Naar inhoud springen

Quebec

Uit Wikivoyage
Quebec

Quebec (Frans: Québec) is de enige Franstalige provincie in Canada, grenzend aan de Verenigde Staten van Amerika.

Info

[bewerken]

Hoewel de stad Quebec (stad) de hoofdstad is, is Montreal de grootste stad van deze provincie. Andere agglomeraties met meer dan 100.000 inwoners zijn Trois-Rivières, Sherbrooke, Gatineau en Saguenay.

Taal

[bewerken]

Frans is de enige officiële taal van de provincie. De québécois variant van het Frans heeft hier en daar archaïschere kenmerken dan het Frans, dat in Frankrijk wordt gesproken. Een voorbeeld is het in Frankrijk archaïsche espérer, dat wachten betekent, maar dat in het huidige Frankrijk met attendre wordt uitgedrukt. Verder zijn er ook andere verschillen, bijvoorbeeld in de fonologie en de wat puristische woordenschat. Zo is het québécois fin de semaine in het Frans week-end, en québécois traversier komt overeen met het Franse ferryboat. Het dialect van Québec wordt joual genoemd. Een ander verschil betreft de uitdrukkingen voor ontbijt, lunch en avondeten. Daar waar de Fransman zal zeggen petit dejeurner, dejeuner en diner spreekt de Quebecois over dejeuner, diner en souper.

Regio's

[bewerken]

Steden

[bewerken]
  • Montreal - 1.634.537 (Montréal)
  • Quebec (stad) - 496.237 (Hoofdstad)
  • Laval - 370 368 (Laval; maakt deel uit van de agglomeratie Montréal)
  • Gatineau - 245 629 (Outaouais; maakt deel uit van de agglomeratie Ottawa)
  • Longueuil - 232 005 (Montérégie; maakt deel uit van de agglomeratie Montréal))
  • Sherbrooke - 147 426 (Estrie)
  • Saguenay - 145 127 (Saguenay–Lac-Saint-Jean)
  • Lévis - 129 521 (Chaudière-Appalaches; maakt deel uit van de agglomeratie Québec)
  • Trois-Rivières - 126 601 (Mauricie)
  • Shawinigan - 51 592 (Mauricie)
  • Rimouski - 42 567 (Bas-Saint-Laurent)

Andere Bestemmingen

[bewerken]

Arriveren

[bewerken]

Per vliegtuig

[bewerken]

Het grootste vliegveld in de provincie is Montréal-Dorval/ Aeroport International Pierre Elliot Trudeau. Rechtstreekse vluchten vertrekken dagelijks van Frankfurt (Lufthansa/Air Canada), Londen (British Airways/Air Transat), Parijs (Air France tot 4x per dag), Brussel (Air Canada) en Amsterdam (KLM, dagelijks direct).

Ook Quebec stad heeft een internationaal vliegveld (Quebec Jean Lesage Int.Airport) waar momenteel alleen binnenlandse vluchten uit Canada aankomen en internationale vluchten uit de VS.

Per trein

[bewerken]

Er rijdt dagelijks een trein van New York naar Montreal. Via Rail Canada rijdt meerdere diensten per dag tussen Montreal en Quebec (stad) en tussen Montreal en Ottawa en Montreal en Toronto.

Per auto

[bewerken]

De beste manier om de provincie Québec te verkennen is met de auto. Grote autowegen verbinden de steden. Men heeft hier zelfs geen gps voor nodig, want vaak is er maar één weg!

Per bus

[bewerken]

Bussen verbinden de grotere steden met elkaar. In Quebec heet de variant van de bekende Greyhound bussen "Orleans Express".

Bus huur: Autocar Begin

Per boot

[bewerken]

Om sommige delen te bereiken is het handiger om een van de ferry's te nemen. Er zijn op een aantal punten ten oosten van Quebec stad veerdiensten over de St.Lawrence rivier.

Rondreizen

[bewerken]

Auto

[bewerken]

Rondreizen doe je het best met de auto. Québec kan je makkelijk afrijden. Aan de rand van de wegen (stel je hier geen al te uitgebreide weginfrastructuur voor, maar gewoon één te volgen weg) vind je motels, hotels en bed and breakfasts. De optimale reisroute: Je vertrekt in Montréal en reist tot Québec. Van hieruit bezoek je de Charlevoix kust met zijn schilderachtige dorpjes (Baie Saint Paul). Vervolgens trek je verder naar Tadoussac om walvissen te gaan spotten (en liefst in een Zodiac). Van hieruit steek je over om het schiereiland Gaspé te bezoeken, naar Trois Pistoles en rijd je verder tot Parc Du Bic (Sépaq). Québec beschikt over zijn eigen provinciale parken (Sépaq) die allemaal pico bello in orde zijn qua infrastructuur. Prachtige wandelpaden, wondermooie uitzichten, geleide wandelingen en zeer verzorgde campings. Je rijdt verder langs de prachtige kustlijn tot aan Saint-Anne-des-Monts waar je richting Parc de la Gaspésie rijdt. Dit prachtige park bevat de twee hoogste bergen van het schiereiland, de Mont Jacques Cartier en de Mont Albert. Deze twee bergen kan je beklimmen (mits enige ervaring), maar hiernaast zijn nog enkele kleinere (makkelijkere) wandelingen doen. In het park worden regelmatig elanden en kariboes gespot. Van dit park kan je verder rijden naar de punt van het eiland, in het Parc Forillon. En verder naar Percé, met het symbool van Québec, de rocher percé. Zeker de moeite om te bezoeken daar is het Ile de Bonaventure waar miljoenen Jan van Genten samenwonen in harmonie met de mens. Een andere aanrader is een rustige wandeling langs de kust. Met een goed oog (en oor) zie je de walvissen bovenkomen. En bij een sublieme kleurrijke zonsondergang worden regelmatig zeehonden gespot. Verder vindt men op regelmatige afstand prachtige vuurtorens terug, de ene al wat authentieker dan de ander.

Bus huur: Autocar Begin

Bekijken

[bewerken]
  • Montreal - Het parc Olympique: met botanische tuinen (met o.a. een Japanse, Chinese, Conventionele, Rozentuin, ...), de biodome (dieren in hun natuurlijke omgeving - arctica, antarctica, tropisch woud, sint laurence river, laurentian forest). Het parc Mont royal. Vieux Montréal
  • Quebec (stad): Oude stad, nieuwe stad, hoge en lage stad. Inuit kunst in musée de beaux arts
  • Vuurtorens rondom de Gaspésie

Routes

[bewerken]

Doen

[bewerken]
  • Walvissen spotten in een Zodiac te Tadaussac
  • Je vergapen aan een prachtige zonsondergang in een van de vele Sépaq-parken
  • Kamperen in de natuur
  • (Ver)dwalen in de bossen van de Gaspé
  • Kreeft eten uit het vuistje
  • Kennis maken met de vriendelijkheid van de mensen

Eten

[bewerken]

Uitgaan

[bewerken]

Veiligheid

[bewerken]

Rondom

[bewerken]
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het bevat een sjabloon, maar nog niet genoeg informatie om bruikbaar te zijn voor een reiziger. Duik erin en breid het uit!
  翻译: