Rabobank investeert in startup Nxus voor uitbannen stagediscriminatie

Rabobank investeert in startup Nxus voor uitbannen stagediscriminatie

To read the press release in English, please click here.

7 juni 2023 - Amsterdam

EdTech-startup Nxus heeft de Rabobank Innovatielening (RIL) van €150.000 ontvangen om discriminatie uit te bannen in het wervingsproces van studenten en afgestudeerden.

Skillspaspoort als basis voor bias-free matching

Nxus is een uniek carrière- en community platform dat het wervingsproces optimaliseert voor studenten en afgestudeerden vanuit de talentenpool van partner-onderwijsinstellingen. Door leerdoelen van opleidingen te vertalen naar concrete skills, stelt het platform studenten in staat om een skills-portfolio, ofwel een skillspaspoort, op te bouwen. Dit paspoort bevat een gevalideerd overzicht van de kennis en vaardigheden die tijdens de studie zijn opgedaan. Nxus matcht vervolgens studenten skills-based en zonder vooroordelen aan stages en banen.

Niels Baay , oprichter en CEO van Nxus over de investering:

We zijn erg enthousiast dat Rabobank investeert in onze missie om starters gelijke kansen te geven op de arbeidsmarkt, en om de studenten van vandaag beter voor te bereiden op de skillsgerichte arbeidsmarkt van morgen. Deze investering stelt ons in staat om onze oplossingen op grotere schaal uit te rollen in de Nederlandse onderwijssector waar, met name op MBO en HBO niveau, stagediscriminatie een veelbesproken probleem is dat om een oplossing eist.

Ruben van Brunschot , accountmanager MKB bij Rabobank, over de deal:

Als Rabobank zien we Nxus als een mooie samenwerking. Zowel zakelijk als maatschappelijk leggen jullie een mooie brug tussen onderwijs en werkgeverschap.

"Uitbannen stagediscriminatie"

In februari van dit jaar ondertekende minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf , samen met andere belanghebbenden uit de industrie, zoals o.a. de MBO Raad , Beroepsvereniging opleiders MBO (BVMBO) , MKB-Nederland en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) , het Stagepact met als doel het uitbannen van stagediscriminatie voor 2027. Vorige maand presenteerden het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Toolbox Aanpak Stagediscriminatie, een handleiding voor MBO-scholen waarin de noodzaak wordt benadrukt dat studenten "een stage moeten krijgen op basis van wat er écht toe doet: hun leerwens en hun competenties".

Hoe Nxus werkt

Het Nxus platform verwijdert (onbewuste) vooroordelen uit het wervingsproces en benadrukt in plaats daarvan de skills die zijn verworven in de opleiding en uit mogelijke werkervaring van afgestudeerden. Profielen worden verder gepersonaliseerd door middel van korte biografieën en motivatiebrieven die anoniem zijn in het profieloverzicht van de werkgever. Pas wanneer de student wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, wordt het profiel compleet zichtbaar voor de werkgever. Nxus biedt daarmee gelijke kansen voor alle studenten bij hun eerste toetreding op de arbeidsmarkt.

Radboud Universiteit als launching partner

Het platform ging in september 2021 voor het eerst live bij de Radboud University in Nijmegen onder de naam Career Central. Sindsdien hebben meer dan 6.000 studenten en alumni een account aangemaakt en hebben meer dan 700 bedrijven zich aangemeld, variërend van lokale startups en MKB'ers tot multinationals.

Nico Ellérie , hoofd Strategic Partnerships aan de Radboud Universiteit, over de samenwerking met Nxus:

Het werken met Nxus voelt als een perfecte match. Dit platform met bias-free matching past bij onze visie voor gelijkheid en inclusiviteit. Het stelt ons als Universiteit in staat om de verbinding te leggen tussen studenten, alumni en bedrijven in de regio. Op deze wijze krijgen studenten niet alleen inzicht in hun skills, maar ook zicht op het werkveld en blijft hoogopgeleid talent voor de regio behouden.

"Het beste moet nog komen"

Volgens Niels kon de timing niet beter zijn voor een disruptie van de onderwijssector met skills-oplossingen. In mei kondigde de Europese Commissie aan dat 2023 het European Year of Skills is, en inversteerde 23 miljard euro om de groeiende skillskloof en talenttekorten te overbruggen onder de lidstaten. Naast het diversiteit- en inclusiebeleid, staat nu ook een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) hoog op de agenda van veel onderwijsinstellingen. In LLO zal het Nationaal Groeifonds de komende jaren een kleine 400 miljoen euro investeren, en zullen UWV, CBS, TNO en SBB binnenkort gaan piloten met CompetentNL, een standaard voor skills in Nederland. Daarnaast worden dit jaar landelijke pilots opgezet in het kader van het Integraal Skillspaspoort waar Nxus deel van uitmaakt. Last but not least, de lijst met geintereseerde onderwijsinstellingen voor wie Nxus dé oplossing kan bieden blijft groeien. Niels: "Kortom, het beste moet nog komen".

Over Nxus

Nxus B.V. is opgericht door Niels Baay, 14 uur nadat hij in september 2018 afstudeerde aan de Hogeschool van Amsterdam ( Hogeschool van Amsterdam ). Het idee voor Nxus ontstond bij Niels een jaar eerder, toen hij zag dat zijn Indiase vriend en medestudent acht keer vaker moest solliciteren om een stagegesprek te krijgen in vergelijking met zijn Nederlandse medestudenten, ondanks betere cijfers en hogere motivatie. Het idee om een gelijk speelveld te creëren door onderwijs te vertalen naar skills was daarmee geboren.

Na deelname aan het Caempus Incubator programma in 2019 ontving Nxus de Take-Off 1-subsidie van €25.000 van het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) om de haalbaarheid te onderzoeken van het oplossen van stagediscriminatie in het MBO. Tot op heden is Nxus een bootstrapped EdTech startup en bestaat uit een ambitieus team van 7.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Niels Baay of de website van Nxus bezoeken.

Khrisando Banshi ,GRMC

Relatiebeheerder Zakelijk @ Quintes Verzekeren & Risicobeheer

1 j
Eva Mientjes

Projectleider duurzaam onderwijs

1 j

Wauw, van harte! Enorm verdiend 🙌🏼

Sam Alken

Directeur @ OBV-Logistiek, OBV Training Centre | Board Member

1 j

Gefeliciteerd Niels Baay en collega’s!

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen