"Hij won het gevecht met een enorme zwaardvis, maar verloor zijn prooi aan de haaien"

"Hij won het gevecht met een enorme zwaardvis, maar verloor zijn prooi aan de haaien"

Deze lessen leerde ik in Silicon Valley


Link naar oorspronkelijke column in BusinessWise


Toen Wibe Wagemans naar Silicon Valley verhuisde, voelde hij zich zoals Santiago in Hemingway's De oude man en de zee. Hij won het gevecht met een enorme zwaardvis, maar verloor zijn prooi aan de haaien.

Niemand zou de top van de Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven, wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans CEO, boardmember en investeerder in Silicon Valley is de Silicon Sherpa van BusinessWise. Lees via deze link zijn eerdere expertblogs.

Silicon Valley lijkt op een vissersdorp vol avonturiers. Santiago was waarschijnlijk in de zestig toen hij de oceaan trotseerde. Hij jaagt op de grootste vis, terwijl hij weet dat hij zichzelf riskeert te verliezen. Silicon Valley is net zo'n zee - vol beloftes, risico's en de drang om iets groots te vangen.

Ik had alles achtergelaten: een succesvolle carrière, zekerheid, een huis. Maar ik wist dat als ik groot wilde denken en impact wilde maken, ik de risico's moest omarmen. In Silicon Valley leerde ik om mezelf keer op keer opnieuw uit te vinden. Santiago liet zijn vis niet los, maar terwijl hij als bewijs van zijn verloren gevecht het geraamte van de vis nog aan zijn boot had hangen, had ik niets - geen vis, geen geraamte, geen waardigheid. Toch is falen niet het einde, maar een stap vooruit want jaren later, leidde ik uiteindelijk de groei van twee startups naar exits in de honderden miljoenen en hielp ik er één naar een IPO van een miljard euro.

Drie actiepunten voor Nederlandse professionals

Wat je hiermee kunt? Het begint bij een fundamentele vraag: wat is je doel? Santiago wilde niet alleen een vis vangen, het ging om het bewijzen van zijn eigenwaarde. Dit geldt ook voor ons. Of je nu bij een startup werkt of een multinational, jouw missie bepaalt hoe je risico's en uitdagingen aangaat.


LEES OOK hoe Max Huisman (35) CTO werd van miljoenenbedrijf Profilic Machines in Silicon Valley


Durf risico's te nemen

Verlaat je comfortzone en pak uitdagende projecten op, hoe klein ook. Alleen door risico's te nemen, kun je groeien. Biologisch gezien kun je je verdiepen in de werking van de amygdala in je hersenen en hoe Langetermijnpotentiëring (LTP) een rol speelt. Dit proces kan helpen om angstreacties en de perceptie van risico's te verzachten door versterking van neurale verbindingen. Santiago laat zien hoe hij met veerkracht dit instinct kan overwinnen.

Bedrijven moeten risico's belonen en experimenten stimuleren. Innovatie is niet alleen techniek, maar de wil om te blijven leren. Vraag jezelf af: welke risico's durf ik aan te gaan? Zoek een project buiten je comfortzone. Begin klein: pak een nieuwe verantwoordelijkheid op, of onderzoek een innovatie die jouw bedrijf vooruit kan helpen.

Omarm falen als leerproces

Succes ontstaat zelden zonder mislukkingen, en Supercell is daar een perfect voorbeeld van. Supercell, bekend van Hay Day en Clash of Clans, geeft teams de vrijheid om nieuwe spellen te ontwikkelen. Maar als die binnen een paar maanden niet de juiste stickiness- en retention-niveaus halen (bij retention kijk je hoeveel gebruikers er na 1, 7 en 30 dagen nog actief zijn), wordt het hele bedrijf betrokken bij een feestje waar de leerervaringen worden gedeeld. Daarna wordt het team opgeheven en maken nieuwe initiatieven hun opwachting.

De grootste vijand van innovatie is de grootste gemene deler

Disagree and commit hangt als een klamme deken over het poldermodel, want we zouden het in Nederland toch een keer oneens zijn met elkaar. De overlegcultuur is gezellig, maar voor innovatie fnuikend. De grootste vijand van innovatie is de grootste gemene deler. Er is altijd wel iemand die kan vragen waarom bepaalde data ontbreekt, en dat hoeft niet eens de machtigste persoon in een organisatie te zijn. Het resultaat? Een gebrek aan data wordt vaak een gemakkelijk excuus om nieuwe initiatieven te stoppen.

Gebruik in plaats daarvan de Valley-methode van polderoverleg: betrek iedereen bij beslissingen, maar voer het overleg in een extreem tempo. Aan het einde van de discussie hoeven niet alle neuzen dezelfde kant op te staan, maar je moet elkaar wel rugdekking geven.


LEES OOK deze expertblog van Wibe Wagemans: 'Klimaat en innovatie? Betrek daar Silicon Valley bij'


Werk met een duidelijk doel

Santiago had een doel dat groter was dan de vangst zelf. Stel jezelf de vraag: wat wil ik bijdragen? In Silicon Valley werken veel mensen niet alleen voor het salaris, maar vanuit een missie. Of je nu AI ontwikkelt, een duurzaam product bouwt, of klanten helpt in een kantoorbaan—focus op de impact die je wilt maken. Voor Nederlandse bedrijven is de les duidelijk: wie niet durft te vissen in onbekende wateren, blijft stilstaan.

Durven, delen en doorzetten

Silicon Valley is een oceaan waarin ondernemers zoals Santiago hun grootste vangsten najagen. En dat begint met durven, delen en doorzetten. Het verhaal is niet alleen een metafoor, het is een oproep tot actie. Want alleen wie het open water op durft, maakt kans op de grootste vangst. Durf jij?



Het geheim van Silicon Valley


Samen met journalist Eva Schram schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, met lessen over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.

Meer expertblogs? BusinessWise Weekly!

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, ook expertblogs, ook over leiderschap, persoonlijke ontwikkeling. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!


Link naar oorspronkelijke column in BusinessWise



Dipesh Gaurav

CEO: GauravGo GTPL||Appreciated By Narendra Modi || Certified PM

6 d

Insightful analogy, Wibe Wagemans!✨

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen