Drents Archief

Drents Archief

Musea, historische plaatsen en dierentuinen

Het geheugen van Drenthe!

Over ons

Wie weet wat er gebeurde tijdens de nacht van Assen in 1970? Of hoe Drenthe er uitzag in de negentiende eeuw? Of hoe weeskinderen leefden in Drentse armenkolonies? Gelukkig heeft Drenthe een geheugen. Papieren documenten, perkamenten oorkonden, historische kaarten, kranten, foto’s, film- en geluidsmateriaal en digitale bestanden. Ze vormen het geheugen van Drenthe. Het Drents Archief bewaart deze informatie zorgvuldig en maakt deze toegankelijk voor het publiek.

Branche
Musea, historische plaatsen en dierentuinen
Bedrijfsgrootte
11 - 50 medewerkers
Hoofdkantoor
Assen
Type
Overheidsinstelling

Locaties

Medewerkers van Drents Archief

Updates

  • VACATURE – ARCHIVARIS/BELEIDSMEDEWERKER Wil jij 2025 beginnen met een nieuwe baan? En heb je altijd al willen werken bij het Drents Archief? Dan is dit je kans. Wij zijn namelijk op zoek naar een extra collega! Wat ga je zoal doen? Als archivaris voer je de archivarisfunctie uit voor decentrale overheidsorganisaties die zijn aangesloten bij het Drents Archief. Het gaat om beheer en toezicht, maar ook acquisitie kan onderdeel uitmaken van je werkzaamheden. De ene dag ben je gesprekspartner van de provincie over de uitvoering van de dienstverlenings-overeenkomst. De andere dag doe je periodieke verslaglegging waarbij je nieuwe werkprocessen of protocollen toetst op duurzame toegankelijkheid. Ook ben je onderdeel van het aansluittraject op het e-depot waarbij je toetst op archief wettelijke eisen. Je werkt hierbij nauw samen met je collega-archivaris. Kortom: een veelzijdige functie in een informele organisatie. Interesse? Reageer voor 6 januari, we gaan graag met je in gesprek. De vacature vind je op onze website: https://lnkd.in/empQMUuc

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • NIEUWE COLLEGA: Martijn Priester 😁 - Martijn komt oorspronkelijk uit het Noord-Hollandse Wormer, maar woont sinds twee jaar in Assen. Hij heeft jarenlang in de beveiliging op Schiphol gewerkt, waar hij niet alleen luchthavenbeveiliger was, maar ook praktijkopleider. Na zijn verhuizing naar Drenthe besloot Martijn het roer om te gooien en iets totaal nieuws te doen. Na enige tijd oriënteren en zoeken kwam hij de vacature van het Drents Archief tegen. “Het is natuurlijk totaal iets anders, maar ik vind de Drentse geschiedenis erg interessant en ben nieuwsgierig naar de verhalen die achter de vele documenten schuilgaan.” Martijn haalt als medewerker Behoud graag de archiefstukken uit het depot: “Het is een stuk dienstverlening naar je collega’s en de bezoekers en zo leer ik goed de weg kennen het depot en wat er zoal aan archieven bewaard wordt.” Met zijn werk met de archiefstukken voelt hij zich een beetje onderdeel worden van de Drentse geschiedenis. Hij vindt het mooi een bijdrage te kunnen leveren aan het bewaren en toegankelijk maken daarvan. Leuk weetje: Martijn heeft Drentse roots! Zijn overgrootouders waren (turf)schippers uit Hoogeveen en een achterachterneef van zijn vader (Gerard Oosting, Zuidlaren) zat in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • 170 JAAR - Het Drents Museum werd precies 170 jaar geleden opgericht. Op dinsdag 28 november 1854 ondertekende het provinciebestuur van Drenthe de oprichtingsakte. Deze bewaren wij in ons depot! In de akte is te lezen dat het 'Povinciaal Museum van Oudeheden' en subsidie van 100 gulden toegekend krijgt. Ook krijgt het museum eenzelfde bedrag om een kast aan te schaffen en die in een kamer in het Provinciale Gouvernementsgebouw in Assen te plaatsen. Er wordt een bestuur aangesteld dat moet 'regelen wat behoort geregeld te worden, ten einde het in stand brengen en te houden'. Hierin namen onder meer mr. L. Oldenhuis Gratama (rechter), mr. H.J. Smidt (advocaat) en ds. J.J. Swiers (predikant in Havelte) zitting. Aanleiding voor de oprichting was een expositie van Drentse oudheden, gehouden tijdens het Landhuishoudkundig Congres in juni 1854 in Assen. Hier waren onder meer zee-egels, een urn met beenderen, beitels, een gele koperen ring uit Ruinen en delen van de prehistorische brug uit Valthe te zien. Deze tentoonstelling was zo'n succes, dat nog in hetzelfde jaar een museum werd opgericht. En dat is er dus nog altijd. Gefeliciteerd Drents Museum! 🎉

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • VERHUISBERICHT - Op 1 december 2024 verhuist AlleDrenten - de genealogische database van het Drents Archief - naar een nieuwe omgeving. Vanaf dat moment zijn alle beschikbare scans uit o.a. de burgerlijke stand, bevolkingsregisters, notariële aktes en vonnissen te vinden op drentsarchief.nl. Bezoekers worden per 1-12 automatisch doorverwezen naar de nieuwe database. Waarom we overstappen en wat de grote voordelen zijn van de overstap, lees je nu op onze website (link in de reacties).

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • NIEUWE COLLEGA: Marieke Doezé - Na verschillende omzwervingen vond Marieke zo’n zeven jaar geleden haar weg in de wereld van informatievoorziening. Bij de gemeente Borger-Odoorn ontdekte ze haar passie voor het archiefvak. “Hoe meer ik erover leerde, hoe meer ik besefte: dit is het werk waar ik al die tijd naar op zoek was,” vertelt ze. Archivistiek bleek veel raakvlakken te hebben met haar eerdere studies; Kunsten, Cultuur en Media en Communicatiesystemen. Ze vindt de diversiteit aan werkzaamheden het leukst aan haar werk als archivaris bij het Drents Archief. Ze geniet van kennisoverdracht aan collega’s en werkt graag met digitale middelen, zoals AI, om archieven toegankelijker te maken. Dat er nog zoveel winst te behalen valt, motiveert haar het meest: “Alle overheidsinformatie is archiefinformatie. We moeten echt af van de term 'archiefwaardig'. Als je ervoor kiest om bepaalde soorten informatie niet te beheren, creëer je daar binnen afzienbare tijd een vuilnisbak aan informatie waar je uiteindelijk toch iets mee moet.” Marieke zet zich daarom graag in voor bewustwording en het bedenken van oplossingen hiervoor. Vanaf 1 januari 2025 is Marieke de eerste vrouwelijke rijksarchivaris van Drenthe!

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • 🎬DOCUMENTAIRE - Keroncong Tugu Keroncong is al eeuwenlang een populair muziekgenre in Indonesië. De muziek is ontstaan in Tugu, ten noorden van Jakarta. Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 bleef een deel van de Tugunese gemeenschap er wonen. 30 gezinnen besloten om een nieuw bestaan op te bouwen en kwamen via Nieuw-Guinea in Nederland terecht. Dat is inmiddels 55 jaar geleden. Boudie Rijkschroeff en Rifgi Mardhani gaan in deze documentaire op zoek naar antwoorden op vragen over de Tugunezen in Nederland. Hebben ze hun draai kunnen vinden? In Indonesië wordt de keroncong Tugu nog steeds beoefend. Is dat ook het geval in Nederland? Staan de jongeren daar nog steeds voor open? Op 28 november ben je van harte welkom in het Drents Archief om kennis te maken met het verhaal van de Tugunese gemeenschap in Nederland. 📅 Datum: Donderdag 28 november ⏰ Inloop: 19:30 uur | Start: 20:00 uur 📍 Locatie: Drents Archief Het programma vind je in hier: https://lnkd.in/eiHUaf_k Aanmelden kan (gratis) via info@drentsarchief.nl.

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • KADASTERSPREEKUUR 🗺️ - “Van wie was dit stukje grond en wat had hij nog meer?” Maak kennis met het kadasterarchief! Herman de Koning is elke woensdagmiddag aanwezig om je te helpen bij je vragen over kadasterarchieven. Je kunt dan van 13:30 tot 17:00 uur in onze studiezaal terecht om kadasteronderzoek te doen. Herman werkte tot aan zijn pensionering bij het Kadaster, de overheidsdienst die gegevens bijhoudt over grond, gebouwen en andere geografische informatie. Hij hield zich onder andere bezig met de digitalisering van het historisch kaartmateriaal en mag zich dus met recht expert noemen op dit gebied! Wil je gebruikmaken van de kadaster-helpdesk? Maak eenvoudig een afspraak door een e-mail te sturen naar info@drentsarchief.nl of bel ons tijdens openingstijden op 0592 - 313 523.

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • EINDE MAAND VAN DE GESCHIEDENIS 📅 - Het is 1 november en we kijken terug op een geslaagde Maand van de Geschiedenis vol leuke en leerzame activiteiten! Het thema was dit jaar Echt Nep en dat stond garant voor boeiende onderwerpen die regelmatig stof tot nadenken gaven. We begonnen de Maand van de Geschiedenis met een boeiende lezing van Henk Nijkeuter, die ons meenam in de wereld van Drentse sagen, legenden en volksverhalen. Daarna verkenden bezoekers tijdens een razendsnel volgeboekte rondleiding het historische gebouw van het Drents Archief. Voor de jongere bezoekers was er een spannende workshop over de verwoestende brand in het klooster van Assen in 1418. Vervolgens kwam Anniek Anninga langs voor een lezing over de restauratie van eeuwenoude archiefstukken. De Fright Guide Tours door Assen zorgden voor de nodige spanning en waren zó populair dat we een extra tour moesten organiseren! We sloten de maand af met een lezing van Leo Verhart over Tjerk Vermaning en andere opmerkelijke vervalsingen in de archeologie. Ook waren bij onze collega-instellingen het Hunebedcentrum, het Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen en Onderduikersmuseum De Duikelaar afgelopen maand één of meer interessante activiteiten te doen rond het thema Echt Nep!

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • ONDERZOEK - Bij het Drents Archief zijn we bezig met een kwaliteitsonderzoek naar onze dienstverlening. Bezoek jij (regelmatig) onze website? Misschien doe je onderzoek op onze Studiezaal? Of heb je weleens een bouwdossier aangevraagd? Dan willen we jou vragen om ons te helpen met het onderzoek. Door een vragenlijst in te vullen help je onze dienstverlening weer een stap verder. Het invullen van deze vragenlijst kost slechts een paar minuten van je tijd (echt waar 😉). Alvast bedankt! 📝 Je vindt de vragenlijst hier: https://lnkd.in/gXkAbP_V 📸 Medewerkers van de gemeente Assen zijn bezig met stapels papieren enquêtes, 1 september 1980. Foto door Harry Cock. Collectie Gemeente Assen

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • VERVALSINGEN IN DE OORLOG – Morgen wordt in Onderduikersmuseum de Duikelaar het verhaal verteld van het Drentse dorp Nieuwlande. Een dorp met een rijke oorlogsgeschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog was het verzet er actief en er werd hulp en onderdak geboden aan honderden, vooral Joodse, vervolgden. Onderdeel van het verzet is natuurlijk het maken van vervalsingen zoals persoonsbewijzen. Kom naar deze indrukwekkende presentatie met verhalen rondom dit thema. Bekijk echte vervalsingen en luister naar het bizarre verhaal van twee jongens die maandenlang vervalsingen maakten onder de kansel van de kerk… 𝗣𝗿𝗮𝗸𝘁𝗶𝘀𝗰𝗵 📅 woensdag 30 oktober ⏲ 20:00 - 21:30 uur 💶 € 9,50 inclusief koffie/thee en toegang tot het museum 📍 De Duikelaar, Onderduikersmuseum in Nieuwlande Ga voor meer informatie en kaarten naar onze website: https://lnkd.in/gTBm7wDD 𝗠𝗮𝗮𝗻𝗱 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗴𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝗲𝗱𝗲𝗻𝗶𝘀 Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar organiseren we in Drenthe tal van activiteiten rondom het thema Echt nep. In oktober zijn er door de hele provincie lezingen, workshops, rondleidingen en andere activiteiten voor jong en oud.

    Lezing: Nieuwlande - Het dorp dat zweeg

    Lezing: Nieuwlande - Het dorp dat zweeg

    drentsarchief.nl

Vergelijkbare pagina’s

Door vacatures bladeren