Weet wat je online koopt!

Weet wat je online koopt!

Met deze slogan hebben Douane Nederland , de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) (NVWA), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) (RDI) de afgelopen weken verschillende berichten gedeeld op Instagram, Facebook, LinkedIn en X. Ons doel? Je bewustmaken van het risico dat sommige online aankopen met zich meebrengen: niet alles wat je koopt, is veilig, energiezuinig of duurzaam.

Ruim 85% onveilige producten

Uit onderzoek van Europese markttoezichtautoriteiten blijkt dat 85% tot 95% van de geïnspecteerde producten afkomstig van SHEIN, AliExpress en Temu niet voldoet aan de Europese productwetgeving.

De gevolgen van een onveilig product kunnen enorm zijn. Denk aan kerstverlichting die je huis in brand zet, medicijnen of afslankpillen met gevaarlijke stoffen die je ernstig ziek maken, elektrische producten die meer energie slurpen dan vermeld of speelgoed waar je kind in kan stikken.

Nick Ramakers, projectleider Productveiligheid bij de NVWA: ‘We hebben niet de illusie dat mensen door onze campagne minder online gaan bestellen. Ik besef ook dat het vaak het goedkoopst en makkelijkst is, maar we hopen wel dat consumenten nu iets meer de tijd nemen bij de aanschaf van een product en stilstaan bij de betrouwbaarheid van een webshop. Bijvoorbeeld of deze een keurmerk heeft of dat de contactinformatie goed te vinden is. De aanschaf zelf is immers snel gedaan, maar kan – zonder dat je het soms weet -, hele nare gevolgen hebben.

3 miljoen pakketten per dag

Dagelijks bestellen we in Nederland maar liefst 3 miljoen producten online. Dat zijn ruim 900 zeecontainers vol, elke dag weer! Het is onmogelijk voor de Douane en toezichthouders om elk pakket te controleren. Daarom is het ook cruciaal dat jij, als koper, goed oplet voordat je op ‘bestel’ klikt. In 2023 waren er totaal 718 miljoen douaneaangiften en op dit moment zitten we al boven de 1 miljard!

Alleen samen

Naast de gezamenlijke online campagne op sociale media, voeren de Douane en de toezichthouder(s) samen fysieke controles uit. En jij kunt ook helpen; veilig shoppen begint namelijk bij jou!

Onveilig product gekocht? Meld het!

Heb je toch een product in huis gehaald dat onveilig blijkt te zijn? Gebruik de Productmeldwijzer om het bij de juiste toezichthouder te melden. Zo voorkom je ongelukken en help je anderen dezelfde fout te voorkomen.

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen