"Ik geloof dat ieder mens waardevol is. Dat iedereen ergens een talent voor heeft"
In de Maand van de 1.000 voorbeelden passeerden verschillende verhalen van trotse, inclusieve werkgevers en blije werknemers de revue. Zij vormen een bron van inspiratie voor collega-ondernemers die misschien dat extra duwtje naar inclusie goed kunnen gebruiken.
Van autorestaurateur Classic Mike tot groenbedrijf SIGHT Landscaping het zijn allemaal voorbeelden van inclusieve werkgevers die aan de slag zijn met de banenafspraak.
"Ik ben apetrots op onze talenten" - Mike Kastrop, eigenaar van Classic Mike
Natuurlijk is november niet de enige maand waarin we aan de slag moeten met inclusief werkgeverschap. "Dit is een doorlopende opdracht voor ons allemaal. Voor werkgevers, gemeenten, sociale partners, UWV , onderwijspartijen én de overheid. Ook voor mij", vertelt Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid , Participatie en Pensioenen.
De banenafspraak: waar staan we nu?
Het is voor mensen met een arbeidsbeperking niet vanzelfsprekend dat zij een baan vinden bij een reguliere werkgever.
Om die reden is in 2015 de banenafspraak in het leven geroepen, een afspraak tussen overheids- en marktwerkgevers om 125.000 extra banen te realiseren in 2026. Inmiddels staat de teller op 81.117.
"Vele werkgevers bieden al werk aan werknemers met een arbeidsbeperking. Daar ben ik hen zeer erkentelijk voor" Minister Carola Schouten
Vooroordelen doorbreken
Van aanpassingen van het toilet tot een traplift en persoonlijke begeleiding, diverse regelingen kunnen werkgevers helpen om de werkvloer geschikt te maken voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat weten werkgevers niet altijd.
"Behalve praktische aanpassingen op de werkvloer en het creëren van de juiste randvoorwaarden voor werkgevers, moeten we ook iets aan onszelf veranderen"
Minister Carola Schouten: "Vooroordelen moeten we doorbreken. Iemand met psychische, lichamelijke of verstandelijke problemen kan met wat extra hulp net zo goed functioneren als iemand anders. Maar dan moeten we dat wel mogelijk maken.
Ik geloof dat ieder mens waardevol is. Dat iedereen ergens een talent voor heeft – al zijn er soms zichtbare en onzichtbare obstakels die het lastig maken om dat talent in te zetten. Door die obstakels staan er heel veel mensen langs de zijlijn. Terwijl ze graag mee willen doen. Niet alleen om geld te verdienen, maar ook omdat werk zorgt voor sociale contacten. En omdat het je de kans geeft om jezelf te ontwikkelen en je talenten te vergroten. Werk verrijkt je leven."
Win-win situatie
"Andersom verrijken deze werknemers ook het bedrijfsleven", aldus Schouten. Mensen nemen levenservaring mee waar je als bedrijf iets van kunt leren. Daarnaast is er krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen extra personeel dus heel goed gebruiken.
Om inclusief werkgeverschap extra te stimuleren, wil Schouten de administratieve lasten voor bedrijven verminderen en hen meer zekerheid bieden over loonkostenvoordelen. Een wetsvoorstel hierover ligt inmiddels bij de Tweede Kamer.
"We moeten het met elkaar doen. Ik hoop dat de Maand van de 1.000 voorbeelden werkgevers extra heeft geïnspireerd om iemand in dienst te nemen die op dit moment nog aan de zijlijn staat. Zodat het steeds leger wordt bij die zijlijn, en steeds meer mensen straks kunnen zeggen: "Ik had vroeger een afstand tot de arbeidsmarkt."