“Subsidies geven je een lift: je durft als duurzame ondernemer meer aan”

“Subsidies geven je een lift: je durft als duurzame ondernemer meer aan”

Bij Kleinstesoepfabriek loopt duurzaam ondernemen ‘in de soep’. Want de bereiding van biologische soepen gebeurt met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Mkb-ondernemer Michel Jansen vertelt hoe hij verduurzaming aanpakt met hulp van een energieadviseur en verschillende subsidies.

Oprichter Michel Jansen wil altijd bijdragen aan een duurzamere wereld. Het was een belangrijke reden om op Bevrijdingsdag 2005 te starten met Kleinstesoepfabriek. Dit midden- en kleinbedrijf (mkb) maakt smaakvolle soepen en bouillons op basis van edele restverwerking van biologische ingrediënten. Het assortiment bestaat uit vegetarische producten en lang getrokken bouillons van botten. “Je kunt overal soep van maken als je er de tijd voor neemt”, zegt Jansen. “Het biedt warmte, troost, het verbindt, is gezond en een echte traktatie.”

658 zonnepanelen met subsidie en een geldinzamelingsactie

“Ik probeer mijn bedrijfsvoering zo circulair mogelijk te maken.” zegt Jansen. Wie circulair onderneemt gaat zo duurzaam mogelijk om met grondstoffen en materialen. “Dat doen we onder meer met 658 zonnepanelen. Die voorzien voor 2/3 in onze elektriciteitsbehoefte.” Via een geldinzamelingsactie (crowdfunding) wist Jansen in 2016 de investering in zonnepanelen deels te bekostigen. Met daarbij een subsidie van RVO voor de duurzame energie die hij met de zonnepanelen opwekt: de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).


Belastingvoordeel op energiezuinige machines

In zijn wil om te verduurzamen gaat Jansen verder. “Voor het koken, steriliseren en afkoelen van soepen is veel energie nodig. We zijn begonnen met tweedehandsmachines. Die waren degelijk maar verbruikten veel energie.” Met belastingvoordeel als de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Energie-investeringsaftrek (EIA) van RVO vervangt Kleinstesoepfabriek de machines een voor een.

Energieadviseur helpt

“De eerste stap is om je verbruik te monitoren”, zegt Jansen. “Verder heeft een energieadviseur onze energiehuishouding in kaart gebracht. Het levert een lijst op met investeringen. Door de verwachte energiebesparing kan de terugverdientijd behoorlijk kort zijn.”

Grootste regenwaterton ter wereld

Jansen laat zich adviseren door duurzaamheidsadviseur Harry Marissen van de duurzaamheidscommissie van SRA en platform Zero CO2. Dit gebeurt voor investeringen op het gebied van elektriciteit, gas en water. Zo heeft Kleinstesoepfabriek de grootste regenwaterton voor soep ter wereld laten bouwen. Dankzij nog een andere subsidie (MIT Haalbaarheidsprojecten) en steun van de provincie Groningen. “Subsidies geven je een lift: je durft als mkb-ondernemer meer aan.”

Commercieel lonend

De duurzame initiatieven lonen, ook commercieel, merkt Jansen. “We hebben sinds kort de grootste supermarktketen van Duitsland als klant. Organisaties als deze weten dankzij ons te scoren op duurzaamheid en dat wordt steeds belangrijker.”

Meer weten over deze subsidies?

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen