De natuurinclusieve stad.
De stad is een bijzondere leefomgeving voor plant en dier. Werd vroeger de natuur nog als vijandig gezien en naar buiten de stad verbannen, tegenwoordig wordt de natuur meer en meer gezien als stedelijke verrijking. Ze is langzamerhand onderdeel aan het worden van de stedelijke planning en vormgeving.
Bij de bouw en de inrichting kunnen ontwerpers niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren en planten een programma van eisen maken op basis van randvoorwaarden. Voor planten en dieren zijn dat de vijf V’s: voldoende voedsel en water, verblijfplaatsen, veiligheid, opties voor de voortplanting en verbindingen. De vijf V’s kunnen op allerlei schaalniveaus het uitgangspunt zijn. Een nestelende sperwer heeft een groot park nodig met voldoende vogels als prooi terwijl een hommel genoeg heeft aan een muizenholletje in de grond om te nestelen, het liefst direct naast bloemrijke vegetatie.
In de stad liggen veel kansen voor natuurinclusief bouwen. Daarin wordt de natuur volwaardig meegenomen in het bouwproces en krijgen planten- en diersoorten echt een plek in het gebouw. Door in de spouw een opening te maken voor vleermuizen (of als dat niet kan, door een grote inbouwkast te maken), of door een groen dak of groene gevel te creëren waar allerlei planten en insecten kunnen leven. Zo kan een gebouw een prettige leefomgeving zijn voor planten en diersoorten, en kan het bovendien fungeren als schakel of stapsteen tussen groene gebieden in de stad.
Met ontwerpen en inrichten alleen is biodiversiteit in de stad nog niet geborgd. Het is cruciaal die daarna ook goed te beheren. Dat beheer is nodig, omdat er bijna altijd te veel nutriënten zoals stikstof en fosfaat aanwezig zijn door verkeer, industrie en de uitwerpselen van honden.
Tot slot zou het goed zijn als inwoners en groenbeheerders het ‘onkruid’ gaan zien als waardevolle planten: veel vogels eten van de zaden en insecten gebruiken de nectar van de bloemen. Gewoon laten staan waar dat kan, en uiteraard het gebruik van bestrijdingsmiddelen achterwege laten.
Een meer natuurlijke stad komt niet alleen de biodiversiteit ten goede, maar ook de mens zelf. Door goed ontwerp en beheer kan natuur ingezet worden voor een leefbare stad voor planten, dieren en mensen.
Dit artikel is geschreven door Niels de Zwarte (Bureau Stadsnatuur) en Geert Timmermans. Lees het volledige artikel hier:
➡ https://lnkd.in/eYFAYWAm
❗ Dit stuk staat ook in de paperback Stadsnatuur. Bestel de paperback nu via de webshop.
#stadsnatuur #natuurinclusief