Klimatanpassning helt avgörande för svensk livsmedelsförsörjning
Lantmännen har länge arbetat med klimatomställningen i enlighet med Parisavtalet som ska vara uppnått till 2050, men vi behöver också klara av den konkreta anpassningen till de förutsättningar som klimatförändringarna redan idag för med sig. En förutsättning för svenskt lantbruk, svensk livsmedelsproduktion och för att stärka den svenska beredskapen är infrastrukturella investeringar i klimatanpassning.
Kritiska investeringar i klimatanpassning
Lantbruket är en av de sektorer som tydligast och tidigast har påverkats av ett förändrat klimat. Fjolårets skörd belyser komplexiteten då många lantbrukare drabbats av både torka och stora mängder nederbörd. Signifikanta investeringar i vattenhushållning med infrastruktur för bevattning och dränering krävs för att klara av ett förändrat klimat.
LRF - Lantbrukarnas Riksförbund har tillsammans med Lantmännen beräknat kostnaderna för bevattning och dränering, vilka väntas uppgå till mer än 50 miljarder kronor. (Rapporten Kostnader för jordbrukets gröna omställning, LRF 2023). Investeringstakten för att trygga höga och jämna skördar, för en säkrad svensk livsmedelsförsörjning, skulle behöva tredubblas. Stora investeringar som lantbrukarna inte själva kan bära.
Växtförädling är en annan avgörande faktor för att möjliggöra ett produktivt och motståndskraftigt lantbruk, ett arbete som nu har stort fokus på att ta fram grödor som klarar av kraftigare fluktuationer i väder men också längre växtsäsonger i ett förändrat klimat. Lantmännen fortsätter att investera i högteknologisk växtförädling, inte minst på Framtidsgården Svalöv där världsledande utveckling pågår.
”För att säkra en ökad svensk spannmåls- och livsmedelsproduktion behövs stora infrastrukturella investeringar i klimatanpassning. Primärproduktionen, industrin och politiken har ett gemensamt ansvar att säkerställa detta – det handlar i slutändan om att skapa förutsättningar för svenskt lantbruk, svensk livsmedelsproduktion och om att stärka den svenska beredskapen.” – Per Lindahl, styrelseordförande Lantmännen
Den nationella livsmedelsstrategin
Arbetet med klimatanpassning är helt avgörande för svensk livsmedelsförsörjning, och bör vara ett prioriterat område inom den nationella svenska livsmedelsstrategin. Lantmännen agerar långsiktigt och menar att förstärkningar inom områden som innovation, export, beredskap och hållbarhet säkrar en robust svensk livsmedelskedja. Som ett övergripande mål för Sveriges livsmedelsstrategi har Lantmännen förslagit målet om att nå ”handelsnetto noll till 2030”. Den årliga nettoimporten var 2023 cirka 70 miljarder. En målsättning om att nå ett handelsnetto i balans till 2030 ger incitament åt såväl en ökad inhemsk konsumtion som ökad export. Det medför även att Sverige tar en del av ansvaret för att möta ett klimat i förändring och en globalt växande befolkning.