Utvikler en ansvarlig anleggsbransje
Nye Veier er en slank byggherre. Vi benytter totalentrepriser som vår kontraktsform. Derfor gjør vi selv få innkjøp av råvarer og tjenester. Vi har likevel et selvstendig ansvar for å sikre at våre leverandører realiserer våre forpliktelser og mål.

Utvikler en ansvarlig anleggsbransje

Nye Veier arbeider for å utvikle en ansvarlig anleggsbransje. Vi skal fornye og utfordre norsk samferdsel. Det skal vi gjøre sammen med leverandørene våre. Vi skal ta en ledende posisjon i arbeidet med helse, miljø og sikkerhet. Vi skal våge å gå foran – å ta ledelsen! Selv om vi har fått til mye, så er ikke jobben gjort.

Nye Veier har gjort flere tiltak for å redusere risiko for brudd på etiske krav i leverandørkjeden. Vi gjør en grundig utvelgelse når vi kvalifiserer leverandører. Nye Veier velger kun seriøse og solide samarbeidspartnere til våre prosjekter.

Faktisk negativ påvirkning

  • Nye Veier har en visjon om null drepte og skadde. I 2022 var det to dødsfall i våre prosjekter. For mange blir skadet i våre prosjekter.
  • Vi har gjennom kontroller funnet brudd på anstendige arbeidsforhold. Blant annet overdreven bruk av overtid, manglende betaling for overtid og lave lønninger. Vi har også funnet eksempler hos våre leverandører hvor kvinner har hatt lavere lønn enn menn for likt arbeid.
  • Vi har ikke avdekket andre konkrete brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i leverandørkjeden som del av det foreløpige kartleggingsarbeidet vi har gjennomført.

Nye Veier har mange prosjekter og mye arbeid som utføres samtidig. Det er mange ulike aktører involvert.

- Vi klarer ikke å håndtere alle potensielle brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold på egen hånd. Vi har derfor prioritert arbeidet vårt etter graden av alvorlighet i risikoene og sannsynlighet, sier Asbjørn Nilsen Aadnevig, som er direktør for sikkerhet, organisasjon og mennesker i Nye Veier.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet
- Vi følger opp leverandører og områder der vi har størst mulighet til å påvirke, størst omsetning, og der det er mange involverte aktører, sier Asbjørn Nilsen Aadnevig, som er direktør for sikkerhet, organisasjon og mennesker i Nye Veier.

Vår forpliktelse til å respektere grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold er forankret i styret. Denne forpliktelsen vises blant annet i Nye Veiers retningslinjer om respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og våre etiske krav til leverandører.

Nye Veier krever at leverandørene skal følge våre etiske krav. Før kontraktene blir tildelt gjør vi nøye undersøkelser av totalentreprenørene. Vi sjekker blant annet deres forhold til grunnleggende menneskerettigheter og retten til anstendige arbeidsforhold.

- For å redusere arbeidslivskriminalitet og sosial dumping stiller vi krav til leverandørene. De skal gjøre registreringer og bruke våre systemer for registrering av hvem som jobber på våre anleggsområder. Totalentreprenørene skal ha gode rutiner for å registrere sine underentreprenører. Vi følger opp kravene med å kontrollere og revidere. Vi kontrollerer blant annet lønns- og arbeidsvilkår hos leverandører og underleverandører, forklarer Aadnevig.

Nye Veier har en samarbeidsavtale med LO Norge . LO-koordinatorer har dialog med ansatte ute på anleggsområdene. Her skal de bidra til å sikre riktige og gode lønns- og arbeidsvilkår hos våre kontraktsparter og deres kontraktsmedhjelpere. Nye Veier har også en samarbeidsavtale med Skatteetaten i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet innenfor anleggssektoren.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet
Malin Trellevik er en av to LO-koordinatorer i Nye Veier.

Nye Veier gjennomførte høsten 2022 en overordnet vurdering av risiko. Da kartla vi leverandørene og vi prioriterte hvilke leverandører som har størst risiko. Vi har størst mulighet til å påvirke i de store totalentreprisene, og det er her vi har størst omsetning. Anleggsprosjektene er komplekse med mange involverte kontraktsmedhjelpere og lange leverandørkjeder.

Basert på den overordnede risikovurderingen har vi prioritert følgende risikoområder for vårt arbeid:

  • Sikre arbeidsforhold – helse, miljø og sikkerhet
  • Anstendige arbeidsvilkår
  • Diskriminering
  • Moderne slaveri
  • Barnearbeid

Vi gjør vurderinger basert på risiko. Basert på det prioriterer vi de store totalentreprisene for nærmere aktsomhetsvurderinger og oppfølging. Da vurderer vi risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold knyttet til råvarer, komponenter, innsatsfaktorer, tjenestekjøp og/eller andre forhold. Vurderingen av leveransene er basert på blant annet Høyrisikolisten utarbeidet av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), og Regjeringens handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Vi har prioritert disse leveransene:

  • Metall, blant annet til stål
  • Tekstiler og arbeidstøy
  • Byggesteiner (portaler og kantstein)
  • Transportleveranser (internt i prosjektet og leveranser)
  • Bruk av utenlandsk arbeidskraft
  • Produkter som inneholder konfliktmineraler.

- Ta direkte kontakt med oss hvis du ønsker mer informasjon om våre risikoer, og hvordan vi jobber med å følge opp menneskerettigheter og sikre retten til anstendige arbeidsforhold, oppfordrer Aadnevig.

Merk gjerne e-posten med «Åpenhetsloven», og tema i emnefeltet. Det gjør det lettere for oss å sikre at dine rettigheter etter åpenhetsloven blir fulgt opp.

post@nyeveier.no


Logg på hvis du vil se eller legge til en kommentar