De Fietsersbond verwelkomt het nieuw wettelijk kader voor het gebruik van lokfietsen
Fietsdiefstal is een rem op fietsgebruik. Wie slachtoffer wordt van een fietsdiefstal is daarna minder geneigd om te fietsen en een nieuwe fiets te kopen, laat staan dagelijks te fietsen. Voor sommigen is het zelfs een reden om te stoppen met fietsen. Voor de Fietsersbond is het duidelijk, de strijd tegen fietsdiefstal moet een absolute prioriteit zijn.
Fietsdiefstal is veel te lang onvoldoende ernstig genomen. Nochtans is de fiets voor steeds meer mensen het belangrijkste vervoermiddel. Valt dat weg, dan kan dit grote gevolgen hebben op de mobiliteit van het slachtoffer. Fietsersbond pleit er consequent voor om dit te erkennen en actie te ondernemen. Met het samenwerkingsakkoord voor een centraal fietsregister (MyBike) en toegenomen prioritisering binnen verschillende politiezones, is er de laatste jaren sprake van een positieve evolutie.
Vandaag verwelkomen we als belangenbehartiger voor fietsers, het laatste initiatief in dat rijtje: een wettelijk kader voor het gebruik van lokfietsen. Hiermee zorgt de overheid ervoor dat politiezones pro-actief fietsdieven kunnen opsporen.
“De lokfiets is een belangrijk instrument in de strijd tegen fietsdiefstal. We zijn verheugd dat er nu eindelijk een juridisch kader is dat het gebruik ervan mogelijk maakt. Als fietsers vragen we aan de politie om hiervan gebruik te maken en van de strijd tegen fietsdiefstal een prioriteit (te blijven) maken”
Wies Callens, Woordvoerder Fietsersbond
Politiezones in steden als Gent en Brussel beschikken vandaag reeds over lokfietsen. Door een bijzonder complexe regelgeving en voorafgaande juridische procedure, was het gebruik en het volgen van een GPS-tracker in de praktijk bijna onmogelijk. Nu komt daar met dit nieuwe wettelijk kader verandering in.
Het opsporen van fietsdieven vergemakkelijkt door het gebruik van lokfietsen en is een belangrijke stap in de strijd tegen fietsdiefstal. Een daadwerkelijke vervolging van de pleger is nodig, zodat een duidelijk signaal wordt gegeven, dat het stelen van een fiets consequenties heeft. Daar loopt het vandaag te vaak mis. Door te weinig middelen bij het gerecht worden fietsdieven wel opgepakt maar slechts in beperkte mate vervolgd.
Dit is een persbericht gepubliceerd door de Fietsersbond op 11 januari 2024
🔗 naar het artikel op fietsersbond.be