Delegationen för Cirkulär Ekonomi - omställningen till en mer resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi nödvändig för att nå klimatmålen
Den 17 februari överlämnade Delegationen för Cirkulär Ekonomi sin årliga rapport till Regeringen med en tydlig uppmaning: för att nå klimatmålen är omställningen till en mer resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi absolut nödvändig. RISE har deltagit och verkat som ordförande i ett antal av Delegationens expertgrupper, som bidragit till förslag i rapporten, t.ex. Cirkularitet i ett systemperspektiv, Cirkulära Designprinciper, Internationell harmonisering och expertgruppen för Återbruk. Expertgruppernas roll är att utarbeta förslag som Delegationen kan ta ställning till. Förslagen ska innehålla konkreta åtgärdsförslag, t.ex. ekonomiska eller administrativa styrmedel, som Regeringen kan besluta om för att ytterligare skynda på omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi.
Många av de förslag som expertgrupperna utarbetat fram kom med i årets rapport, till exempel förslaget om att tillsätta en utredning i syfte att se över den lagstiftning som reglerar förtida utdatering av användbara produkter samt hur samtliga befintliga producentansvar kan skärpas för att gynna återanvändning och återvinning. Ett annat förslag var att ge lämplig myndighet ett uppdrag att samordna en kartläggning av nyckelinformation för att tydliggöra och harmonisera vilken gemensam information som behövs för att skifta mot mer cirkulärt.
- Utan fakta och goda råd räcker inte goda intentioner långt. Därför fokuserade expertgruppen Internationell harmonisering under 2021 på vilken information som behöver delas vidare framåt i livscykeln. Där finns mycket kvar att göra, inte minst inom standardiseringen, säger Raul Carlsson, senior forskare på RISE och ordförande i expertgruppen för internationell harmonisering.
Många grupper betonade också vikten av att förenkla informationsutbytet, inte minst kring avfall, här inkluderas ett förslag om att definitioner av hur avfall kan användas som resurs bör harmoniseras och förenklas. Ett ytterligare område som ett flertal grupper belyste är hinder kopplade till att jungfruliga råvaror är billigare än återvunnet material, här ser Delegationen att det behövs åtgärder för att skapa konkurrenskraft för återvunnet material, inte minst vad gäller plast.
Behovet av system- och konsekvensanalyser framhölls också i rapporten. Här handlar det om att undvika att hamna i stuprör, och att sätta likamedstecken mellan cirkulärt och hållbart. Istället behövs ett övergripande samhällsperspektiv för att hitta såväl synergier som målkonflikter mellan cirkulär ekonomi och andra samhällsmål.
Vi i expertgruppen representerar bred kunskap från akademi, myndigheter och näringsliv. Tillsammans belyser vi hur politiken och andra områden behöver utvecklas för att en cirkulär ekonomi ska bli så hållbar som möjligt ur ett brett systemperspektiv där cirkularitet utvecklas i samklang med andra prioriterade samhällsfrågeställningar och mål, säger Peter Stigson, Forsknings- och Affärsutvecklare på RISE och ordförande i expertgruppen för Stärkt Spårbarhet inom Delegationen för Cirkulär Ekonomi.
Expertgrupperna kommer att fortsätta sitt arbete under 2022. Vill du läsa rapporten i sin helhet, klicka här. För mer kunskap om ovan frågor är du välkommen att kontakta oss på RISE:
Heidi Hautajärvi Stenmark, senior projektledare med fokus på cirkulär ekonomi, RISE
Peter Stigson, Forsknings- och Affärsutvecklare på RISE och ordförande i arbetsgruppen för Stärkt Spårbarhet inom Delegationen för Cirkulär Ekonomi.
Raul Carlsson, senior forskare på RISE och ordförande i expertgruppen för internationell harmonisering
Emma Enebog, forskare på RISE och medlem i expertgruppen för Återbruk
#cirkulärekonomi #omställning
Director Sustainability Analytics at RISE, MBA Circular Economy
2 årViktigt arbete från Delegationen för Cirkulär Ekonomi !
Faciliteterar hållbarhet genom tekno-ekonomiska analyser
2 årOj! Vad spännande arbete, och intressant med dom konkreta förslagen!