Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund

Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund

Myndighetsrelationer

Borås, Västra Götaland 1 207 följare

Nio kommuner som samverkar för att fortsätta utveckla en attraktiv och bra region att besöka, leva och verka i.

Om oss

Hos Boråsregionens 280 000 invånare råder varken brist på vilja, framåtanda eller entreprenörskap. Boråsregionen är i konstant utveckling och har de senaste åren stärkt sin position inom innovation, design och kreativitet. Här kan du utbilda dig, arbeta och leva ett gott liv. I Boråsregionen arbetar vi tillsammans för att vi ska fortsätta att utvecklas som en attraktiv och bra region att leva och verka i. Med en stark industri och kulturhistoria i kombination med en stark tradition av småföretagande och entreprenörsanda är Boråsregionen en viktig del i Västra Götaland. En lång tradition av kringresande försäljare, knallar, har lagt grunden till ett näringsliv med företagaranda och affärsbegåvning. Med detta förknippas egenskaper som kreativitet, handlingskraft och förmåga till anpassning efter omständigheterna – egenskaper som vi vill ta tillvara och utveckla. Med öppenhet, samverkan och engagemang kan vi dra nytta av de möjligheter och förutsättningar som finns inom regionen. Med rätt satsningar kommer Boråsregionen att fortsätta vara en viktig del för hela Västra Götalands utveckling, vilket också är målet för kommunalförbundets arbete.

Webbplats
http://www.borasregionen.se/
Bransch
Myndighetsrelationer
Företagsstorlek
11–50 anställda
Huvudkontor
Borås, Västra Götaland
Typ
Partnerskap
Grundat
1999

Adresser

Anställda på Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund

Uppdateringar

  • Kultur i skolan – en rättighet för alla barn! Att ge barn möjlighet att uppleva kultur under skoltid är inte bara en fråga om nöje, det är en fråga om rättighet. Alla barn, oavsett bakgrund, ska ha samma möjlighet att upptäcka, utforska och inspireras av kulturens rika värld. Kultur i skolan stärker inte bara barnens kreativitet och kritiska tänkande, det är också lustfyllt och ett sätt att dela upplevelser. I våra nätverk för kulturchefer och kultursamordnare diskuteras det ofta hur vi kan stötta skolorna i det arbetet. Vi ser värdet av att bidra med kompetens, skapa samarbeten och erbjuda resurser som gör det lättare för skolorna att ge barnen kulturen. Tillsammans skapar vi fler möjligheter för barn att uppleva kultur, både i och utanför klassrummet. På bilden ser ni när Vargen leder eftersnacket efter föreställningen om Rödluvan och vargen, en föreställning som alla elever i årskurs två i Ulricehamns kommun fick ta del av. 

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • Är du intresserad av Sjuhärads historia? Då kanske du vill vara med i det öppna nätverket Kulturarv Sjuhärad?   Vi har digitala träffar ungefär fyra gånger per år, skickar ut nyhetsbrev och samlas kring vårt gemensamma uppdrag att lyfta regionen. Kontakta Lisa Haeger om du vill ha mer information, eller besök Boråsregionens webbsida. Kulturarv Sjuhärad passar på att tipsa om två spännande sätt att träffa historien i vår region, digitalt eller fysiskt:   Svenljunga Kommun - Det digitala museet om familjen Hammarlind Hammarlindska donationen skänktes av syskonen Agnes Höglund och Carl Herman Hammarlind vid deras bortgång. År 1945 skrev de in i sitt testamente att allt de ägde skulle doneras till Svenljunga kommun, donationen innehöll över 3000 objekt och ger en inblick i den historiska perioden och hur några av Svenljungas mest framstående invånare bodde. Via testamentet önskade familjen att kommunen skulle skapa ett museum som bevarade familjen Hammarlinds minne. I kommentarerna finns en länk där du kan läsa mer om familjen Hammarlind. Herrljunga Kommun - Artur Henriksson, samlingen Artur Henriksson föddes 1914 i Vimle by, Skölvene socken, och växte upp på en bondgård med sina sex syskon. Efter skolan, som han gick varannan dag i sex år, arbetade han som byggnadsarbetare, dikesgrävare och sprängare innan han år 1938 blev linjearbetare på Telegrafverket. Efter pensionen år 1977 började Artur tälja figurer som skildrar vardagen i Sjuhäradsbygden under tidigt 1900-tal. Scenerna visar jordbruk, skogsarbete, militärtjänst, marknader och nöjen. År 1994 donerade han en stor del av sina figurer till Herrljungas kulturnämnd, och de finns nu utställda i Herrljunga Kulturhus. I samband med donationen skrev Artur sina minnen i skriften "Jag minns den ljuva tiden", som finns att låna på Herrljunga bibliotek. Utställningen har fritt inträde och är placerad i källaren på biblioteket, utställningen är öppen under bibliotekets öppettider.

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • 🥳Nu är det klart! Årets kulturkommun 2025 är Tranemo! Här är motiveringen: ”Tranemo betonar vikten av kultur som en stark egenskap hos människan och en universell kapacitet. Tranemo arbetar aktivt för att skapa och stödja kultur- och föreningsliv som bidrar till glädje och gemenskap. Visionen är att vara en hållbar och attraktiv kommun som kännetecknas av kreativitet och framtidstro. Kulturens roll i samhället betonas, där den bidrar till social sammanhållning, ekonomisk tillväxt och miljömässig hållbarhet.” Boråsregionen hurrar och gratulerar Tranemo kommun för ett välförtjänt pris!

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • Tillsammans utvecklar vi Sjuhärad! Stort tack Borås INK, Connect Sverige Region Väst, Drivhuset Borås, Företagsstart Sjuhärad, HoloHouse, IUC Sjuhärad AB, Nordiska Textilakademin, Svenljunga Kommun & Bollebygds kommun för dagens inspirerande kick-off med delregionala utvecklingsprojekt 2025 - 2027! Otroligt trevligt att träffa alla nya projektägare, höra om projektens planer och se nya möjliga samverkansmöjligheter mellan projekten bubbla. Direktionen för Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund beslutade den 25 oktober 2024 att fördela delregionala utvecklingsmedel om totalt 9 miljoner kronor årligen till tio utvecklingsprojekt för programperioden 2025 - 2027. Utlysningen är en del av den överenskommelse som tecknats med Västra Götalandsregionen. 50% av projektmedlen finansieras av Västra Götalandsregionen och 50% av våra åtta medlemskommuner med syfte att bidra till utveckling i hela Västra Götaland.

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • En god samverkan mellan skola och vårdnadshavare kan vara främjande för elevens lärande och utvecklingsmöjligheter. För att utveckla det relationsskapande arbetet med vårdnadshavare har Boråsregionen, tillsammans med kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga och Vårgårda drivit ett projekt med fokus på samverkan mellan skola och hem. I projektet har Boråsregionen samordnat kommunerna i en tjänstedesignsprocess som startades upp i början av höstterminen 2023 och avslutades i slutet av vårterminen 2024. Igår var vi inbjudna till Skolverket för att delta på ett webinarium om samverkan mellan skola och hem, där vi, ihop med representanter från Borås och Svenljunga berättade om projektet. Tillsammans hjälps vi åt för att ge alla barn och unga i Sjuhärad goda förutsättningar till fullföljda studier!

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • Det blir färre barn och unga, och samtidigt fler äldre och lägre utveckling av personer i arbetsför ålder. Kompetensförsörjning inom välfärd är en framtida knäckfråga. Hur kan vi hitta verktyg för att hantera kompetensförsörjningskrisen?   I fredags hade ett nytt forum sin första träff – ett forum med representanter från hela Sjuhärad som tillsammans ska hitta vägar för hur vi gemensamt kan ta oss an krisen. I forumet finns representanter som alla har olika yrken och erfarenheter, vilket gör att vi får en bred kompetens till forumets dialoger.   Tack alla för en energifylld och givande uppstart av forumet. Tillsammans utvecklar vi Sjuhärad! Ulricehamns kommun Bollebygds kommun Borås Stad Herrljunga Kommun Marks kommun Tranemo kommun Svenljunga Kommun Vårgårda kommun

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • Att fånga in sociala aspekter i samhällsplaneringen är en viktig del i socialpolitiken för att motverka sociala problem. Socialtjänstlagen ställer krav på att socialtjänsten bidrar till samhällsplaneringen för att förebygga olika typer av sociala problem, som kriminalitet och hemlöshet på ett övergripande plan. Socialchefsnätverket har därför bjudit in samhällsbyggnadschefsnätverket till en fördjupad dialog om sociala aspekter i den långsiktiga samhällsplaneringen. Mötet syftar till att skapa en gemensam förståelse för de aktuella utmaningarna och möjligheterna inom socialtjänst och samhällsbyggnad och främja samverkan. Tillsammans utvecklar vi Sjuhärad!

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • Idag diskuterar våra kommuner hur vi kan ge barn och unga de allra bästa förutsättningarna för en bra start i livet och för god hälsa, utbildning och framtidstro. Vi stärker samverkan och samordningen för utvecklingsarbetet kring ungas uppväxtvillkor och förutsättningar för att fullfölja sina studier. ✨ Det senaste året har flertalet av Boråsregionens kommuner fångat upp att samverkan med vårdnadshavare är ett prioriterat utvecklingsområde, därför startades ett tjänstedesignsprojekt med fokus på samverkan mellan skola och hem. Bollebygd, Herrljunga, Mark, Svenljunga och Vårgårda har arbetat för att utveckla och främja samverkan mellan skola och hem. Idag får vi lyssna till när kommunerna berättar om sina erfarenheten av projektet. Bollebygds kommun Herrljunga Kommun Marks kommun Svenljunga Kommun Vårgårda kommun

  • Turistrådsdagen 2024 med Turistrådet Västsverige . Det höll inte riktigt hela vägen för Sjuhärads kandidater i Årets Hållbarhetskliv. Grattis ändå Ulricehamns kommun för ert fina arbete med utvecklingen av Lassalyckan och Skibikehike för era härliga satsningar! Lycka till framöver! Vi säger också grattis till årets pristagare Lysekils Vänner och Trollhättans kommun! #tillsammansutvecklarvisjuhärad

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden

Liknande sidor