De coöperatie, een ondernemingsvorm "zoals alle andere"?
Is de coöperatie een ondernemingsvorm "zoals alle andere"?
Ja, en nee!
Vandaag richten we ons op een centraal orgaan in het bestuur van een coöperatie als urbike: de Raad van Bestuur.
urbike is gebouwd op het coöperatieve model.
Dit is een manier om ervoor te zorgen dat de oorspronkelijke sociale missie van urbike behouden blijft. Het bestuursmodel van urbike, gebaseerd op het principe 1 persoon = 1 stem, zorgt ervoor dat de stem van elk lid even zwaar weegt als die van alle anderen, ongeacht het bedrag dat elk coöperant investeert.
Het is belangrijk te begrijpen dat het doel van urbike natuurlijk is een duurzame structuur te creëren. En structuur die concurrerende diensten kan aanbieden en dus uiteindelijk winst kan genereren... terwijl de mensen centraal blijven staan en bepaalde solidariteitswaarden worden gerespecteerd. Zodra de coöperatie winst maakt (gepland voor 2026), zijn het alle coöperanten die de toekenning van dividend (wettelijk beperkt tot 6%) zullen valideren.
De leden van de coöperatie urbike vormen de Algemene vergadering van de onderneming. Zij zijn gegroepeerd in verschillende aandelenklassen, afhankelijk van hun rol (garanten, werknemers, ondersteuners, partners - klanten en leveranciers, institutionele beleggers).
De Algemene Vergadering stelt haar vertrouwen in de Raad van Bestuur. Het bestuur bestaat uit externe en interne leden, die wij vandaag aan u willen voorstellen:
- Gaetan Herinckx , Voorzitter van de Raad van Bestuur
- Charles-Antoine Kervyn de Volkaersbeke , directeur
- de 3 medeoprichters van urbike, directeurs en coöperant (garant) van urbike: Delphine Lefebvre , Philippe Lovens en Renaud Sarrazin .
- Pierre Hanoune , directeur en coöperant (garant) van urbike
Het bestuur wordt aangevuld door:
- Antoine Decleve , permanent uitgenodigd op de raad
- David Delruelle , vertegenwoordiger van de arbeiders-coöperanten, uitgenodigd op de raad
Zij brengen allen hun deskundigheid in om de strategie en de organisatie van de onderneming te bepalen en een goed beheer van de activiteiten te waarborgen. Bovendien gaan onze bestuurders, en zeker de externe, de grote oriëntaties en beslissingen van het managementteam uitdagen en brengen hun ervaring mee die zij in andere raden van bestuur, ondernemingen en sectoren hebben opgedaan. De uitwisselingen in de Raad van Bestuur zijn welwillend, en even voedend als stimulerend.
"Ik voelde me onmiddellijk aangetrokken door Urbike omdat het een coöperatie wil zijn met een ambitieus ontwikkelingsplan (vergelijkbaar met klassieke start-ups) en tegelijkertijd een aantal cruciale maatschappelijke uitdagingen wil aanpakken, zoals de vermindering van negatieve externe milieueffecten (CO2, fijnstof, lawaai) of de verbetering van de arbeidsomstandigheden van de koeriers* .
Gezien mijn professionele ervaring in het financieren en ondersteunen van impactprojecten/ondernemingen, besteed ik als voorzitter van de raad van bestuur van Urbike bijzondere aandacht aan :
*Ik raad u de film 'Sorry we missed you' aan, als u wilt begrijpen wat er achter de leveringen die bij u voor de deur staan zit.
"Waarom ben ik betrokken als lid van de raad van bestuur van urbike?
Het model van de arbeiderscoöperatie is weinig bekend in België. Het begeleiden van een team dat deze visie op ondernemerschap heeft en alle uitdagingen die daaruit voortvloeien is uiterst verrijkend en volledig in overeenstemming met de sociale ondernemingsmissie die urbike zichzelf ook heeft gegeven.
De ontkoling van de “last mile” van de logistiek in onze steden en de toepassing van een ander bedrijfsmodel zijn complementaire en visionaire benaderingen.
Ik breng mijn bijdrage en mijn ervaring in de opkomst van dit type management met trots en erkenning voor de kwaliteit van de teams waarmee ik werk en van het project."
"Ik heb altijd gezocht naar een evenwicht tussen een winstgevende en efficiënte onderneming ('serieus', eigenlijk), en een ideaal om zowel sociale als ecologische waarde te creëren. Een soort pragmatisch idealisme. Het coöperatieve model prikkelde mij al langer en leek mij perfect geschikt voor de logistieke sector en in het bijzonder voor de "last mile". Deze sector wordt over het algemeen gekenmerkt door een cascade van onderaannemers, waardoor uiteindelijk zeer onzekere banen ontstaan.
Wat mij boeit is het gevoel een bedrijf te kunnen baseren op vertrouwen, waarbij alle leden (en partners) betrokken zijn. De energie die ontstaat is krachtig en aanstekelijk. Door middelen en macht gelijkelijk te delen, ben ik ervan overtuigd dat we de wereld kunnen veranderen!"
"urbike brengt me in vervoering omdat het een groot ondernemers- en menselijk avontuur is. De sociale, maatschappelijke en ecologische missie van de coöperatie is een bron van aanstekelijk enthousiasme. Als bewijs: de sterke dagelijkse betrokkenheid van de ongeveer 40 werknemers en het vertrouwen van meer dan 400 coöperanten! En naarmate het bedrijf groeit, groeit ook zijn ecologische en sociale impact! Het is mooi om te zien, magisch om mee te maken...en aanstekelijk!"
"Mijn kennismaking met urbike begon als een coöperant met sympathisanten aandelen, geleid door de wens om een concrete bijdrage te leveren aan de duurzame transitie van de mobiliteit in Brussel. Deze steeds groter wordende zoektocht naar concreetheid bracht me ertoe om in 2020 deel te nemen aan het project als operationeel en technologisch manager. Elke dag versterk ik mijn visie dat urbike dit verlangen om bij te dragen tot sociaal en solidair ondernemerschap volledig in zijn genen heeft verankerd. Werken voor urbike is een boeiende uitdaging, die we dagelijks moeten uitvoeren, om te laten zien dat een ander model mogelijk is: een model dat bestaat uit het bouwen van een duurzame en kwaliteitsvolle wereld door het creëren van duurzame en kwaliteitsvolle jobs."
"Toen we in 2018 urbike lanceerden, volgden we een ideaal: dat van de transformatie van de stadslogistiek in Brussel door modellen in te zetten die zowel efficiënter als milieuvriendelijker zijn en die duurzame en kwaliteitsvolle banen helpen creëren voor de werknemers in de sector. Maar terwijl het gemakkelijk is om groots te dromen wanneer je een project lanceert, word je soms gevangen in de realiteit van het ontwikkelen van je bedrijf: zoals alle start-ups moet je pivoteren, je aanpassen aan de markt, investeringsbronnen vinden en veiligstellen die soms je oorspronkelijke idealen in gevaar brengen.
Wat me vier jaar later bijzonder trots maakt op wat we bij urbike hebben bereikt, is dat alle aanpassingen die we hebben moeten doen en alle mensen die zich bij het project hebben aangesloten (als werknemers of coöperanten) onze oorspronkelijke visie hebben helpen versterken."
"Nadat ik in het verleden het inkomen uit mijn artistieke activiteit had aangevuld met verschillende jobs als leverancier, kwam ik in het najaar van 2021 bij urbike terecht en ontdekte ik concrete alternatieven die toegepast hadden kunnen worden op veel van de gemotoriseerde jos die ik deed.
Ik ben blij dat ik sinds juli 2022 bij het team van gesalarieerden van het bedrijf ben gekomen, nadat ik een paar maanden in de coöperatie heb gewerkt in het kader van de Smart-regeling. Een paar maanden geleden werd ik door mijn collega's benoemd tot vertegenwoordiger van de werknemers in de raad van bestuur.
Mijn missie is dubbel:
- de raad van bestuur een ander perspectief bieden op de realiteit van de dagelijkse operaties, en vermelden van onderwerpen die mijn collega's en ik ter discussie willen stellen.
- belangrijke boodschappen van het bestuur aan de teams doorgeven.
Dankzij deze functie heb ik een bevoorrecht inzicht in de interne werking van de coöperatie en belichaam ik ook op deze manier het participatieve beheer dat bij urbike centraal staat.”