AKKOORD DIGITALE METER DEFINITIEF (VLAANDEREN)

AKKOORD DIGITALE METER DEFINITIEF (VLAANDEREN)

Akkoord digitale meter definitief: Vlaams parlement stemt in met behoud van 15 jaar voordeel voor eigenaren zonnepanelen.

Na de commissie Energie heeft ook het voltallige Vlaams Parlement ingestemd met het akkoord voor de digitale meter. Daarmee behouden eigenaren van zonnepanelen 15 jaar voordeel van de terugdraaiende teller.

De zonnepaneeleigenaren krijgen bij de ingebruikname van de digitale meter namelijk de kans om te kiezen voor het bestaande systeem met terugdraaiende teller of het nieuwe systeem van de Vlaamse energieregulator VREG, dat enkel rekening houdt met de stroom die van het elektriciteitsnet wordt gehaald.

Het ontwerpdecreet ‘Digitale meter’ is in het Vlaams parlement zonder enige tegenstem aangenomen. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: ‘Nu kunnen we eindelijk tot actie overgaan: vanaf 1 juli kan de uitrol van de digitale meters beginnen. Prosumenten behouden daarbij minstens het rendement van een terugdraaiende teller, zoals de Vlaamse regering ook beloofd had.’

Het ontwerpdecreet ‘Digitale meter’ werd vorig jaar, op 29 juni 2018, al goedgekeurd. Sindsdien lag het ter goedkeuring in het Vlaams parlement. Belangrijk was nog om de 15 jaar garantie op het voordeel van de terugdraaiende teller te concretiseren. Die garantie kwam er dankzij de amendementen die 3 Vlaamse parlementsleden indienden en die de prosumenten de gewenste keuze geven.

De plaatsing van de digitale meter gaat van start op 1 juli 2019 en wordt uitgevoerd door de distributienetbeheerder Fluvius (red. die begin dit jaar ontstond uit de fusie van Eandis en Infrax). Eerst komen de zonnepaneleneigenaren aan de beurt, de (ver)nieuwbouwwoningen, mensen met defecte meters of budgetmeters. Daarna volgt de rest van Vlaanderen. Peeters schat dat de uitrol van de digitale meters in 2034 afgerond zal zijn.

Kiezen tussen 2 systemen

De zonnepaneeleigenaren krijgen bij de ingebruikname van de digitale meter namelijk de kans om te kiezen voor het bestaande systeem met terugdraaiende teller of het nieuwe systeem van de Vlaamse energieregulator VREG, dat enkel rekening houdt met de stroom die van het elektriciteitsnet wordt gehaald.

Terugleververgoeding

Bij het nieuwe systeem van VREG worden nettarieven in rekening gebracht voor stroom die mensen effectief van het net afnemen. Dit is voordeliger voor prosumenten die overdag meer thuis zijn en hun opgewekte zonne-energie dan ook meteen verbruiken. Mensen die kiezen voor het huidige systeem, kunnen overigens op elk moment overgaan naar de nieuwe optie die uitgewerkt werd door de onafhankelijke regulator.

Vanaf 2021 maakt Vlaanderen bovendien een ‘terugleververgoeding’ mogelijk: prosumenten die het teveel aan opgewekte stroom op het distributienet zetten, zullen daarvoor een vergoeding kunnen krijgen. Wie vandaag de dag al zonnepanelen heeft en dus 15 jaar recht heeft op het voordeel van een terugdraaiende teller, kan op elk moment overschakelen naar deze nieuwe terugleververgoeding.

Verkiezingen

De VREG meldde afgelopen maand al dat 60 procent van de inwoners van Vlaanderen die zonnepanelen heeft – zogenaamde prosumenten – minder zal betalen als zij gebruik gaan maken van een slimme meter. In Vlaanderen begint dit jaar de uitrol van digitale elektriciteits- en gasmeters. Tegen eind 2022 moet 1 op de 3 huishoudens zijn uitgerust met de nieuwe energiemeters. Bram Claeys van ODE/PV-Vlaanderen deed in de december 2018-editie van Solar Magazine nog een oproep aan de regering om nog voor de Vlaamse verkiezingen op 26 mei 2019 een akkoord te bereiken.

Dat akkoord is nu bereikt doordat het Vlaams parlement groen licht heeft gegeven voor het ontwerpdecreet ‘Digitale meter’. Dit ontwerpdecreet van de Vlaamse regering garandeert het voordeel van een terugdraaiende teller bij zonnepanelen gedurende 15 jaar. De amendementen op dit decreet verankeren nu deze garantie en zorgen ervoor dat zonnepaneleneigenaars hun rendement behouden en zelfs kunnen verbeteren (red. zie onderstaande visuals).

Prosumenten

Energieminister Lydia Peeters: ‘De Vlaamse regering houdt woord: de uitrol van de digitale meter kan van start gaan zoals gepland én prosumenten die dat willen, behouden het voordeel van een terugdraaiende teller gedurende 15 jaar, ook voor de distributienettarieven. Daarnaast hebben ze een tweede optie om te kiezen voor het voorstel dat de VREG uitwerkte indien dit hen meer voordelen biedt, wat het geval is voor prosumenten die veel opgewekte energie direct verbruiken. Tijdens de afgelopen maanden werd er intensief gewerkt om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Dit heeft er nu toe geleid dat we een mooi compensatiemechanisme voor prosumenten kunnen voorleggen dat aan ieders verzuchtingen tegemoetkomt.’

Lees meer: http://bit.ly/2D75nrE

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen