Lesetid:

Avast Oversikt 2025

Mange millioner brukere benytter Avast til å beskytte enhetene sine, men de færreste er klar over at selskapet bryter personvernet deres. Det ble nylig avslørt at Avast lenge har solgt brukernes nettleserhistorikk til selskaper som Google og Microsoft. Dermed er ingen trygge – selv ikke de som oppgraderte fra Avasts gratisabonnement til premiumalternativene.

Jeg har testet Avasts antivirus-beskyttelse og rangerer i utgangspunktet programmet høyt. Men, selskapet har mistet tilliten min og jeg kan ikke lenger anbefale det som et trygt antivirus-program. Avast hevder å ha endret personvernpraksisen sin etter skandalen, men jeg har vanskelig for å tro på dette, med tanke på selskapets tydelige mangel på etikk.

Prøv Norton gratis i 60 dager!

Har du det travelt? Her er et kort sammendrag

Sikkerhet

- 4

Nylig ble det oppdaget at Avast selger brukernes nettleserdata gjennom datterselskapet Jumpshot. Dette inkluderer brukernes nettleserhistorikk, Google-søk, YouTube-visninger og til og med besøk på pornosider. Alle dataene ble solgt uten brukernes tillatelse. De ble primært innhentet via Avasts nettleserutvidelse, men også via selve antivirusprogrammet.

For å gjøre det hele enda verre, var ikke dataene helt anonymiserte. Hvis et selskap som kjøpte disse dataene allerede hadde noe kunnskap om en brukers aktivitet på nettet, kunne de ha knyttet brukeren til en rekke andre handlinger. Dette er naturlig nok en bekymring for alle som bruker programvare for beskyttelse på nettet.

Avast hevder å ha sluttet med datainnsamling, og de har i ettertid lagt ned Jumpshot. Selskapet har også oppdatert personvernerklæringen sin slik at brukere må godta fremtidig datainnhenting. Selv om dette er et steg i riktig retning, var skandalen svært skadelig for merkevaren. Jeg anbefaler pålitelige antivirus-programmer, som Norton 360 eller TotalAV. Begge disse lagrer dataene dine på sikre servere, med begrenset tilgang kun for autorisert personale.

Virusskann – detaljerte skann gir solid enhetsbeskyttelse

Under testing klarte Avast å oppdage 99,8 % av ny malware (fra de foregående fire ukene). Teamet mitt og jeg fylte en testmaskin med ondsinnet programvare. Avast oppdaget nesten alt, men ikke helt. Hvis du er ute etter et antivirus-program med 100 % deteksjonsrate, er Norton 360 det beste alternativet.

Jeg fikk 15 falske positiver under testing, det vil si varsel om harmløse filer som antivirus-programmet tror er malware. Dette er på linje med bransjestandarden. Falske positiver kan ta lang tid å håndtere, fordi du må sjekke hver enkelt fil for å finne ut om det er malware eller ikke. Avast er heldigvis ikke for aggressiv (men skilte seg heller ikke positivt ut).

Avast tilbyr seks skannealternativer:

  • Komplett skann: Sjekk av hele systemet
  • Målrettet skann: Skanner kun filer eller mapper du velger
  • Oppstartsskann: Skanner datamaskinen din før operativsystemet lastes inn for å finne skjulte trusler
  • Hurtigskann: Skanner de mest utsatte delene av enheten din
  • Smartskann: Kjører et raskt virusskann og ser etter utdaterte programmer, skadelige nettleserutvidelser, ytelsesproblemer og mer
  • Tilpasset skann: Du velger hvilken type skann som skal kjøres, når det skal kjøres og hva det skal søkes etter

Jeg kjørte et komplett skann på 23 minutter, og søkte gjennom 980 000 filer. Hurtigskannet brukte kun to minutter på å skanne 81 000 filer.

Skjermbilde av Avasts skjema for innsending av refusjon.

Du kan skanne enheten din så ofte du vil på flere ulike måter

Sanntidsbeskyttelse – oppdager alle eksisterende og nye nettrusler

Det å oppdage ondsinnede filer og programmer er én ting, men å hindre dem i å infisere enheten din i det hele tatt er sannsynligvis enda viktigere. Avast hadde en 100 % deteksjonsrate, sammenlignet med bransjegjennomsnittet på 98 %. Vi testet dette ved å sette opp en testmaskin, og åpnet e-poster og nettsider med malware-infeksjoner. Avast blokkerte alle trusler, med kun seks falske positiver.

Når Avast oppdager en ondsinnet fil eller nettside, blir du varslet. Hvis filen allerede har kommet inn på enheten din, settes den umiddelbart i karantene.

Phishing-beskyttelse – kontinuerlig AI-skanning gir gode deteksjonsrater

Phishing-angrep har raskt blitt den vanligste nettrusselen. Ved slike angrep blir du lurt til å gi fra deg innloggings- og bankopplysninger, eller andre persondata. Avast bruker AI til å skanne alle nettsidene du besøker. Alle data vurderes, inkludert domenepopularitet og -alder, nettsertifikater og mistenkelige nettadresser.

Vi testet Avasts phishing-deteksjon ved å besøke en rekke kjente phishing-nettsider. Underveis sjekket vi andelen blokkerte sider. Avast oppdaget 86 % av phishing-domenene, noe som ikke er fantastisk. Bitdefender klarte for eksempel å oppdage 95 %.
Skjermbilde av Avast-advarsel om phishing-domener og blokkerer tilgang til dem.

Du ser et varsel hver gang Avast forhindrer at en phishing-side åpnes på enheten din

Systemytelse – redusert systemytelse ved nesten all bruk

Avast er ikke det beste valget hvis du er ute etter best mulig systemytelse. Programmet bruker nemlig mer ressurser enn bransjestandarden (målt av en stor teknologiside). Vi testet dessuten dette selv ved å måle tiden det tar å åpne ti programmer med og uten Avast, hvor lang tid det tar å åpne de samme nettsidene 50 ganger og hvor lang tid det tar å overføre en fil på 5 GB til en ekstern disk fem ganger. Du finner resultatene nedenfor:

Fartseduksjon med Avast Fartsreduksjon bransjesnitt
Kjøre installert programvare 17% 9%
Åpne nettsider 22% 11%
Overføre filer fra PC til ekstern disk 3% 6%

Hvis du er ute etter et antivirusprogram som ikke reduserer hastigheten på enheten din, gir Norton 360 bedre ytelse enn bransjestandarden. Det er nesten dobbelt så raskt som Avast.

Ransomware Shield – beskytter de mest sårbare filene og mappene dine

Avasts Ransomware Shield-funksjon beskytter deg mot ransomware ved å sjekke filene og mappene du bruker ofte. Ransomware er en type nettangrep som krypterer enhetens data. Du får ikke tilgang til filene dine igjen før du betaler løsepengene. Hvis enheten din inneholder personlige eller sensitive data, kan du dermed miste dem for alltid.

Du kan velge om denne funksjonen skal kjøre med minimal inndata i smartmodus, eller du kan velge «Strict Mode» for å få advarsel hver gang et nytt program prøver å endre filer i en beskyttet mappe. Disse varslene kommer sannsynligvis til å irritere deg, og jeg anbefaler derfor smartmodus.

Denne funksjonen er ikke tilgjengelig i gratisversjonen (kun i premiumabonnementene).

Sikker brannmur – enkelt oppsett for nybegynnere og avanserte brukere

Det er kun tilgjengelig i premiumabonnementene, men Avasts smarte brannmur gir solid beskyttelse nesten uten inndata fra brukeren. Når den er installert, beskytter den deg ved automatisk å tilpasse beskyttelsesnivået, avhengig av hvorvidt du er på et privat eller offentlig nettverk. For private nettverk, stoler Avast mer på programmer med lokale nettverkstilkoblinger, mens offentlige nettverk blir behandlet som mer sårbare.

Skjermbilde av Avasts brannmurskjerm.

Selv om Avasts brannmur har utallige avanserte alternativer, kan du begynne å bruke den som den er

Hvis du liker å ha mer kontroll, finnes det også flere tilpasningsalternativer. Du kan velge å blokkere programmer fra å koble til internett, koble til offentlige nettverk i stealth-modus (noe som forhindrer andre på nettverket fra å få tilgang til informasjon på enheten din), blokkere eksterne tilkoblinger og til og med velge porter og protokoller. Dette er perfekt for avanserte brukere som har behov for å tilpasse ekstern tilgang, tilgang til enkeltapper eller som bare ønsker å begrense utvalget av programmer som skal ha nettilgang.

Sikker nettleserutvidelse – markerer skadelige nettsider og blokkerer sporere

Avasts sikre nettleserutvidelse er tilgjengelig for Chrome og Firefox, og sjekker hvorvidt nettsider du besøker er trygge å bruke. Skadelige nettsider blir markert i søkemotorer for å forhindre at du klikker deg inn på sider som kan inneholde malware. Det forhindrer også nettsider fra å laste inn, men du kan fortsette til siden hvis du ønsker det.

Skjermbilde av Avasts Online Security-nettleser-plugin-advarsel om et mistenkelig nettsted

Beskytt surfingen din med Avasts sikre nettleserutvidelse

Når du er på en nettside, kan du klikke på Avast-ikonet øverst til høyre i nettleseren din. Et vindu dukker opp der du kan klikke tommel opp eller ned, avhengig av om du stoler på siden eller ikke. Dette legges da til Avasts crowdsource-database. Du får også se hvilke sporere som følger deg på nettet. Avast gir deg muligheten til å blokkere dem, og jeg brukte denne funksjonen flittig.

Vær oppmerksom på at Avast hovedsakelig innhenter data via Avast Online Security. Det ble fjernet fra app-butikkene tidlig i 2020, men har dukket opp igjen siden.

Sandkasse – en flott måte for å kjøre potensielt ondsinnede programmer på en trygg måte

Avasts sandkasseverktøy hjelper deg hvis du laster ned ukjente apper som potensielt kan infisere enheten din. Appen åpnes i en virtuell «kasse». Hvis appen prøver å gjøre noe ondsinnet, påvirkes ikke enheten din, da Avast umiddelbart blokkerer den.

Du bør ikke kjøre mistenkelige apper i utgangspunktet, men Avast er et av få antivirusprogrammer som tilbyr denne funksjonen. Verktøyet er dessverre ikke tilgjengelig i gratisversjonen, og du må derfor oppgradere til et premiumabonnement for å få tilgang.

Real Site-funksjon – forhindrer DNS-omdirigering på enheten din

DNS-omdirigering er et angrep som omdirigerer deg fra en legitim side til en som ser helt lik ut, men som prøver å stjele innloggingsopplysningene dine (det ligner på phishing). Avasts Real Site-funksjon gir en kryptert tilkobling fra nettleseren din til Avasts DNS-servere, slik at omdirigering ikke er mulig. Dette er en viktig funksjon, og jeg liker spesielt godt at den ikke krever manuelle innstillinger. Alt du trenger å gjøre er å slå den på, og den gjør jobben.

Sikre enhetene dine med Norton

Funksjoner

- 5

Avast tilbyr noen få ekstrafunksjoner i tillegg til den grunnleggende sikkerhetspakken, og SecureLine VPN er favoritten min. Det er ikke alle antiviruspakker som har et VPN, men Avast er blant unntakene. Men, Avasts Cleanup Premium ser ut til å være et kostbart tilleggsprogram (også del av Premium- og Ultimate-pakken), som gir lite valuta for pengene.

Det er verdt å være oppmerksom på at du kan kjøpe flere av Avasts funksjoner i frittstående pakker, inkludert VPN og Cleanup Premium.

SecureLine VPN – omgår blokkeringen av strømmeplattformer med gode hastigheter

Avasts SecureLine VPN kan kjøpes separat, eller som del av Avasts premiumpakke. Det krypterer nettleseraktivitetene dine og beskytter deg mot hackere på offentlige nettverk. Det har også noen få egne strømmeservere i Storbritannia, USA og Tyskland. Med disse kan Avast gi tilgang til Netflix, BBC iPlayer, HBO, Hulu, Disney+, ESPN, Channel 4, CBC Canada, ABC og CW.

Skjermbilde av Avasts SecureLine VPN-hastighetstester fra Polen, Storbritannia, USA og Australia

Jeg ble imponert over SecureLines høye hastigheter og lave ping (fra nærliggende servere)

Under testing målte jeg en gjennomsnittshastighet på 100 Mbps på fire globale lokasjoner med Avasts VPN-tjeneste (med en makshastighet på 117 Mbps med en lokal server i Polen og en minstehastighet på 59 Mbps i Melbourne). Dette er gode resultater, men jeg kan ikke anbefale SecureLine som et frittstående program på grunn av prisen.

Mange av de beste VPN-tjenestene på markedet tilbyr mye mer for mindre penger, inkludert høyere hastigheter, bedre sikkerhet og pålitelig tilgang til flere strømmeleverandører. Men, hvis du får det som en del av Avasts premiumpakke, er det en nyttig ekstrafunksjon som gir litt ekstra sikkerhet på nettet.

Cleanup Premium – grunnleggende funksjoner er ikke verdt kostnaden

Avast Cleanup Premium hevder å kunne rense datamaskinens register, slette søppelfiler og fjerne unødvendige nettleserfiler, inkludert informasjonskapsler. Hvis du kjøper Premium- eller Ultimate-versjonene av Avast, får du følgende nyttige rensefunksjoner:

  • Fjerning av Bloatware: Fjerner irriterende, forhåndsinstallert programvare.
  • Automatiske oppdateringer: Oppdaterer programvaren din, noe som gir bedre sikkerhet.
  • Diskrens: Sletter midlertidige filer og andre søppelfiler for å frigi plass.

Skjermbilde av Avast Cleanup Premium som forklarer hvilke filer på enheten som må fjernes.

Noen av disse funksjonene kan kanskje være nyttige, men jeg synes ikke det er verdt de ekstra pengene

Selv med alle disse funksjonene, synes jeg prisen for dette frittstående Avast-programmet er veldig høy. Det finnes generelt sett mange gode gratisprogrammer som kan gjøre alt det ovennevnte, og moderne operativsystemer trenger dessuten ikke disse funksjonene.

Sikker nettleser – godt alternativ til Google Chrome

Avasts Secure Browser er basert på Chromium (Chromes kjernestruktur), og er derfor kjent for alle som bruker Chrome. I stedet for Google-funksjoner, er den full av Avast-utvidelser, inkludert blokkering av sporere, annonser og phishing. Dette bidrar til ekstra sikkerhet mens du surfer. Nettleseren har også en praktisk integrert videonedlaster for sider som YouTube.

Du kan slå på bankmodus for å øke sikkerheten mens du handler på nettet. Med denne modusen kjører nettleseren i et eget virtuelt Windows-skrivebord, slik at du er tryggere mot spioner eller keyloggere, og du kan utføre betalingstransaksjoner privat.

Skjermbilde av Avasts Alternativer for sikker nettleser.

Secure Browser har gode sikkerhetsalternativer, men disse finner du også i gratis nettlesere

Selv om Secure Browser har flere gode sikkerhetsfunksjoner, liker jeg ikke at den importerte alle Chrome-bokmerkene mine og logget meg inn på Google uten engang å spørre om lov. Den prøvde dessuten å angi seg selv som standard nettleser med automatisk godkjenning.

Generelt sett har Secure Browser en sikker forhåndsinnstilling med god ytelse, men mange av disse funksjonene kan kombineres med Chrome-utvidelser hvis du ikke ønsker å bytte nettleser. Hvis du trenger ekstra beskyttelse i visse situasjoner (som når du bruker nettbanken), er det verdt å ha den som en sikker, ekstra nettleser.

Innebygget passordadministrator – lagrer alle innloggingsopplysningene dine

Svake passord er en av hovedårsakene til kontobrudd, men komplekse passord kan være vanskelig å huske. Med en passordadministrator slipper du å tenke på dette. Et slikt verktøy oppretter komplekse passord for deg, og lagrer dem i et kryptert hvelv. Alt du trenger å huske er ett hovedpassord som beskytter alle andre. Avast Passwords lagrer passordene dine for deg, og fyller inn innloggingsopplysningene dine automatisk på aktuelle sider du besøker.

Her gjør Avast en god jobb, og du får også muligheten til å sikre kredittkortinformasjon og sikre notater. Dessverre åpnes hvelvet i selve Avast, i stedet for en frittstående nettleserutvidelse. Hvis du bestemmer deg for å slutte å bruke Avast, mister du dermed tilgang til hvelvet ditt.

Bonusfunksjoner – datamakulering og webkamera-skjold

Webkameraer blir en stadig større risiko i det digitale liv, og Avast har heldigvis et blokkeringsverktøy for webkamera i Premium- og Ultimate-abonnementene. Du kan velge hvilke programmer som skal få tilgang til webkameraet ditt. Alle andre programmer blir blokkerte, med mindre du gir manuell tilgang.

Siden mange av oss bytter enheter med noen få års mellomrom, er datamakulering også et stadig mer nyttig verktøy. Hvis du har sensitive filer eller mapper på harddisken din, kan du få Avast til å slette dem slik at de ikke kan gjenopprettes. Hvis noen får tilgang til harddisken din i fremtiden, ser de bare et rot av enere og nuller, i stedet for personopplysningene dine.

Grensesnitt

- 5

Avast er tilgjengelig på Windows (11, 10, 8.1, 8 og 7 SP1), Mac (10.11 og nyere), Android (6 og nyere) og iOS (10 og nyere), og appene er svært brukervennlige. Jeg installerte Avast på mindre enn fem minutter på alle enheter! Noen antivirusprogrammer har kompliserte og tidkrevende installasjonsprosesser, og jeg ble gledelig overrasket over hvor enkelt Avast er. Appen er dessuten tilgjengelig på mange språk, inkludert norsk.

Skrivebordsprogrammer – Windows-versjonen er litt bedre enn Mac-versjonen

Avasts Windows-app har et flott grensesnitt som ikke overlesser deg med tekniske alternativer. Den viktigste informasjonen er enkelt tilgjengelig via de tre hovedmenyene, og de viktigste sikkerhetsrelaterte innstillingene er plassert under beskyttelsesfanen.

Flere avanserte alternativer er skjult, sannsynligvis for å unngå at nybegynnere slår noe av eller på ved et uhell. Hvis du er en mer erfaren bruker, har du mange alternativer for å tilpasse Avast etter dine egne behov. Du kan også enkelt slå av uønskede funksjoner. Flere av funksjonene har svært praktiske AV/PÅ-knapper, slik at det ikke er nødvendig å lete lenge for å slå av funksjoner som ikke trengs.

Skjermbilde av Avasts skrivebordsbeskyttelsesmeny

Avast har en av de mest brukervennlige grensesnittene jeg har testet

Jeg liker imidlertid ikke Avasts oppsalg og bruk av uærlige teknikker for å presse brukere til å betale for en oppgradering. Funksjoner er for eksempel ofte skjult bak en liten hengelås. Jeg synes det er greit med en liten knapp som ber brukeren om å oppgradere, men jeg liker ikke å bli kontinuerlig presentert for alternativer som er utilgjengelige for meg. Avast gir deg også en «velkomstgave», men når du klikker for å pakke den opp, er det bare en rabatt på premiumtjenesten.

Avasts Mac-grensesnitt er nesten identisk med Windows-grensesnittet, men noen menyer er fjernet slik at designet er litt enklere. Startsiden fokuserer på virusskann, nøkkelbeskyttelse, viruskiste og oppsalg for funksjonene WiFi Inspector og Ransomware Shield. Det er enkelt å installere og bruke, og det klarer seg på egenhånd med raske skann og førsteklasses virusbeskyttelse på Mac.

Men, noen få ting mangler i Mac-versjonen som er på plass på Windows. Dette inkluderer en komplett lokal nettverksskanner som viser IP-adresser og andre detaljer. Dette er nyttig når du vil vite hvem som er tilkoblet det lokale nettverket ditt. Men, Mac-appen viste 100 % beskyttelse mot malware under testing, og det gir god beskyttelse for hele nettverket ditt.

Mobilsikkerhet – kraftige apper for Android og iOS

Det gleder meg å se at Avasts mobilapper har like mange funksjoner som skrivebordsversjonene. Gratisversjonen viser annonser, men det er ikke annet å vente, da alle gratisapper gjør dette.

Avast Mobile Security kommer med en antimalware-skanner, WiFi-skanner, ekstern tilgang, kryptert bildehvelv og verktøy for enhetsoptimering. Jeg likte spesielt den eksterne kontrollfunksjonen, og jeg har aldri før sett et antivirusprogram for mobil med kryptert fotohvelv.

Skjermbilde av Avasts mobilapp-funksjoner.

Jeg ble imponert over Avasts mobilfunksjoner på Android og iOS

Avast tilbyr noen ekstrafunksjoner som ikke er helt nødvendige, som batteriforbedring og en «Boost Ram»-funksjon som fjerner inaktive bakgrunnsapper. Begge disse er tilgjengelige som innebygde funksjoner på Android, iPhone og iPad.

Du må dessverre betale ekstra for personvernbeskyttelse (gir deg muligheten til å sikre apper og filer med en PIN-kode eller fingeravtrykk) og SecureLine VPN. VPN-et er også tilgjengelig som en frittstående app, hvis du ønsker å bruke den uten Avast Mobile Security.

Kundeservice

- 5

Avast kundestøtte er gjennomsnittlig og gir ikke noen premiumopplevelse. Live chat-funksjonen er vanskelig å finne, og det tar lang tid å få svar. Kundestøtte er dessuten ikke tilgjengelig via telefon eller e-post, noe som er svært uvanlig fra en antivirusleverandør.

Døgnåpen live chat – lang ventetid, men nyttige svar

Live chat-funksjonen er det beste alternativet for å løse problemer, men den er ikke enkel å finne. Du må finne riktig kategori i kunnskapsbasen, angi at du fremdeles ønsker å kontakte kundestøtte, velge riktig kategori igjen og fylle ut opplysningene dine. Da jeg testet tjenesten tok det hele fem minutter å få kontakt med en kundeagent, selv om det ble påstått at jeg var den eneste i kø.

Kundeagenten var heldigvis vennlig og kunnskapsrik. Siden Avasts nettsted ikke har informasjon om det, spurte jeg hvilke strømmetjenester som kan låses opp med SecureLine VPN. Du ser svaret jeg fikk nedenfor.

Skjermbilde av en live chat med en Avast-supportagent

Du får raske svar på spørsmålene dine via Avasts døgnåpne live chat-tjeneste

Nettforum – best for å løse problemer som ikke haster

Avasts forum er delt inn i flere seksjoner, basert på ulike funksjoner. Forumene er godt vedlikeholdt, og felleskapet gir raske svar. Avast-forumet er dermed et godt valg hvis du ikke har tid til å bruke live chat-tjenesten, eller hvis problemet ditt ikke haster.

Pris

- 4

Avasts gratisversjon tilbyr grei antivirus-beskyttelse, men det er ikke verdt det med tanke på at persondata kan bli innhentet og solgt til tredjeparter. Du er utsatt for den samme risikoen hvis du oppgraderer til premiumabonnementene, noe som gjør det vanskelig å forsvare kostnaden. Det er enkelt å finne tryggere og kraftigere alternativer på markedet. Jeg anbefaler Norton 360, et enestående antivirusprodukt med 100 % deteksjonsrate og strenge retningslinjer mot loggføring.

Avast Free Antivirus – bra og gratis beskyttelse

Avasts gratisabonnement inkluderer malware-skanning, ransomware-beskyttelse og en WiFi-inspektør. Dette er en av få gode antivirus-tjenester på markedet, med overraskende god ytelse.

Avast Premium Security – mest valuta for pengene

Premium-pakken inkluderer alle funksjonene i gratisabonnementet, pluss en brannmur, dekning for ti enheter og beskyttelse mot ransomware, DNS-omdirigering, ekstern tilgang og phishing.

Avasts premiumalternativ gir først og fremst en brannmur og ransomware-beskyttelse, og kan installeres på opptil ti enheter. Hvis du ikke trenger VPN-et som følger med Ultimate-abonnementet, anbefaler jeg Premium.

Avast Ultimate – full pakke

Ultimate-pakken inkluderer alle funksjonene du får i premiumpakken, pluss phishing-beskyttelse, SecureLine VPN, Cleanup Premium, Password Premium og dekning for ti enheter.

Jeg valgte denne pakken, men den anbefales kun hvis du trenger et VPN. Den lille prisforskjellen mellom Ultimate- og Premium-pakken gjør at du får VPN-et til en god pris. Men, med mindre du trenger et VPN, er ikke Cleanup- og Password-funksjonene verdt de ekstra pengene.

30 dagers pengene tilbake-garanti – den enkleste refusjonsprosessen jeg noensinne har testet

Avast tilbyr en 30 dagers pengene tilbake-garanti for Premium- og Ultimate-abonnementene. Dermed får du god tid til å prøve produktet og se om det passer for deg. Hvis du ikke er overbevist, er det svært enkelt å få refusjon fra Avast.

Jeg testet pengene tilbake-garantien selv, og det var overraskende enkelt. Du fyller bare inn et skjema med navn, ordre-ID og adresse, før du velger en av de forhåndsbestemte grunnene til at du vil ha refusjon. Etter at jeg hadde sendt inn skjemaet, tok det kun ett minutt å få bekreftelse på refusjonen via e-post. Pengene var på plass på kontoen min etter én uke.

Skjermbilde av Avasts skjema for innsending av refusjon.

Det er svært enkelt å få refusjon fra Avast med pengene tilbake-garantien.

Den Endelige Dommen

På tross av solid malware- og sanntidsbeskyttelse, er jeg ikke overbevist om at Avasts gratis- eller premiumabonnementer kan måle seg med andre antivirus-produkter på markedet. Det ekstra du må betale for tilleggsfunksjonene i premiumabonnementene er ikke verdt det (spesielt siden du sannsynligvis kun trenger brannmuren og VPN-et). Både gratis- og premiumabonnementene er dessuten mindre attraktive etter Avast-skandalen med datasalg og personvernbrudd.

Jeg kan ikke anbefale noen av Avasts tjenester, spesielt når jeg sammenligner det med andre førsteklasses antivirus-leverandører. Norton 360 oppnådde for eksempel perfekte resultater under de samme testene av malware-deteksjon, og har i tillegg strenge retningslinjer for personvern. Norton koster omtrent det samme som Avast, men er et langt bedre valg. Du kan prøve Norton 360 med tjenestens 60 dagers pengene tilbake-garanti og teste alle funksjonene helt risikofritt.

Ofte stilte spørsmål: Avast Antivirus

Er Avast Antivirus gratis?

Ja, Avast Antivirus tilbyr en helt gratis versjon. Dette er mulig på grunn av at de presser brukere til å kjøpe premiumversjoner og frittstående produkter, og selger firmaversjoner til virksomheter.

Is Avast safe?

Nei, dessverre ikke. Datasalgskandalen har kostet tilliten til mange brukere. Avast har lagt ned datterselskapet Jumpshot, som solgte dataene, og det ser ut til at de har snudd helt når det gjelder holdning mot slik datastyring. Det er imidlertid umulig å vite hvordan selskapet kommer til å håndtere lignende problemer i fremtiden.

Eies Avast og AVG av samme selskap?

Ja, Avast og AVG er del av samme selskap. Avast eies av Avast Software B.V., og har hovedkontorer i Tsjekkia. I 2016  kjøpte Avast også det tsjekkiske antivirus-selskapet AVG, allowing it to acquire a huge user base in the cybersecurity space.
Vi vurderer leverandører basert på omfattende testing og undersøkelser, men vi tar også hensyn til tilbakemeldinger fra leserne våre og affiliateprovisjon fra leverandører. Noen leverandører er eid av moderselskapet vårt.

Merknad fra redaktøren: Vi verdsetter forholdet til leserne våre, og streber etter å oppnå deres tillit gjennom åpenhet og integritet. Vi er i samme eiergruppe som noen bransjeledende produkter som er anmeldt på dette nettstedet: Intego, Cyberghost, ExpressVPN og Private Internet Access. Dette påvirker imidlertid ikke vurderingsprosessen vår, da vi følger strenge testmetoder.

Skrevet av: Rebecca White
Rebecca White er skribent hos WizCase. Hun spesialiserer seg på VPN-er, antivirusprogrammer og passordadministratorer, og tester selv alle programmene som er nevnt i artiklene hun arbeider med. Rebecca streber etter å sørge for at hver artikkel følger de samme retningslinjene og testprosedyrene for å sikre en rettferdig anmeldelse. Før WizCase var Rebecca frilanser med hovedfokus på maskinvareanmeldelser og instruksjonsartikler. Siden hun begynte i WizCase har hun utvidet interessene sine til sammenligningsartikler, programvareanmeldelser og topp-10-lister. På fritiden holder hun på med videoredigering og grafisk design. Når hun ikke sitter foran PC-en liker Rebecca puslespill, håndarbeid og fjellturer.