'Enterprise Europe Network is doorlopend een succes'
Het Nederlandse datacollectie / Cyber Security bedrijf Aratos Systems verzamelt, verwerkt en distribueert data. De data is vooral afkomstig van satellieten, maar ook van drones en grondsensoren. Het bedrijf bewerkt deze data en ontwikkelt eigen software en algoritmes, ondersteunt door AI (Artificial Intelligence) en blockchain technologie gericht op meerdere sectoren, waaronder Defensie. Enterprise Europe Network (EEN) komt vaak met succes in beeld in de zoektocht naar eindgebruikers.
Peter van Dam (1977), samen met zijn Griekse partner Nikos Bogonikolos eigenaar en directeur van Aratos Systems, is enthousiast over de matchmaking kwaliteiten van EEN en vooral die van adviseur Herman Hartgers. “Als Aratos Systems doen wij continu mee in Europese en nationale projecten, waaronder ook het zogeheten Pass Bord. Dit is een Europees consortium van meerdere partners, waaronder wij als relatief klein bedrijf. Pass Bord houdt zich bezig met grenscontrole en grensmonitoring. Voor dit project, wat het overigens in Brussel niet gehaald heeft, zochten wij een Nederlandse eindgebruiker. Herman heeft de contacten met de Marechaussee gelegd en ervoor gezorgd dat zij zich ook committeerde aan dit voorstel. Qua matchmaking was dit dus een absoluut succes”, zegt Van Dam. “Ik kan Herman gewoon bellen. Hij maakt heel goed gebruik van zijn eigen netwerk en ik krijg altijd heel snel antwoord van hem. Dat is echt een grote toegevoegde waarde voor ons.”
Dat het project het in Brussel niet gehaald heeft, is jammer. “Maar dat gebeurt zo vaak. Er worden ongelooflijk veel zogeheten ‘proposals’ ingediend en maar een heel klein percentage haalt de eindstreep. Wij lopen als Aratos Systems eigenlijk continu in vier tot vijf proposals mee. Dat is echt heel mooi voor een klein bedrijf.”
Nog meer succes
Naast het verzamelen, bewerken en distribueren van datacollecties is Aratos Systems ook actief in research & development (R&D). “Ja, wij zijn uiteindelijk natuurlijk ook een commercieel bedrijf. En ook hier komen de kwaliteiten van het EEN-netwerk en die van Herman weer goed van pas. Een maand of zeven geleden hebben wij een partner agreement met een bedrijf uit Singapore kunnen tekenen. Dit bedrijf is actief in de counter drone markt. Zij hebben een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om de controle over de drones over te nemen, dan wel de drone uit te schakelen. Je kunt je voorstellen dat de dreiging van al die vliegende drones enorm is. In het Midden-Oosten vinden er al terroristische aanslagen plaats met drones. Die dreiging wil je tot een minimum beperken. Wij waren op zoek naar een partner in deze counter drone markt en Herman heeft via EEN deze contacten weten te leggen. Wij gaan nu samen met dit bedrijf kijken hoe wij hun techniek in Europa kunnen vermarkten en hoe wij samen deze techniek verder kunnen ontwikkelen. Daar komt onze R&D om de hoek kijken en het feit dat wij ook goed zijn in het ontwikkelen van algoritmes”, zegt Van Dam.
Achtergrond
Aratos Systems is drie jaar geleden als start-up begonnen. Van Dam heeft zelf International Business & Trade gestudeerd en heeft een marketingachtergrond. Zijn Griekse zakenpartner, die hij al lang kent, heeft een achtergrond in technische engineering. “Wij zijn samen dit bedrijf gestart om met onze zelf ontwikkelde technieken voet aan de grond te krijgen in Noordwest Europa. Dat is de reden dat we het bedrijf in Nederland hebben opgericht. Inmiddels werken er in Griekenland twintig mensen.” Het bedrijf is nu bezig met de ontwikkeling van een HAPS (High Altitude Pseudo Satellite). “Satellieten zijn heel duur en het gebruik van drones is aan heel veel regelgeving gebonden. Op 20 tot 30 kilometer hoogte, de stratosphere, mag je wel vliegen. Via deze HAPS verzamelen wij weer heel veel data en het is een veel goedkopere manier dan via satellieten. Het prototype wordt nu gebouwd. Eind 2019 is de eerste testvlucht. Toepassingen zijn er vooral in bijvoorbeeld de precisie landbouw, maar ook maritiem of in het kader van drugsoverlast.”
Matchmaking
Langzaam maar zeker komt men er volgens Van Dam achter dat de echte innovaties bij SME’s (Small and Medium-sizes Enterprises) vandaan komt. “Als je mee wil doen in de grote Europese projecten zoals Pass Bord dan gaat daar enorm veel tijd en mankracht inzitten. SME’s hebben vaak die capaciteit niet, waardoor dit soort projecten vaak bij grote conglomeraten terecht komt. Door een partij als EEN kunnen SME’s wel aan boord komen. Die matchmaking van EEN is dus heel belangrijk en je hebt mensen als Herman nodig die dat actief oppakken.”
Meer weten over de mogelijkheden en successen van Enterprise Europe Network: herman.hargers@kvk.nl, 0646748105