Ser vi inte skogen för alla träd? Tidskriften STAD:s chefredaktör Titti Olsson reflekterar över skogen, i såväl stadsbyggnadssammanhang som i barndomens landskap. Tidskriften STAD – Debatt och reflexion om urbana landskap ges ut av SLU Tankesmedjan Movium. Snart är nästa nummer på gång, ett helt nummer om STAD I SKOG. Smygläs ledaren ur STAD 47 på Moviums hemsida, länk i kommentar. #tankesmedjanmovium #tidskriftenstad
SLU Tankesmedjan Movium
Forskningscentrum
Alnarp, Skåne County 2 513 följare
Movium arbetar med stadsutvecklingsfrågor och finns vid SLU.
Om oss
Tankesmedjan Movium finns vid SLU och agerar utifrån mottot urban natur – human stad. Forskning, planering design och förvaltning av urbana landskap står i fokus för vårt arbete. Utgångspunkten är att se utemiljön som en oumbärlig resurs i skapandet av attraktiva och hållbara städer.
- Webbplats
-
https://www.movium.slu.se/
Extern länk för SLU Tankesmedjan Movium
- Bransch
- Forskningscentrum
- Företagsstorlek
- 2–10 anställda
- Huvudkontor
- Alnarp, Skåne County
- Typ
- Myndighet
- Grundat
- 1980
Adresser
-
Primär
Slottsvägen 5
Alnarp, Skåne County 234 56, SE
Anställda på SLU Tankesmedjan Movium
Uppdateringar
-
Den 4 december anordnar LU Land vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap tillsammans med SLU Tankesmedjan Movium ett frukostwebbinarium om hur vi skapar mer plats för natur på skolgården. Utgångspunkten för seminariet är en ny policy brief som sammanfattar forskningsläget kring fördelar och möjligheter med natur på skolgården. Vi diskuterar sedan förutsättningar, utmaningar och möjligheter för att skapa tillräckligt stora och hälsofrämjande gröna utemiljöer vid skolor och förskolor. Moviums koordinator för barns och ungas utemiljöer Ulrika Akerlund kommer att ge ett nationellt perspektiv på grönskande skolgårdar. Malin Jönsson, landskapsarkitekt på Stockholm stad, kommer att berätta om Stockholms omställning till att skapa grönare, bättre klimatsäkrade och lekvänliga skolgårdar. Läs mer och anmäl dig senast 2 december via LU Land frukostseminarium: Hur skapar vi plats för mer natur på skolgården? https://buff.ly/4fRpU3J
-
Barn + ekosystem = sant! Frågorna om livskraftiga ekosystem står högt upp på agendan efter COP 16, det globala mötet om biologisk mångfald. På SLU höll nätverket Barn, unga och bebyggd miljö, BuB, nyligen ett välbesökt möte med titeln Barn och ekosystem. Ulrika Akerlund, SLU Tankesmedjan Moviums koordinator för barn- och ungafrågor, reflekterar över sambandet. Läs mer på Moviums hemsida, länk i kommentar.
-
Möte på Movium om miljömål. Harald Klein på SLU Tankesmedjan Movium är koordinator för SLU:s miljöanalysprogram Bebyggd miljö och välkomnade nyligen programmets referensgrupp till Alnarp för ett av de två årliga mötena. Moviums Beatrice Sundberg träffade Harald Klein för att höra vad som hände på mötet. Läs mer på Moviums hemsida, länk i kommentar.
-
STAD 47 Nytt nummer av Tidskriften STAD på gång! #tankesmedjanmovium #tidskriftenstad
-
Stort intresse för arbetet i städer under COP 16. Thomas Elmqvist, professor vid Stockholm Resilience Center, var med på COP 16-konferensen i Cali, Colombia. Moviums Beatrice Sundberg ringde upp honom för att fråga vad som hände under mötet som berör städer och grönska. Läs mer på Moviums hemsida, länk i kommentar.
-
Grönytor minskar i städer globalt – vad innebär det för Sverige? Den globala minskningen av grönytor i städer är en alarmerande trend, enligt Husqvarna Groups nyligen publicerade Urban Green Space Index. Rapporten väcker oro kring den stadiga minskningen av urban grönska och dess konsekvenser för hållbar stadsutveckling. SLU Tankesmedjan Movium vänder sig till professor Thomas B. Randrup vid SLU för att få hans kommentarer kring rapportens innehåll och dess betydelse för den svenska kontexten. – Vi måste bli bättre på att dokumentera effekterna av minskade grönytor i städer för att säkerställa grönytors plats i städer, säger Thomas. Läs mer på Moviums hemsida, länk i kommentar.
-
Släppmingel i Stockholm för Tidskriften STAD 47 STAD nr 47 är här med temarubriken Stad i skog. Naturlika planteringar, mikroskogar, stadsnära skogar, parklundar, urbana skogar – ja, kärt barn har många namn. Men vad är det vi menar – är det skog, park eller mittemellan? En sak är säker: Trädkollektivet tar plats i staden. Kommer staden till sist att ligga i skogen? När skog blir stad Om hållbar stadsbyggnad handlar om att förstå att bevarad natur har högre ekologiska värden än det vi planterar så måste vi kanske ändra hela uppfattningen om vad som är en stad. Nu reser Titti Olsson, STAD:s chefredaktör, till Stockholm och frågar Ekologigruppen hur staden kan gro och hitta sin plats i skogen. Kom och delta i samtalet! Välkommen tisdag den 10 december kl 16–18 till Ekologigruppen, Åsögatan 121, Stockholm. Vi bjuder på tidningar, dryck och snacks. Varmt välkommen! Titti Olsson, chefredaktör STAD Tidskriften STAD – debatt och reflexion om urbana landskap fångar upp trenderna, speglar utvecklingen och lyfter fram forskningen om hållbar stadsutveckling. Tidskriften STAD ges ut av SLU Tankesmedjan Movium.
Innehållet är inte tillgängligt här
Få tillgång till det här innehållet och mycket mer i LinkedIns app
-
Sveriges bidrag till Green Cities Europe Award 2024 kommer från Malmö. Grönare Möllan tävlar mot bidrag från Belgien, Bulgarien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Holland och Polen. Just nu poängsätter den svenska juryn, där SLU Tankesmedjan Moviums Fredrik Jergmo ingår, de utländska projekten och motsvarande arbete sker i de andra länderna. Läs mer på Moviums hemsida, länk i kommentar. Fricksgatan med sina kinesträd ingår i Grönare Möllan-projektet och besöktes även på Moviums rådgivardag i augusti. Foto: Fredrik Jergmo