Naast het Genius Project en de Adviesraad van Thomas More had ik enkele weken geleden ook het genoegen om de PhD-stakeholdermeeting bij te wonen. Dit was een evenement georganiseerd door een interuniversitair PhD Talent Coordination Team aan de VUB.
De dag begon met een inspirerende keynote door Karen Vandevelde, gevolgd door een divers panelgesprek met PhD-talent. Dit panel bestond uit onderzoekers die actief zijn binnen de academische wereld, evenals mensen die succesvol de overstap naar de industrie hebben gemaakt.
Toch verloopt die overstap niet voor iedereen even vlot. Tijdens de receptie sprak ik met doctoraatstudenten die moeite hebben om een passende positie in de industrie te vinden.
Natuurlijk zijn er talloze parameters die bepalen of een vacature aansluit of niet. Sommige zijn logisch, andere minder, afhankelijk van het perspectief van waaruit je kijkt.
Tijdens het evenement kwamen enkele “hot topics” naar voren. Vooral omdat het publiek een gemengde groep was van studenten, docenten en HR-personeel van bedrijven. De volgende thema’s zorgden voor de meeste discussie:
-De waarde van PhD-inhoud en competenties: Zijn deze voldoende afgestemd op de behoeften van de industrie? Is er voldoende aandacht voor soft skills en managementvaardigheden?
-Salarisvergelijking: Hoe groot is het verschil tussen de academische en niet-academische wereld?
-Kennis van HR-personeel: Begrijpt HR wat een PhD precies inhoudt? Veel doctoraatstudenten komen namelijk niet eens door de eerste selectieprocedure.
En dit zijn slechts enkele van de onderwerpen die aan bod kwamen.
Hoewel we die avond geen definitieve antwoorden hebben gevonden, is het cruciaal om deze onderwerpen op tafel te blijven leggen. Het gesprek hierover moet worden voortgezet, samen met alle partners uit de arbeidsmarkt.
Er zijn grote overlappende thema’s die in de verschillende projecten van onderwijsinstellingen terugkomen. Dit geldt op alle niveaus: graduaat, bachelor, master en PhD. We bevinden ons in een hoogtechnologische Europese industrie die steeds belangrijker wordt. We hebben dringend behoefte aan slimme koppen om innovatie te garanderen, en complexe projecten vragen om sterke organisatorische talenten. Tegelijkertijd kampen we met een tekort aan arbeidskrachten, vooral bij techniekers en engineers.
Dit roept enkele fundamentele vragen op:
Hoe belangrijk zijn soft skills in het onderwijs?
Welke verantwoordelijkheden hebben ondernemingen in het bijscholen en begeleiden van schoolverlaters?
We staan voor keuzes op maatschappelijk, academisch en economisch vlak. Het is van essentieel belang dat we hierover blijven samenwerken en deze keuzes sectoroverschrijdend afstemmen. Alleen op die manier kunnen we studenten de juiste competenties aanleren en hen echte jobzekerheid bieden.
We’re all in this together! (Sorry voor de bijbel kon niet korter 🙃 )
Bedankt aan Rosanne Ceuppens en het hele team voor de organisatie. 😁
#connectyourdots
#faciliterenvangroei
Connect :-: Ways