Samen bereik je meer. Over kunst kopen en delen

Samen bereik je meer. Over kunst kopen en delen

Als je aan het einde van een tentoonstellingsbezoek wilt beslissen welk kunstwerk je werkelijk geraakt heeft, dan is er één vraag die altijd de uitkomst biedt: wat zou je zelf willen hebben? Welk schilderij zou je, los van alle informatie op de wanden en in de catalogus, zo mee naar huis willen nemen om nog jaren van te genieten?

Niet vals spelen! Niet kiezen wat er op het affiche staat omdat de samenstellers dat het topstuk vinden. Niet het schilderij met de hoogste verzekeringswaarde meenemen nu geld even geen rol speelt. Goed kijken wat je écht mooi vindt, en durven kiezen voor die wonderlijke foto in een hoek van de zaal of een schilderij van een onbekende tijdgenoot van de schilder om wie de tentoonstelling het eigenlijk gaat.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Veel van wat er op museale tentoonstellingen te zien is, zit natuurlijk al lang en breed vast in museumcollecties. En als een opmerkelijk schilderij zich een enkele keer nog in particulier bezit bevindt, zodat de kans bestaat dat het ooit nog te koop komt, dan is het kunstwerk vaak onbetaalbaar.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Topkunst kost veelal tonnen of miljoenen en is daardoor niet voor iedereen mogelijk om zomaar aan te kopen. Maar wat zou je doen als je de mogelijkheid aangeboden krijgt om zelfs met een kleine bijdrage wèl dat ene topstuk van de tentoonstelling te kunnen kopen?

Ik heb een idee: laten we de aankoopsom verdelen als het schilderij op de veiling in Londen of New York verschijnt, zodat we samen je tentoonstellingslieveling uit privébezit kunnen bemachtigen. Dan hebben we het inderdaad nog steeds over inleg van tienduizenden of misschien wel honderdduizenden euro's. Maar als we nu nog meer kunstliefhebbers bijeen weten brengen en iedereen een deel van het geheel bijdraagt, dan wordt de individuele inleg toch steeds kleiner?

Stel je nu eens voor dat je met een inleg van € 75,- per jaar samen met andere kunstliefhebbers topstukken zou kunnen aankopen. Zou je dan meedoen?

Zal ik je een geheim verklappen? Dit concept van crowdfunding, waarmee je samen kunst koopt, bestaat al sinds 1883!

Onder de naam Vereniging Rembrandt verzamelt het particuliere mecenaat zich om samen kunstaankopen mogelijk te maken voor ons openbaar kunstbezit. En vanaf € 75,- per jaar kun je al deel uitmaken van de Vereniging Rembrandt dat niet alleen topkunst aankoopt voor Nederlandse musea, maar er ook nog eens ervoor zorgt dat de Collectie Nederland behouden wordt om door te geven aan de volgende generaties.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Je leest het goed: tegenover je lidmaatschap bij de Vereniging Rembrandt staat wel dat je de gezamenlijke kunstaankopen moet delen met andere museumbezoekers. Kijk maar eens goed op de tekstbordjes tijdens je volgende bezoek aan het Rijksmuseum of het Stedelijk Museum. Het zal je opvallen dat er bij veel kunstwerken vermeld wordt: ‘Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt’, wat eigenlijk betekent: gezamenlijk aangekocht door 15.500 kunstliefhebbers. Want samen bereik je meer.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De Vereniging Rembrandt verzamelt kunst voor heel Nederland. Naast de genoemde musea in Amsterdam hangen er ook gesteunde kunstwerken in onder andere Groningen, Zwolle, Utrecht, Maastricht en Leiden. Maar liefst 128 musea door heel Nederland worden gesteund door de leden van de Vereniging Rembrandt.

Terug naar de gezamenlijke aankoop van je tentoonstellingslieveling...

Als een Nederlands museum het belang ziet in een potentiële aankoop van je favoriet, het museum de financiële steun ontvangt vanuit de Vereniging Rembrandt (nooit meer dan 50% van het aankoopbedrag omdat de musea ook zelf fondsen moet blijven werven) en het goed uitpakt tijdens die veiling van je favoriete kunstwerk, dan heeft een Nederlands museum er weer een topstuk bij. Dat topstuk is dan van ons allemaal.

Je favoriete kunstwerk hangt dan helaas niet bij je thuis boven de bank. En je zal dan wellicht een treinkaartje of het parkeergeld moeten betalen om het kunstwerk in het museum te gaan zien. Maar als lid van de Vereniging Rembrandt mag je met je Rembrandtkaart altijd gratis naar binnen. Dat laatste spreekt trouwens voor zich: het zou een mooie boel worden als je moest betalen om je eigen schilderij te kunnen bekijken!

Word ook verzamelaar voor de Collectie Nederland! Verrijk, bescherm en kom samen op voor ons openbaar kunstbezit, zodat ook de generaties na ons kunnen genieten van dat wat mooi is.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


Dat is precies waarom het gaat, Paul. Helemaal juist.

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen

Meer artikelen van Paul van den Biesen