Hoe betaal je minder belastingen in 2024?

Hoe betaal je minder belastingen in 2024?

Voor Nieuwjaar kan je nog enkele gerichte uitgaven doen om jouw belastingaangifte van volgend jaar te optimaliseren.

Deze uitgaven moeten in 2023 ook worden betaald om in aanmerking te komen. Het is niet voldoende als de factuurdatum in 2023 valt.

Welke uitgaven geven recht op een belastingvermindering?

Hieronder vind je een overzicht:

1. Investeer nog in een laadstation bij jouw thuis

Tot 1.750 euro van de investering in een intelligent laadstation dat groene energie gebruikt, kan je fiscaal inbrengen.

Voor laadpalen geplaatst in 2023 is er nog een belastingvoordeel van 30 procent, maar vanaf 1 januari 2024 daalt dat naar 15 procent. Voor uitgaven die je vanaf september 2024 doet, is er geen belastingvermindering meer.

Kies je voor een bidirectioneel laadstation, dan kan je tot maximaal 8.000 euro fiscaal inbrengen.

Het moet ook gaan over een laadpaal bij jouw fiscale woonplaats. Voor bijvoorbeeld een laadpaal bij een tweede verblijf kan je geen belastingvoordeel krijgen.

2. Doe aan pensioensparen

Pensioensparen is dé klassieker onder de belastingverminderingen. Door stortingen in een pensioenspaarfonds of -verzekering bouw je een extra pensioenkapitaal op.

3. Leg een voorraad dienstencheques aan

Omdat de cheques een jaar geldig blijven, kan je dit jaar al een voorraadje kopen om ze pas volgend jaar te gebruiken.

In Vlaanderen kan je 400 dienstencheques bestellen per persoon per jaar tegen 9 euro. Daarbovenop is het nog mogelijk om nog 100 dienstencheques te kopen tegen 10 euro per stuk. De belastingvermindering bedraagt 20 procent, wat de werkelijke kost van een cheque waarvoor je 9 euro betaalde op 7,20 euro brengt.

4. Steun een goed doel

De eindejaarsperiode is het uitgelezen moment om een goed doel te steunen. Giften van minstens 40 euro aan een erkende instelling geven recht op een belastingvermindering van 45 procent.

Van een minimumgift van 40 euro krijg je via jouw belastingaangifte dus 18 euro (exclusief gemeentebelasting) terug.

5. Vul de korf voor het langetermijnsparen

Heb je geen lening van voor 2016 voor uw gezinswoning (meer)? Je kan de zogenaamde federale korf voor het langetermijnsparen vullen met stortingen in een levensverzekering.

Stortingen tot 2.350 euro - afhankelijk van jouw beroepsinkomen - geven recht op een belastingvermindering van 30 procent. Zo kan je jaarlijks maximaal 705 euro (exclusief gemeentebelasting) recupereren.

6. Betaal jouw facturen voor kinderopvang

Betaal je voor de opvang van jouw kinderen in een erkende crèche, bij een onthaalouder, in de voor- en naschoolse opvang of speelpleinwerking?

Het belastingvoordeel hangt af van jouw inkomen en bedraagt minstens 45 procent. Als je voor een opvangdag 15,70 euro of meer betaalde, dan krijg je via de belastingaangifte minstens 7,06 euro terugbetaald.

7. Sluit een rechtsbijstandsverzekering af

Wie een aparte polis voor een rechtsbijstandsverzekering aangaat, kan de betaalde premie (deels) fiscaal inbrengen. Zo’n verzekering dekt de kosten van juridische geschillen. Let op, het moet gaan om een aparte polis die aan specifieke voorwaarden voldoet. Voor het luik rechtsbijstand in jouw brand-, auto- of gezinspolis is er geen belastingvoordeel.

8. Investeer in een startende onderneming of groeibedrijf

Je kan startende ondernemingen en groeibedrijven een duwtje in de rug geven, en daarvoor een fiscaal voordeel krijgen. Die taxshelter blijft beperkt tot investeringen van maximaal 100.000 euro per persoon en per jaar.

Voorts word je fiscaal gestimuleerd om geld te verstrekken aan een kmo. In Vlaanderen kan je geld ontlenen met een win-winlening.

Ook kan je kiezen voor het Vlaams vriendenaandeel. Daarmee beleg je in nieuwe aandelen op naam van een kmo. De aandelen moeten uitgegeven zijn in het kader van een kapitaalverhoging of de uitgifte van nieuwe aandelen.


Bron: De Tijd


Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen