Grensesprengende Sorteringsmerker?
EU-Kommisjonen har nylig gjennomført en høring om en europeisk merkeordning for kildesortering. Høringen viser at EU nå arbeider i retning av den nordiske merkeordningen som standard for merking av emballasje og avfallssystemer i EU og EØS 👏
LOOP svarte utfyllende på høringen, og vi håper at våre erfaringer fra utviklingen, etableringen og forvaltningen av merkeordningen i Norge kan komme til nytte for flere. De norske Sorteringsmerkene ble lansert i 2020 og bygger på de danske avfallspiktogrammene som er designet av futu ved Ann Thor.
I forbindelse med EU-kommisjonens høring har vi laget en engelsk versjon av Sorteringsmerker.no (https://lnkd.in/dkW6U-6m), som blant annet kan brukes i dialogen med EU, og forhåpentligvis i EUs arbeid med å innføre en obligatorisk og lovpålagt merkeordning i EU og EØS.
Det gleder oss at EU har lagt merke til merkene 💫 og anerkjenner den nordiske merkeordningen og arbeidet som allerede er lagt ned her.
➡️ 62% av Norges befolkning kjenner til Sorteringsmerkene (LOOP/ Opinion AS 2023).
➡️ De fleste renovasjonsselskaper i Norge har tatt i bruk Sorteringsmerkene (83 % per juli 2023).
➡️ Alle de store og flere av de mindre private avfalls- og gjenvinningsselskapene har tatt i bruk Sorteringsmerkene.
➡️ Sorteringsmerkene brukes i den nasjonale tjenesten og databasen Sortere.no og er med på å lage et harmonisert system.
➡️ Av de 200 mest solgte dagligvarene har 63% riktige Sorteringsmerker (NielsenIQ, Grønt Punkt 2024)
➡️ 76% av plastemballasjen i dagligvarebutikker er merket med riktig Sorteringsmerke (NielsenIQ, Grønt Punkt 2024)
Sirk Norge, Samfunnsbedriftene, Grønt Punkt Norge AS, NORSIRK, Sirkel, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy, Batteriretur, RENAS AS, Recipo, Dekkretur, European Recycling Platform (ERP), Stena Recycling Norge, Eva Skjold (BIR), Anja Ronesen, Bente Åsen Sørum (Ragn-Sells Norge), Nancy A. Strand