Hör vår programchef Camilla Bystrom berätta om vår aktuella utlysning som handlar om att ta fram lösningar för snabbare omställning till hållbar #transportinfrastruktur. Kristina Gabrielii, programchef för Smart Built Environment, berättar även om deras öppna utlysning Digitalt #samhällsbyggande i praktiken. Båda utlysningarna är programmens sista stora utlysningar, så missa inte chansen att skicka in din projektidé!
InfraSweden
Forskning
Stockholm, Stockholm 825 följare
Strategiskt innovationsprogram för en smart, hållbar, resilient och konkurrenskraftig transportinfrastruktur.
Om oss
InfraSweden är ett strategiskt innovationsprogram för en effektiv, hållbar och konkurrenskraftig transportinfrastruktur. Vi stöttar innovationer som kan bidra till att utvecklingen inom branschen går i denna riktning och som även matchar framtida transportbehov och mobilitetstjänster. Tillsammans med företag, organisationer, akademi, kommuner och övriga nyckelaktörer verkar vi för att uppnå omställningen till Agenda 2030. InfraSweden finansieras via Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
- Webbplats
-
http://www.infrasweden.nu
Extern länk för InfraSweden
- Bransch
- Forskning
- Företagsstorlek
- 2–10 anställda
- Huvudkontor
- Stockholm, Stockholm
- Typ
- Ideell organisation
- Grundat
- 2015
- Specialistområden
- hållbarhet, innovation, resiliens, transportinfrastruktur, mobilitet, klimatneutralitet, cirkularitet och agenda2030
Adresser
-
Primär
Teknikringen 74
Stockholm, Stockholm 100 44, SE
Anställda på InfraSweden
Uppdateringar
-
Webbinarium om hållbara materialkombinationer - missa inte! Samverkan mellan #återbruk och nytt är en nödvändighet för ett hållbart byggande. Vi måste ta till vara våra resurser och få rätt material på rätt plats. Välkommen på nästa Bygg kompetens den 4 december. Programmet sänds digitalt och det är avgiftsfritt att delta. Anmäl dig här: https://lnkd.in/dYap5Zv4 Bygg kompetens är en satsning från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF), Smart Built Environment och InfraSweden.
-
Hallå där, Hawzheen Karim, utvecklingsledare för InfraSweden och projektledare för forskning, utveckling och innovation, ViaPM AB. Vad gör du inom rollen för InfraSweden? Jag är utvecklingsledare och ger strategisk rådgivning samt stöd till programledningen för att utforma programmets inriktning och aktiviteter. En viktig uppgift just nu är att etablera branschsamverkan för utveckling av vägunderhåll. Målet är att skapa en hållbar väghållning som ökar framkomligheten och säkerheten. Vilka är de största utmaningarna för hållbarhet inom transportinfrastruktur? Stora utmaningar är anpassningen av regelverk, affärsmodeller och kompetens. Dagens regelverk förhindrar ofta användning av ny teknik. Affärsmodellerna behöver också utvecklas för att dela omställningskostnader mellan aktörer. Dessutom krävs snabb kompetensutveckling för att möta den tekniska utvecklingen. Vilka utvecklingstrender påverkar framtidens transportinfrastruktur? Elektrifiering, autonoma fordon och digitalisering är viktiga trender. Data från uppkopplade fordon möjliggör proaktivt underhåll och bättre trafikplanering. Hållbarhet och resiliens är också avgörande för framtida infrastruktur. Vilka innovationer är mest aktuella inom transportinfrastruktur? Intelligenta transportsystem (#ITS), där uppkopplade fordon kan kommunicera med omgivningen för att öka trafiksäkerheten, är i fokus. Användning av data från uppkopplade fordon för att identifiera trafikfaror och resmönster är också viktiga innovationer, liksom smart styrning av trafiksignaler för effektivare trafikflöden. Hur ligger Sverige till i dessa innovationer? Sverige är ledande i användningen av data från uppkopplade fordon för vägunderhåll, med exempel som Trafikverkets Digital Vinter-projekt. Däremot ligger vi efter inom ITS för trafiksäkerhet jämfört med länder som USA och Kina, vilket delvis beror på långsam anpassning av regelverk och att Trafikverket saknar sektorsansvar.
-
🔔 Missa inte vår öppna utlysning! Vi finansierar innovationsprojekt som påskyndar utvecklingen av hållbar transportinfrastruktur. Ansökande projekt kan handla om allt från planering, konstruktion och anläggande till förvaltning. Utlysningen är öppen till och med den 21 januari 2025. Läs mer och ansök: https://lnkd.in/di3wWYC4
-
Webbinarium den 27 november kl. 13.00 - 14.30 - missa inte! Genom en innovationsupphandling har Trafikverket tecknat avtal med Mercedes-Benz Sverige, NIRA Dynamics AB och Univrses för att utveckla och demonstrera tjänster som möjliggör insamling av information om beläggningsskador med hjälp av #uppkoppladefordon. I detta webbinarium lyfter vi lärdomar från projektet, diskuterar möjligheter och utmaningar samt delar med oss av erfarenheter. Vi kommer också att få höra om ytterligare utveckling inom området från leverantörerna. Inbjudna gäster är Håkan Frank/Björn Zachrisson, NIRA, Jonathan Selbie, Univrses, Adela S., Mercedes Benz och Fredrik Lindström, Trafikverket. Anmäl dig här: https://lnkd.in/dxMUVWV2 Vid frågor, kontakta Hawzheen Karim, utvecklingsledare för InfraSweden.
-
InfraSweden omdelade detta
Välkommen till en workshop om framtidens skogsbilvägar! Den 22 januari 2025 bjuder vi in till en workshop inom projektet ”Lösningar för snabbare utveckling av skogsbilvägar”, finansierat av InfraSweden och skogsnäringen. Projektet har genomförts i samarbete med elva partners, där behovsägarna representerar nio av dessa, vilket skapar en stark förankring i branschens behov och utmaningar. Under workshopen får ni möjlighet att diskutera och utveckla nya lösningar för hållbara skogsbilvägar tillsammans med oss och andra aktörer. 📅 Datum: 22 januari 2025 📍 Plats: Skogforsks konferensrum Utsikten, Uppsala Science Park, 751 83 Uppsala 🌐 Det finns även möjlighet till digitalt deltagande. 🔗 Registrera dig här: https://lnkd.in/d2g9x6bx Läs mer om projektet här: https://lnkd.in/diq49csf Vi ser fram emot ert deltagande!
-
InfraSweden omdelade detta
Vill du bidra till framtidens hållbara transportinfrastruktur? Ta chansen att delta i innovationstävlingen InfraAwards organiserad av InfraSweden i samarbete med Smart Built Environment! 🏆 "En innovationstävling ger möjlighet att vidareutveckla och kanske också implementera en innovativ lösning för ett hållbart samhällsbyggande, i detta fall inom området transportinfrastruktur" Det säger Kristina Gabrielii, programchef Smart Built Environment. InfraAwards söker projektidéer som använder uppkoppling, digitalisering och AI för att skapa en mer resurseffektiv och hållbar transportinfrastruktur. Vinnande idé får upp till 500 000 kr i projektstöd för vidareutveckling. Ansök senast den 18 november! Läs mer här ▶️ https://lnkd.in/dsrkWj7P
-
När InfraSwedens Beställarnätverk för en klimatneutral anläggningssektor besökte Uppsala kommun i september fick deltagarna höra Dániel Honfi från TBS Timber Bridge Specialists AB berätta om brokonceptet BIFROST som vann InfraSwedens innovationstävling #InfraAwards 2022. #BIFROST är en bimodulär, formbar gång- och cykelbro gestaltad för cirkularitet och minimal klimatpåverkan. Den första implementerade bron finns i Uddbo och invigdes den 1 mars 2024 på beställning av Tranemo kommun. Vill du vara mer och lära dig mer och dela dina erfarenheter för hur vi kan steg mot en klimatneutral anläggningssektorn? Gå med i vårt beställarnätverk genom att kontakta Lisa Johnsson, Stefan Uppenberg eller Bodil Sandén.
-
🚦 Öppen projektutlysning! Vår aktuella utlysning handlar om att ta fram lösningar för snabbare omställning till hållbar #transportinfrastruktur. Projekt kan handla om allt ifrån planering, konstruktion och anläggande till förvaltning. Utlysningen är öppen fram till den 21 januari 2025. Läs mer om utlysningen och hur du ansöker här: https://lnkd.in/di3wWYC4
-
InfraSweden omdelade detta
Den pågående elektrifieringen av transportsektorn driver på integrationen med energisystemet, som både skapar nya utmaningar och möjligheter. Jens Hagman, PhD och Patrik Klintbom leder RISE morgonwebbinarium den 29 oktober. Då utforskar vi kunskapsläget och diskuterar hur vi tillsammans kan forma framtidens hållbara och resilienta energi- och transportsystem. Frågeställningar vi kommer att ta upp: - Vilka är de största utmaningarna och hur ser vi vägen framåt? - Hur kan vi säkerställa en resilient laddinfrastruktur och reservkraft? - Vilka möjligheter och risker finns med en ökad integration mellan transport- och energisystemet? Vi ser fram emot att samla en bred grupp aktörer för att lyfta huvudfrågeställningar och bjuda in till diskussion och samarbete för framtidens hållbara transportsystem. Anmäl dig här: https://lnkd.in/dijM7pPG Tid: 29 oktober kl 8.15-8.55 Plats: Digitalt Pris: Kostnadsfritt Webbinarieserien leds av RISE digitaliserings- och hållbarhetsexperter Susanna Winzenburg, Tatjana Karpenja och Conny Björnehall som stöttar organisationer med hållbar och digital transformation. Har du som ledare behov av att lära dig mer om hur du kan dra nytta av digitaliseringen i ert hållbarhetsarbete? Kontakta oss för att ta del av RISE program och workshoppar för företag som vill öka sin digitala och hållbara omställning: https://lnkd.in/d3WXpNvP #futuremobility #transport #electromobility #electrification #sustainablemobility #evcharging #evinfrastructure #powersupply #transportsystem #fordonsindustri #elektromobilitet #reservkraft