Naar inhoud springen

Utrecht (stad)

Uit Wikivoyage
Utrecht (stad)

Utrecht is de hoofdstad en grootste stad van de provincie Utrecht en de op drie na grootste stad van Nederland. Vanwege de Domtoren, beeldmerk van de stad en met ruim 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland, wordt de stad ook wel de Domstad genoemd.

Info

[bewerken]
Skyline van Utrecht

Utrecht ligt centraal in Nederland en in de provincie Utrecht. De stad is ontstaan aan de Rijn, toen de hoofdarm van die rivier de loop van de huidige Kromme Rijn en Oude Rijn volgde.

Op de plek van het huidige Domplein lag een Romeins castellum. Tegenwoordig stroomt een bescheiden Kromme Rijn in het oosten Utrecht binnen om de stadsgrachten als Vecht (noordelijk) en Leidse Rijn (westelijk) te verlaten. Westelijk van de stad loopt het brede Amsterdam-Rijnkanaal, naar het zuiden loopt de Vaartse Rijn, een veel ouder kanaal.

Ten westen van de stad, 'over het Amsterdam-Rijnkanaal' heen, ligt het voorstedelijke uitbreidingsproject Leidsche Rijn, de grootste Vinex-locatie van Nederland, een reeks nieuwbouwwijken die bij afronding ca. 90.000 inwoners moeten huisvesten. Ten noorden, zuiden en oosten van de stad liggen enkele voorsteden en forensen-/satellietsteden, waarvan de grootste Maarssen, Nieuwegein, De Bilt, IJsselstein, Zeist en Houten zijn. De grootstedelijke agglomeratie valt samen met het BRU (Bestuur Regio Utrecht). Zie de kaart van Utrecht

Arriveren

[bewerken]

Per vliegtuig

[bewerken]

Vanaf vrijwel alle grote Europese luchthavens gaan directe vluchten naar de Nederlandse luchthaven Schiphol. Vanaf Schiphol reist u in ongeveer een half uur per trein naar de Domstad.

Per trein

[bewerken]

Utrecht is uitstekend per trein te bereiken. Vanuit alle grote Nederlandse steden gaan minstens één keer per uur directe treinen naar de Domstad. Vanuit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem/Nijmegen, Zwolle en 's-Hertogenbosch rijden vier intercity's per uur. Vanaf het vliegveld Schiphol kunt u viermaal per uur een rechtstreekse trein naar Utrecht nemen, de reistijd bedraagt ongeveer 30 minuten. Vanuit Amsterdam staat u in minder dan een half uur in Utrecht. Vanaf Utrecht gaan meerdere internationale treinen naar Keulen en verder richting het zuiden van Duitsland. Vanuit België kan u ofwel via Antwerpen en Rotterdam reizen, of via Luik en Maastricht.

Per auto

[bewerken]

Utrecht wordt ontsloten door de autosnelwegen A2, A12, A27 en de A28. Deze autosnelwegen hebben verschillende afritten, waaronder een afslag naar het Transferium Westraven. In het centrum zijn verschillende parkeergarages, waar betaald geparkeerd kan worden. De weinige parkeerplaatsen op straat zijn ook betaald, en zijn doorgaans bezet.

Per bus

[bewerken]

Connexxion en U-OV (Qbuzz) verzorgen streekbussen rond de stad.

Rondreizen

[bewerken]

Per openbaar vervoer

[bewerken]

GVU verzorgt stadsbussendiensten in de stad en de nabije omgeving. Ook rijdt er een tram vanuit Nieuwegein en IJsselstein naar Utrecht, deze tram stopt ook bij het Transferium Westraven aan de A12, aldaar kan u uw auto parkeren en een combi-ticket kopen voor de parking en de tramrit. Voor reizen per bus maakt u gebruik van een strippenkaart, deze kan u aankopen bij boekhandels en sigarenwinkels. Op donderdagen en zaterdagen kan u ook gebruik maken van het goedkopere winkelkaartje, dit is te koop in de bus.

Per fiets

[bewerken]

De stad is, dankzij het autoluwe centrum, goed bereikbaar per fiets. De echte binnenstad, de straten rond de Oude Gracht zijn redelijk te befietsen. In de buurt van het station zijn verschillende gelegenheden om fietsen te huren. De wijken buiten het centrum zijn goed te bereiken per fiets. Een dicht netwerk van fietspaden verbindt de binnenstad met de omliggende wijken. Een goede fietser heeft ongeveer een half uur nodig om van de ene kant van de stad naar de andere kant te komen.

Per taxi

[bewerken]

Standplaatstaxi's vindt u aan de uit/ingang van Hoog Catharijne, het Jaarbeursplein, de Mariaplaats en de Neude. Deze hanteren vastgelegde prijzen. Straattaxi's zijn eerder bereikbaar via apps, alsook telefonisch. Hun tarieven zijn meestal lager. Uber is ook beschikbaar in Utrecht.

Te voet

[bewerken]

Het centrum van de stad Utrecht is goed te voet te bereiken. Vanaf het station kunt u in 5 minuten de binnenstad bereiken. Volg steeds de borden 'centrum'. Het verdient sowieso aanbeveling in de Utrechtse binnenstad zoveel mogelijk te voet het centrum te verkennen.

Per boot

[bewerken]

Het is mogelijk om een rondvaart te maken in Utrecht. Ook kunnen er waterfietsen en kano's gehuurd worden om mee door de grachten te varen.

Bekijken

[bewerken]

Centrum

[bewerken]
Het Paushuize
De Utrechtse Domkerk
  • 1 De Domtoren. De Domtoren uit 1382 is het hoogste bouwwerk in de hele provincie Utrecht. Onder begeleiding van een gids kan de 112 meter hoge toren beklommen worden en bij helder weer kan er tot ongekend ver gekeken worden.
  • 2 Domkerk. De bisschopskerk in het midden van de stad. Sinds deze kerk in 1674 is getroffen door een orkaan, staat de bijbehorende Domtoren los van het gedeelte van de kerk dat nog overeind staat.
  • 3 Paushuize.
  • 4 De werven langs de Oudegracht en Nieuwegracht. Uniek in de Wereld zijn de werven die direct aan de grachten liggen en de bijbehorende werfkelders die onder de naastgelegen straten en panden liggen.
  • 5 De Neude.
  • Academiegebouw Universiteit Utrecht.

Buiten het Centrum

[bewerken]
Rietveld-Schröderhuis
  • 6 Rietveld Schröderhuis, Prins Hendriklaan 50, +31 30 236 2310. Dit monument dat een plek heeft op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld. Het ontwerp is geënt op de idealen van De Stijl.
  • 7 Kasteel de Haar, Kasteellaan 1, Haarzuilens, . 09:00-17:00 (kasteel 11:00-17:00). Kasteel de Haar is een prachtig kasteel gerestaureerd door Pierre Cuypers. De tuin is het hele jaar open, het kasteel is gedeeltelijk opengesteld voor publiek. Het kasteel wordt nog altijd een maand per jaar bewoond door de familie Van Zuylen Nijevelt. De familie is geen eigenaar meer, maar dus wel gebruiker.
  • 8 Hamtoren (Circa 1400 meter over de weg vanaf treinstation Vleuten.). Was onderdeel van het nu grotendeels afgebroken Kasteel De Ham.
  • 9 Lombok. De Kanaalstraat is het hart van deze multiculturele wijk. De lange straat biedt met zijn vele buitenlandse winkeltjes de aanblik van een exotische stad. Ook kunt u in deze wijk houtzaagmolen De Ster vinden.
  • 10 Houtzaagmolen De Ster, Molenpark 8, +31 30 294 2553. Deze houtzaagmolen werd in 1721 gebouwd langs de Leidsche Vaart. In 1998 werd de molen en het terrein eromheen gerestaureerd.
  • 11 Fort aan de Klop, +31 30 266 0555.
  • 12 Botanische Tuinen Universiteit Utrecht.

Musea

[bewerken]

Doen

[bewerken]
  • In de Jaarbeurs Utrecht worden veel beurzen gehouden, zoals de Vakantiebeurs.
  • Nederlands Film Festival (september/oktober)
  • Holland Festival Oude Muziek (augustus/september)
  • Utrecht Uitfeest (september) ter opening van het culturele seizoen
  • Spring Dance (dansfestival, april)
  • Festival aan de Werf (theaterfesival, mei)
  • Holland Animation Film Festival (Animatiefestival, november)
  • Utrechts Literatuur Festival (eigenzinnig literatuurfestival van SLAU, oktober)

Kopen

[bewerken]

Utrecht heeft een zeer aantrekkelijk centrum om lekker te winkelen. Langs de Oudegracht en de Steenweg vindt u vooral de winkels van de grote winkelketens. Deze kunt u ook in Hoog-Catharijne vinden. Westelijk van het centrum ligt het station met het aangebouwde winkel- en kantorencomplex Hoog-Catharijne, dat sinds het bestaat omstreden is geweest, zowel om zijn architectuur als ook de verloedering die optrad, waardoor het een vrijplaats voor drugsgebruikers werd. Sinds begin 2000 is er echter veel tijd en geld door de gemeente besteed om dit leefklimaat te verbeteren. In 2007 is er begonnen worden met een grootscheepse opknapbeurt van het gehele stationsgebied. Zo zal de Singel rondom Utrecht worden hersteld en wordt Vredenburg ingrijpend verbouwd (zie ). Ook zal er op het Smakkelaarsveld een kleine haven ontstaan die de Catharijnesingel weer in verbinding brengt met de Leidsche Rijn.

In en rond het centrum liggen ook enkele straten met meer kleinschalige en gespecialiseerde winkels. De Twijnstraat is hier een goed voorbeeld van. De straat is gelegen in het zuidelijk gedeelte van het centrum, in het zogeheten Museumkwartier. Deze straat uit de 12e loopt parallel aan de Oudegracht. Voor de dagelijkse boodschappen is er een bakker, slager, viswinkel, kaaswinkel, groentewinkel, italiaanse delicatessenwinkel en biologische supermarkt. Ook zijn er specialistische winkels als het beroemde Berts Bierhuis., een curiosawinkel en verschillende kookwinkels. Voorbeelden van straten met gespecialiseerde winkels in Utrecht-Oost zijn de Nachtegaalstraat, Burgemeester Reigerstraat en Andriaen van Ostadelaan.

Voor Holland souvenirs kunt u terecht bij de Holland Souvenir Gift Shop, die gevestigd is op de Lichte Gaard 1, vlak voor de Domtoren.

Markten

[bewerken]

In Utrecht zijn er verschillende markten

  • De lapjesmarkt wordt gehouden op zaterdagmorgen op de Breedstraat.
  • De plantenmarkt is de gehele zaterdag op het Janskerkhof
  • Algemene (biologische) dagmarkten worden gehouden op het Vredenburg. Op woensdag 10:00-17:00, op vrijdag 10:00-18;00 en op zaterdag 08:00-17:00.

Eten

[bewerken]
De Oude Gracht met in het midden de Domtoren

Veel restaurants zijn in het centrum te vinden, vooral langs de Oude Gracht, waar in de zomer buiten gegeten kan worden op de werfterrassen langs het water.

Budget

[bewerken]
  • Bram Ladage een friettent op verschillende plekken door de stad, volgens de consumentenbond uitgeroepen tot de gezondste patat van Nederland.
  • GoPasta op Hoog Catharijne, vlakbij het station. Gezond alternatief voor snackbars, voor een scherpe prijs heeft u snel een zelf samengestelde en vers bereide pasta, maaltijdsalade of sandwich.
  • Le Connaisseur, Oude Gracht, voorbij de bioscoop Rembrandt, lage prijzen.
  • Manneke Pis bij het Vredenburg, dat door de website Frietopia werd uitgeroepen tot de beste Friettent van Nederland.
  • Florin, Nobelstraat 2, +31 30 231 9957, . 16:00-01:00. Vanaf €10,00, op maandag en dinsdag studentenhap voor €6,00..
  • Meneer Smakers, Nobelstraat 143, +31 30 231 9957, . 11:30-22:00. De burgertent van Utrecht. vanaf €6,50.

Gemiddeld

[bewerken]
  • Harbour Club Veilinghavenkade 177. - Dit restaurant ligt aan de Veilinghaven en heeft een fraai uitzicht. Het biedt vooral veel vis en enkele andere gerechten. Een 3-gangenmenu voor 2 personen inclusief een flesje huiswijn is ongeveer €80,00.
  • The Colour Kitchen, Prinses Christinalaan 1. Dit in een oud schoolgebouw gelegen restaurant serveert gerechten uit de hele wereld. In het gebouw waar de Colour kitchen zit, het zogeheten Vorstelijk Complex, is ook een theater gevestigd.
  • Restaurant Keuken&Deli, Oosterkade 30, +31 30 252 2617, . Gelegen aan de monumentale Oosterkade net buiten het centrum. Een restaurant waar gebruik wordt gemaakt van biologische producten en duurzaam gevangen vis met het MSC keurmerk. Een open keuken met een unieke sfeer. Een 3-gangenmenu voor 2 personen inclusief een flesje huiswijn is ongeveer €70,00
  • Buurten, Burg. Reigerstraat 61, +31 30 271 9999, . Aan de oostkant, net buiten het centrum. Heeft een gezellig terras, en is bekend om zijn "buurten-burgers".

Duur

[bewerken]
  • Restaurant Wilhelminapark, Wilhelminapark 65. Gelegen midden in het prachtige Wilhelminapark heeft dit restaurant zijn vroegere glorie hervonden. Reserveren is noodzakelijk.
  • Grand Restaurant Karel V. Het was van 2005 t/m 2013 het enige restaurant in Utrecht met een Michelinster.

Utrechtse specialiteiten

[bewerken]

Utrechters zijn dol op hun Utrechtse Spritsen. U kunt deze kopen bij de betere bakkerszaken. In de Schoutenstraat op nr 12 zit de "Koekebackery Van Den Dubbelden Arend", waar een ouderwetse bakkersfiets dienst doet als uithangbord. Alles aan de gevel loopt scheef precies zoals u van zo'n oud pand mag verwachten. Dit is het oudste bakkerijtje van Utrecht. Hier verkopen ze de enige echte originele Plat Utrechtse Koek (Platte koek). Een bezoek aan Utrecht is niet compleet zonder die koek.

  • Banketbakkerij Theo Blom, Zadelstraat 23. Deze verkoopt de "Domtorentjes"; een groot uitgevallen bonbon van pure chocolade met een chocolade roomvulling.

Uitgaan

[bewerken]

Muziek en theater

[bewerken]
  • Het veelgeprezen Muziekcentrum Vredenburg (1978) van Herman Hertzberger grenst aan Hoog-Catharijne. Het is een van de voornaamste concertgebouwen van Nederland, met een grote en een kleine zaal. De komende jaren zal het in het kader van de reconstructie van het Utrechtse stationsgebied, in samenwerking met Tivoli en de SJU, worden verbouwd en uitgebreid tot het Muziekpaleis.
  • SJU, jazzpodium van de Stichting Jazz Utrecht
  • ACU - politiek cultureel centrum
  • poppodium Ekko aan de Bemuurde Weerd
  • poptempel Tivoli aan de Oudegracht en de nieuwe zaal aan de Helling
  • Stadsschouwburg, Lucasbolwerk 24.
  • Theater De Paardenkathedraal - in de voormalige stallen op het voormalige Diergeneeskunde-terrein aan de Biltstraat
  • Theater Huis aan de Werf
  • Theater Kikker
  • Beatrix Theater
  • Rasa.Theater voor muziek en dans.
  • Cultuurcentrum Vorstelijk Complex.
  • Stadsklooster

Overnachten

[bewerken]

Budget

[bewerken]

Utrecht heeft niet veel goedkope overnachtingsmogelijkheden. Hieronder staan enkele van de goedkopere opties.

Gemiddeld

[bewerken]

Duur

[bewerken]
  • Grand Hotel Karel V, Geertebolwerk 1, +31 30 233 7555, fax: +31 30 234 7860, . Hotel met vijf sterren met een restaurant met een Michelinster. Het gebouwencomplex stamt uit de 14e eeuw en huisvestte gedurende ca. 450 jaar de Landcommanderij van de Ridderlijke Duitse Orde. In 1546 vonden Karel V en zijn zuster Maria van Hongarije hier onderdak. Na een indrukwekkende restauratie van opende het hotel hier in 1999 zijn deuren.
  • Court Hotel City Centre Utrecht, Korte Nieuwstraat 14, +31 30 233 0033, . Een hotel, gesitueerd in het oude gerechtsgebouw van Utrecht. Hartje centrum en in het Museumkwartier.

Veiligheid

[bewerken]

Contact

[bewerken]

Telefoon

[bewerken]

Om van buiten de regio telefonisch contact te leggen met een van de genoemde bedrijven of iemand anders in Utrecht moet eerst het netnummer 030 worden gedraaid.

Er zijn 4 verschillende mobiele netwerken beschikbaar, waarvan het voormalige staatsmonopolie KPN vooralsnog de beste dekking heeft onder de grond in tunnels en metro's.

Internet

[bewerken]

Vooral in het centrum zijn er veel hotspots van KPN.

Rondom

[bewerken]
Dit is een bruikbaar artikel. Het bevat informatie over hoe er te arriveren, en over de belangrijkste attracties, uitgaansgelegenheden en hotels. Een avontuurlijk persoon zou dit artikel kunnen gebruiken, maar duik erin en breid het uit!
  翻译: