Hvilke utfordringer bør næringslivet adressere?

Hvilke utfordringer bør næringslivet adressere?

God helg, og velkommen tilbake til vår artikkelrekke.  

I dag skal vi fortelle om andre modul med temaet: utfordringer næringslivet burde adressere, med eksempler fra pandemien og klimaendringene. Vi har også tatt en liten prat med Henriette som er leder for opplæring i Amnesty International Norge og som har vært med i utviklingen av kurset. 

Nylig lanserte Amnesty e-læringskurset “Human Rights and Business”. Gjennom fem moduler tar vi for oss ulike temaer knyttet til menneskerettigheter og næringsliv, og forrige uke snakket vi om første modul – en introduksjon til hvorfor menneskerettigheter er viktig for næringslivet og litt om hensikt og forarbeidet ved kurset. 

 

Human Rights & Business – Utfordringer næringslivet bør adressere 

Næringslivet samhandler alltid med andre aktører i både på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, og påvirker så vel som at de blir påvirket av utviklinger som skjer. Ingen operer i et vakuum og som et resultat er det utfordringer alle virksomheter både må og bør adressere. 

I andre modul av kurset tar vi for oss de utfordringene virksomheter bør adressere. To eksempler vi alle har fått kjenne på kroppen er COVID-19-pandemien og klimakrisen. To både utfordrende og aktuelle temaer som både har hatt og fortsetter å ha en stor innvirkning på næringslivet, og som relaterer til menneskerettighetene.  

 

COVID-19  - en global pandemi

En global krise slik som pandemien har ødeleggende konsekvenser i mange deler av verden. Det er forhåndsregler næringslivsaktører burde ta med ansatte, leverandører og samfunn for å forhindre eller for å ta hånd om konsekvensene. 

Vi har alle gjort oss mange erfaringer under pandemien som kan være nyttige i fremtidige kriser. I dette kurset trekker vi fram fire ansvarsområder som bør tas i betraktning av næringslivet: 

  • Beskytte arbeiderne og gi sikre arbeidsforhold. 
  • Minimere skaden skapt av nedbemanning og å redusere ansattes ansvarsområder. 
  • Minimere skaden som skjer mot leverandører og partnere. 
  • Ingen skal utelates – leave no one behind som det heter seg i FNs Bærekraftsmål.  

I kurset får du blant annet høre eksempler fra selskapene Norsk HydroVarner og Telenor om hvordan de håndterte pandemien i egne operasjoner og leverandørkjeder.  

Som Vegard Neverlien, Global CSR Manager i Varner selv sier i kurset: 

“Å være ansvarlig er forholdsvis enkelt under normale omstendigheter, men det er når man står i vanskelige tider at verdiene virkelig burde bety noe”  

 

Klimaendringer 

Når det kommer til klimaendringer, representerer bedrifter både årsaken og løsningen til problemet. Dette er ikke bare snakk om en klimakrise, men også en enestående menneskerettighetskrise. Klimaendringene truer et stort spekter av menneskerettigheter inkludert retten til vann, mat, helse og liv. På tross av å være de som er minst ansvarlige for klimaendringene, er det mennesker som allerede er sårbare for sosioøkonomiske utfordringer som møter den største risikoen. 

Den nødvendige transformasjonen til en grønnere økonomi innebærer risiko for menneskerettighetsbrudd som bedrifter burde ta hånd om.  

I andre modul bruker vi behovet for gjenoppladbare batterier som et eksempel på hvordan det grønne skiftet innebærer risiko for menneskerettighetsbrudd og ytterlig miljømessig skade. Du vil bli mer kjent med hvordan utvinningen av kobolt i den demokratiske republikken Kongo, og litium fra land i Sør-Amerika truer både miljø og mennesker.  

 

Kursutvikling- Et tverrfaglig samarbeid 

Vi tok en prat med vår kollega Henriette Maanum Hansen som har vært leder for prosjektet med å utvikle e-læringskurset "Human Rights and Business".

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Foto: Kyrre Lien / Amnesty

Kan du fortelle oss litt om deg og hva du gjør i Amnesty?  

Jeg heter Henriette, og jobber som leder for opplæring i Amnesty International i Norge.  

Amnesty er internasjonalt kjent for sin menneskerettighetsundervisning. Gjennom bevisstgjøring og kunnskap, engasjerer vi mennesker til å verne om menneskerettighetene.  

 

Hvordan har det vært å utvikle kurset?   

I menneskerettighetsundervisningen retter vi oss som oftest mot sivilsamfunnet. En gren av Amnesty har imidlertid de siste 20 årene drevet menneskerettighetsundervisning opp mot næringslivet, samt veiledet bedrifter i møte med dilemmaer og utfordringer i oppfyllelsen av menneskerettighetene. I 2020 bestemte Amnesty International i Norge seg for å øke innsatsen opp mot den målgruppen. En måte å gjøre dette på, var å utvikle et e-læringskurs i Human Rights and Business. Med inntreden av Åpenhetsloven rett rundt hjørnet var dette også en god mulighet til å nå ut til bedriftene. 

Hvem måtte involveres i utviklingen? 

Å utvikle e-læringskurset Human Rights and Business, har vært et tverrfaglig samarbeid i Amnesty, men ikke minst har det vært et prosjekt hvor vi har måttet hente inn erfaring og historier fra næringslivet selv. Det å involvere målgruppen i utvikling av kurs er i tråd med all menneskerettighetsundervisning. Vi visste at skulle vi virkelig lykkes med kurset, måtte bedriftene være en del av selve kurset. Alle bedrifter vi spurte, ønsket å være en del av denne kursutviklingen. I kurset deler de sine synspunkter, hva de har lykkes med og utfordringer de har møtt. Dette skaper god læring! 

  

God helg!  

Neste lørdag skal vi introdusere modul 3-Utfordringer næringslivet må adressere.  

Logg på hvis du vil se eller legge til en kommentar

Flere artikler av Amnesty International Norge