De Grootste Uitdaging Voor Een Algemeen -en Technisch Directeur: Hoe Neem Ik De Juiste Beslissingen?

De Grootste Uitdaging Voor Een Algemeen -en Technisch Directeur: Hoe Neem Ik De Juiste Beslissingen?

Het vermogen om in secondes de juiste beslissingen te nemen maken je tot een betere Algemeen of Technisch Directeur. Ga er maar aan staan. Een enorme uitdaging op menselijk en professioneel niveau. 

Leiding geven aan een Betaald Voetbal Club waar je wel tussen de 100-150 werk gerelateerde keuzes per dag moet maken. Dat is topsport op zichzelf. Er zijn 2 grote factoren die het werk van een manager in voetbalwereld nog eens extra bemoeilijken. 

1. Snelheid van beslissingen nemen

2. De extreme dynamiek in het voetbal

Je kunt nog zulke mooie plannen als AD & TD hebben maar een blessure van je sterspeler, een verkeerd interview in de krant van je coach, de hoofdsponsor die failliet gaat , er kan zomaar iets voorvallen waardoor je gedwongen wordt aan crisismanagement te doen en in korte tijd zwaarwegende keuzes moet maken. 

In het voetbal is dat eerder regel dan uitzondering geworden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste leidinggevenden hun beslissingen nemen op basis van intuïtie & ervaring. 

Daarnaast kan het enorm helpen om beslissingen te toetsen aan de hand van een heldere visie van de organisatie.

In het meest ideale geval krijgen beginnende directeuren de tijd om ervaring op te doen , fouten te maken en met een duidelijke club visie als steun in de rug , uit te groeien tot een topmanager.

In theorie zullen de meeste betrokkenen dit beamen en ondersteunen.

Echter de druk van sponsoren, transferdeadline, matige resultaten of boze supporters , kunnen ervoor zorgen dat een AD of TD minder goede beslissingen neemt. Het kan solistisch optreden in de hand werken. Of een gebrekkige interne en externe communicatie tot gevolg hebben. Verwijten ontstaan en de 5e colonne begint zich te roeren.

De beste beslissingen worden genomen als je ruimte voelt in je hart en hoofd. Hoe doe je dat dan in een omgeving waar je voortdurend onder druk staat? Veel zaken die voorvallen in het voetbal heb je als directeur immers niet onder controle.

De sleutel ligt in het zoeken naar een sparringpartner een vertrouwensman waar je je eigen overwegingen kan toetsen , je echte motivatie boven tafel krijgt en in korte tijd je gedachten op een rijtje krijgt. Een sparringpartner kan niet je beslissingen uitstellen maar wel ruimte scheppen in je hoofd waardoor je tot betere keuzes komt.

Bijna alle directeuren in het Betaald Voetbal zijn capabele , krachtige professionals en die hebben misschien niet zozeer behoefte aan advies op voetbaltechnisch en organisatorisch vlak.

Slimme directeuren laten zich wel bijstaan door een neutrale ‘outsider’ die ze onafhankelijke steun kan bieden. Niet om voor hun de beslissingen te bepalen maar om ze te helpen de beste keuzes te kunnen maken.

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen

Meer artikelen van Bram Verbruggen