Bijdrage van EFRO Oost 2021-2027

EFRO Oost 2021-2027 heeft dit gerepost

Profiel weergeven voor Gerard Taat, afbeelding

Verduurzaming procesindustrie, smart energy hubs, kernenergie en waterstof bij de Provincie Gelderland

Het project #H2Lochem toont al twee jaar op kleine schaal aan dat #waterstof door bestaande gasleiding naar woningen technisch prima kan. Dank Elbert Huijzer voor de toelichting. Het tijdelijke flessenpakket van Westfalen Gassen Nederland bv staat op veilige afstand. Remeha houdt hun cv ketel op waterstof nauwlettend in de gaten. Net zoals Liander hun leidingen door de straat periodiek controleert. De bewoners zijn tevreden. De fam. Hovius was zo gastvrij om de groep - met onder andere gedeputeerde Ans Mol - van de Camp en Lochemse wethouder @Lex de Goede - in hun huis te ontvangen: "eigenlijk willen we na afloop van het project niet meer terug naar aardgas. Dat voelt dan zo als stap terug". Jammer dat de waterstof nog zo duur is. Alles afbreken bij het eind van het project (2025) is ook wel jammer. Ondanks de zeer nuttige leerervaringen. Ook voor de Omgevingsdienst Regio Nijmegen. Heeft iemand ideeën om het geheel op een betaalbare manier te behouden? Het aantal deelnemers bewoners kan best groeien. De bewoners zijn in te zetten als enthousiaste pleitbezorgers.

  • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Jan B. de Wit

Energietechnoloog en ontwikkelaar Creatieve Energie Concepten

2 mnd

Prima zo’n proef om te kosten zien dat het kan, woningen verwarmen met waterstof. Dat is kennelijk gelukt. Maar ik zou er niet mee doorgaan, want fossiel aardgas is voorlopig duurzamer dan groene waterstof. ‘Groene’ waterstof bestaat strikt gezien voorlopig niet, want de groene elektriciteit die nodig is voor groene waterstof kan veel groener worden ingezet om fossiele elektriciteit uit de markt te drukken. Pas wanneer dat niet meer mogelijk is ( nul fossiel) bestaat groene waterstof. Oké, af en toe gebeurt dat nu al, maar tegen onaanvaardbare (maatschappelijke) kosten.

Rob ter Steeg

Onderzoeker bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

2 mnd

Wat is het doel van het behouden van waterstof? Het doel van de proef is volgens mij gehaald. Duurzame waterstof moet je nu niet verbranden in woningen, maar gebruiken waar je waterstof nodig hebt. Zolang er niet voldoende duurzaam geproduceerde waterstof is voor die toepassingen waar waterstof echt nodig is, leidt dit alleen tot extra CO2 uitstoot. Misschien ook even uitleggen aan de bewoners, gezien de bovenstaande tekst.

Jan Fikken

projectlid IJssel Warmte B.V. en bestuurder bij GldH2

2 mnd

Betrek bij de afwegingen ook de netcongestie waar we de eerste 10 jaar nog wel mee van doen hebben en dat windmolens en zonnepanelen met grote regelmaat zorgen voor een overschot aan stroom. Waterstofproductie om die overschotten te kunnen opslaan en later te gebruiken. En ook belangrijk tempo in de verstrekking van vergunningen en subsidies om daadwerkelijk tot fosielvrije energie te komen.

Richard van Leeuwen

Professor Sustainable Energy Systems at Saxion University of Applied Sciences

2 mnd

Dit project heeft veel inzichten opgeleverd en is daardoor heel geslaagd! Ik begrijp wel dat bewoners graag door willen gaan met waterstof, maar de productie van groene waterstof is op dit moment nog niet voldoende op gang en voorlopig nog te kostbaar om de waterstof in woningen in laagwaardige warmte om te zetten. Dat is zelfs echt een vorm van verspilling van duurzame energie. Met één eenheid duurzame elektriciteit is via waterstof conversie slechts 0.7 eenheid warmte op te wekken via verbranding in de gasketels. Met dezelfde eenheid elektriciteit is het mogelijk om met een warmtepomp 2.5 tot 5 eenheden warmte op te wekken. Inpasbaarheid van de warmtepomp is voor sommige woningen lastig, dat is waar. Maar niet onmogelijk en is eerder een investeringsvraagstuk voor de financiering van een woning, dan dat het de bewoner jaarlijks veel extra hoeft te kosten. Naast een warmtepomp, is wellicht een buurtwarmtenet een goede oplossing voor de bewoners.

Rob Groen

Ontwikkelaar & adviseur Energiebank regio Arnhem

2 mnd

Vraag: waarom zou je waterstof (al dan niet groen) gebruiken om een huis op ongeveer 20 graden te brengen? De verbrandingstemperatuur van aardgas en die van waterstof zijn zo hoog, dat heb je in een woning niet nodig. De kracht en evt de warmte die in waterstof zit wil je toch het liefst daar inzetten waar dat het meest logisch is en het meeste rendement (en minste warmte verlies) gerealiseerd wordt? Mijns inziens is dat dan in de industrie en (vrachtwagen)transport. Hoe zien jullie dat? Voor woningen zijn laagwaardigere technieken ( met minder risico’s) veel logischer en efficienter.

Jan B. de Wit

Energietechnoloog en ontwikkelaar Creatieve Energie Concepten

2 mnd

Gerard Taat zijn de resultaten van deze proef beschikbaar in rapportvorm? Vooral interesse in het feit dat de volumetrische energie inhoud van H2 die een factor drie lager is dan van aardgas, en hoe daarmee omgegaan wordt in het leidingsysteem.

Meer commentaar weergeven

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen