AI: In Nederland blijven jullie kijken naar een klok zonder batterijen

AI: In Nederland blijven jullie kijken naar een klok zonder batterijen

Een AI-college vanuit Silicon Valley, verpakt in een expertblog. Duidelijke taal van Wibe Wagemans: wij pakken het hier in Nederland helemaal verkeerd aan.

Link naar oorspronkelijke column in BusinessWise


In een eerder artikel beschuldigde ik enkele zogenaamd innovatieve partijen in Nederland ervan dat ze 'nog steeds naar een klok zonder batterijen zitten te kijken.' Die uitspraak herhaal ik in deze expertblog nog maar eens, en heeft na het artikel op deze website vanzelfsprekend veel reacties opgeleverd. Daar wil ik hier graag dieper op ingaan.


Niemand zou de top van de Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven, wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans, CEO, boardmember en serial entrepeneur in 'de Valley', is ónze Silicon Sherpa. Lees hier zijn eerdere expertblogs.

Nederland werd wakker bij GPT-4 in 2023

'Innovatie moet geforceerd worden'- dat heb ik hier in Silicon Valley nog nooit meegemaakt. Sterker nog, sinds 2019 zijn teams op lagere niveaus binnen organisaties zoals NVIDIA en Google al bezig met het testen van GPT-2, vaak zonder directe betrokkenheid van het topmanagement. Medewerkers testten de APIs of declareerden 19 dollar per maand voor toegang tot deze technologie op hun eigen creditcard, en hun managers keurden deze onkosten goed. Maar dat kwam niet door batterijen in de klok te forceren. Nederland werd wakker bij GPT-4 in 2023.

Wat betreft de standaardisatie van AI: over twee jaar zal er nog geen AI standaard zijn. Dertig jaar geleden werd ik geïntroduceerd in neurale netwerken, en hoewel ik ze nog steeds niet begrijp, is het duidelijk dat AI nog zeker tien jaar nodig heeft voordat er sprake is van een algemeen geaccepteerde standaard. Er zijn teveel modellen die op dit moment met elkaar concurreren en de meeste mensen zoals ik zijn geen expert in prompts of algoritmes. In Nederland lopen er waarschijnlijk ook maar een paar honderd rond.

AI heeft nog zeker tien jaar nodig voordat er sprake is van een algemeen geaccepteerde standaard

Het is essentieel dat organisaties niet alleen naar de klok kijken, maar ook de batterijen plaatsen om vooruitgang te boeken. Dat brengt me tot investeren in vroege startups. Nederlandse angels en investeerders hebben een afwachtende houding en richten zich liever op bewezen, later-stage startupmodellen en veilige kansen - wat jullie scaleups noemen. Startups met innovatieve en risicovolle ideeën passen vaak niet in dat conservatieve investeringsplaatje.


Lees ook - Google en Techleap waarschuwen: Nederland dreigt een enorme welvaartsstijging van tientallen miljarden euro's mis te lopen als overheid, investeerders en bedrijven niet veel meer inzetten op kunstmatige intelligentie.


In Nederland geen euro opgehaald, hier staan investeerders te springen om mee te doen

Neem een van onze AI-startups die in Nederland is begonnen. Omdat er in Nederland nog geen euro was opgehaald, besloten wij om de juridische entiteit hier te vestigen, zodat we makkelijker geld kunnen ophalen, terwijl het team in Nederland zit. In Silicon Valley staan investeerders te springen om mee te doen. Het is een bedrijf in het hart van AI met de potentie om naar 100 miljoen te groeien. Pas als er een paar miljoen omzet wordt gedraaid, worden er in Nederland batterijen aangeboden. Bizar!

Het voelt paradoxaal: een bedrijf dat lokaal geworteld is, maar naar het buitenland moet kijken voor de broodnodige kapitaalinjectie en uitbreiding. Dit benadrukt de noodzaak voor meer durf en vertrouwen in de Nederlandse investeringsscene, willen we pioniersbedrijven echt de kans geven om hier te groeien en te floreren. Zo staat Nederland er vandaag de dag voor, met nog steeds dezelfde uitdagingen als tien jaar geleden.

Angry Birds

Nog een andere misvatting: onervaren investeerders vinden het raar als een groot deel van de investering naar klantenwerving gaat. Denk eens aan de muziekindustrie. Heb je ooit een mooi nummer gehoord dat niet sterk gepromoot is? Het is vrijwel onmogelijk om een hit te scoren zonder promotie. Zonder budget voor PR, sociale media en directe reclame bereik je simpelweg geen klanten. Dit geldt niet alleen voor muziek, maar ook voor startups in Silicon Valley. Vanaf de start is promotie essentieel om te overleven; anders blijf je onopgemerkt. Zelfs bij Angry Birds hebben we eerst 150K dollar in de VS moeten stoppen om opgemerkt te worden, terwijl dat geld er op dat moment bijna niet was.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals Google, dat met organische groei doorbrak. Maar in 99,9 procent van de gevallen is het succes onlosmakelijk verbonden met een klantenwervingsbudget. Zonder dat, ongeacht hoe goed je idee of product is, blijven de kansen om door te breken nihil. Zet de klok maar in de kast, zonder batterijen hoef je er ook niet naar te kijken.


Het geheim van Silicon Valley


Samen met journalist Eva Schram schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, met lessen over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.

Meer expertblogs van BusinessWise?

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, inclusief alle expertblogs. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!


Link naar oorspronkelijke column in BusinessWise



William R.

Global CX Leader | $14.8M Revenue Impact | 5X ROI

1 mnd

The Netherlands isn't falling behind in AI – it's choosing irrelevance. While Dutch committees perfect frameworks, Silicon Valley ships code. While Dutch investors demand proven success, they force their best AI startups to incorporate abroad. It's not about talent or technology – it's about the courage to fail forward. The brutal truth? You can't win the AI race with a "prove it first" mindset.

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen