Eckart: eerste ENG-school met energielabel A+++++
SPILcentrum Eckart in Eindhoven

Eckart: eerste ENG-school met energielabel A+++++

Dat alle schoolgebouwen oud, tochtig en weinig energiezuinig zijn, is een achterhaald idee. Neem SPILcentrum Eckart in Eindhoven. Dit multifunctionele pand met een school, een kinderdagverblijf en een gymzaal, blinkt uit in duurzaamheid, maar ook in prestaties: zo is deze nieuwbouw de eerste energieneutrale (ENG) PO-school in Eindhoven met energielabel A+++++!

In opdracht van scholengemeenschap SKPO was Homij bij dit project verantwoordelijk voor de W-installaties, oftewel voor alle klimaatgerelateerde systemen.

Op de plek waar voorheen sporthal Eckart stond, staat nu een nieuw gebouw, een SPILcentrum. In een SPILcentrum (SPIL = Spelen, Integreren en leren) geven basisscholen en kinderopvangorganisaties, samen met jeugd en gezinswerk en jeugdgezondheidszorg vorm aan de leerontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar. Dit nieuwe pand vervangt een oude basisschool uit de bouwperiode 1960-1970, die ruim anderhalf jaar geleden circulair werd gesloopt. Daarbij is het gebouw doelmatig gestript en zijn vrijkomende materialen zoveel mogelijk gerecycled. ‘In feite is alles aan dit nieuwe gebouw duurzaam en energiezuinig’, zegt Homij’s projectmanager Ronald Driessen.

Gesloten bronsysteem

Meest in het oog springende aspect hierbij is de keuze om een gesloten bronsysteem in de bodem te realiseren, in combinatie met een WKO-installatie van Dubotechniek . ‘De aanwezigheid van één of meerdere bodemcollectoren, zorgt er nu voor dat energie wordt onttrokken aan de bodem. Deze energie verwarmt of koelt het gebouw.’ Belangrijkste voordelen van zo’n gesloten bronsysteem is meer vermogen en hogere rendementen. ‘En dat sluit naadloos aan op de wensen van de opdrachtgever om te komen tot een ENG (Energie Neutraal Gebouw).’

Gasloos

Een school als energieneutraal gebouw: vooralsnog is hun aantal in Nederland beperkt. ‘Hoewel de toepassing van een gesloten bronsysteem wel vaker voorkomt - vooral in kantoren - zie je dit niet of nauwelijks in schoolgebouwen. Daarvoor is het vaak te kostbaar; bovendien gelden er tientallen vergunningen en is de bodemgesteldheid ook nog wel eens de spelbreker.’ Het maakt SPILcentrum Eckart uniek, net zoals de keuze van de opdrachtgever om te gaan voor een volstrekt gasloos gebouw. ‘Scholen zonder gasaansluiting zijn ook tot op heden redelijk zeldzaam.’

Frisse scholen

Ook voldoet het nieuwe pand aan het programma van eisen van Frisse Scholen. Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu. Volgens onderzoek is er een verband tussen leerprestaties van leerlingen en de kwaliteit van het binnenmilieu (luchtkwaliteit, temperatuur, licht en geluid). ‘Omdat leerlingen harder werken in een frisse school en minder vaak ziek zijn, hebben we in Eckart speciaal gelet op aspecten zoals een te hoge CO2-concentratie. Ook op dit punt excelleert dit gebouw’, aldus Driessen.

Opvang regenwater

Om te voorkomen dat regenwater meteen wegzakt in de grond, wordt het bij het SPILcentrum vanaf het dak opgevangen in een infiltratiesysteem met grote bufferkratten. Via het leidingsysteem wordt vervolgens het regenwater gelijkmatig verdeeld en geloosd in de grond. Op deze manier wordt de grond minder gauw droog en wordt bovendien het riool minder belast.


Betrokken partijen, o.a.:

SKPO Eindhoven e.o. Kuin & Kuin architecten Aarts Bouw


Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen