Höganäs AB – världens ledande tillverkare av metallpulver – tar ytterligare klimatsteg mot nettonoll 2030 och tecknar nytt gasavtal med Modity. Avtalet har leveransstart den 1 januari 2025 och innebär att gasleveransen gradvis övergår från naturgas till biogas. – Som ett väletablerat industriföretag har vi en nyckelroll i den hållbara omställningen. Det nya avtalet ger betydande utsläppsminskningar av växthusgaser och är en viktig del av vår resa mot nettonollutsläpp, säger Catharina Nordeman, Vice President Hållbarhet på Höganäs. – Övergången till biogas är viktig och ett av de avgörande stegen i Höganäs plan för att behålla vårt produktledarskap och möjliggöra våra kunders hållbara omställning, säger Andreas Jähnke, Division President Powder Metallurgy Technologies på Höganäs. – Vi på Modity är stolta över att tillsammans med industrin göra skillnad på riktigt. Den gröna omställningen sker nu, säger Peter Margolis, Key Account Manager för Gas, Modity.
Om oss
Modity är en av de största energihandelsbolagen i Sverige. Vi startade verksamheten 2010. Även om vi är en ung organisation har vi lång erfarenhet i våra medarbetare. Våra ägare, Kraftringen och Öresundskraft ger oss ett stabilt ägarskap. Vi har kontor i centrala Lund och agerar över hela norden. Affärsidé: "Med hög kompetens innovationsförmåga levererar Modity värdeskapande tjänster med ett personligt bemötande för företag där energiaffären har stor betydelse" Om du är nyfiken på oss - välkommen att kontakta oss. Helt enkelt.
- Webbplats
-
http://www.modity.se
Extern länk för Modity Energy Trading AB
- Bransch
- Tjänster för förnybar energi
- Företagsstorlek
- 11–50 anställda
- Huvudkontor
- Lund
- Typ
- Publikt aktiebolag
- Grundat
- 2010
- Specialistområden
- Energimarknaden, Energihandelsbolag, Portföljförvaltning, Riskhantering, Energihandel, Energianalys, Diskretionär handel, Diskretionär förvaltning och Portföljförvaltning
Adresser
-
Primär
Kyrkogatan 9b
Lund, 22222, SE
Anställda på Modity Energy Trading AB
Uppdateringar
-
Montel skriver om hur det senaste årets alltmer nedpressade elpriser har skapat ett behov för vindkraftsaktörer att – tillsammans med energihandelsbolag som Modity – utveckla mycket mer sofistikerade tradingsstrategier för att skapa ökad lönsamhet för vindkraften. Detta har lett till att vindkraften, från att knappt leverera någon stödtjänst för bara några år sedan, nu levererar nästan alla typer av stödtjänster. Erik Östberg, Chef för kvantitativ analys och handelsnära IT på Modity, medverkar i artikeln: – Sett till dagsläget, efter att det byggts alltmer förnybart och kannibaliseringseffekten blivit mer intensiv, får man helt enkelt inte lika bra betalt för sin produktion. Det sätter såklart press på vindkraftsaktörer och har lett till att de gör sina resurser flexibla, där man sett över saker såsom styrsystem och tekniska möjligheter för att kunna vara tillgänglig på så många av de tillgängliga marknaderna som möjligt, säger Erik. – Denna typ av strategi gäller heller inte bara när elpriserna är låga, utan ökar även intäkterna under kalla dagar med höga spotpriser. Läs mer i artikeln via länken!
Modity: Vindkraft nu aktiv på nästan alla stödtjänstmarknader
montelnews.com
-
Expressen skriver om elprisutvecklingen, både på kortare sikt under vintern, och på längre sikt framåt 2040-talet. Moditys analyschef Kruno Kuljis medverkar i artikeln med bedömningar om den långsiktiga prisutvecklingen. Initialt väntar en prispuckel, bland annat på grund av EU:s märkningar av grön el. Sedan väntas ett långt prisfall. – Vi får först tillfälliga prisuppgångar i Europa. Till 45–50 öre över helåret. Vindkraften kan pressa elpriset ned till 40–45 öre år 2040. Med viss variation över landet. Med elskatt och moms innebär det nivån 1 krona per kilowatt, säger Kruno Kuljis.
CLAES HEMBERG: Vi kan få de billigaste elpriserna på årtionden
expressen.se
-
Stort tack till alla som deltog och bidrog under Moditys höstevent 2024 i Lund! Vi blickar tillbaka på en givande dag med rekordstort deltagande från kunder och branschkollegor, med intressanta diskussioner och mycket insiktsfulla presentationer med fokus på bl.a. flexibilitet, lagring, ny teknik samt behov och utmaningar för energisektorn framåt. Vi riktar ett extra stort tack till alla fantastiska talare Ulrica Johansson, Jonas Jonsson, Richard Bolz, Anders Fredriksson Kleine, Jason Erwin, Lars J. Nilsson, Stig Åhman, Magnus Sunnefors & Joakim Wernberg! Energisektorn blir alltmer komplex och kopplingen mellan de globala, europeiska och nordiska energimarknaderna ökar konstant. Denna utveckling förväntas fortsätta framöver, vilket i sin tur ökar komplexiteten i långsiktiga analyser av pris- och marknadsutvecklingen. Det är i denna kontext som vi genomfört vår årliga långtidsprognos av den nordiska energimarknaden, denna gång med sikte på utvecklingen till 2050. Miljöprodukterna kommer fortsatt att vara viktiga för att driva på omställningen. Priset på utsläppsrätter förväntas stiga relativt kraftigt från och med slutet av 2020-talet på grund av reducerat utbud. Det något förändrade politiska läget med ett ökat fokus på ekonomisk tillväxt vid sidan om klimatmålen gör dock att prognosen justeras ned från föregående år. Ursprungsgarantierna kommer att spela en stor roll för inte minst företags hållbarhetsrapportering och efterfrågan bedöms vara hög under kommande år. Det finns potential för en enorm utbyggnad av den globala LNG-produktionen. För den europeiska gasmarknaden kommer ny LNG-produktion i USA bli prissättande på lång sikt, med en relativt stabil prisnivå mellan 25–30 EUR/MWh under prognosperioden. Risken för att enskilda år kan präglas av mycket hög volatilitet och prisnivå kommer att öka däremot, vilket kräver solid riskhantering. Modity skriver ner förbrukningsökningen i Norden på lång sikt med tanke på uppskjutna eller uteblivna investeringar. Vi tror dock fortsatt på en kraftig elektrifiering i norra Sverige, ökad överföringskapacitet och ökad elproduktion i söder, vilket kommer att minska prisområdesskillnaderna inom Sverige mot slutet av prognosperioden. Däremot blir det inga kontinentala priser i norr, eftersom ny förbrukning kommer byggas i samma takt som ny elproduktion, speciellt då en av förutsättningarna för delar av industriinvesteringarna är "billig och förnybar" el. Utbyggnaden av ny elproduktion i både Tyskland och Sverige kommer främst att utgöras av havs- och landbaserad vind såväl som sol de kommande 25 åren. Främst havsbaserad vind och sol i Tyskland, där utbyggnaden av det sistnämnda kraftslaget i Tyskland överstigit förväntningarna det senaste året. I Norden kommer den havsbaserade vinden öka mest över tid, därefter landbaserad vind, sol och kärnkraft, där Modity ser framför sig en förlängning av livstiden för de befintliga svenska kärnkraftverken samt en viss kärnkraftsutbyggnad i någon form på 2040-talet.
-
Viktiga externa perspektiv under eftermiddagen på Moditys höstevent. Stig Åhman, Market Manager Sweden and Denmark, och Magnus Sunnefors, Market Manager Coupling Services, från Nord Pool gick igenom de förändringar som väntar för elhandeln och börsplattformarna framöver. Joakim Wernberg, universitetslektor i Teknik, Digitalisering och Samhälle vid Lunds Tekniska Högskola gav även insikter om AI-utvecklingen och dess effekter på framtida kompetensbehov.
-
Flexibilitet var temat även under dagens andra pass. Moditys Erik Östberg, Chef för kvantitativ analys och handelsnära IT, och Hans-William Ressel, fysisk handlare, presenterade Moditys flexibilitetserbjudande. Utvecklingen av marknadsoptimering och styrbarhet på flexmarknaden är en viktig del för att skapa framtidens kompletta elhandel. Detta presenterades tillsammans med Jason Erwin, affärsutvecklare på Moditys samarbetspartner Flextools, som erbjuder hårdvara och mjukvara för uppkoppling av resurser. Förmiddagen avrundades med en dragning från Lars J. Nilsson, professor i Miljö- och energisystem tekniska högskola samt representant inom IPCC och EU:s klimatvetenskapliga råd, som utifrån globala och europeiska klimatmålsättningar pratade om förutsättningarna och behov för elektrifieringen av inte minst tung industri.
-
Under dagens första pass ägnade vi oss åt bland annat #flexibilitet, #vätgas, #lagring och #batterier. Ulrica Johansson, affärsutvecklare på Kraftringen, pratade om vätgasens roll i energisystemet, Kraftringens pågående vätgasprojekt i Stångby utanför Lund och vätgasens potential för omställning i transportsektorn - genom projektet ”Vätgas i tanken”. Jonas Jonsson, affärsutvecklare och grundare, och Richard Bolz, affärsutvecklare, från Stella Futura, som erbjuder lösningar inom BESS (Battery energy storage systems), presenterade hur flexibla batterilösningar minskar kostnader och begränsar påverkan på elsystemet för industrier som ställer om. Med utgångspunkt i Öresundskrafts omvärldsanalys berättade Anders Fredriksson Kleine, seniorstrateg på Öresundskraft, om hur bolaget förhåller sig till framväxande flexibilitetsmarknader och behovet av att skapa största möjliga investerings- och systemnytta när man väljer väg framåt.
-
Moditys höstevent 2024 är igång! Vår VD Jonas Ekblad och analyschef Kruno Kuljis hälsar välkomna till en heldagskonferens i Lund, som tar utgångspunkt i en mycket komplex och snabbföränderlig energibransch. Med 130 deltagare på plats kommer vi under dagen bland annat fokusera på #flexibilitet, #stödtjänster, lagring, #AI, framtidens #elmarknad och inte minst Moditys långtidsprognos för den nordiska #energimarknaden till år 2050.
-
Moditys digitala utvecklingsteam växer med rekryteringen av Alexander Tenghamn, som under våren anslöt till rollen som mjukvaruingenjör. Alexander är utbildad systemutvecklare och kommer senast från rollen som utvecklare på ett tolkförmedlingsföretag. – Jag ser fram emot att få fortsätta arbeta med de senaste teknologierna inom mjukvaruutveckling, och att få vara med och bygga framtidens energilösningar med mina enormt skickliga kollegor, säger Alexander. Läs intervjun med Alexander via länken!
Moditys digitala utvecklingsteam växer
modity.se
-
Modity stärker den fysiska handeln genom rekryteringen av Elias Nilsson, som tillträdde tjänsten som fysisk handlare under våren. Elias har en kandidatexamen från IT/ekonomi-programmet vid Malmö universitet, och har även studerat företagsekonomi med inriktning mot dataanalys vid Lunds universitet. Efter studierna har han bland annat arbetat på Boozt. Den snabba utvecklingen i energibranschen är något han ser fram emot att bidra till. – Modity är ett företag med stora framtidsambitioner i en bransch som utvecklas i snabbt tempo. En utveckling som jag mer än gärna vill vara en del av och förhoppningsvis även bidra till. Modity är en arbetsgivare som sätter personlig utveckling i stort fokus, även en arbetsplats med högt i tak där det finns lätta möjligheter att utvecklas både som medarbetare och person, säger Elias. Läs intervjun med Elias via länken!
Förstärkning av Moditys fysiska handel
modity.se