Het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030
Het Landelijk Platform Studentenhuisvesting werkt hard aan de uitvoering van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030. Zo is in november 2022 Ardin Mourik aangesteld als studentenhuisvestingsregisseur (afspraak 43), is de stuurgroep LPS een eerste keer bij elkaar geweest en is de referentieraming van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verbeterd (afspraak 1). Aan nog eens dertien andere afspraken uit het actieplan wordt momenteel uitvoering gegeven. Een deel hiervan bevindt zich al in een vergevorderd stadium, zoals het stimuleren van hospitahuur (afspraak 14). Het LPS zit niet stil!
Het actieplan
Om het tekort aan studentenhuisvesting in Nederland te verkleinen, presenteerde het kabinet in 2022 samen met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030. Met dit actieplan willen de partijen tot een uitbreiding van 60.000 betaalbare studentenwoningen over een periode van 8 jaar komen. Naast het bouwen van extra betaalbare studentenwoningen wordt er ook ingezet op nieuwe sturingsmogelijkheden, om meer grip te krijgen op de instroom van internationale studenten. Dit actieplan is tot stand gekomen onder het voorzitterschap van Kences.
Vergroten van het aanbod
Het doel is 60.000 studenteneenheden in 8 jaar tijd te realiseren door nieuwbouw en het beter benutten van de bestaande bouw door hospitaverhuur te stimuleren. Ook wordt er ingezet op het versneld bouwen van meer flexwoningen 37.500 in periode 2022-2024.
Met gemeenten zijn er afspraken gemaakt over het huisvesten van studenten in omliggende gemeenten in de regio en (tijdelijke) huisvesting op de campus. Het kabinet investeert tevens € 37 miljoen via een stimuleringsregeling huisvesting aandachtsgroepen waar ook studentenwoningen uit worden betaald.
Een betaalbare studentenwoning
Studenten hebben nog te vaak te maken met te hoge huren en slechte woningen. In juni 2021 is het wetsvoorstel goed verhuurderschap ingediend bij de Tweede Kamer waarin een basisnorm voor algemene regels is vastgelegd waaraan verhuurders zich dienen te houden. Gemeenten krijgen hiermee de mogelijkheid te gaan handhaven op excessieve huurprijzen, door in de vergunningsvoorwaarden op te nemen dat verhuurders worden geacht zich te houden aan de maximale huurprijzen conform het woningwaarderingsstelsel.
Met alle partijen is afgesproken om binnen een jaar na ondertekening richtlijnen te ontwikkelen om te komen tot betaalbare woningen voor studenten. Daarnaast maken gemeenten passend gronduitgiftebeleid voor betaalbare studentenhuisvesting en zetten zich in voor de realisatie van betaalbare studentenwoningen op gronden en in gebouwen van derden.
Opvangen van de piekbelasting en verbeteren rechtspositie van internationale studenten
Voor een deel van de groep internationale studenten reserveren hoger onderwijsinstellingen studentenwoningen bij studentenhuisvesters, hostels en hotels of richten zij tijdelijke voorzieningen in om studenten op te kunnen vangen. Ondanks dat zijn studenten soms toch genoodzaakt om tijdelijk op een camping te verblijven of kiezen zij ervoor om hun studie af te breken. Voor het opvangen van de piekbelasting is betere voorlichting nodig aan studenten over de huisvesting. De directe huisvestingsbehoefte van internationale studenten maakt dat zij eerder slachtoffer zijn van woningmarktdiscriminatie. De vorm van de huurcontracten (short stay) heeft als belemmering dat zij minder rechtsbescherming hebben. Om de positie van internationale studenten te verbeteren wordt afgesproken een passend huurcontract voor internationale studenten te realiseren, meer transparantie in de huurprijs te geven en het onderzoeken van alternatieve verhuurwijzen.
Meer grip op de instroom
Het tekort aan huisvesting voor studenten neemt de komende jaren fors toe door de groei van het aantal studenten. Vooral het aantal internationale studenten groeit. De vraag naar betaalbare kamers en de druk op de betaalbare woningvoorraad zijn zo groot dat de oplossing niet alleen ligt in nieuwbouw. Daarom is er meer grip nodig op de instroom van internationale studenten met meer sturingsmogelijkheden voor onderwijsinstellingen. Dit jaar zal OCW wettelijke sturingsinstrumenten voorstellen aan de Tweede Kamer. Deze moeten universiteiten en hogescholen in staat stellen de instroom van internationale studenten gericht gaan beheersen, zonder dat de voordelen van internationalisering in het gedrang komen. Daarover is een Bestuursakkoord afgesloten met de universiteiten.
Download het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030
Directeur Kences
1 jHet doel van het Landelijk actieplan is het uitbreiden van 60.000 studenteneenheden. Laten we dat in het oog houden. Krimp van het aantal kamers zou haaks staan op dit doel. We moeten deze signalen nog onderbouwen met cijfers