρακτήρες προσποιούνται για προσωπικό όφελος - το οποίο επίσης αποδεικνύεται κάπως αμήχανο. Εξάλλου, ο θάνατός του είναι αυτό που φέρνει αυτούς τους διάσπαρτους χαρακτήρες πίσω μαζί στο παλιό σπίτι Maitland/Deetz, το σκηνικό της πρώτης ταινίας. Ο Burton πάντα ασχολούταν με την θεματολογία του θάνατος είτε αναφερόταν σε αυτήν με χιούμορ και το Beetlejuice Beetlejuice κάνει το ίδιο ενώ επίσης προσπαθεί ειλικρινά να αντιμετωπίσει το πένθος, υπό τη μορφή της έλλειψης κλεισίματος της Astrid με τον μπαμπά της. Σε συνδυασμό με την εκπληκτική ενδοεπιχειρησιακή εξήγηση της ταινίας για την απουσία των Maitlands (το ζευγάρι φαντασμάτων Adam και Barbara, που υποδύονται οι Alec Baldwin και Geena Davis στο Beetlejuice), φαίνεται ότι η συνέχεια βρίσκεται συνεχώς στο χείλος μιας πιο στοχαστικής προσέγγισης στο θάνατο, αν και συνεχίζει να κάνουν ζιγκ-ζαγκ μακριά από αυτό.

Ωστόσο, οι ανισορροπίες στον τόνο αξίζουν να συγχωρεθούν μόλις ξεκινήσουν τα πιο χαζά υπερφυσικά καμώματα της ταινίας. Ο Betelgeuse, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να αναζητά την Lydia, εξακολουθεί να εξυπηρετεί τους αποθανόντες ανθρώπους που θέλουν να απαλλαγούν από ζωντανούς καλεσμένους στα πρώην σπίτια τους και τώρα έχει επεκτείνει τη λειτουργία του με τη βοήθεια δεκάδων ογκωδών βοηθών με συρρικνωμένα κεφάλια και φουσκωμένα πλαστικά μάτια - ένα από τα πολλά ευχάριστα πρακτικά εφέ που κάνουν το Beetlejuice Beetlejuice μια ιδανική πύλη στο είδος του τρόμου για τους νεότερους θεατές. Επιπλέον η μακροχρόνια νεκρή και διαμελισμένη πρώην σύζυγός του, Delores (Monica Bellucci), ξεφεύγει από τους περιορισμούς της στην μετά θάνατον ζωή και ενώνει τα μέρη του σώματός της με την ελπίδα να πάρει εκδίκηση απ' αυτόν με τις δαιμονικές, ψυχοφαγικές δυνάμεις της.

Αυτές οι ιστορίες δεν συγκρούονται τόσο πολύ όσο απλώς συγχέονται μέσω σύμπτωσης - η Bellucci, η οποία είναι πλήρως αφοσιωμένη στον περίεργο χαρακτήρα της, έχει απογοητευτικά λίγο χρόνο επί της οθόνης - αλλά καθεμία από αυτές τις εμφανίσεις είναι αρκετά χαζή ώστε να κερδίσει το γέλιο σας. Ο Willem Dafoe παίζει τον αποθανόντα ηθοποιό Wolf Jackson, του οποίου η εμμονή με το να παίζει έναν τηλεοπτικό αστυνομικό τον έχει οδηγήσει να σχηματίσει μια μεταθανάτια "Ghoul Squad" αποτελούμενη από νεκρούς, μπλε δέρματος αστυνομικούς. Ο Wolf κυνηγά τους παραβάτες των κανόνων όπως ο Betelgeuse (ή ζωντανούς ανθρώπους που εισβάλλουν στη μετά θάνατον ζωή, όπως συμβαίνει εδώ), ενώ παράλληλα μας χαρίζει μερικά έξυπνα αστεία ταινιών δράσης. Ο Dafoe είναι σαν να βρίσκεται σε μια δική του ταινία, μια ταινία που ίσα ίσα συνδέεται με το υπόλοιπο του Beetlejuice Beetlejuice - το οποίο, για παράδειγμα, περιλαμβάνει μια ρομαντική υποπλοκή για την Astrid που επιλέχθηκε από ένα YA μυθιστόρημα - αλλά όπως και οι περισσότεροι από το cast, ο ηθοποιός του Spider-Man διασκεδάζει στο έπακρο.

Κάθε απόφαση που παίρνει ο Burton εδώ είναι προσανατολισμένη προς τη καρικατουριστικά μακάβρια διασκέδαση του προκατόχου του

Τέτοια είναι η φύση της ταινίας ως σύνολο, ακόμα κι αν τα κομμάτια του παζλ σπάνια ταιριάζουν. Οι χαρακτήρες και οι ιστορίες της πλοκής συχνά συνδέονται τυχαία καθιστώντας τους απλώς διακοσμητικά στοιχεία. Η γραφειοκρατία της μετά θάνατον ζωής δεν είναι τόσο πολύ ένα κεντρικό αστείο αυτή τη φορά όσο ένα τυχαίο σκηνικό, αλλά ο Burton και οι σεναριογράφοι Alfred Gough και Miles Millar (οι οποίοι, μαζί με την Ortega, δουλέψαν στο Wednesday) παρέχουν αρκετά μέσω των μακάβριων puns και των visual gags για να κάνουν την παροδική παρουσία της να αξίζει τον κόπο.

Η σύγκρουση μεταξύ του τρελού σχεδιασμού σετ (à la Robert Weine's The Cabinet of Dr. Caligari) και της γραφειοκρατίας είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό του υπόκοσμου του Beetlejuice. Αλλά ενώ διατηρεί τη λειτουργική γοητεία του, η συνέχεια περιλαμβάνει επίσης προσπάθειες του Burton να αναπτύξει τόσο το περιβάλλον του όσο και το λεξιλόγιό του. Μερικές φορές αυτό λειτουργεί θαυμάσια, με χαρακτήρες όπως ο Rory που χρησιμοποιούν θεραπευτική ομιλία για να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις (ο Theroux είναι αναμφισβήτητα το κωμικό μυστικό όπλο της ταινίας). Άλλες προσπάθειες, δυστυχώς, δεν επικέντρωνονται στους χαρακτήρες και μοιάζουν σαν αναφορές στο ίντερνετ, τους influencers, το streaming και τα social media και είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές.

Ωστόσο, παρά αυτές τις άνισες προσπάθειες να ταιριάξει στον μεταβαλλόμενο μοντέρνο κόσμο μας, ο Burton (ίσως σωστά) δεν προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον Betelgeuse υπονομεύοντάς τον ή "διορθώνοντάς" τον, ούτε διπλασιάζει την τρομακτικότητα του χαρακτήρα στέλνοντάς τον να κυνηγάει ακόμα έναν έφηβο. Εξακολουθεί να είναι ένας απίθανος imp, και ο Keaton τον παίζει με την ίδια απαράδεκτη ζαβολιά όπως και στην πρώτη ταινία, μόνο αυτή τη φορά έχει μερικά ακόμη κόλπα στο μανίκι του, αντί για μια προτίμηση για ανήλικες κοπέλες, ίσως και μόνο λόγω του γεγονότος ότι η Ryder είναι τώρα στα 50 της.

Βέβαια, αυτό που χάνεται στην πορεία είναι η αντιμετώπιση ενός από τα κεντρικά θέματα της ταινίας, δηλαδή ότι η Lydia βλέποντας τον εαυτό της στην Astrid προσπαθεί να την προστατεύσει από εμπειρίες οι οποίες τώρα την στοιχειώνουν. Αλλά αυτό είναι υπερβολικά σοβαρό για το Beetlejuice Beetlejuice - μια ταινία στην οποία οι χαρακτήρες απορρίπτουν την ιδέα του "τραύματος" ως κάποιο είδος μοντέρνας, σύγχρονης εφεύρεσης - αν μάλλον έτσι έπρεπε να γίνει. Γιατί τελικά είναι μια "χαζή" μικρή συνέχεια σε ένα εξίσου "χαζό" πρωτότυπο και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θέλει ή χρειάζεται κάτι παραπάνω.

The Verdict

Ο Tim Burton επιτρέπει στο cast του Beetlejuice Beetlejuice να διασκεδάσει, ακόμα κι αν είναι σαν να βρίσκονται όλοι σε ξεχωριστές ταινίες που κάποια στιγμή ενώνονται. Η ιστορία του είναι σκόπιμα απαλλαγμένη από δραματικό βάρος, αλλά αυτό δίνει χώρο για τα περίεργα, φανταστικά πρακτικά εφέ των πρώτων ημερών του Burton, δημιουργώντας μια μικρής κλίμακας συνέχεια που δεν παίρνει τον εαυτό της πολύ σοβαρά (επειδή δεν χρειάζεται).

Σχετικά με

Beetlejuice Beetlejuice

KatzSmith Productions | 05/09/2024

Beetlejuice Beetlejuice Review

7
Good
Το Beetlejuice Beetlejuice είναι ένα γοητευτικό (αν και χωρίς βάθος) sequel που όλο το cast φαίνεται να διασκεδάζει απίστευτα.
Beetlejuice Beetlejuice
Σχόλια