Naar inhoud springen

Canada

Uit Wikivoyage
Canada

noframe
Vlag
Vlag van Canada
Beknopt
Hoofdstad Ottawa
Regering Federatie met parlementaire democratie en constitutionele monarchie
Munt Canadese dollar (CAD)
Oppervlakte 9.976.140 km2
Bevolking 33.390.141 (juli 2007)
Taal Engels 59,3% (officieel), Frans 23,2% (officieel), anders 17,5%
Religie Rooms Katholiek 43,6%, Protestants 29,2%, Geen religie 16,5%, Anders 10,7% (telling 2001)
Oproepcode 1
Internet TLD .ca

Canada is het op een na grootste land ter wereld in het noorden van Noord Amerika.

Info

[bewerken]

Geschiedenis

[bewerken]

Klimaat

[bewerken]

Canada kent een aantal klimaatzones:

Geografie

[bewerken]

De belangrijkste steden van Canada zijn in het zuiden gelegen. Het noordelijke gedeelte van Canada is vooral bosgebied, wat uiteindelijk overgaat in toendra.

Bevolking

[bewerken]

Kunst & cultuur

[bewerken]

Feestdagen

[bewerken]

1 juli Canada day Op deze dag vieren ze de "onafhankelijheid" van Canada

Regio's

[bewerken]

Canada in een enkele reis helemaal afwerken is een enorme onderneming. Meer dan 5.000 kilometer scheiden St. John's, Newfoundland van Victoria, BC (ongeveer dezelfde afstand als tussen Londen en Riyadh of Tokio en Calcutta). Van het ene uiteinde van het land naar het andere rijden kan makkelijk 7 tot 10 dagen duren, er dan nog van uitgaand dat u onderweg niet te vaak stopt voor het uitzicht. Een vlucht van Toronto naar Vancouver duurt ruim 4 uur. Het is dan ook beter om de verschillende regio's apart te bezoeken.

Regio's in Canada
Atlantische Provincies (New Brunswick, Newfoundland en Labrador, Nova Scotia, Prins Edwardeiland)
maritieme cultuur, kleine vissersdorpjes, rijke folktradities
Quebec
Franstalige provincie, stijlvol en romantisch Montreal, historisch en Europese Quebec (stad), festivalcultuur, weelderig platteland, schilderachtige dorpen
Ontario
multicultureel en bruisend Toronto, de Niagara-wijnregio, de immense en Taiga boreale-bossen, Ottawa
Prairies (Alberta, Manitoba, Saskatchewan)
uitgestrekte open en vlakke ruimtes, rotsachtige bergen, bossen, slaperige plattelands-steden; Calgary als Foothill-metropool, Edmonton als winkelhoofdstad, en Winnipeg als historische stad, zijn de belangrijkste gebieden.
Brits-Columbia
de kosmopolitische stad Vancouver, de Rocky Mountains, een oud gematigd regenwoud, ongerepte natuur, ski-en wandel-mogelijkheden in overvloed
Noord-Canada (Northwest Territories, Nunavut, Yukon Territory)
subarctisch en arctische wildernis, bergen, gletsjers en meren

Steden

[bewerken]

Andere bestemmingen

[bewerken]

Arriveren

[bewerken]

Paspoort en visuminfo

[bewerken]

Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Canada, maximum verblijf 180 dagen. Dit geldt voor zakelijke of toeristische bezoeken. Mensen die er gaan studeren of werken hebben wèl een visum nodig. Je kunt dit zelf aanvragen of je laten assisteren door een van de commerciële bedrijven die er zijn op dit gebied. Visumdienst

Per vliegtuig

[bewerken]

Vanuit Amsterdam zijn er rechtstreekse vluchten naar Toronto, Montreal, Calgary en Vancouver. Al deze bestemmingen worden rechtstreeks non-stop door KLM bediend vanuit Amsterdam; Toronto dagelijks (sommige dagen zelfs met twee vluchten per dag), Montreal dagelijks, en Calgary en Vancouver vier- tot zesmaal per week. Alle andere belangrijke Canadese steden zijn vanuit Amsterdam bereikbaar met KLM/Delta Airlines, met overstappen in Detroit, Minneapolis/St.Paul, Boston of Seattle.

Per trein

[bewerken]

Vanuit de VS rijden er treinen naar Canada op de volgende routes:

  • New York - Montreal
  • New York - Niagara Falls - Toronto
  • Seattle - Vancouver

Informatie bij Amtrak, de Amerikaanse spoorwegen.

Per auto

[bewerken]

De grenspassage tussen Canada en de VS is meestal snel en efficiënt. Reizigers van buiten de VS en Canada die niet per vliegtuig de VS binnenkomen of verlaten, vallen in ieder geval nog onder het "oude" regime. Er hoeft dus niet vooraf via internet een visum waiver of electronic travel permit te worden aangevraagd. Bij de Canadees - Amerikaanse grens is de procedure dat je (indien je niet terugkeert naar de VS) je het door de Amerikaanse ambtenaren van Homeland Securety afgegeven groene kaartje aan de Canadese ambtenaar van de CBSA (Canadian Border Securety Authority) afgeeft. Reken bij grote drukte op enig oponthoud. Belangrijke grensovergangen met de VS zijn: Calais/St.Stephen (Maine/New Brunswick); Houlton/Woodstock (Maine/New Brunswick); Armstrong (Quebec/Maine); Champlain (Quebec/New York) ; Thousand Islands (Ontario/New York); Niagara Falls (3 grensovergangen tussen Ontario en New York); Windsor/Detroit en Sarnia/Detroit (Ontario/Michigan). Tevens zijn er een aantal grote grensovergangen tussen Vancouver (Brits-Columbia) en Seatle (Washington State).

Per bus

[bewerken]

Greyhound onderhoudt busdiensten tussen diverse Canadese steden en bestemmingen in de aangrenzende Amerikaanse staten.

Bus huur: Autocar Begin

Per boot

[bewerken]

Er zijn veerdiensten tussen Bar Harbour (Maine USA) en Yarmouth (Nova Scotia) en tussen Victoria (Brits-Columbia) en Anacortes (Washington State , USA).

Rondreizen

[bewerken]

Per vliegtuig

[bewerken]

Air Canada en Westjet zijn de belangrijkste Canadese vliegmaatschappijen. Daarnaast zijn er enkele kleinere maatschappijen die vooral in de afgelegen noordelijke provincies het vervoer door de lucht verzorgen.

Per trein

[bewerken]

Via Rail, de Canadese spoorwegen, onderhouden regelmatige diensten op de "corridor" Quebec (stad) - Montreal - Toronto - Windsor (Ontario, tegenover Detroit) met zijlijnen Toronto - Ottawa en Montreal - Ottawa.

Er rijdt iedere dag een trein van Montreal naar New York, en van Toronto via Niagara Falls naar New York.

Trans Canada heeft een trein van Toronto via Winnipeg - Edmonton en Kamloops (BC) naar Vancouver. Deze reis duurt ongeveer 2 1/2 dag.

Ook rijdt er dagelijks een trein vanuit Montreal naar Halifax (Nova Scotia) met doorgaande rijtuigen naar Gaspé (Quebec).

Per auto

[bewerken]

Houdt rekening met de grote afstanden. In Canada rekent men in meters, kilo's en liters en het verkeer rijdt gewoon rechts, ondanks het feit dat Canada als lid van het gemenebest staatkundig nog bij Engeland hoort (De Engelse Koningin is formeel het staatshoofd van Canada). Je mag met je huurauto de Verenigde Staten in maar de auto moet weer in Canada ingeleverd worden. Als je met je auto naar de Verenigde Staten gaat, let er dan op dat in de VS de afstanden gemeten worden in miles (1 mijl is ongeveer 1600 meter) en dat de benzine in gallons (3,4 liter) verkocht wordt.

De benzineprijs in Canada ligt tussen de CAD 1,20 en CAD 1,30 per liter (juli 2011) (omgerekend ca EUR 1,00 per liter).

De toegestane maximumsnelheid in Canada is afhankelijk van de provincie: In Quebec en Ontario mag je op de snelweg maximaal 100km/u in New Brunswick 110 km/u. De maximum snelheid staat duidelijk aangegeven met grote witte rechthoekige borden. De snelheid wordt gecontroleerd mbv. laserguns en ook vanuit de lucht. De boetes op snelheidsovertredingen zijn hoog. Let erop dat de tekst op de verkeersborden in Quebec uitsluitend in het Frans is en dat de borden in Ontario en New Brunswick 2-talig zijn (Engels en Frans).

Het is toegestaan om rechtsaf te slaan door rood verkeerslicht na eerst volledig tot stilstand te zijn gekomen. Dit mag echter niet als er een bord bij het betreffende stoplicht staat met de tekst: "No right turn on red" of "Tourner droite a feu rouge interdit". Op het eiland van Montreal (de stad Montreal) is het overal verboden om door rood licht rechtsaf te slaan.

Per bus

[bewerken]

Greyhound Canada onderhoudt de busdiensten over de lange afstand ten westen van Montreal. In de Provincie Quebec onderhoudt Orleans Express de langeafstands busdiensten, in de Atlantische Provincies (New Brunswick, Prince Edward Island, Nova Scotia en New Foundland) worden de diensten onderhouden door Acadia Lines.

Belangrijke verbindingen zijn:

  • Ottawa-Montreal (Greyhound, bijna ieder uur, 2 uur rijden)
  • Quebec-Montreal (Orleans Express,ieder uur, 2 1/2 à 3 uur rijden)
  • Toronto-Ottawa (Greyhound, 6-8x per dag, 4 uur rijden)
  • Toronto-Montreal (Greyhound, 8x per dag, 5 uur rijden)
  • Vancouver-Calgary (Greyhound, 4 à 5x per dag, 10-12 uur rijden)
  • Edmonton-Calgary (Greyhound, regelmatig, 2 1/2 uur rijden)

Trans-Canada met Greyhound (Toronto-Vancouver): reken erop dat je ca 3 dagen onderweg bent!

Bus huur: Autocar Begin

Per boot

[bewerken]

Ten oosten van Quebec (stad) zijn er een aantal veerdiensten over de St.Lawrence Rivier.

Taal

[bewerken]

De officiele talen van Canada zijn Engels en Frans. Met uitzondering van het platteland van Quebec (ten oosten van Montreal) kun je overal met Engels terecht. Het kan handig zijn als je redelijk Frans spreekt, niet alleen in Quebec, maar ook in New Brunswick, de enige officieel tweetalige provincie van Canada. Let er wel op dat het Canadese Frans enigszins afwijkt van het Frans wat in Europa gesproken wordt. Ook het vaak "harde" , Engels aandoende accent van het Quebecois doet vaak erg vreemd aan...

Bekijken

[bewerken]

Doen

[bewerken]

Kopen

[bewerken]

Behalve de gebruikelijke souvenirs zoals T-shirts met de Maple Leaf of Fleur de Lys (in Quebec) en pluche Beren, Elanden en Bevers in RCMP uniform, is er een typisch Canadees product: Maple Syrup. Dit is het sap van de Ahornboom. In April begint de sapstroom van deze bomen te lopen en dit sap wordt dan uit de boom afgetapt door kerven in de stam te maken. Het sap wordt vervolgens verwarmd en weer afgekoeld in pas smeltende sneeuw. Hierdoor ontstaat een stroopachtige substantie: de Maple Syrup (Sirup d'Erable). Vooral in Quebec en Ontario wordt Maple Syrup in grote hoeveelheden geproduceerd. De Canadezen gebruiken Maple Syrup vooral bij het ontbijt waarbij versgebakken pannenkoeken ("Crepes") overgoten worden met grote hoeveelheden Maple Syrup.

Canada is (zij het op bescheiden schaal) ook een wijnproducent. Wijngaarden zijn vooral te vinden op het Niagara schiereiland in Ontario, ten zuidoosten van Montreal in Quebec en in het zuiden van Brits-Columbia (Okanagan Valley). Een speciaal product is de "Icewine". Door de strenge winters in Quebec en Ontario bevriezen de druiven die laat geoogst worden. Hieruit wordt een speciale zoete dessertwijn gemaakt, vergelijkbaar met de Duitse "Eiswein" uit de Moezelregio.

Geldzaken

[bewerken]

De Canadese munt is de Canadese dollar (CA$ of CAD), ook wel loony of maple leaf genoemd (of Piaster in Quebec). Er zijn munten van 2 dollar ("tloony"); 1 dollar ("loony"); 25 cent ("quarter"); 10 cent ("nickel"), 5 cent ("dime") en 1 cent ("penny"). De munten van 25, 10, 5 en 1 cent zijn qua vorm gelijk aan hun Amerikaanse soortgenoten.

Creditcards (American Express, Mastercard en Visa) worden praktisch overal geaccepteerd, en met je Nederlandse of Belgische pinpas (mits voorzien van Cirrus- of Maestro-logo) kun je bij de meeste geldautomaten cash opnemen van je Nederlandse of Belgische bankrekening (houd wel rekening met transactiekosten, vraag hiernaar bij je bank in Nederland of België).

Belasting

[bewerken]

Het merendeel van de prijzen die je bij artikelen ziet zijn de bruto prijzen. Hier bovenop komt nog de GST (Good & Services Tax) van 5% en de PST (Provincial Sales Tax) welke per provincie verschillend is (tussen 5 en 8 procent). Sinds 1 juli 2010 is in British Columbia de belasting aangepast, de GST en PST zijn samengenomen. Het belasting percentage is 12%.

Kosten

[bewerken]

Benzine is in verhouding tot Nederland of België erg goedkoop. De prijs voor "regular" bedraagt tussen de CAD 1,20 en CAD 1,30 per liter (juli 2011)(inclusief belastingen!). Een auto huren is dus een goedkope manier om te reizen.

Eten

[bewerken]

De bekende Amerikaanse fastfoodketens zijn rijkelijk vertegenwoordigd in Canada. Voor hamburgers ga je naar de MacDonalds of de Burgerking, voor belegde broodjes ga je naar de Subway. De beste koffie in Canada is verkrijgbaar bij Tim Hortons (Canada-wide gevestigde koffietent waar ook Donuts en Muffins verkocht worden) en Starbucks.

Uitgaan

[bewerken]

Overnachten

[bewerken]

Hotels, Motels, Backpacker Hostels en Campings zijn in ruime mate aanwezig in Canada. Reken voor een hotelovernachting minimaal rond de CAD 80,- (plus tax) per kamer per nacht. Een motelovernachting kost veelal rond de 60 à 70 dollar (plus tax) per nacht, veelal inclusief ontbijt.

Hotel en motellijsten zijn per provincie verkrijgbaar bij de provinciale tourist offices: kantoren zijn gevestigd in de grote steden en aan de grote wegen bij de provinciegrenzen.

Leren

[bewerken]

Werken

[bewerken]

Veiligheid

[bewerken]

Grote Steden

[bewerken]

De grote steden zijn naar Europese maatstaven vrij veilig, al zijn er gebieden waar je je beter niet na donker kunt vertonen. De metrosystemen in Toronto en Montreal zijn verrassend schoon en veilig (mede door de strenge ingangscontrole). Er wordt op straat veel gebedeld. Gewoon niets van aantrekken en doorlopen.

Buiten de grote steden en dan met name in de nationale parken en berggebieden zijn de gevaren van dierlijke aard:

Elanden, Herten en ander overstekend groot wild

[bewerken]

Op veel wegen zie je waarschuwingsborden voor overstekende Elanden. Deze staan er niet voor de sier: Elanden (Elk/Moose) komen vooral tevoorschijn tijdens de ochtend- en avondschemering. Door hun grote gewicht kan een aanrijding dodelijk aflopen (zowel voor Eland als bestuurder van het voertuig!). Rijdt 's Avonds en 's Nachts zeer voorzichtig of beter nog: ga bij schemer of donker helemaal niet rijden buiten stad of dorp op onverlichte wegen!

Beren

[bewerken]

"You are in Bear Country/ Vous etes dans le Pays des Ours". Deze waarschuwing staat in veel nationale en provinciale parken. In Canada komen de volgende 4 soorten beren voor:

  • Bruine beer: komt voor in de meeste bergachtige gebieden in alle provincies. Is herkenbaar (hoe kan het ook anders) aan zijn bruine vacht. Ze zijn gek op vruchten en zoetigheid.
  • Zwarte beer: komt voor in het oostelijke gedeelte van Quebec (Parc Nationalde Fourillon en Gaspesie schiereiland), maar ook in de Rocky Mountains. Ze zijn herkenbaar aan hun zeer donkere, zwarte vacht
  • Grizzly Beer: komt voor op de berghellingen van de Rocky Mountains, vooral in het noorden van British Columbia en in Yukon. Is erg groot (staand 3 meter) en kan erg agressief zijn. Qua uiterlijk lijkt deze beer op de bruine beer.
  • IJsbeer (Polar Bear): komt voor rond de Hudson Bay, met name rond Churchill (Manitoba). De beste tijd van het jaar om deze witte reuzen te zien is oktober. Met name in Noord-Manitoba worden er dan speciale tours georganiseerd, maar let op: deze beren zijn erg gevaarlijk.

Voor alle beren geld: Blijf bij ze uit de buurt. Kom je ze toch tegen, handel dan als volgt:

Als je met de auto bent: Verlaat de auto niet en als je ze wilt fotograferen, doe dit dan door de ruit van de auto heen (draai in geen geval het raam open!)

Als je lopend bent: maak in de eerste plaats voldoende lawaai om een ontmoeting met een beer uit de weg te gaan => beren hebben het niet zo op mensen en zullen een ontmoeting uit de weg gaan. Kom je er desondanks een tegen, probeer afstand te houden en met praten de beer op de vlucht te jagen. Probeer in geen geval weg te rennen, je maakt geen schijn van kans want een beer loopt met gemak 50 km/u. Klim ook niet in een boom want zwarte en bruine beren kunnen goed in bomen klimmen. Een grizzly kan weliswaar niet in bomen klimmen, maar zal misschien proberen de boom omver te slaan. Als een beer jongen bij zich heeft, zorg dan dat je in geen geval tussen moeder en jongen terecht komt!

Bij kamperen in het wild: voorkom dat je eten of etensresten laat liggen: dit trekt beren juist aan. Je zult in nationale parken speciale "bear-proof"-kisten en -vuilnisbakken aantreffen waarin eten in bewaard kan worden of afval in weggeworpen kan worden. Als je met de auto of camper bent, laat het eten in de auto of camper, neem het in geen geval mee je tent in. Beren hebben een uitstekend reukvermogen en zullen het eten altijd ruiken. Als ze er moeilijk bij kunnen komen zullen ze wel weggaan en ergens anders naar makkelijker verkrijgbaar eten gaan zoeken.

Gezondheid

[bewerken]

Respect

[bewerken]

Contact

[bewerken]
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het bevat een sjabloon, maar nog niet genoeg informatie om bruikbaar te zijn voor een reiziger. Duik erin en breid het uit!
Landen in Noord-Amerika
Canada:Canada
Caraïben:Antigua en Barbuda · Bahama's · Barbados · Bermuda · Cuba · Dominica · Dominicaanse Republiek · Grenada · Haïti · Jamaica · Saint Kitts en Nevis · Saint Lucia · Saint Vincent en de Grenadines · Trinidad en Tobago
Centraal-Amerika:Belize · Costa Rica · El Salvador · Guatemala · Honduras · Nicaragua · Panama
Groenland:Groenland
Mexico:Mexico
Verenigde Staten:Verenigde Staten
Bestemmingen
Continenten:Afrika · Azië · Europa · Noord-Amerika · Oceanië · Zuid-Amerika
Oceanen:Atlantische Oceaan · Grote Oceaan · Indische Oceaan · Noordelijke IJszee · Zuidelijke Oceaan
Poolgebieden:Antarctica · Noordpoolgebied
Zie ook:Ruimte
  翻译: