1. Wat is duurzame ontwikkeling eigenlijk?
Nederland moet duurzamer. De wereld moet duurzamer. Het effect van klimaatverandering is op steeds meer plekken merkbaar. Met alle negatieve gevolgen die daarbij meekomen.
Maar wat is duurzame ontwikkeling nu precies?
In de eerste blog uit een serie van meerdere blogs over duurzame ontwikkeling, begin ik met het uitleggen van wat duurzame ontwikkeling is. En vertel ik je meer over het concept dat ik heb bedacht wat iedereen in staat stelt om duurzamer te leven. Duurzame ontwikkeling is geen mogelijkheid maar een noodzakelijkheid.
Naast een beknopt kader rond het onderwerp duurzaamheid, neem ik je mee in mijn visie op duurzame ontwikkeling. Valt het jou ook op dat de term duurzame ontwikkeling de laatste jaren steeds vaker wordt gebruikt? De laatste jaren heb ik veel gelezen en nagedacht over het thema duurzame ontwikkeling. Duurzame ontwikkeling wordt vaak geassocieerd met zonnepanelen, klimaatverandering of ecologische footprint. Maar duurzame ontwikkeling is meer dan zorg voor onze planeet alleen.
Definities van duurzame ontwikkeling
Wat zijn bestaande definities van duurzame ontwikkeling en hoe zijn deze ontstaan? De VN-commissie Brundland heeft al in 1987 een rapport gemaakt (Our common future) en een definitie opgesteld:
“Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
Deze definitie komt vanuit ecologisch perspectief. Planeet aarde biedt geen onuitputtelijke grondstoffen om te voorzien in de ontwikkeling van de mensheid. Er bestaan meerdere andere definities:
- In 1994 kwam zakelijk schrijver John Elkington met een definitie die meer inhoudelijk is: “duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling waarbij de 3 elementen people, planet, profit (ppp) in harmonieuze balans met elkaar moeten zijn”.
- Al in 1981 vermelde Freer Sprekley de term “triple bottom line (3BL)” in een publicatie genaamd “Social audit – a management tool for cooperative working”.
- In 1997 heeft John Elkington de term “triple bottom line” meer verdiept in zijn boek “Cannibals with forks: the Triple Bottom Line of 21st century business”. Triple Bottom Line is een raamwerk binnen de accountancy wat de 3 elementen (social, environmental en financial) meeneemt in de waardebepaling van een zakelijke activiteit).
Wat opvalt is dat het begrip duurzame ontwikkeling een veelal zakelijk oorsprong heeft. Maar is een zakelijk perspectief wel toepasbaar voor iedereen?
Tijd voor een nieuwe definitie?
Het begrip duurzame ontwikkeling zou mijns inziens niet alleen zakelijk bekeken moeten worden maar het heeft betrekking op ons allemaal. En wordt ook voor ons allemaal steeds urgenter. Wat opvalt aan de bestaande definitie van J. Elkington (PPP) is dat het een beschrijving is van waar het om gaat (people, planet, profit) maar niet oproept tot actie. Als je de zelfstandige naamwoorden (PPP) in de definitie aanpast naar een actieve vorm, kom je op de volgende definitie die ik het NMZ-principe noem:
“duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling van de mensheid waarbij de acties naastenliefde, milieuzorg en zelfredzaamheid in harmonieuze balans zijn met elkaar”.
Het NMZ principe
Het belangrijkste hierbij is de balans. Wanneer je bij één van de hoeken van de driehoek minder hoog scoort, ben je niet meer in balans.
Dit betekent dat wanneer bijvoorbeeld zelfredzaamheid laag is: Je niet goed voor anderen kan zorgen en je niet goed voor het milieu kan zorgen. Maar dit betekend ook dat wanneer je niet goed voor het milieu zorgt je op de langere termijn niet meer goed voor jezelf kan zorgen.
Dan kun je denken: je kunt toch prima voor het milieu zorgen zonder voor je medemens te zorgen, zolang je maar zelfredzaam bent? Dan is die balans toch niet zo belangrijk?
Die gedachte houd geen stand bij het feit dat we allemaal van de aarde moeten leven.
Dus wanneer medebewoners van onze aarde niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, zal er per saldo minder goed voor het milieu worden gezorgd. En dat is schadelijk voor ons allemaal.
Webplatform Duurzaam-Huishouden
Omdat ik graag wil bijdragen aan duurzame ontwikkeling - in de betekenis van de balans die hiervoor is uitgelegd – ben ik een aantal jaren geleden gaan bouwen aan een webplatform dat duurzame ontwikkeling bevordert.
Het platform bestaat uit vijf onderdelen die drie doelen hebben rondom het thema duurzame ontwikkeling
De vijf onderdelen zijn: nieuws, infotheek, winkelcentrum, productervaringen en forum.
Drie doelen
1. Het eerste doel is informatieverstrekking middels een nieuwspagina en Infotheek waar (geregistreerde) gebruikers artikelen kunnen maken en delen.
2. Het tweede doel is het aanbieden van consumentenproducten. De producten krijgen een rating volgens het NMZ-principe. Ook kunnen gebruikers productbeoordeling achterlaten die meeweegt in de rating. “Hiermee wordt het voor gebruikers mogelijk om bewust duurzame aankopen te doen”.
3. Het derde doel is communicatiemogelijkheden aan platformgebruikers te bieden. Er is een websiteonderdeel (productervaringen) waar gebruikers productreviews kunnen maken, delen en lezen. Ook is er een forum waar gebruikers kunnen communiceren met andere gebruikers.
Dit webplatform biedt gebruikers de mogelijkheid duurzamere keuzes te maken op basis van de drie acties van duurzame ontwikkeling.
Volgens mij heeft de mensheid zo’n platform nodig en ik moedig iedereen aan om hier gebruik van te gaan maken! De platformbenadering van het stimuleren van duurzame ontwikkeling is uniek in die zin dat het alle 3 de aspecten van duurzame ontwikkeling in aanmerking neemt bij het kopen van producten en doet wat een platform verondersteld wordt te bieden, dat wil zeggen defragmentatie rond een bepaald onderwerp, in dit geval duurzame ontwikkeling.
Toekomstvisie:
De huidige wijze waarop de mensheid zich ontwikkeld is niet duurzaam (genoeg) in mijn ogen. Toch zie ik de toekomst niet somber in. Het besef dat we zo niet kunnen door ontwikkelen lees ik steeds vaker terug. Ik heb het idee dat de urgentie steeds meer en vaker wordt gevoeld.
Ieder mens wil gelukkig zijn. Ik definieer “gelukkig zijn” als “leven in liefde, zonder angst”. Duurzaam ontwikkelen betekent volgens mij ook: “ontwikkelen naar een emotionele staat van liefde waar we allemaal gelukkig van worden”.
Iedereen wil gelukkig zijn. En dus is mijn toekomstvisie dat uiteindelijk iedereen zich duurzaam wil ontwikkelen. Liefde leidt tot vrede (harmonie), angst juist tot het tegenovergestelde. De vraag is wanneer de pijn en angst die het niet-duurzaam ontwikkelen met zich mee brengt groot genoeg is om een breed gedragen besef te veroorzaken dat verandering nodig is om gelukkig te zijn.
De auteur
Niels van der Weijde is Duurzaam ondernemer. Hij is oprichter en eigenaar van webplatform Duurzaam-Huishouden.nl. Hij studeerde Life Science & technology aan de TU Delft. Tijdens zijn studie ontwikkelde hij zijn interesse in duurzame ontwikkeling en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Eind 2012 kreeg hij te maken met lichamelijke klachten. Begin 2013 werd Niels gediagnostiseerd met MS. Maar dit weerhoud hem er niet van om door te gaan met het webplatform.
Contact
Ben je naar aanleiding van het lezen van dit artikel geïnteresseerd in dit concept dan nodig ik je uit om dit artikel te delen binnen je netwerk en/of contact met mij op te nemen via een PM.
--
4 j👍