Na Samsung en Apple is Xiaomi de derde grootste smartphoneverkoper in Nederland, wat niet verrassend is gezien het brede assortiment dat ze aanbieden. Onlangs introduceerden ze twee nieuwe toestellen in hun T-serie, waarbij eerdere vlaggenschepen een upgrade kregen om rond de feestdagen nog wat extra marktaandeel te veroveren. De vernieuwde Xiaomi 14T Pro is weliswaar duurder dan de andere T-modellen, maar komt met een fris design, fraaie cameramogelijkheden (vooral in het donker) en biedt alles wat je van een high-end toestel mag verwachten. Hier is onze eerste indruk en oordeel over de Xiaomi 14T Pro.
LEES OOK: Nieuwe M4 MacBook Pro's en iMacs worden volgens rapport binnenkort uitgebracht
Solide en moderne buitenkant
Het ontwerp van de Xiaomi 14T Pro valt direct op. De telefoon is gebouwd met een aluminium frame dat volgens Xiaomi 113% robuuster is dan zijn voorganger, de Xiaomi 13T Pro - bij het vasthouden van de smartphone voel je meteen de stevigheid. De matte afwerking aan de achterkant, gecombineerd met een subtiel glinsterend effect, geeft de telefoon een chique uitstraling en maakt hem minder gevoelig voor vingerafdrukken, wat een groot pluspunt is. De meegeleverde hoes is een aangename verrassing: stevig en kwalitatief, zeker niet het goedkope siliconen hoesje dat je verwacht te krijgen bij veel Chinese telefoons. De IP68-rating betekent dat de telefoon volledig stof- en waterdicht is, toch wel een must-have feature in de premium klasse.
Scherp en helder
Een van de belangrijkste elementen van je telefoon is toch wel het scherm, de Xiaomi 14T Pro beschikt dan ook over een AMOLED-scherm. Met een maximale helderheid van 4.000 nits is alles op je beeld te allen tijde te zien, ook in fel zonlicht. De kleuren zijn levendig, en de contrasten zijn diep, wat vooral in HDR-content goed naar voren komt. De 14T Pro heeft een vernieuwingsfrequentie van 144Hz, waardoor je soepel scrollt - toch maakt dit het toestel vooral interessant voor gamers, hoewel het verschil met 120Hz, zoals we kennen van andere high-end telefoons, eigenlijk alleen zichtbaar is in een bepaalde selectie aan games.
Mediatek verrast positief
Xiaomi's keuze voor de Mediatek Dimensity 9300+ chip is verrassend, gezien Mediatek in het verleden kritiek kreeg op energie-efficiëntie en misschien niet de reputatie van Qualcomm's Snapdragon-processors heeft. Toch presteert deze chip bijzonder goed in de Xiaomi 14T Pro, in het dagelijks gebruik merk je nauwelijks verschil met andere high-end Android-processoren die vaak in dit soort toestellen te vinden zijn. De telefoon komt overigens met 12 GB RAM en biedt meer dan genoeg vermogen voor multitasken en zwaardere apps, maar voor mobiel gamen is een Snapdragon echter beter geoptimaliseerd, dus hardcore gamers zouden wellicht een ander toestel kunnen overwegen.
LEES OOK: Daniel Leahy lanceert Amsterdam Monster Factory: een AR app om Amsterdam te ontdekken
Xiaomi's eigen HyperOS-gebruikersinterface, gebaseerd op Android 14, is vloeiend en biedt veel personalisatiemogelijkheden. Toch is er lichte bloatware aanwezig, iets wat volgens mij wel afneemt in vergelijking met eerdere modellen. De iOS-achtige elementen in de interface kunnen af en toe iets te veel op Apple lijken, wat misschien niet bij iedereen in de smaak valt. Xiaomi belooft de 14T Pro overigens te voorzien van 4 Android-versies, wat betekent dat de telefoon tot Android 18 krijgt. Wat beveiligingsupdates betreft, zal Xiaomi het toestel 5 jaar voorzien van passende patches.
Leica maakt het verschil
De camera’s van de Xiaomi 14T Pro zijn wederom ontwikkeld in samenwerking met Leica, wat niet enkel een marketingtruc blijkt te zijn. De hoofdcamera levert scherpe, levendige foto’s met sterke kleuren. Vooral bij nachtmodus presteert de camera uitstekend, hoewel er soms wat oververzadiging op kan treden (wat met de verschillende profielen en in de nabewerking natuurlijk aan te passen is). Portretfoto’s zien er over het algemeen natuurlijk uit, al zijn de randen heel af en toe niet honderd procent accuraat.
De groothoeklens presteert iets minder goed bij weinig licht, en ook de telelens (met optische zoom tot 2,6x) verliest 's nachts wat kwaliteit. Toch zijn de resultaten overdag, net zoals bij de hoofdcamera, meer dan prima. Xiaomi heeft net zoals veel concurrenten als Samsung en Google ook AI-functies in de fotobewerkingssoftware, dit kan worden gebruikt om bijvoorbeeld storende objecten of mensen in je foto te wissen en kan een regenachtige lucht ook worden ingeruild voor zonneschijn. Xiaomi AI heeft moeite met het genereren van overeenkomstige inhoud - in tegenstelling tot Google Foto’s die dat naar mijn ervaringen een stuk soepeler doet -, soms worden de te verwijderen objecten zelfs vervangen door enkele willekeurige objecten.
LEES OOK: Sonos onthult Arc Ultra, de nieuwe soundbar met Sound Motion
Sneller dan snel, mits je betaalt
De Xiaomi 14T Pro beschikt over een 5.000 mAh-batterij die, met de juiste lader, binnen twintig minuten volledig opgeladen kan worden. Helaas moet je de 120W-oplader apart aanschaffen, wat een trend is die we steeds vaker zien bij smartphonefabrikanten. De batterij zelf is overigens goed voor een volle dag, zelfs bij intensief gebruik.
Conclusie, prijs en beschikbaarheid
Met de 14T Pro zet Xiaomi een sterk toestel neer dat zowel qua design als prestaties indruk maakt. Het scherpe AMOLED-scherm, de fijne Mediatek-chip en de samenwerking met Leica op cameragebied maken het een interessant toestel. De opslagopties van 512 GB en 1 TB lijken echter wat overkill voor de meeste gebruikers en drijven de prijs omhoog. Voor velen is 128 GB of 256 GB waarschijnlijk meer dan voldoende, maar deze opties ontbreken.
Het apparaat is verkrijgbaar op de website van Xiaomi in twee opslagvarianten: 512 GB en 1 TB, wat voor de meeste gebruikers wellicht overkill is. De 512 GB-versie kost € 899,90, terwijl de 1 TB-variant € 999,99 kost. Dit prijskaartje plaatst de Xiaomi 14T Pro in het premium segment, en hoewel de prijs stevig is, zakt deze meestal na enkele maanden. De telefoon is beschikbaar in drie kleuren: Titan Black, Titan Blue en Titan Grey.