לדלג לתוכן

הורד קובץ GPX לשימוש במכשירי/אפליקציות GPS (פועל רק אם קיימים במדריך רשומות עם קואורדינטות גאוגרפיות)
מתוך ויקימסע

מיקום מינכן במפת גרמניה
 
מינכן
מינכן
מדינה גרמניה
אוכלוסייה 1,353,186 תושבים  (נכון ל-2012)
צפיפות 1,388,308 נפש לקמ"ר  (נכון ל-2012)
שטח 310.43 קמ"ר
אזור זמן UTC +1
אתר התיירות הרשמי

מינכן (בגרמנית: München) היא בירת מדינת בוואריה שבגרמניה. מינכן ממוקמת על גדות נהר איזר, מצפון לאלפים הבוואריים. מינכן היא העיר השלישית מבחינת גודל אוכלוסייתה בגרמניה. מינכן נודעת במיוחד בזכות ההיסטוריה העשירה שלה, הארכיטקטורה המרשימה שלה, התרבות התוססת שלה ופסטיבל הבירה הנודע שלה.

למינכן ארכיטקטורה יוצאת דופן הכוללת מגוון סגנונות מתקופות שונות. למרות שמהלך מלחמת העולם השנייה נגרמו נזקים מהותיים למבנים ההיסטוריים של מינכן, לאורך השנים אותם המבנים שוחזרו בקפידה, כולל אתרים בולטים כמו כנסיית פראואנקירכה ובניין העירייה.

העיר מכילה מוסדות תרבות בולטים כולל מוזיאונים ברמה עולמית, גלריות וסצנת אמנות מצליחה. גלריית פינקוטק הישנה, גלריית פינקוטק החדשה וגלריית פינקוטק המודרנית מכילות אוספי אמנות יוצאי דופן המתפרשים על פני מאות שנים. המוזיאון הגרמני, אשה הוא מוזיאון המדע והטכנולוגיה הגדול בעולם, מכיל תערוכות אינטראקטיביות מרתקות שמושכות מבקרים בכל הגילאים.

אחת מהאטרקציות הגדולות ביותר של מינכן הוא פסטיבל הבירה השנתי אוקטוברפסט, המהווה מדי שנה מוקד משיכה למיליוני מבקרים מרחבי העולם. האירוע התוסס כולל תהלוכות צבעוניות, מוזיקה בווארית מסורתית ומגוון בירות ומאכלים מקומיים.

אטרקציה מרכזית נוספת היא הסצנה הקולינרית של מינכן אשר מכילה מגוון עצום של אפשרויות לסועדים. מומלץ במיוחד לנסות במהלך הביקור מאכלים בוואריים מסורתיים כמו וייסוורסט (נקניקיה מסורתית עם חרדל מתוק ובייגלה) ושווינשקס (בשר חזיר צלוי אשר מוגש לעיתים קרובות עם כרוב כבוש). השוק הפתוח של מינכן ויקטואליינמרקט מספק אפשרויות רבות לטעום תוצרת מקומית טרייה והתמחויות אזוריות שונות.

לחובבי ספורט מומלץ לצפות במשחקים של קבוצת הכדורגל המקצועיות הנודעת באיירן מינכן באצטדיון האייקוני אליאנץ ארנה.

המיקום של מינכן הופך אותה גם לנקודת מוצא אידאלית לתיירים שמעוניינים לבקר גם באזורים הכפריים של בוואריה, לשלב גם ביקור בטירת נוישוונשטיין, בעיירה הציורית רוטנבורג אוב דר טאובר, או באלפים הבוואריים הסמוכים.

אזורי העיר

[עריכה]
מפת מינכן
העיר העתיקה של מינכן (Altstadt)
אזור זה כולל את מרבית אתרי התיירות המרכזיים של מינכן. בנוסף, האזור כולל מרכזי קניות רבים.
מקספורשטאדט (Maxvorstadt)
אזור המכונה לעיתים "המוח של מינכן" בשל הכמות הגדולה של מוסדות ההשכלה הגבוהה והאומנות הנמצאים בו. בנוסף לכך מרבית האטרקציות של העיר שאינן מרוכזות בעיר העתיקה ממוקמות באזור זה.
אאו-היידהאוזן (Au-Haidhausen)
האזור, אשר משתרע לאורך תחנת מינכן-מזרח, נחשב לאחד מאזורי הבילוי הגדולים בגרמניה, והוא מושך אליו עשרות אלפי מבלים בכל סוף שבוע.
לודוויגספורשטאדט-איזרפורשטאדט (Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt)
אזור חיי הלילה של העיר המכיל בתי קפה רבים, מסעדות, ברים, מועדונים, תיאטראות, בתי מלון ואכסניות. במקום, עומדת גם התחנה המרכזית של מינכן ומספר מוזיאונים. בנוסף, המקום מהווה מוקד של התרבות הלהט"בית בעיר.
צפון מינכן (Nördliches München)
אזור צפון העיר נהנה משפע של פארקים, גנים ואזורי מנוחה. במקום תוכלו גם למצוא ריבוי של אתרים אריכטקטונים מהמאה ה-19 הכולל מספר ארמונות. בנוסף, במקום גם נמצאים כמה מהאתרים האולימפיים של העיר מאולימפיאדת מינכן 72'.
מזרח מינכן (Ost-München)
אזור מגורים הכולל שכונות יוקרתיות ואמידות בחלקו הצפוני, ושכונות פועלים בחלקו הדרומי. כולל את גן החיות של מינכן ומספר חופי רחצה על גדות נהר האיזר.
דרום-מערב מינכן (Süd-West München)
אזור זה מכיל בעיקר שכונות מגורים אך כולל גם מספר אטרקציות מקומיות.

רקע כללי

[עריכה]
מינכן

רקע היסטורי

[עריכה]

העיר מינכן נוסדה בשם "מוניכן" (Munichen שמשמעותו מקומם של הנזירים) ב-1158 על ידי היינריך "האריה", דוכס סקסוניה, ולאחר כחצי מאה קיבלה מעמד של עיר, וזו בוצרה. בתחילה רבו הבישוף המקומי אוטו פון פרייזינג (Otto von Freising) והיינריך על העיר בפני הקיסר ברייכסטג באאוגסבורג (Augsburg); בשנת 1180, בעת משפטו של היינריך "האריה", אוטו מוויטלסבאך (Wittelsbach) הפך לדוכס בוואריה, ושושלתו שלטה בה עד 1918. בשנת 1255 נחצתה דוכסות בוואריה לשניים, ומינכן הפכה לעיר בבוואריה עילית.

ב-1327 נשרפה העיר עד היסוד ונבנתה מחדש לאחר מספר שנים על ידי לודוויג הרביעי, קיסר האימפריה הרומית הקדושה. ב-1632 העיר עברה תחת שלטונו של גוסטב אדולפוס משוודיה במהלך מלחמת שלושים השנה, אבל בשנת 1705 נכבשה מחדש ונהייתה תחת שלטון בית הבסבורג. המוסד האקדמי הראשון של העיר, האקדמיה למדעים של בוואריה, נוסד ב-1759.

בתקופה זו גדלה העיר והפכה לאחת הערים הגדולות באירופה המערבית. ב-1806 נהפכה לבירת המדינה המונרכית הבווארית, כשהפרלמנט (הלנדטג, Landtag) יושב בעיר יחד עם הבישופות של מינכן. 20 שנה לאחר מכן ביססה את עצמה במינכן אוניברסיטת לנדסהוט (Landshut), מוסד אקדמי יוקרתי נוסף.

בשנת 1919 חזר לעיר אדולף היטלר, אשר חבר לקבוצות הקיצוניות שנודעו בהמשך בשם המפלגה הנאצית. בערב 8 בנובמבר 1923 נערך בעיר הפוטש במרתף הבירה. בשנת 1938 נחתם בעיר הסכם מינכן, שהעביר את חבל הסודטים, שהיה חלק מצ'כוסלובקיה, לגרמניה. ההסכם נחתם על ידי נציגים מגרמניה, איטליה, צרפת ובריטניה. שנה מאוחר יותר, בשנת 1939, ניסה גאורג אלזר להתנקש באדולף היטלר באמצעות פצצה במינכן, אך נכשל. מינכן הייתה העיר בה קמה תנועת הוורד הלבן (בגרמנית: Die Weiße Rose) - קבוצת סטודנטים שהקימה תנועת מחתרת בין יוני 1942 לפברואר 1943. הם נעצרו לאחר שפיזרו עלונים באוניברסיטת מינכן. העיר נפגעה קשות במהלך מלחמת העולם השנייה ולאחר הכיבוש האמריקאי בשנת 1945 נבנתה מחדש על פי תוכנית קפדנית.

בשנת 1972 העיר אירחה את האולימפיאדה. במהלך האולימפיאדה הייתה התקפת מחבלים וטבח כנגד הספורטאים הישראלים שהתארחו במקום. בשנת 1974 משחקי גביע העולם בכדורגל (מונדיאל 1974) נערכו אף הם במינכן.

כלכלה

[עריכה]

מינכן היא העיר העשירה והיקרה ביותר בגרמניה. שכר הדירה הממוצע במינכן כפול מזה שבברלין. שיעור האבטלה בעיר הוא הנמוך מבין עריה הגדולות של גרמניה; איכות החיים והביטחון האישי הם מהגבוהים באירופה כולה וזיהום האוויר נמוך יחסית.

במינכן נמצא המרכז של מספר חברות ביטוח גרמניות מובילות, ויצרנית המכוניות BMW קבעה את בניין המטה שלה במינכן - דבר שהפך לאחד מסמלי העיר. בנוסף, בעיר פעילות מספר חברות טכנולוגיה לרבות מיקרוסופט. לצד אלו, בעיר ממוקם המטה הגרמני של חברת מקדונלד'ס.

דמוגרפיה ושפה

[עריכה]

כ-23% מתושבי מינכן אינם אזרחים גרמניים, שיעור הזרים הגבוה בגרמניה לאחר פרנקפורט. במינכן מתגוררים כ-40,000 אזרחים טורקים, 20,000 יוונים, 20,000 קרואטים ו-20,000 סרבים.

השפה הרשמית במינכן היא כמובן גרמנית. בעוד שהמבטא הגרמני הדומיננטי בעיר הוא המבטא הגרמני הסטנדרטי, חלק מהתושבים מדברים גם עם ניב בווארי.

מרבית העובדים במסעדות, בבתי הקפה, באטרקציות התיירותיות ובחנויות ברחבי העיר שולטים היטב בשפה האנגלית. למעשה, מרבית תושבי מינכן דוברים אנגלית ברמה טובה במיוחד. בנוסף לכך, במינכן ישנם גם קהילות מהגרים גדולות בעיקר מטורקיה, יוגוסלביה לשעבר, איטליה, יוון, המזרח התיכון וצרפת. עם זאת, צאצאי הדור שני או השלישי של המהגרים אינם בהכרח מסוגלים לדבר את השפות של מדינות המוצא של הוריהם או סביהם.

אקלים

[עריכה]

האקלים במינכן מושפע במיוחד מגובהה של העיר וסמיכותה של העיר לקצה הצפוני של הרי האלפים. המשמעות היא שהמשקעים בעיר גבוהים יחסית, ושלעיתים יכולות להתרחש סופות גשם עזות ובלתי צפויות.

עונת החורף במינכן נמשכת מדצמבר עד מרץ. עונת החורף בעיר קרה למדיי, אך רק לעיתים רחוקות יש גשם עז או שלג. החודש הקר ביותר בשנה הוא ינואר בו הטמפרטורה הממוצעת היא 2.2- מעלות צלזיוס. מדי שנה יורד שלג בעיר בממוצע במשך 12 ימים. מזג האוויר במהלך עונת הקיץ במינכן הוא לרוב חם ונעים, כאשר הטמפרטורה היומית המרבית בקיץ היא 23.8 מעלות צלזיוס בחודשים החמים ביותר. עונת הקיץ נמשכת ממאי עד ספטמבר.

תופעה ייחודית ויוצאת דופן במינכן היא הרוחות היבשות שמכונות פיהן (föhn) אשר מגיעות מהרי האלפים ויכולות להעלות את הטמפרטורות בצורה חדה תוך מספר שעות, אפילו במהלך החורף.

דפוסי האקלים במינכן
חודש ינואר פברואר מרץ אפריל מאי יוני יולי אוגוסט ספטמבר אוקטובר נובמבר דצמבר ממוצע שנתי
טמפרטורה יומית מרבית ממוצעת במעלות צלזיוס 1.1 3.5 8.4 13.3 18.0 21.4 23.8 22.9 19.4 13.6 6.5 2.3 12.81
טמפרטורה יומית ממוצעת במעלות צלזיוס −2.2 −0.4 3.4 7.6 12.2 15.4 17.3 16.6 13.4 8.2 2.8 −0.9 7.78
טמפרטורה יומית מזערית ממוצעת במעלות צלזיוס −5 −3.7 0.4 2.9 7.1 10.4 12.0 11.7 8.8 4.5 0.2 −3.5 3.82
כמות משקעים במילימטרים 54.0 45.2 60.1 69.9 93.4 123.6 117.6 114.5 90.3 69.4 71.0 58.4 967.4
כמות ימי גשם ממוצעת 10.0 8.6 10.5 10.9 11.6 13.8 12.0 11.4 9.6 9.1 10.7 11.2 129.4
אחוזי לחות 80 74 62 57 55 58 55 55 61 71 80 81 65.75
מקור 1: World Meteorological Organization[1]
מקור 2: limatedata.eu[2]

תחזית מזג האוויר מעודכנת למינכן לעשרת הימים הבאים ב-weather.com

מוקדי עניין

[עריכה]

תוכלו לקרוא אודות מוקדי עניין בולטים ברחבי העיר במדריכי המשנה העוסקים באזורי העיר.

פעילויות

[עריכה]

אירועים ופסטיבלים שנתיים

[עריכה]
פסטיבל הבירה הנודע אוקטוברפסט נערך בעיר מדי שנה
  • אוקטוברפסט - פסטיבל הבירה הגדול בעולם נערך מדי שנה במינכן. הפסטיבל נמשך בין 16 ל-17 ימים ובדרך כלל מסתיים ביום ראשון הראשון באוקטובר. פסטיבל אוקטוברפסט, המכונה בקרב המקומיים "Wies'n", מתקיים במתחם טרזיינביזה (Theresienwiese) העצום אשר ממוקם כ-1.5 קילומטרים מערבית לאלטשטאט במחוז לודוויגסוושטאט.
  • מאיבאום אופסטלן - נערך ב-1 במאי (יום חג לאומי בגרמניה).
  • טולווד - פסטיבל שנמשך שלושה שבועות. בפסטיבל ישנו מגוון רחב של מאכלים אתניים, חנויות מזכרות, הופעות, והצגות תיאטרון, הפסטיבל פופולרי במיוחד בקרב המקומיים.
  • פסטיבל חיי הרחוב (Streetlife Festival) - פסטיבל רחוב שנמשך יומיים ומתקיים פעמיים בשנה. בפסטיבל נערכים הופעות חיות, ומוצגות בביתנים שונים עבודות יד ואומנויות אחרות. את הפסטיבל פוקדים מדי שנה כמה מאות אלפי מבקרים.
  • קורסו לאופולד - פסטיבל אמנות ומוזיקה שמתקיים במקביל לפסטיבל חיי הרחוב.
  • איסרינסלפסט (Isarinselfest) - פסטיבל ילדים שמתקיים בספטמבר.
  • פסטיבל ליל המוזיקה ארוך (Lange Nacht der Musik) - מתקיים בתחילת הקיץ וכולל יותר ממאה הופעות שמתקיימות ברחבי העיר.
  • פסטיבל מינצנר זומרנכטסטראום (Münchner Sommernachtstraum) - פסטיבל מוזיקה שמתקיים ביולי. האירוע כולל מופע זיקוקים.
  • מצעד יום פטריק הקדוש - מצעד בו משתתפים מדי שנה בסביבות 30,000 אנשים.
  • אימפארק - פסטיבל הקיץ שנערך באזור חוף הים.
  • יום-רחוב-כריסטופר (Christopher-Street-Day) - נערך באמצע יולי.
  • פסטיבלים למוזיקה אלקטרונית - פסטיבלי מוזיקה אלקטרונית פופולריים באזור מינכן כוללים את -Isle of Summer, Utopia Island, Greenfields, Traumfänger, Back to the Woods, Schall im Schilf, FNY Festival, Wannda Circus Open Air, Contact Festival ו-EOS Festival.

קניות

[עריכה]

שווקים

[עריכה]

שווקי פשפשים

[עריכה]

אוכל

[עריכה]
אוכל בווארי מסורתי

שתייה וחיי לילה

[עריכה]

גני בירה ובתי בירה

[עריכה]

מועדונים ודיסקוטקים

[עריכה]

לינה

[עריכה]

ישנם מגוון אפשרויות לינה ברחבי העיר. באזור האופטבאנהוף (אזור התחנה המרכזית) ישנם אכסניות נוער רבות, ובתי מלון יוקרתיים כמו מרידיאן וסופיטל. באזור שילרסטראבה שנמצא רק מספר מאות מטרים משם ישנו ריכוז של מלונות קטנים יותר.

ישנם גם שפע של מלונות ואכסניות נוער במחוזות אחרים במינכן - במיוחד באזור שוואבינג ובאזור אוסטבאנהוף. כדאי לקחת בחשבון שהמחירים עשויים להשתנות ממקום למקום באופן משמעותי. בדרך כלל המחירים יהיו גבוהים יותר במהלך עונת הקיץ. מציאת אפשרויות לינה במחירים סבירים עשוי להיות משימה לא פשוטה כאשר מתקיימים בעיר ירידי מסחר, ובמיוחד במהלך השבועיים בהם נערך פסטיבל אוקטוברפסט.

התחבורה הציבורית במינכן מהירה ומוצלחת למדיי ומשום כך כדאי לשקול לשהות לא רק באזור מרכז העיר.

בעיר עצמה ישנם גם ארבעה אתרי קמפינג וישנם אתרי קמפינג רבים יותר בפאתי העיר.

נימוסים והליכות

[עריכה]

הגעה

[עריכה]

בטיסה

[עריכה]
נמל התעופה הבין-לאומי של מינכן

ברכבת

[עריכה]

במכונית

[עריכה]

באוטובוס

[עריכה]

תחבורה בעיר

[עריכה]
מפת קווי התחבורה הציבורית במינכן

בתחבורה הציבורית

[עריכה]

באופניים

[עריכה]

במונית

[עריכה]

במכונית

[עריכה]

חשוב לדעת

[עריכה]

הקונסוליה הישראלית

[עריכה]

ישראלישראל הקונסוליה הכללית של ישראל במינכן, כתובת: Barer Str. 19, München.,  49-895-43486555., דוא"ל: שעות פעילות: שני-חמישי: 9:00 עד 13:00.

סכנות פוטנציאליות

[עריכה]

שיעורי הפשיעה במינכן הם מהנמוכים ביותר מהערים הגדולות באירופה וקיומם של פשעים אלימים בעיר נדירים ביותר. בטוח למדיי ללכת ברחובות העיר הן ביום והן בלילה. אף על פי כן, כמו בכל מקום אחר בעולם, גם במינכן מומלץ לנקוט באמצעי הזהירות הרגילים (כגון לא להשאיר את המצלמה היקרה שלכם ללא השגחה).

גרים כיום במינכן מהגרים רבים במיוחד (קרוב ל-40% מתושבי העיר הם מהגרים ורובם ממוצא טורקי, פולני או ממדינות הבלקן), ולכן לא סביר שתרגישו עוינות משום שאתם זרים.

הסכנה הבטיחותית האמיתית היחידה שכדאי לקחת בחשבון בעת ביקר במינכן היא תרבות שתיית הבירה בעיר, בשילוב עם העובדה שישנה נגישות גבוהה במיוחד לאלכוהול. כדאי לקחת בחשבון שהמקומיים מסוגלים לרוב לצרוך כמות גדולה בהרבה של אלכוהול ממכם, ושהשתכרות עלולה להעלות את הסיכון שתגרום לעצמכם נזק בדרך זו או אחרת. כמו כן, אם תתקלו באנשים שיכורים רבים בברים באזור התחנה המרכזית מומלץ לשמור מרחק ככל הניתן. כמובן שבמהלך אוקטוברפסט אנשים רבים יותר צפויים להשתכר ובמקרים מסוימים להתנהג באופן אלים יותר כתוצאה מכך.

נגישות תקשורתית

[עריכה]

יעדים סמוכים בולטים

[עריכה]

יעדים סמוכים בולטים

[עריכה]

ראו גם

[עריכה]
מיזמי קרן ויקימדיה
ויקיפדיה ערך אנציקלופדי בוויקיפדיה: מינכן
ויקישיתוף תמונות ומדיה בוויקישיתוף: מינכן

הערות שוליים

[עריכה]


  翻译: