Hva skal vi gjøre med overforbruket?

Hva skal vi gjøre med overforbruket?

Forfatter: Jørgen Dalen

Fedmeepidemien, klimakrisen og den voksende skjerm-avhengigheten har en fellesnevner: overforbruk. Hadde vi maktet å begrense oss, ville problemet vært mye mindre. Vi vet mye om de uheldige konsekvensene av overforbruk, men velger det likevel. Hvorfor?

 

Vil vi egentlig forbruke mer?

I Mindshift har vi gjennomført mange verdikartlegginger med vårt verktøy /unlock®. Når vi spør folk hva som er viktig for dem, får vi ofte svar som gode relasjoner til andre mennesker, å hjelpe andre eller å gi varige bidrag til verden. Veldig få svarer at de ønsker å forbruke mer. Det kan derfor virke som et paradoks at overforbruk har blitt så utbredt.

 

Hva er overforbruk?

Interessant i seg selv: overforbruk er et begrep innen både økonomi - og psykologifaget. I økonomiske termer betyr overforbruk at du kjøper mer enn du trenger, eller kaster produktet før hele bruksverdien er hentet ut. I USA kastes eksempelvis over 1/3 av all mat.

Innen psykologien kobles overforbruk mer til hva som er bra for din helse. Psykologisk forskning kan bekrefte at forbruk kan gjøre deg lykkeligere. Noen ganger er lykken kortvarig, som når du spiser. Andre ganger henger lykkefølelsen lenger i, som minner etter en fin ferie. Problemet oppstår når ønsket om å oppnå belønning eller å dempe negative følelser gjør at forbruket kommer ut av kontroll og gjør deg avhengig og miserabel.


Omgivelsene gjør oss dårlige

Mange legger skylden for uvettig forbruk på kapitalismen. Produkter skal ideelt sett dekke våre behov, men kan også designes og markedsføres for å utnytte våre svakheter. Her er noen av dem:

  • Grådighet (få 3 til prisen av 2)
  • Ubegrunnet frykt (unødig hamstring)
  • Ønske om umiddelbar belønning (raske kalorier i stedet for et ordentlig måltid)
  • Materialistisk syn på status (ha større bil enn naboen)

Det er disse «svakhetene» vi må motarbeide. Men hvordan?

 

Kan vi tilrettelegge for gode valg, uten å ta vekk valgfriheten?

Her er 5 ideer for å motvirke overforbruk, uten å drastisk redusere valgmulighetene. Noe er konsepter som ikke finnes enda, men som noen burde lage!

1.   Individuelt klimaregnskap. Her kunne vi begynt med en enkel prototype. Skatteetaten får allerede inn data fra bankene, og de fleste av dem har allerede en automatisk kategorisering av utgiftene til kundene sine. I tillegg kunne vi koblet på data fra flyselskapene. Eierskap av biler har Vegvesenet register over, og fra forsikringsselskapene har vi et estimat på kjørt distanse. Dette kunne sammenlignes med gjennomsnittet for relevant segment (aldersgruppe, sivilstatus...) og suppleres med råd for å nå klimamålene. Hvorfor er det bra for deg? De generelle rådene fra myndighetene som å reise mer kollektivt treffer ikke alle like godt. Med en god oversikt over ditt eget forbruk kan mange finne områder å kutte som kanskje er lettere å gjennomføre enn de offisielle tiltakene.

2.    Sett en grense for hvor mye folk har lov å kjøpe. Det finnes ingen øvre grense for hvor mye du kan konsumere. Det burde det gjøre. I stedet for en utenlandstur hvert år, kunne du nøye deg med å dra hvert annet år. Hvorfor det er bra for deg? med en øvre grense ville de fleste tenke mer igjennom hva de egentlig trenger. Det ville også virket utjevnende.

3.    Legg inn barrierer mot unødvendig forbruk. Når du skal avregistrere deg fra Netflix får du tre-fire muligheter til å ombestemme seg, og påminnelser om de negative sidene ved valget du er i ferd med å ta. Hvorfor ikke gjøre det motsatte på unødvendig forbruk? Legge inn friksjon og barrierer før du kjøper. Hvorfor det er bra for deg? dårlige valg er alltid ett klikk unna. Ved å legge inn ønsket friksjon får du tenkt deg om en gang til om hva som egentlig er bra for deg og miljøet.

4.    Leie av større utgave er inkludert i prisen for den mindre. Frykten for å gå tom driver mye av overforbruket. Mange kjøper (for) stor bil fordi de trenger ekstra plass til den årlige sommerturen, mens de resten av tiden stort sett kjører alene. Billeverandører burde selge mindre biler med mulighet til å leie større bil inkludert i prisen. På samme måte burde Extra Large drikke være en Medium med mulighet for påfyll. Hvorfor det er bra for deg? Du kan bruke pengene på andre ting. 

5.    Ikke kjøp det du allerede har. Hvor mange ganger har du kjøpt noe, for senere å oppdage at du allerede hadde det, for eksempel et skrujern? I fremtiden burde det utvikles en App som gav deg en advarsel hver gang du tenker å kjøpe noe du allerede har. Hvorfor det er bra for deg? Penger spart! Det føles aldri bra å komme hjem med en hammer, og oppdage at du hadde en likedan fra før.

Logg på hvis du vil se eller legge til en kommentar