Slovenia
Slovenia este o țară în Europa Centrală, cuprinsă între Alpii Estici și nord-estul Mării Adriatice. Este înconjurată de Austria la Nord, Italia la Nord-Vest, Ungaria la Nord-Est și Croația la Sud. Chiar dacă este o țară mică, Slovenia are o varietate de forme de relief, de la plajele mediteraniene și până la vârfurile Alpilor.
Destinații
[modificare]Regiuni
[modificare]- Alpii Iuliani - munți aflați la granița cu Italia
- Ljubljana - capitala și împrejurimile
- Coasta și podișul Karst - coasta Adriatică și o regiune calcaroasă aflată la frontiera dintre Slovenia și Italia
- Styria Joasă - Maribor, Pohorje și împrejurimile
- Savinjska - podișurile alpine
- Pomurje - localități în Nord-Estul râului Mura
- Carniola Joasă - Dolenjska și Bela Krajina
- Carniola Superioară - Alpii Kranj și Kamniške-Savinjske
- Posavje - regiune în avalul râurilor Sava și Krka
- Zasavje - centrul Sloveniei, la este de capitală
Orașe
[modificare]- Ljubljana - capitala țării
- Izola - port
- Idrija - cel mai vechi oraș dn Slovenia, cu o istorie de peste 500 de ani
- Celje - unul din cele mai vechi orașe
- Kranj
- Maribor — al doilea oraș ca mărime din Slovenia
- Nova Gorica
- Novo Mesto
- Brežice - oraș medieval aflat în apropierea celui mai mare centru termal din țară
- Piran - port
- Portorož — plajă, casino și turism
- Ptuj - unul din cele mai vechi orașe din Slovenia
- Slovenj Gradec
- Velenje
- Koper - oraș port industrial cu aspect vech venețian
Despre țară
[modificare]Istorie
[modificare]Strămoșii sloveni au venit din părțile estice ale Europei și au inhabitat teritorile mai nordice decât cele din prezent în secolul 6 AD. Ei au format un stat numit Caranthania (Karantanija în Slovenă), care a fost un exemplu timpuriu de democrație parlamentară în Europa. Conducătorul (knez în slovenă) a fost ales prin votul poporului. Caranthanejii au fost mai încolo învinși de către Bavarieni și Frank, care i-au subordonat. au fost creștinizați, dar ei au păstrat multe ritualuri din religia păgână și mai presusu de orice și-au păstrat limba maternă. pământurile Slovene au făcut parte din Imperiul Roman și Austriac sub dinastia Habsburg până în anul 1918, când Slovenia s-a alăturat Serbiei și Croației pentru a forma un nou stat sud-Slavic, condus sub dinastia Serbian Karadjordjević numit Regatul Sârbesc, Croat și Sloven (Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev" în slovenă), numele fiind schimbat în Zugoslavia în anul 1929. În U.R.S.S. Slovenia a fost invadată și ocupată de germani, italieni și maghiari. Au avut loc războaiele civile dintre forța pro-comuniști (Partizani) și catolicii aniti-comuniști (belogradiști, domobranci). Prin victoria partizanilor a rezultat exodul și masivele masacre ai membrilor anti-comuniști. După Al Doilea Război Mondial, Slovenia a devenit republică în reorganizarea Zugoslaviei, care chiar dacă era comunistă, s-a distanțat de blocul sovietic. Nesatisfăcuți de puterea exercitată asupra lor de sârbi, Slovenia și-a căpătat independența în 1991, cu minimul de vărsări de sânge. În 2004, Slovenia s-a alăturat Uniunii Europene și NATO. Recent, Slovenia a adoptat, în 2008, moneda unică europeană EURO.
Independența
[modificare]25 Iunie 1991 (de la Zugoslavia)
Sărbătoare națională
[modificare]Ziua Suveranității, 25 iunie (1991), Ziua Independenței și Armoniei, 26 decembrie (1990)
Constituția
[modificare]adoptată în 23 decembrie 1991
Legăturile istorice cu Europa de Vest, economia puternică și o democrație stabilă a făcut din Slovenia un exemplu demn de urmat printre membrii UE și NATO.
Cultură
[modificare]Pentu o țară așa de mică, Slovenia se bucură de o cultură bogată. Două nume celebre cu care te vei întâlni des sunt poetul național France Prešeren (1800-1849), care a compus (printre multe alte lucrări) imnul național al Sloveniei și arhitectul Jože Plečnik (1872-1957), care a proiectat podul din Ljubljana Tromostovje și jumătate din clădirile moderne din țară.
Climă
[modificare]Climă mediteraniană pe coastă, climă continentală cu veri călduroase și ierni friguroase în podișurile și văile din estul țării.
Forme de relief
[modificare]O fâșie de coastă pe Marea Adriatică, munții Alpi, podișuri și văi străbătute de râuri la est. În partea sudică centrul câmpiei Ljuljiana cu pământuir mlăștinoase. În partea sud-vestică se află podișul Karst (de aici provine denumirea de podiș carstic).
Hazarde naturale
[modificare]inundații și cutremure
- Punctul cel mai înalt
- Triglav 2,864 m
- Punctul cel mai jos
- Marea Adriatică 0 m
Căi de acces
[modificare]Slovenia este membră UE și s-a alăturat și acordului Schengen, ceea ce înseamnă că se poate intra în țară numai pe baza CI sau BI
Cu autobuzul
[modificare]Stația de autobuze Ljubljana (Avtobusna Postaja Ljubljana) oferă informații complexe despre servicii. Număr de telefon: 090 93 42 30 (numai din țară). Pegină de web: http://ap-ljubljana.si/ang/.
Cu avionul
[modificare]Ljubljana este cel mai important aeroport internațional din Slovenia. Cel mai ieftin mod de a intra în oraș este însă prin easyJet's, cu zboruri zilnice din Londra.
Însă mai sunt câteva opțiuni demne de explorat. Ryanair are trei zboruir pe săptămână din Londra spre Maribor, cât și de la Dublin la Pula din Croația. O altă linie aeriană convenabilă, în special pentru partea vestică a Sloveniei, este aeroportul italian Trieste, care se află la numai o oră de condus de la Ljubljana pe autostradă. Klagenfurt, în Austria, este de asemenea o opțiune.
Cu trenul
[modificare]Slovenia este bine conectată cu Austria și Croația prin intermediul liniilor ferate. Cele mai populare rute sunt de la Viena sau Villach (dacă este vreme bună, ruta trece pe lângă Alpii Iuliani iar priveșiștea este superbă), de la Budapesta și de la Zagreb. Toate liniile trec prin capitala țării. Din aprilie 2008, firma italiană de trenuri a tăiat cele câteva rute pe timp de zi care traversau granițele țării, chiar dacă acestea încă mai apar pe multe orare internaționale. Contactați Căile Ferate Slovene pentru a fi la curent cu noile reglementări. Trenul de nopate spre Veneția va fi valabil până cel puțin în decembrie 2008. Site-ul englez al Căilor Ferate Slovene . Există câteva rute internaționale , oferte speciale pentru unele destinații, așa că ar fi bine pentru a vă informa înainte. Există unele destinații speciale, pentru care există bilete puține, ceea ce înseamnă că se pot termina reăede, dar sunt de regulă mai ieftine, cum ar fi ruta Ljubljana - Praga, 58 de Euro dus-întors (prețul în mod normal ar fi undeva în jurul sumei de 200 de Euro). Pentru excursii organizate în Slovenia, numite bilete "City Star", care au data deschisă, dar de obicei majoritatea necesită rămânerea peste weekend, sund deseori cele mai ieftine opțiuni . De asemenea, fiți atenți la discounturile obținute cu Cardul pentru Tineri Euro<26, la majoritatea liniilor internaționale. Același card este valabil la toate liniile interne, cu un discount de 30%. Calitatea și confortul în trenurile de pe rutele internaționale diferă. Legea nescrisă este aceea că tot ce pleacă spre nord de Ljubljiana sunt destul de bune. Trenurile au de obicei restaurante, cu toalete curate și moderne. Același lucru nu poate fi garantat pentru liniile ce merg spre sud (ca Beograd, Sofie, Skopje sau Thessaloniki), deci fiți atenți să aveți provizii de mâncare și băutură cu voi. Apa și cafeaua este la discreție în orice tren la compartimentul de dormit.
Cu mașina
[modificare]Slovenia are un excelent sistem de autostrăzi conectate cu țările vecine.
Din Austria
[modificare]Din Italia
[modificare]- Venice → Trieste → Koper
- Venice → Gorizia → Nova Gorica
- Tarvisio → Ratece → Kranjska Gora → Jesenice
Cu barca
[modificare]Există un feribot între Venice și Izola, ce funcționează după un prgram iregular în timpul verii (pentru orar accesați ). Călătoria durează două ore și jumătate.
Transportul în țară
[modificare]Slovenia este o țară mică — nu există curse interne cu avionul — în general transportul în comun se face rapid și cu minime eforturi. Oricum, creșterea parcului auto a adus cu ea vremuri mai grele pentru transportul în comun, unele rute de autobuze au fost scoase. Sâmbătă serviciile sunt rare, iar duminică aproape inexistente.
Cu trenul
[modificare]Căile Ferate Slovene, administrate de Slovenske železnice (SZ) sunt destul de bine ramificate, însă există și lacune în sistem. Pentru a ajunge la aproape orice destinație din țară trebuie să faci o escală la Ljubljana. trenurile sunt de obicei mai ieftine cu 30% mai ieftine decât autobuzele. Cumpărarea biletului înainte de a urca în tren este indicat, deoarce o taxă suplimentară este cerută dacă achiziționarea se face de la conductor. De asemenea un supliment de 1,20 Euro sunt necesari pentru orice rută cu InterCity. O mulțime de bani și de efort au fost investiți în modernizarea sistemului de căi ferate și în achiziționarea de trenuri noi, însă majoritatea gărilor nu sunt foarte primitoare.
|