לדלג לתוכן

אורדו

מתוך ויקיספר, אוסף הספרים והמדריכים החופשי

ספר זה טרם הושלם ונמצא עדיין בכתיבה.

ייתכן שחסרים בו פרקים, או אף נושאים שלמים. לפיכך, כרגע לא ניתן ללמוד ממנו על כל הנושא בצורה מקיפה.

כמו בכל אחד מהספרים, מהדפים ומהנושאים בוויקיספר, גם כאן אתם מוזמנים להוסיף את הפרקים שלדעתכם חסרים. כל פעולה שעשויה לעזור תתקבל בברכה, כולל הערות ובקשות בדף השיחה של הספר.



היסטוריה

[עריכה]

אורדו (اردو) היא שפה ממשפחת השפות ההודו-אירופאיות. היא התחילה עוד בהודו, כדיאלקט של ההודית. עם השנים, כתוצאה מהשפעה של אימפריות, דתות, עמים וכו', אוצר מילים נרחב, ואף דקדוק וחוקים השתלשלו בה בעיקר מהערבית ומהפרסית (כ-40% מאוצר המילים באורדו כיום), כך נוצר שילוב בין ערבית (שפת הקוראן), הינדי (הודית) ופרסית, ולשון האורדו הפכה מדיאלקט של השפה המקומית (הודית) לשפה רשמית נוספת בהודו. היא נכתבת בכתב הערבי (והפרסי) עם תוספות משלה.

היום השפה מדוברת בהודו ובפקיסטן, ובעוד מדינות רבות בדרום אסיה. כמו ברוב השפות, גם בה השתרש אוצר מילים גדול מהאנגלית.

יש המשתמשים בכתב ההודי (करता) לכתיבה באורדו.

איזה ידע קודם נדרש?

[עריכה]

כדי ללמוד אורדו מספר זה דרוש מעט ידע באנגלית לצורך הדגמות ההיגוי, אך מומלץ (כמובן שלא חובה) הידע בערבית ובפרסית כדי להבין יותר מהר ומדויק את החוקים ואת חלק מאוצר המילים (וליודעי הערבית/פרסית - צריך להיות מרוכז, כי יש דברים שדומים לשפות אלו אך לא זהים, ואם קוראים אותם שלא כבאורדו זו טעות בולטת).

הכתב

[עריכה]

כמו שהוזכר לעיל, ישנה אפשרות לכתיבת האורדו בכתב הינדי, אך בספר זה לא יעשה שימוש בכתב הזה. כתב האורדו הוא כתב בסגנון ערבי אך אינו בדיוק. בספר זה האורדו תיכתב בכתב פרסי-ערבי, אך לא בכתב זה בדיוק משתמשת השפה. להלן דוגמה לכתב הנפוץ בפקיסטן (הסקריפט הערבי-פרסי) הנכון:



בכדי לראות את כתב האורדו בצורה נכונה, יש להתקין את הגופן Scheherazade (להורדה).

קישורים חיצוניים

[עריכה]
ויקימסע מדריך טיולים בוויקימסע: שיחון אורדו
  翻译: