‘It takes a village to raise a child.’ Het klinkt cliché, maar er zit meer waarheid in dan je denkt, vindt Jochem Stoll, strategisch beleidsadviseur bij team Jeugd, Zorg en Veiligheid. ‘Het is de basis van de Jeugdnota die we als voorstel naar de gemeenteraad hebben gestuurd. En het is nodig: in 2000 had 1 op de 27 jongeren jeugdhulp, nu is dat 1 op de 7.' 'Om te voorkomen dat mensen dure, specialistische hulp nodig hebben of tussen 4 muren komen te zitten, willen we dat jeugdhulp in Utrecht goed aansluit op wat gezinnen, buren, school voor elkaar kunnen betekenen bij vragen over opgroeien en opvoeden. Dat betekent investeren in die samenwerking.' Een succesvol voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen de buurtteams (Lokalis), JoU Utrecht, KOOS Utrecht en Spoor030. Zij zagen eind 2020 dat steeds meer jongeren zich met somberheidsklachten meldden voor individuele hulp en zijn toen groepssessies gestart. Zo konden deze jongeren sneller geholpen worden in plaats van op een wachtlijst blijven. De bijeenkomsten vulden de begeleiders samen met jongeren in: over welke thema’s willen ze praten en meer weten? Deze aanpak werkte. Jongeren merkten dat ze niet alleen waren in hun problemen of vragen. Inmiddels zijn er in meerdere wijken groepen voor jongeren met somberheidsklachten, stress, angst of eenzaamheid. ‘Het mes snijdt zo aan 2 kanten. Groepsgerichte hulp bevordert samenwerking tussen gezinnen, buurt, school en jeugdhulppartners en werkt goed voor jongeren. Aan de andere kant kunnen we ermee zorgen dat meer jongeren geholpen worden voor hetzelfde geld. Zo kunnen we zorgen dat er geen mensen buiten boord vallen.' Jongerenwerker Tamara Kas (JoU) is betrokken vanaf het eerste uur. ‘Jongeren komen de eerste twee, drie keer zenuwachtig en gespannen binnen. En ze gaan eigenlijk allemaal enthousiast en opgelucht weg. Je merkt dat praten met leeftijdsgenoten op een veilige, begeleide manier hen helpt. Jongeren krijgen er vrienden bij die ze erna vaak blijven zien, want het is gewoon in het buurthuis om de hoek.' 'Er is ook een bijeenkomst voor hun ouders. Die gaat over het opvoeden van tieners en het puberbrein. De ouders vinden het minstens zo waardevol om te merken dat ze niet alleen zijn in hun opvoedstruggles en geven elkaar tips.’ Jochem: 'Naast de goede samenwerking met gezinnen, buurt, school, vrienden, is het heel belangrijk dat we niet alleen kijken naar het kind of de jongere zelf. Maar ook naar de omgeving waarin het opgroeit. Denk aan geldproblemen of psychische problemen van ouders, een dak boven je hoofd. Ook deze problemen moeten we verhelpen om te zorgen dat Utrechters fijn kunnen opgroeien. Jeugdhulp kan dat niet alleen.' De nieuwe beleidsnota Jeugd ‘Samen opgroeien, samen opvoeden’ is een plan voor de periode 2025-2034: https://direc.to/mXib. Eind dit jaar neemt de gemeenteraad er een besluit over. Een samenvatting voor zorgprofessionals vind je hier: https://direc.to/mXik #jeugdhulp #jeugdzorg #Utrecht
Tof Jochem! Precies wat we ook willen bereiken met onze nieuwe serious game die wij samen met Bert Wienen hebben ontwikkeld. Het spel’ richt zich op: Samen na denken over de huidige pedagogische basis en de rol van (professionele) opvoeders daarin; Niet langer de kind-hypothese als uitgangspunt voor beleid: maar juist het versterken van de context rondom kinderen; Het benutten van de kracht van gemeenschappen, verkennen wat we minder kunnen doen en gericht op een betere samenwerking.
Misschien goed om te weten dat deze groepen nu "BOOST" gaan heten. Door heel de stad Utrecht zijn we druk bezig deze uit te zetten!!
Wat een mooi initiatief 🔆
Mariëlle Verseveld - Hulsebosch en Marnix Loer :)
Prachtig!
‘it takes a caring village to raise our children’, daar sta ik voor!
Maak mensen weer eigenaar van hun eigen vraag
2 mndKomt er van deze beloftevolle jeugdnota ook een samenvatting voor de ouders in de stad?