Landelijke Monitor Studentenhuisvesting

Landelijke Monitor Studentenhuisvesting

Jaarlijks brengt Kences de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting (LMS) uit. Deze digitale rapportage geeft cijfermatig inzicht in de vraag en het aanbod naar studentenhuisvesting en hoe studenten willen wonen. Ook is er aandacht voor betaalbaarheid, studentenwelzijn, woonwensen en internationale studenten. En voor de leden van Kences is er toegang tot de regionale cijfers en prognoses rond studentenhuisvesting.


Prettig en betaalbaar wonen

Het aantal studenten in Nederland neemt al jaren toe. Met de toename van het aantal studenten neemt ook de vraag naar woonruimten toe. Om alle studenten een goede en betaalbare woonruimte te kunnen bieden, is informatie over de huidige en toekomstige studentenhuisvestingsmarkt noodzakelijk. De Landelijke Monitor Studentenhuisvesting geeft antwoord op de vraag óf er tekorten op de studentenwoningmarkt zijn en zo ja, hoe groot deze tekorten zijn. Aan de hand van verschillende thema's wordt inzicht gegeven in diverse aspecten van studentenhuisvesting. Zo helpt de monitor de Rijksoverheid, gemeenten, onderwijsinstellingen, marktpartijen en studentenhuisvesters om de juiste beslissingen te nemen op het gebied van studentenhuisvesting. Dit moet ervoor zorgen dat studenten prettig en betaalbaar kunnen wonen.


LMS 2023

De Landelijke Monitor Studentenhuisvesting werd voor het eerst gepubliceerd in 2012 en is inmiddels uitgegroeid tot de nationale standaard voor cijfers over studentenhuisvesting. Jaarlijks sluit het onderzoek aan bij de actualiteit en wordt de monitor doorontwikkeld en verbeterd. Momenteel werkt Kences alweer aan de volgende editie van de monitor die in september wordt gepresenteerd op het Landelijk Kences Congres Studentenhuisvesting.


Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De Landelijke Monitor Studentenhuisvesting is een initiatief van Kences, kenniscentrum studentenhuisvesting en samenwerkingsverband van studentenhuisvesters in Nederland. Dit initiatief wordt gesteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Nuffic, Vereniging Hogescholen, UNL, LSVb en hoger onderwijsinstellingen.

Meer informatie over de methodologie, gebruikte bronnen en werkwijze van de monitor staat hier.

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen

Meer artikelen van Kences, Kenniscentrum Studentenhuisvesting